Лупус – лечение, симптоми, причини + снимки

Лупус – известен също като системен лупус еритематозус – е заболяване на имунната система.

Обикновено имунната система предпазва тялото от инфекция.

При лупус обаче имунната система напада тъканите в различни части на тялото.

Тази анормална активност води до увреждане и заболяване на тъканите.

Какво е лупус ?

Лупус е системно автоимунно заболяване, което се случва, когато имунната система на тялото ви атакува вашите собствени тъкани и органи.

Възпалението, причинено от лупус, може да засегне много различни системи на тялото – включително ставите, кожата, бъбреците, кръвните клетки, мозъка, сърцето и белите дробове.

Лупус може да бъде трудно да се диагностицира, защото неговите признаци и симптоми често имитират тези на други заболявания.

Най-отличителният признак на лупус – лицев обрив, който прилича на крилата на пеперуда, който се разгъва през двете бузи – среща в много, но не всички случаи на лупус.

Някои хора се раждат с тенденция към развиване на лупус, който може да бъде предизвикан от инфекции, някои лекарства или дори слънчева светлина.

Въпреки че няма лечение за лупус, леченията могат да помогнат за контролиране на симптомите.

Кой може да получи Лупус ( вълчанка )?

лупус-снимки-702x336
Лупус по лицето

Хората от африкански, азиатски и индиански произход са по-склонни да развият лупус отколкото са кавказките, за пример.

Въпреки че може да се появи при мъже и жени, 90% от хората, диагностицирани с болестта, са жени.

Жени в детеродна възраст (14 до 45 години) са най-често засегнати и при 1 на 250 души може да се развие лупус.

Какви са симптомите на Лупус ?

Признаците и симптомите могат да се появят внезапно или да се развият бавно, да са леки или тежки и да са временни или постоянни.

Повечето хора с лупус имат леко заболяване, характеризиращо се с епизоди – наречени „ракети“ – когато признаците и симптомите се влошават за известно време, след това се подобряват или дори изчезват напълно за известно време.

Признаците и симптомите на лупус, които преживявате, ще зависят от това кои телесни системи са засегнати от заболяването. Най-честите признаци и симптоми включват:

 • умора
 • Треска
 • Болки в ставите, скованост и подуване
 • Петна с форма на пеперуда по лицето, която покрива бузите и моста на носа или обриви навсякъде по
 • тялото
 • Кожни лезии, които се появяват или се влошават при излагане на слънце (фоточувствителност)
 • Пръстите и пръстите на краката, които стават бели или сини, когато са изложени на студ или по време на стресови периоди (феномен на Рейно)
 • Недостиг на въздух
 • Болка в гърдите
 • Сухи очи
 • Главоболие, объркване и загуба на памет

Какви проблеми могат да имат хората с лупус?

Много хора с активен лупус се оплакват от висока температура, загуба на тегло и умора.

Хората с лупус развиват специфични проблеми, когато имунната система атакува определен орган или област в тялото.

Следните области на тялото могат да бъдат засегнати от лупус:

 • Кожа. Кожните проблеми са обща черта на лупуса. Някои хора с лупус имат червен обрив по бузите и на носа си – наречен „пеперуда“ или маларен обрив. Косопадът и раните на устата също са често срещани.
 • Стави. Артритът е много разпространен при хора с лупус. Може да има болка, със или без подуване. Болките могат да бъдат особено очевидни сутрин. Артритът може да бъде проблем само за няколко дни или седмици или може да бъде трайна характеристика на заболяването. За щастие, артритът обикновено не е осакатяващ.
 • Бъбреците. Участието на бъбреците при хора с лупус може да бъде животозастрашаващо и може да се появи при половината от тези с лупус. Бъбречните проблеми са по-чести, когато някой има и други симптоми на лупус, като умора, артрит, обрив, треска и загуба на тегло. По-рядко, бъбречно заболяване може да възникне, когато няма други симптоми на лупус.
 • Мозък и гръбначен мозък. За щастие, участието в мозъка е рядък проблем при хората с лупус. Когато е налице, може да предизвика объркване, депресия, припадъци и, рядко, удари. Включването на гръбначния мозък (напречен миелит) може да предизвика скованост и слабост.
 • Сърце и бели дробове. Проблемите със сърцето и белите дробове често се причинява от възпаление на покритието на сърцето (перикарда) и белите дробове (плеврата).

