Всичко за пневмония и как да я лекуваме ефективно

Пневмонията е инфекция в единия или двата бели дробове. То може да бъде причинено от бактерии, вируси или гъбички.

Това е една изчерпателна информация в която отговаряме на въпросите:

 1. Какво е Лечение на пневмония?
 2. Какви грижи има след пневмония?
 3. Как се открива Пневмония?

Бактериалната пневмония е най-разпространеният тип при възрастни.

Какво е пневмония?

Пневмонията причинява възпаление във въздушните торбички в белите дробове, които се наричат алвеоли. Алвеолите се напълват с течност или гной, което затруднява дишането.

Прочетете нататък, за да научите повече за пневмония и как да я лекувате.

Какви са симптомите на пневмония?

Пневмония-видове-лечение

Симптомите на пневмония могат да бъдат леки до животозастрашаващи. Най-честите симптоми на пневмония могат да включват:

кашлица, която може да предизвика храчки (слуз)
треска, изпотяване и студени тръпки
задух
болка в гърдите

Другите симптоми могат да варират в зависимост от причината и тежестта на инфекцията, както и от възрастта и общото здравословно състояние на индивида.

Симптоми в зависимост от причината

 • Вирусната пневмония може да започне с грипоподобни симптоми, като хрипове. Висока температура може да настъпи след 12-36 часа.
 • Бактериалната пневмония може да предизвика висока температура до 105 ° F, заедно с обилно потене, синкави устни и нокти и объркване.

Симптоми по възраст

 • Децата под 5-годишна възраст може да имат бързо дишане.
 • Децата могат да повръщат, да нямат енергия или да имат проблеми с пиенето или храненето.
 • Възрастните хора могат да имат по-ниска от нормалната телесна температура.

Какви са видовете и причините за пневмония?

Основните видове пневмония се класифицират според причината за инфекцията, при която инфекцията е предадена и как е била получена инфекцията.

Видове пневмония

Пневмонията може да бъде класифицирана според организма, причинил инфекцията.

Бактериална пневмония: Най-честата причина за бактериална пневмония е Streptococcus pneumoniae. Хламидофилната пневмония и Legionella pneumophila могат също да причинят бактериална пневмония.

Вирусна пневмония: Респираторните вируси често са причина за пневмония, особено при малки деца и възрастни хора. Вирусната пневмония обикновено не е сериозна и продължава по-кратко време от бактериалната пневмония.

Микоплазмена пневмония: Микоплазмените организми не са вируси или бактерии, но имат общи черти и за двете. Микоплазмите обикновено причиняват леки случаи на пневмония, най-често при по-големи деца и млади възрастни.

Гъбична пневмония: Гъби от пръст или птичи тор могат да причинят пневмония при хора, които вдишват големи количества организми. Те също така могат да причинят пневмония при хора с хронични заболявания или отслабена имунна система.

Един вид гъбична пневмония се нарича Pneumocystis jirovecii пневмония (PCP). Това състояние обикновено засяга хора с отслабена имунна система, като тези със СПИН. Всъщност PCP може да бъде един от първите признаци на инфекция със СПИН.

Видове по местоположение

Пневмонията също се класифицира според мястото на нейното придобиване.

Пневмония, придобита в болница (HAP): Този вид бактериална пневмония се придобива по време на болничен престой. Тя може да бъде по-сериозна от другите видове, тъй като участващите бактерии могат да бъдат по-устойчиви на антибиотици.

Пневмония, придобита сред хора (CAP): Това се отнася до пневмония, придобита извън медицинска или институционална среда.

Видове според начина, по който са придобити

Пневмонията може също да бъде класифицирана според начина на нейното придобиване.

Аспирационна пневмония: Този тип пневмония се появява, когато вдишвате бактерии в белите дробове от храна, напитки или слюнка. Този тип е по-вероятно да се появи, ако имате проблем с преглъщането или ако сте твърде упоет от употребата на лекарства, алкохол или някои видове незаконни наркотици.

Заразна ли е пневмонията ?

Повечето видове пневмония са заразни.

Както вирусната, така и бактериалната пневмония могат да се разпространяват при други хора чрез вдишване на въздушни капчици от кихане или кашлица. Но докато може да се заразите с гъбична пневмония от околната среда, тя не се разпространява от човек на човек.

Кой е изложен на риск от пневмония?

Всеки може да получи пневмония, но някои хора са изложени на по-висок риск:

 • бебета от раждането до възраст 2 години и лица на възраст над 65 години
 • хората, които са имали инсулт, имат проблеми с преглъщането или са легнали
 • хора с отслабена имунна система поради заболяване или употреба на лекарства като стероиди или някои лекарства против рак
 • хора, които пушат, злоупотребяват с определени видове незаконни наркотици или пият прекомерни количества алкохол
 • хора с определени хронични заболявания като астма, кистозна фиброза, диабет или сърдечна недостатъчност

Как се диагностицира пневмония?

Вашият лекар ще започне да ви пита за това кога симптомите са се появили за първи път и за вашата медицинска история. Те ще ви дадат и физически изпита. Това ще включва слушане на белите дробове със стетоскоп за всякакви необичайни звуци, като пукане.

Вашият лекар също така може да нареди рентгеново изследване на гръдния кош. Обикновено пневмонията може да бъде диагностицирана с физически преглед и рентгенография на гръдния кош. Но в зависимост от тежестта на Вашите симптоми и риска от усложнения, Вашият лекар може също да нареди един или повече от тези тестове:

Кръвен тест. Този тест може да потвърди наличието на инфекция, но може да не е в състояние да идентифицира причините за нея.

