Болка в седалищен мускул: Каква е причината?

Много състояния и заболявания могат да причинят болка в седалищен мускул, обикновено познати като болка в гърба и задните части.

Причините за болка в задните части варират от временни раздразнения като бурсит, натъртване, пириформен синдром, мускулен щам и херпес зостер, хемороиди, до по-сериозни заболявания с дългосрочни последици като рак, артрит на кръвоносните съдове и ишиас.

Всички симптоми, свързани с болка в седалищен мускул, трябва да се оценяват по отношение на тяхната интензивност, продължителност, местоположение и утежняващи или облекчаващи фактори.

Причина за безпокойство ли е болка в седалищен мускул?

болка-в-седалищен-мускул-причини

Може да не сте обърнали много внимание на дупето си, тъй като той е зад вас. Но ще го забележите, ако започнат някакви болки.

Вашите седалища се състоят основно от мастна и глутеална мускулатура, но те могат да бъдат склонни към нараняване и заболяване.

Редица състояния могат да причинят болка в седалищен мускул, от малки мускулни щамове до инфекции. Повечето от тези състояния не са сериозни, но някои от тях изискват посещение при Вашия лекар.

Посетете лекар, ако болка в седалищен мускул не изчезне, стане по-силна или имате такива симптоми:

 • изтръпване или слабост на крака ( по тема прочети лекарство за болки в кръста и краката)
 • проблеми, контролиращи червата или пикочния мехур
 • възпаление, което не изцелява
 • остра или стрелкова болка
 • висока температура от 40 ° С (40 ° С)
 • болка, която се случва само когато ходите и ограничавате движението си.

Болката при бременните след тренировка може да се дължи на мускулна напрежение.

Също така е важно да се обмисли наличието или липсата на съпътстващи медицински проблеми, за да се определи точно причината и да се помогне за формулирането на оптималното лечение на болката в задните части.

Тези проблеми включват инконтиненция, мускулни спазми, болезнени удари или обрив, изгаряне, болки в кръста, болки в краката и болки в глезените.

Какви могат да бъдат причините за болка в седалищен мускул ?

болка-в-седалищен-мускул

Ето някои от условията, които могат да причинят болка в седалището ви, както и съвети, които ще ви помогнат да разберете защо имате тази болка.

1. Натъртване

Натъртването е често срещана причина за болка в задните части. Черно-синият цвят на натъртване се причинява от кръв от увредени кръвоносни съдове, които се събират под кожата. Чудите се колко дълго ще продължи синината? Цветът ще ви каже.

Можете да получите натъртване, ако сте се ударили в хълбоците – например, ако паднете, докато играете контактен спорт като футбол. Често ще забележите подути бучки и нежност в насинената област.

2. Мускулни щамове

Задните части са съставени от три мускула: глутей максимус, големият седалищен мускул и gluteus minimus. Можете да опънете един от тези мускули или го разтегнете.

Това може да доведе до:

 • подуване
 • нежност
 • скованост и проблеми при движението на засегнатия мускул

Честите причини за мускулни натоварвания са честите тренировки, липсата на загряване на тялото, преди тренировка, или се движите внезапно или по неудобен начин.

3. Шикатика

Шикатика не е състояние, а симптом. Това е остра или пареща болка, която е в седалищния ви нерв, който протича от долната част на гърба през бедрата и надолу по всеки крак.

Можете също да имате изтръпване или мравучкане в засегнатия крак.

Шикатика често е причинена от херния или стесняване на части от гръбнака, които след това пресичат седалищния нерв. По-вероятно е да получите ишиас в 40-те и 50-те години, защото условията, които го причиняват, стават по-често срещани с възрастта.

4. Бурсит

Бурситът е често срещано състояние, при което пълните с течност торбички наречени бурси, които смекчават костите, се възпаляват. Области като рамото, бедрото, лакътя и коляното са най-често засегнати.

Бурситът, който засяга исхиалната бурса, се нарича ихиален бурсит.

Симптомите включват:

 • болка, когато седите или легнете
 • болка, която излъчва надолу по гърба на бедрото ви
 • оток и зачервяване

Можете да развиете бурсит в исхиалната бурса, ако дълго време седите на твърди повърхности.

5. Хернизиран диск

Всеки от костите в гръбнака ви е отделен и смесен с малки подложки, напълнени с желеобразен материал. Те се наричат дискове. Диск може да стане херния, ако неговият външен слой се разкъсва, оставяйки част от вътрешния материал да се изплъзне. Херния диск може да натисне нервите в близост, причинявайки болка, скованост и слабост.

Ако засегнатият диск е в долната част на гърба (лумбален гръбнак), най-вероятно ще усетите болка в седалищен мускул. Болката може да има и в  кракът ви. Другите симптоми включват:

 • скованост
 • изтръпване
 • слабост

6. Дегенеративно дискова болест

Докато остаряваме, дисковете в гърба ти могат да налеят. Тъй като дисковете се свиват, губят омекотяване, което предпазва костите на гръбнака ви да се търкат един срещу друг.

Дегенерацията на дисковете в долната част на гърба може да причини болка в седалищен мускул. Болката може да се влоши, когато седите, огъвате или повдигате нещо. Ходенето или друго движение може да го облекчи. Също така може да имате изтръпване в краката.

7. Пердиален абсцес

Педиатричен абсцес (наричан още перианален абсцес) е кухина, пълна с гнилообразни кухини, която се образува в жлеза близо до ануса, отвора, през който изпражненията напускат тялото ви. Абсцесът се причинява от бактериална инфекция.

Този вид абсцес е често срещан при бебета. Възрастните са по-склонни да получат инфекция, ако имат диария, запек или друг проблем с движенията на червата.

Някои хора имат необичайна връзка между вътрешността на ануса и кожата си. Това се нарича фистула. Бактериите могат да се уловят в тази връзка и да предизвикат абсцес. Вашият лекар може да препоръча операция за отстраняване на фистулата.

8. Артрит

Артритът е заболяване, което причинява болка и скованост в ставите.

Някои видове са причинени от постепенното износване на ставите с възрастта и активността. Други се дължат на атака на имунната система върху ставите. Това също може да причини болка в задните части.

Как се лекува болка в седалищен мускул ?

За да се лекува болка в седалищен мускул, трябва да се обърнете към Вашия лекар, ревматолог или специалист по ортопедия. Вашият лекар ще приспособи вашето лечение към причината за болката.

Вашият лекар може да препоръча:

 • кортикостероидни инжекции за намаляване на възпалението
 • физическа терапия за укрепване на мускулите около нараняванията и подобряване на обхвата на движение в засегнатата област
 • процедура за източване на киста или абсцес
 • хирургия за лечение на повреден диск или замяна на износено съединение

Вътрешните средства за защита могат да помогнат за облекчаване на симптомите, докато не бъде приложен план за лечение.

Кога да посетите лекар ?

Ако болката не се е подобрила в рамките на няколко дни или се влоши, консултирайте се с Вашия лекар. Те ще извършат физически преглед и евентуално ще направят тестове за изображения, като рентгенови лъчи, за да потърсят причината за болката.

Тогава, когато Вашият лекар знае каква е причината за болка в седалищен мускул, те ще работят с план за лечение, отговарящ на вашите нужди.

Ivan Nikolov

Иван Николов е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтовете healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button