Стрептококи в гърлото: Причини, Симптоми и 5 начина за лечение

Стрептококи в гърлото е бактериална инфекция, която може да накара гърлото ви да се чувства болезнено и дразнещо. Стрептококи представлява само малка част от възпалено гърло.

Ако не се лекува, стрептококи в гърлото може да причини усложнения, като възпаление на бъбреците или ревматична треска. Ревматичната треска може да доведе до болезнени и възпалени стави, специфичен вид обрив или сърдечна клапа.

Какво е стрептококи в гърлото ?

Стрептококи в гърлото е най-често срещано при деца, но засяга хора от всички възрасти. Ако Вие или Вашето дете имате признаци или симптоми на стрептококи в гърлото, обърнете се към Вашия лекар за незабавно тестване и лечение.

Стрептококи в гърлото е бактериална инфекция, която причинява възпаление и болка в гърлото. Това често срещано състояние е причинено от бактериите от група А Streptococcus. Стрептококи в гърлото може да засегне деца и възрастни от всички възрасти. Това обаче е особено често при деца на възраст между 5 и 15 години. Кихането и кашлицата могат да разпространят инфекцията от един човек на друг.

Снимки на стрептококи в гърлото

Стрептококи инфекция нахлува в тъканта на фарингеята и предизвиква локализирана възпалителна реакция на гърлото и тонзилите. Тези бактериални организми често се срещат в гърлото или по кожата и са отговорни и за други заболявания, като импетиго (кожна инфекция).

Симптомите на стрептококи в гърлото

Тежестта на стрептококи в гърлото може да варира от човек на човек. Някои хора изпитват леки симптоми като възпалено гърло, докато други хора имат по-тежки симптоми, включително треска и затруднено преглъщане. Общите симптоми на стрептокок в гърлото включват:

 • внезапна треска, особено ако тя е 101˚F или по-висока
 • възпалено червено гърло с бели петна
 • главоболие
 • втрисане
 • загуба на апетит
 • подути лимфни възли в шията
 • проблеми с преглъщането

Симптомите на стрептококи в гърлото обикновено се развиват в рамките на пет дни след излагане на бактериите.

Рискови фактори

Няколко фактора могат да увеличат риска от инфекция със стрептокок в гърлото:

 • Ранна възраст. Стрептокок в гърлото се среща най-често при деца.
 • Сезонът. Въпреки че стрептокок в гърлото може да възникне по всяко време, той е склонен да циркулира в края на есента и началото на пролетта. Стрепните бактерии процъфтяват, когато групите хора са в близък контакт.

Кога да посетите Вашия лекар ?

Не всички болки в гърлото са резултат от инфекция с стрептококи . Други заболявания могат да причинят и възпалено гърло. Това включва:

Болките в гърлото, причинени от други медицински състояния обикновено се подобряват сами, с или без лечение след няколко дни.

Посъветвайте се с Вашия лекар, ако имате:

 • възпалено гърло, което продължава повече от два дни
 • възпалено гърло с бели петна
 • тъмни, червени петна или петна по сливиците или в горната част на устата
 • възпалено гърло с фин, розов обрив, подобен на шкурка, върху кожата
 • затруднено дишане
 • затруднено преглъщане

Диагностика на стрептококи в гърлото

Ако се оплаквате от продължително болезнено гърло, Вашият лекар ще прегледа гърлото ви и ще провери за признаци на възпаление. Вашият лекар може също да провери гърлото за подути лимфни възли и да попита за други симптоми. Ако вашият лекар подозира, че имате Стрептококи в гърлото, те могат да направят бърз тест за стрептококи в кабинета.

Този тест определя дали възпаленото в гърло е причинено от инфекция с стрептокок или от друг вид бактерии или зародиши. Вашият лекар натиска гърлото си с дълъг памучен тампон, като събира проба. След това Вашият лекар ще изпрати пробата в лабораторията, за да потърси признаци на бактерии.

Резултатите са на разположение за около пет минути. Ако вашият бърз стресов тест е отрицателен, но Вашият лекар мисли, че имате стрептокок в гърлото, те могат да изпратят пробата ви на външна лаборатория за допълнително тестване. Тези резултати са налице в рамките на няколко дни.

Лечение на стрептококи в гърлото

Медикаменти са на разположение за лечение на стрептокок в гърлото, облекчаване на симптомите и предотвратяване на усложненията и разпространението му.

Антибиотици

Ако Вие или Вашето дете имате стрептококи в гърлото, Вашият лекар вероятно ще предпише перорален антибиотик. Ако се вземат в рамките на 48 часа от началото на заболяването, антибиотиците намаляват продължителността и тежестта на симптомите, както и риска от усложнения и вероятността инфекцията да се разпространи в други.

