9 причини поради, които имате Кафяво течение преди цикъл

От първия менструален период до началото на менопаузата, жените понякога изпитват вагинално кървене или зацапване в неочаквани, случайни моменти.

Докато много от тези нередности не са причина за безпокойство, многобройните „каквито и да симптоми“, които съпътстват предменструалното зацапване, могат да оставят жената да се чувства несигурна.

Кафявото зацапване преди период може да се дължи на промяна в дължината на цикъла, употребата на контрол върху раждаемостта, овулацията, хормоналните промени, инфекцията, нараняването или други причини, свързани с болестта.

Какво причинява Кафяво течение преди цикъл?

При нормални обстоятелства вагиналното изпускане, което се случва по време на периоди, е почти прозрачно и най-често се състои от цервикална слуз.

Червеният цвят на изпускането се дължи на ендометриалната обвивка, която се отделя.

Една от най-често срещаните опасения, които жените имат, е да получат тъмнокафяво отделяне преди периодите.

Тя може да бъде причинена поради физиологични причини като овулация, хормонални контрацептиви или поради някаква болест.

Важно е да се отбележи, че всяко тъмнокафяво изхвърляне не е причина за безпокойство.

Ето 9 причини за кафяво течение преди цикъл :

1. Имплантационно оцветяване

Имплантацията настъпва, когато оплоденият ембрион се вгради в маточната лигавица, причинявайки разкъсване на кръвта.

Не всяка жена, която забременя, ще изпита това, но това кървене може да бъде кафяво или розово и ще се появи няколко дни, преди да се очакват периодите ви.

2. По време на овулацията

Понякога тъмно кафяво изхвърляне преди периода настъпва 14-16 дни преди следващия цикъл. Ако случаят е такъв, може да се дължи на овулацията.

По време на овулацията от яйцеклетката се освобождава зряло яйце, което може да причини петна при някои жени.

Можете да определите деня на овулацията, ако имате леко разтоварване, придружено с коремни спазми около две седмици от деня, в който са започнали вашите периоди.

3. Стрес

Стресът може да бъде причинен от много емоции, здравословни проблеми, злоупотреба с вещества и използване на стимуланти, както и алкохол.

Недохранването може да доведе до нарушаване на цикъла на овулация.

Хормоните на стрес, освободени от надбъбречната жлеза, имат директен ефект върху половите хормони, които регулират менструалния цикъл.

Стресът причинява зачервяване и забавяне на периодите.

Кръвта се окислява с течение на времето, което я прави кафяво на цвят и води до нередовни периоди или тъмнокафяво изхвърляне преди периодите.

4. Изходящи материали

Сравнително често срещано е изживяване на тъмно кафяво освобождаване след полов акт, но обикновено то е малко. Понякога кървенето ще бъде средно или голямо.

Тя може да се дължи на различни фактори като: – бременност, възпаление, дразнене на лигавицата, разкъсване на химена, цервикални полипи или полово предавани болести.

5. Контрацептивни странични ефекти

Приемането на хапчета за контрол на раждаемостта може да причини тъмно кафяво течение преди периодите като страничен ефект и се дължи на хормонални промени.

Хапчетата причиняват промени в хормоните, което води до изтъняване на облицовката, която се разпада неравномерно и в малки количества.

Липсващите хапчета за контрол на раждаемостта също могат да причинят това, тъй като пряко засягат хормоналния баланс.

Когато жените приемат противозачатъчно противозачатъчно хапче, то може да причини тъмно кафяво изпускане на следващия ден или през следващата седмица.

Интраматериалните устройства (IUDs) също могат да причинят това като неприятен страничен ефект.

Тя може да продължи няколко месеца и може да бъде причинена поради увреждане на ендометриалната лигавица.

Свързана статия9 опасности от противозачатъчни хапчета, плюс странични ефекти и алтернативи

6. Менопауза и перименопауза

Жените във възрастовата група 45-50 години са подложени на менопауза и имат нередовен период веднъж на всеки три-шест месеца.

Те могат да изпитат тъмнокафяви петна по това време. Това се дължи основно на атрофията на лигавицата на матката, която я прави слаба и причинява спонтанно разрушаване.

Това е сравнително често при перименопаузалните жени.