Тест за храчки. Този тест може да осигури проба от белите дробове, която може да идентифицира причината за инфекцията.

Пулсова оксиметрия. Един кислороден сензор, поставен на един от пръстите ви, може да показва дали дробовете ви движат достатъчно кислород през кръвта.

Тест за урина. Този тест може да идентифицира бактериите Streptococcus pneumoniae и Legionella pneumophila.

CT сканиране. Този тест предоставя по-ясна и по-подробна картина на белите дробове.

Течна проба. Ако вашият лекар подозира, че има течност в областта на гръдния кош, те могат да приемат течност с помощта на игла, поставена между ребрата. Този тест може да ви помогне да определите причината за инфекцията.

Бронхоскопия. Този тест изследва дихателните пътища в белите дробове. Това се прави с помощта на камера в края на гъвкава тръба, която леко се насочва надолу към гърлото ви и към белите дробове. Вашият лекар може да направи този тест, ако първоначалните Ви симптоми са тежки или сте хоспитализирани и тялото ви не реагира добре на антибиотици.

Как се лекува пневмония?

Вашето лечение ще зависи от вида пневмония, която имате, колко тежка е тя и от общото ви здравословно състояние.

Лечение с антибиотици и противогъбични лекарства

Антибиотични, антивирусни и противогъбични лекарства се използват за лечение на пневмония в зависимост от специфичната причина за заболяването. Повечето случаи на бактериална пневмония могат да се лекуват у дома с перорални антибиотици и повечето хора реагират на антибиотиците в рамките на един до три дни.

Вашият лекар може също да Ви препоръча лекарства без рецепта (OTC), за да облекчите болката и треската, ако е необходимо. Те могат да включват аспирин, ибупрофен (Advil, Motrin) и ацетаминофен (тиленол).

Вашият лекар може също да препоръча лекарство против кашлица, за да успокои кашлицата, така че да можете да си починете. Кашлицата обаче помага да се премахне течността от белите дробове, така че не искате да я премахнете напълно.

Домашно лечение

Можете да помогнете за възстановяването си и да предотвратите повтаряне чрез:

 • като приемате лекарствата, които са предписани
 • да си почивате повече
 • пиене на много течности
 • не го прекалявайте, като се връщате в училище или работите твърде скоро

Хоспитализация

Ако симптомите Ви са много тежки или имате други здравословни проблеми, може да се наложи да сте хоспитализирани. В болницата лекарите могат да следят сърдечната честота, температурата и дишането. Лечението може да включва:

⇒ Интравенозни антибиотици. Те се инжектират във вената ви.

⇒ Дихателна терапия. Тази терапия използва разнообразни техники, включително доставяне на специфични лекарства директно в белите дробове. Дихателното терапевт също може да ви научи или да ви помогне да извършвате дихателни упражнения, за да увеличите максимално оксигенацията си.

Кислородна терапия. Това лечение помага да се поддържа нивото на кислорода в кръвта. Може да получите кислород чрез назална тръба или маска за лице. Ако случаят ви е екстремен, може да се наложи да имате вентилатор (машина, която поддържа дишането).

Колко време трае пневмония?

Продължителността на симптомите варира в зависимост от вида пневмония и основния здравен статус на индивида. При преди здрави хора пневмонията може да бъде леко заболяване, което се преустановява в рамките на две до три седмици. При възрастни хора и при хора с хронични заболявания или други здравни проблеми възстановяването може да отнеме шест до осем седмици или повече.

Възможно ли е да се предотврати пневмония? Има ли ваксина срещу пневмония?

Не е възможно да се предотвратят всички видове пневмония, но може да се предприемат стъпки за намаляване на вероятността от възникване на състояние, като се откажеш от пушенето, практикуваш добро измиване на ръцете и избягвайки контакт с хора, които имат настинка, грип или други инфекции.

Предлага се ваксина срещу най-често срещаната бактериална причина за пневмония, Streptococcus pneumoniae (известен също като Pneumococcus). Има два вида ваксини: PPSV23 (Pneumovax), пневмококова полизахаридна ваксина срещу 23 вида бактерии и PCV13 (Prevnar 13), пневмококова конюгатна ваксина, която предпазва от 13 вида бактерии.

Тези ваксини може да не винаги предотвратяват пневмококовата пневмония, но те могат да предотвратят сериозни усложнения на пневмонията, ако това се случи.

Има странични ефекти, свързани с ваксината срещу пневмония?

Страничните ефекти на PCV13 при деца включват сънливост, временна загуба на апетит или зачервяване, подуване или нежност. Лека треска и раздразнителност са други чести нежелани реакции. Възрастните, получаващи пневмококови ваксини, съобщават за болка, зачервяване, обрив и оток, при които е приложена ваксина; също лека треска, умора, главоболие, студени тръпки или мускулни болки.

Каква е прогнозата за човек болен от пневмония?

Повечето хора с пневмония се подобряват след три до пет дни лечение с антибиотици, но лека кашлица и умора могат да продължат по-дълго, до един месец. Пациентите, които се нуждаят от лечение в болница, може да отнеме повече време, за да видят подобрение.

Пневмонията също може да бъде фатална. Степента на смъртност (смърт) е до 30% при пациенти с тежка пневмония, които се нуждаят от лечение в интензивно отделение. Като цяло, около 5% -10% от пациентите, лекувани в болнична среда, умират от заболяването. Пневмонията е по-вероятно да бъде фатална при пациенти в старческа възраст или при хора с хронични заболявания или отслабена имунна система.

Ivan Nikolov

Иван Николов е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтовете healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button