Какво причинява Лупус?

Какви-са-причините-и-симптомите-на-лупус

Причината за лупус е неизвестна.

Въпреки това изглежда, че има нещо, което задейства имунната система, за да атакува различни области на тялото.

Ето защо подтискането на имунната система е една от основните форми на лечение. Намирането на причините е обект на големи изследователски усилия.

Факторите, които могат да допринесат за развитието на лупус, включват вируси, химикали от околната среда и генетичен грим на човека.

Женските хормони се смята, че играят роля в развитието на лупус, защото жените са засегнати от лупус много по-често, отколкото мъжете. Това важи особено за жените по време на репродуктивните години, когато хормоните са най-високи.

Изглежда, че хората с наследствено предразположение към лупус могат да развият болестта, когато влязат в контакт с нещо в околната среда, което може да предизвика лупус.

Причината за лупус в повечето случаи обаче не е известна. Някои потенциални задействания включват:

 • Слънчева светлина. Излагането на слънце може да доведе до лезии на кожата на лупус или да предизвика вътрешен отговор при податливи хора.
 • Инфекции. Инфекцията може да предизвика лупус или да предизвика рецидив при някои хора.
 • Медикаменти. Лупусът може да се задейства от определени видове лекарства за кръвно налягане, лекарства против припадъци и антибиотици.  Рядко симптомите могат да продължат дори и след спирането на лекарството.

Как се диагностицира лупусът?

Лупусът се диагностицира, когато човек има няколко признака на заболяването (включително симптоми, констатации при изследване и аномалии на кръвни тестове).

Американският колеж по ревматология е изработил критерии за подпомагане на лекарите при правилното диагностициране на лупус.

Човек трябва да има най-малко четири от следните 11 критерия, едновременно или едно след друго, за да бъде класифициран като имащ лупус. Тези критерии включват:

 1. Обрив – „пеперуда“ обрив, който се появява на бузите.
 2. Дискоиден обрив, червени люспести петна по кожата, които предизвикват белези.
 3. Фоточувствителност, кожна реакция или чувствителност към слънчева светлина.
 4. Орални язви (рани ).
 5. Артрит, болка, възпаление или подуване на ставите.
 6. Бъбречно разстройство, или излишък на протеин в урината (протеинурия), или червени кръвни клетки в урината.
 7. Неврологични нарушения, припадъци или психози.
 8. Възпаление на лигавицата около белите дробове (плеврит) или на лигавицата около сърцето (перикардит)
 9. Кръвни нарушения: нисък брой на червените кръвни клетки (анемия), нисък брой на белите кръвни клетки (левкопения), намаляване на лимфоцитите (лимфопения) или намаляване на тромбоцитите (тромбоцитопения).
 10. Имунологично разстройство, включително наличието на определени клетки или автоантитела, или фалшиво положителен тест за сифилис.
 11. Анормалната кръв, резултат от теста за антинуклеарни антитела (ANA), е резултат от кръвната работа.

Може да открите всички видове Артрит в нашия здравен хъб тук

Как се лекува Лупус?

лечение-на-лупус

Видът на предписаното лечение на лупус зависи от няколко фактора, включително възрастта на лицето, типа на лекарствата, които той или тя приема, общото здравословно състояние, медицинската история и местоположението и тежестта на заболяването.

Тъй като лупусът е състояние, което може да се промени с течение на времето, критичната част от грижите включва периодични посещения на лекар, като например ревматолог.