Това разтоварване заменя редовните периоди и е придружено от симптоми като промени в настроението, горещи вълни, депресия, болки в тялото и т.н.

7. Медицинско състояние

В по-голямата част от случаите, когато някой има тъмнокафяво изхвърляне преди период, това не е сериозно и може да бъде лекувано чрез промяна на начина на живот и промени в диетата.

8. Нередовен цикъл

Може би най-често срещаното обяснение за зацапване преди период е неправилен цикъл, т.е. такъв, при който комплексната координация на хормоналния баланс е леко изменана.

Тези неравномерности са относително чести и обикновено водят до провал на овулация или освобождаване на зряло яйце от яйчниците. Когато едно яйце не бъде освободено, менструалните хормони стават временно небалансирани.

9. Хормонални дисбаланси

Хормоните ви играят важна роля. Съобщено е, че в около 25 процента от всички случаи, хормонален дисбаланс е причината за предменструалното зацапване или обезцветеното отделяне, което се експулсира от влагалището.

Защо имам кафяво зацапване преди цикъл ?

кафяво-течение-преди-цикъл

Нормалната вагинална течност е без мирис и се появява или бяла или прозрачна.

Тя може да е дебела и кремообразна или тънка и водна, в зависимост от това дали предстои или не сте в овулация.

Така че, ако нормалното освобождаване е ясно или бяло, какво ще стане, ако то е кафяво?

Има много причини за това явление и повечето от тях са безвредни. Много жени редовно получават розово / кафяво зачервяване или зацапване в деня на овулация ; докато други изпитват зацапване поради избора си на концепративи .

Но за да може да се диагностицира точно какво я причинява, трябва да отбележите в коя точка в цикъла сте и какви други симптоми може да имате.

Свързана статия: Бяло течение: кога, защо, как се лекуват

Показва ли по-голям проблем кафяво течение преди цикъл ?

В по-голямата част от случаите, кафявото течение не е сериозна причина за притеснение.

Все пак има някои инфекции и медицински състояния, които могат да предизвикат този вид симптоми и трябва да бъдат оценени от медицински специалист.

Ето само някои от медицинските състояния, които могат да причинят кафяво изхвърляне от влагалището и другите симптоми, за да се грижат за:

  • Синдром на поликистозните яйчници (PCOS): PCOS е често срещано разтройство на ендокринната система при жени на възраст между 19 и 45 години. Предизвикано от разширяването на яйчниците, PCOS може да причини кръвна или кафява петна по време на кървене, преди да настъпи период на кървене, течността се пропуска от фоликулите на яйчника по време на цикъла.
  • Ендометриоза: Ендометриалната тъкан нормално линизира вътрешността на матката и се отлага по време на Вашия период. Когато тази тъкан израства извън матката (около яйчниците, в червата или в цервикса или влагалището), тя се нарича ендометриоза.
  • Полово предавани болести (БПП): Редица STD могат да допринесат за кафяво вагинално изхвърляне между периодите. Хламидия, гонорея, генитални брадавици (HPV). Вулвовагинитът и тазовите възпалителни заболявания (PID) могат да доведат до кафяво изхвърляне.

Кога трябва да посетите лекар ?

Първото нещо, което трябва да запомните, е да се отпуснете. Кървенето или зацапването между периодите обикновено не предизвиква нужда от големи притеснения.

В повечето случаи това е просто резултат от хормонален дисбаланс, който може да бъде причина за колебания на хормоните, овулацията, бременността или сметката за контрол на раждаемостта.

В огромния брой случаи не е някой от потенциално по-сериозните проблеми, описани по-горе.

Все пак, ако преживеете някакво кървене или зацапване в тъмнокафяв цвят и почувствате някой от тези други симптоми, трябва да проверите дали всичко е наред с Вашия лекар:

  1. Всяко необичайно кървене между вашите менструални периоди, което продължава повече от три дни;
  2. Всяко необичайно зацапване продължава за три или повече последователни менструални цикъла;
  3. Всяко необичайно вагинално кървене или зацапване се забелязва, което е различно в сравнение с обичайния модел;
  4. Всяко необичайно вагинално кървене или зацапване след завършване на менопаузата;
  5. Всяко тежко кървене след сексуален контакт;

По темата прочети също:

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button