Тученица: 10 невероятни ползи за здравето: За отслабване и лечение

Ползите за здравето на Тученица включват способността му да помага за отслабване, да подобрява здравето на сърцето, да осигурява здравословен растеж и развитие на децата.

В 100 г пресни листа Тученица се съдържат 1,31 г оксалова киселина, повече, отколкото в спанак (0,97 г / 100 г) и маниока (1,26 г / 100 г).

В България се използва за лекуване определени стомашно-чревни заболявания, да предотвратява определени ракови заболявания, да защитава кожата, да засилва зрението, да укрепва имунната система, и увеличаване на циркулацията.

Прочетете тази ичерпателна статия на Здраве +, за да научите всичко за билката.

Какво е Тученица?

Тученица e листен зеленчук, който най-вероятно произхождат от Средиземноморския регион. Научното наименование на тученицата е Portulaca oleracea и е широко разпространено в цяла Европа, Азия, Близкия изток и Африка.

Той е ежегоден сочен с леко кисел и солен вкус, който го прави интересно допълнение към храната.

Цялото растение, включително листата, стъблата, цветята и семената, са годни за консумация и са били използвани в продължение на хиляди години в различни варианти.

Заради нейните ползи за здравето, има над 1200 клинични проучвания в САЩ.

Тученицата e се използва от праисторическо време и е широко разпространена в древна китайска медицина, както и в ранна аборигенна култура, толкова далеч, колкото и в Австралия!

Но в България, тя обикновено се пренебрегва или се дърпа и се третира като всяка друга инвазивна зеленина в градините и дворовете, вместо да се консумира !

Приложения на Тученица

В кулинарната употреба, Тученицата обикновено се използва в супи, салати и ястия. Добавя се към месните ястия като ароматен елемент и се смесва и с тесто, за да направи някои вкусни сортове хляб в различни култури.

Като цяло, уникалният вкус и изключително полезните хранителни вещества, съдържащи се в тученица, го правят една от най-добре пазените тайни в зеленчуковия свят.

Но тайната определено е излязла, а хората започват да я използват все повече и повече. Освен кулинарните навици, тя се използва и като традиционна медицина за лечение на различни заболявания в Китай и Индия.

Нека да разгледаме по-отблизо какви хранителни вещества, които правят Тученицата толкова полезна за човешкото здраве

Хранителни факти на Тученицата

Когато тази необичайна „трева“ стана обект на научно изследване, изследователите бяха шокирани от това, което откриха.

Тученицата има изключително високи нива на омега-3 мастни киселини за зеленчук, както и значителни количества фибри, витамин А, витамин С, В- витамини, желязо, магнезий, манган, калий, калций и мед.

Освен това, бетаалиевите пигменти (мощни антиоксидантни съединения) и каротеноидите допълват това истинско съкровище на хранителни вещества и полезни органични съединения.

Ползи за здравето на Тученицата

Тученица-ползи-за-здравето-и-приложение

Тученицата има много предимства, които помагат в предотвратяването и лечението на заболяванията. Нека подробно обсъдим ползите по-долу:

Подобрява здравето на сърцето

По отношение на повишаването на силата на вашата сърдечно-съдова система, тученицата може да помогне по различни начини.

Най-забележително, изследователите са открили високи нива на омега-3 мастни киселини в пюрета, по-високи, отколкото в някои рибени масла, които широко се считат за най-добрият източник на тези полезни мастни киселини.

Омега-3 помагат да се намали количеството на „лошия“ холестерол в организма и да се стимулира по-здравословен холестеролен баланс в кръвта ни.

Консумирането на храни, които са с високо съдържание на омега-3, е показало значително намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания, както и атеросклероза, като по този начин се предотвратяват сърдечни атаки и удари.

Освен това калият, намиращ се в тученицата, може да намали артериалното налягане.

Клинични проучвания доказват антибактериални, противовъзпалителни и антиоксидантни свойства и е известно, че регулира липидния и захарния метаболизъм в организма.

Отслабване

Тученицата е с много ниско съдържание на калории, но е богат на хранителни вещества и е пълна с високо съдържание на диетични фибри.

Това означава, че хората могат да се чувстват пълни след хранене с нея, без да увеличават значително калориите, като по този начин им помагат да отслабнат и да поддържат диетата си.

Насърчава развитието на малките деца

Въпреки че изследванията все още са в ход, ранните проучвания показват, че високите нива на омега-3 в храненето на малки деца са довели до намаляване на някои развиващи се разстройства, включително аутизъм, ADHD и други проблеми, засягащи милиони деца по целия свят.