Някои хора с леки черти на болестта не се нуждаят от лечение, докато хората със сериозно заболяване (като бъбречни усложнения) може да се нуждаят от мощни лекарства. Лекарствата, използвани за лечение на лупус включват:

 • Стероиди. Стероидните кремове могат да се прилагат директно към обриви. Използването на кремове обикновено е безопасно и ефективно, особено при леки обриви. Употребата на стероидни кремове или таблетки в ниски дози може да бъде ефективна при леки или умерени признаци на лупус.
 • Плакенил (хидроксихлорохин). Обикновено се използва за поддържане на контролирани леки проблеми, свързани с лупуса, като например заболявания на кожата и ставите. Това лекарство е също така ефективно при предотвратяване на образуването на лупус.
 • Цитоксан (циклофосфамид). Има много мощен ефект върху намаляване на активността на имунната система. Той се използва за лечение на тежки форми на лупус, като тези, засягащи бъбреците или мозъка.
 • Имуран (азатиоприн). Първоначално лекарство, използвано за предотвратяване на отхвърлянето на трансплантирани органи. Той обикновено се използва за лечение на по-сериозните признаци на лупус.
 • Микофенолат мофетил. Лекарство, което потиска имунната система и се използва и за предотвратяване на отхвърлянето на трансплантирани органи. Той се използва все повече за лечение на сериозни признаци на лупус, особено тези, които преди това са били лекувани с Cytoxan.

Алтернативна медицина

Понякога хората с лупус търсят алтернативна или допълваща медицина.

Въпреки това, няма алтернативни терапии, за които е доказано, че променят хода на лупуса, въпреки че някои от тях могат да облекчат симптомите на заболяването.

Обсъдете тези лечения с Вашия лекар преди да започнете сами. Той или тя може да ви помогне да прецените ползите и рисковете и да ви кажа, ако лечението ще повлияе неблагоприятно на вашите настоящи лекарства за лупус.

Допълнителните и алтернативните лечения за лупус включват:

 • Дехидроепиандростерон (DHEA). Добавките, съдържащи този хормон, могат да помогнат за умора и мускулна болка. Това може да доведе до акне при жените.
 • Рибено масло. Добавките от рибено масло съдържат омега-3 мастни киселини, които могат да бъдат от полза за хората с лупус. Предварителните проучвания са открили някакво обещание, въпреки че е необходимо повече проучване. Страничните ефекти на добавките от рибено масло могат да включват гадене, подуване и вкусен вкус в устата.
 • Акупунктура. Тази терапия използва малки игли, поставени точно под кожата. Това може да помогне за облекчаване на мускулната болка, свързана с лупус.

Какво е перспективата за хората с лупус?

Изгледите за лупус варират в зависимост от участващите органи и тежестта на симптомите.

Болестта често включва периоди на симптоми, последвани от периоди на ремисия или липса на симптоми.

Повечето хора с лупус могат да очакват нормален живот, особено ако спазват инструкциите на лекаря и плановете им за лечение.

Какво може да се направи за подобряване на качеството на живот при заболяване с лупус?

Няма лечение за лупус, но има стъпки, които можете да предприемете, за да подобрите чувството си за благополучие и качеството на живот, включително:

 • Упражнение . Упражненията с ниско въздействие, като ходене, плуване и колоездене, могат да помогнат за предотвратяване на загуба на мускули и намаляване на риска от развитие на остеопороза (изтъняване на костите). Упражнението също може да има положително въздействие върху настроението.
 • Отделете достатъчно почивка. Стремете се, променяйте периодите на активност и периодите на почивка.
 • Яжте добре. Хората с лупус трябва да ядат хранителна, добре балансирана диета.
 • Избягвайте алкохола. Алкохолът може да взаимодейства с вашите медикаменти, за да предизвика значими стомашни или чревни проблеми, включително язви.
 • Не пушете. Пушенето може да увреди циркулацията и да влоши симптомите при хора с лупус. Тютюневият дим също има отрицателно въздействие върху сърцето, белите дробове и стомаха.
 • Запознайте се с болестта си.  Проучете, кои части на тялото ви са засегнати и каквито и да било ситуации или дейности, които сякаш ви задействат симптомите.
 • Помоли за помощ. Не се страхувайте да разпознаете кога имате нужда от помощ и да поискате това. Обмислете да се присъедините към група в фейсбук за лупус. Често помага да се говори с други, които са преживели подобен проблем.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button