С лечението вие или Вашето дете трябва да започнете да се чувствате по-добре след един ден. Посъветвайте се с Вашия лекар, ако няма подобрение след приемане на антибиотици в продължение на 48 часа.

Децата, приемащи антибиотик, които се чувстват добре и често нямат висока температура, могат да се върнат в училище. Но не забравяйте да завършите цялото лекарство. Спирането на рано може да доведе до рецидиви и сериозни усложнения като ревматична треска или възпаление на бъбреците

Домашно лечение

В допълнение към антибиотиците, има и домашно лечение за подобряване на симптомите на стрептокок в гърлото. Тези средства за защита включват:

 • пиенето на топли течности, като чай от лимон
 • пиене на студени течности, които да помогнат да изтръпнат гърлото
 • включване на охлаждащ овлажнител
 • приемане на болкоуспокояващи, като ибупрофен или ацетаминофен
 • смучене на бонбони в гърлото
 • добавяне на 1/2 чаена лъжичка сол към 1 чаша вода и гаргара

Защо да използваме хомеопатията за стрептококи в гърлото ?

В повечето случаи антибиотиците не са необходими за лечение на стрептококи в гърлото или заболяване, свързано със стрептококи. Антибиотиците винаги ще убиват полезни бактерии заедно с патогени и ще нарушат имунната система!

Проучванията показват, че когато се дават антибиотици за стрептокок в гърлото, инфекцията се възстановява по-често, отколкото когато не са предписани. Много антибиотици също така са склонни да създават устойчиви щамове на бактерии и не работят ефективно, когато те наистина са необходими.

Един от най-сложните проблеми е, че бактериите от стрептокок обикновено не изчезват напълно след курс на антибиотици. Бактериите ще продължат дори след изчезване на признаците на инфекцията. Някои деца ще бъдат винаги положителни за бактериите, което означава, че те хронично „носят“ малко количество стрептококи. Приемането на друг антибиотик, въпреки че няма активна инфекция, нарушава имунната ви функция.

Хомеопатични лекарства за стрептококи в гърлото

Хомеопатията е успешен и полезен начин за лечение на стрептокок в гърлото по ефективен, холистичен начин, без да се използват подтискащи антибиотици

 • свещен бик – При болки в гърлото, с подуване. Гърлото се чувства болезнено. Това може да ви помогне при тези проблеми.
 •  Беладона– Прилага се при парещо усещане в гърлото. По-лошо от преглъщането – понякога течности и дори храна се изхвърлят през носа. Голяма болка от подуване и гърло. Отвращение към пиенето с възпалено гърло.

Какви са потенциални усложнения при стрептококи в гърлото ?

Ако се лекува стрептокок в гърлото, симптомите ще се подобрят в рамките на една седмица. Но ако не се лекува, стрептокок в гърлото може да причини сериозни усложнения. Тези усложнения включват:

 • ушна инфекция
 • синузит
 • ревматична треска, която е възпалително заболяване, което засяга ставите, сърцето и кожата
  постстриптококов гломерулонефрит, който е възпаление на бъбреците
 • мастоидит, който е инфекция на мастоидната кост в черепа
 • червена треска, която възниква, когато токсините, причинени от инфекцията с стрептокок, причиняват образуване на червен цвят, който се развива върху различни части на тялото
 • глутатиран псориазис, което е състояние, което причинява появата на малки, червени петна по сълзи в тялото
 • перитонилен абсцес, който е гнойна инфекция, която се развива в гърба на сливиците

За да намалите риска от усложнения, се свържете с Вашия лекар, ако симптомите на Стрептококи в гърлото не се подобрят в рамките на 48 часа след приемане на антибиотик. Може да им се наложи да предпишат друг антибиотик, за да се справят с инфекцията.

Предотвратяване

За да предотвратите инфекция със Стрептококи:

 • Почистете ръцете си. Правилното почистване на ръцете е най-добрият начин за предотвратяване на всички видове инфекции. Ето защо е важно редовно да почиствате ръцете си и да учите децата си как да почистват добре ръцете си с помощта на сапун и вода или алкохолен хигиенист за ръце.
 • Покрийте устата си. Научете децата си да покриват устата си, когато кашлят или кихат.
 • Не споделяйте лични вещи. Не споделяйте чаши за пиене или ястие. Измийте съдовете в гореща, сапунена вода или в съдомиялна машина.

Тази статия има информационен характер и не заменя посещението при лекар.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button