Лекува стомашно-чревни заболявания

Някои хора могат да се отдръпнат от алтернативните медицински терапии за различните си здравословни проблеми, но в традиционната китайска медицина тученицата (известен като Ma Chi Xian в китайската медицина) е широко използван за лечение на всичко, от диария и чревно кървене до хемороиди и дизентерия.

И дори и днес тя се използва за лечение на голямо разнообразие от чревни заболявания.

Тези предимства се дължат главно на органичните съединения, които се намират в пури, включително допамин, ябълчена киселина, лимонена киселина, аланин, глюкоза и много други.

Грижа за кожата

Заедно с стомашно-чревни проблеми, тученицата може да помогне за лечение на голямо разнообразие от кожни заболявания, както добре.

Високите нива на витамин А, комбинирани с коктейла от съединения, намиращи се в тази „плевел“, означават, че могат да намалят възпаленията, причинени от ужилване на пчели и змийско ухапване, когато се прилагат локално.

Подобрява здравето и външния вид на кожата, намалява бръчките и стимулира заздравяването на кожните клетки, за да премахнат белезите и дефектите, когато се консумира.

Предотвратява рака

Едно от най-разпространените и трагични заболявания в света днес е ракът, така че всеки антикарциногенен хранителен продукт е силно похвален. Тученицата има значителни нива на витамин С и витамин А, които действат като антиоксиданти за предотвратяване на определени видове рак, особено белодробни и орални ракови заболявания.

Също така съдържа и беталаинови пигментни съединения, които придават на растението отличителен жълт и червен цвят.

Бета-цианините и бета-ксантините са пряко свързани с анти-мутагенни ефекти в организма, което означава, че те предотвратяват свободните радикали да причиняват мутации в здравите клетки, като по този начин помагат да се предотврати развитието на рак.

Подобрява зрението

Витамин А и бета-каротин са свързани с подобряване на здравето и зрението на очите в продължение на много години.

Тученицата може да помогне за предотвратяване на макулна дегенерация и катаракта чрез елиминиране на свободните радикали, които атакуват клетките на окото и причиняват тези общи заболявания, свързани с възрастта.

Укрепва костите

Минералите, налични в тученицата, го правят здравословен избор за хората, които искат да предотвратят костна загуба.

Калцият, магнезий, желязо и манган са всички елементи, необходими за развитието на костната тъкан и за ускоряване на лечебния процес на костите в тялото ни.

Това може да помогне за предотвратяването на остеопороза, общо състояние, свързано с възрастта, което засяга милиони хора.

Подобрява циркулацията

Високото съдържание на желязо и мед в тученицата означава, че тя ще стимулира производството на червени кръвни клетки.

И двата вида минерали са от съществено значение за повишаване на кръвообращението, чрез доставяне на повече кислород до основните части на тялото и увеличаване на лечебната скорост на клетките и органите.

Освен това, желязото и медта също помагат за подобряване на растежа на косата и метаболитната ефективност!

Как да приготвим и използваме тученица в кухнята ?

Стъблата и цветните пъпки са годни за консумация. Подстрижете здравите стъбла близо до корените, като използвате остър нож.

Готви се при ниска температура за по-кратък период, за да се запазят повечето хранителни вещества. Въпреки че антиоксидантните свойства се намаляват значително при пържене и варене неговите минерали, каротини и флавоноиди могат да останат непокътнати.

Ето някои съвети за използване:

Пресни, сурови листа могат да се използват като салата и като зеленчуков сок.

Свежите, нежни листа се използват в салатите. Подправени и леко задушени стъбла и листа, служи като странично ястие с риба и пилешко.

Използва се също и в супа и къри (Goni soppu curry) и се яде с ориз в много приятни рецепти за ястия от южна Индия.

Разбърква се и се смесва с други подобни, като спанак и зеленчуци.

Дума на внимание – странични ефекти

Единственият потенциален недостатък, който научните изследователи са открили за тученицата, е относително високото съдържание на оксалова киселина, което води до образуването на камъни в бъбреците.

Ако вече страдате от камъни в бъбреците, избягването му може да е добра идея. Въпреки това, варенето му във вода причинява много оксалова киселина, която трябва да се елиминира, без да се губят много други полезни хранителни вещества.

Bilkabg.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации:

    • Хипогликемични и панкреатични защитни ефекти на екстракт от Тученицата (2017, януари ) – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/?term=Portulaca+oleracea
    • Vafa Baradaran Rahimi, Противовъзпалително и антиоксидантно действие на екстракт от Тученица  (27 януари, 2019) – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6337267/
    • Клинични ефекти на семената на Portulaca Oleracea върху дислипидемия при затлъстели деца – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4240324/

Актуализация на статията на 3 Октомври, 2019 година !

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button