7 чести причини за сънна апнея? ( домашно лечение)

Спящата апнея е потенциално сериозно нарушение на съня, при което дишането многократно спира и започва.

Възможно е да имате сънна апнея, ако хъркате шумно, и се чувствате уморени дори след пълна ваканция.

Кои са причините за сънна апнея ?

Обструктивна сънна апнея се случва, когато мускулите в гърба на гърлото си се отпуснат.

Тези мускули поддържат мекото небце, триъгълната част от тъканта, висяща от мекото небце (uvula), сливиците, страничните стени на гърлото и езика.

Когато мускулите се отпуснат, дихателните пътища се стесняват или затварят, докато дишате, и не можете да получите достатъчно въздух. Това може да понижи нивото на кислород в кръвта.

Вашият мозък усеща тази невъзможност да диша и за кратко ви възбужда от сън, за да можете отново да отворите дихателните пътища. Това пробуждане обикновено е толкова кратко, че не го помните.

Възможно е да хъркате силно, да имате задушаване или гадаене.

Този модел може да се повтаря от пет до 30 пъти или повече на всеки час, през цялата нощ.

Тези нарушения нарушават способността ви да достигате до желаните дълбоки, спокойни етапи на сън и най-вероятно ще почувствате сънливост по време на събуждането.

Хората с обструктивна сънна апнея може да не са наясно, че техният сън е прекъснат. Всъщност някои хора с този тип сънна апнея мислят, че спят добре през цялата нощ.

Какви са симптомите на сънна апнея ?

Сънна-апнея-симптоми-800x452

Признаците и симптомите на обструктивни и централни сънни апнея се припокриват, понякога правят типа на съня апнея по-трудно да се определи. Най-честите признаци и симптоми на обструктивни и централни сънни апнея включват:

  Силно хъркане, което обикновено е по-известно при обструктивна сънна апнея
  Епизоди на спиране на дишането по време на сън, наблюдавано от друго лице
  Внезапни събуждания, придружени от недостиг на въздух, което по-вероятно показва централна сънна апнея
  Пробуждане със сухота в устата или възпалено гърло
  Сутрешно главоболие
  Затруднено заспиване (безсъние)
  Прекомерна сънливост през деня (хиперсомния)
  Проблеми с вниманието
  раздразнителност

В сайта може също да намерите и най-добре събраната информация за всички видове безсъние.

Какви са начините за лечение на сънна апнея ?

При по-леки случаи на сънна апнея лекарят може да препоръча само промени в начина на живот, като например намаляване на теглото или отказване от пушене.

И ако имате назални алергии, Вашият лекар ще Ви препоръча лечение за Вашите алергии. Ако тези мерки не подобрят признаците и симптомите ви или ако апнеяът ви е умерен до тежък, има и други лечения.

Някои устройства могат да помогнат за отварянето на блокиран въздушен път. В други случаи може да е необходима операция. Лечението за обструктивна сънна апнея може да включва:

Терапии

⇒  Непрекъснато положително налягане на дихателните пътища (CPAP). Ако имате умерена до тежка сънна апнея, може да се възползвате от машина, която доставя въздушно налягане чрез маска, поставена върху носа, докато спите. С CPAP (SEE-pap) налягането на въздуха е малко по-голямо от това на заобикалящия въздух и е достатъчно, за да се отворят отворите на горните дихателни пътища, предотвратявайки апнея и хъркане.

Въпреки че CPAP е най-честият и надежден метод за лечение на сънна апнея, някои хора го считат за тромава или неудобна. Някои хора се отказват от CPAP, но с известна практика повечето хора се научават да регулират напрежението на лентите, за да постигнат удобно и сигурно прилягане.

Може да се наложи да опитате повече от един вид маска, за да намерите удобната. Някои хора се възползват и от използването на овлажнител заедно с техните CPAP системи. Не преставайте да използвате машината CPAP, ако имате проблеми. Обърнете се към Вашия лекар, за да видите какви модификации могат да бъдат направени, за да ви направи по-удобни.

⇒ Други устройства за налягане на дихателните пътища. Ако CPAP продължава да бъде проблем за вас, може да имате възможност да използвате различен тип устройство за налягане на дихателните пътища, което автоматично регулира налягането, докато спите (Auto-CPAP). Могат да се използват и блокове, които осигуряват положително налягане на дихателните пътища (BiPAP). Те осигуряват по-голям натиск, когато вдишвате и по-малко, когато издишвате.

⇒ Експираторно положително налягане на дихателните пътища (EPAP). Тези малки устройства за еднократна употреба се поставят над всяка ноздра, преди да заспите. Устройството е вентил, който позволява на въздуха да се движи свободно, но когато издишвате, въздухът трябва да преминава през малки отвори в клапана. Това увеличава налягането в дихателните пътища и го държи отворено.

⇒ Урални уреди. Друг вариант е носенето на устна апаратура, предназначена да ви предпази от гърлото. CPAP е по-надеждно ефективен от устните, а устните уреди могат да бъдат по-лесни за употреба. Някои са предназначени за отваряне на гърлото ви, като привеждате челюстта напред, което понякога може да облекчи хъркането и леката обструктивна сънна апнея.

Хирургия

Хирургията обикновено е само опция, след като други лечения са се провалили. Обикновено се препоръчва най-малко тримесечно проучване на други опции за лечение, преди да се разгледа операцията.

Въпреки това, за тези малко хора с определени проблеми със структурата на челюстта, това е добър първи вариант.

Целта на операцията за сънна апнея е да разширите дихателните пътища през носа или гърлото, които може да вибрират и да ви причиняват хъркане или това може да блокира горните въздушни канали и да причини сънна апнея. Хирургическите опции могат да включват:

⇒  Отстраняване на тъканите. По време на тази процедура, която се нарича uvulopalatopharyngoplasty, Вашият лекар премахва тъкан от задната част на устата и горната част на гърлото.

Вашите сливици и аденоиди обикновено се отстраняват. Този тип хирургия може да бъде успешна при спиране на гръдните структури от вибриране и причиняване на хъркане. Това е по-малко ефективно от CPAP и не се счита за надеждно лечение за обструктивна сънна апнея.

⇒  Преместване на челюстта. При тази процедура челюстта ви се придвижва напред от останалата част от костите на лицето ви. Това увеличава пространството зад езика и мекото небце, което прави обструкцията по-малко вероятно. Тази процедура е известна като максиломандибуларен напредък.

⇒  Импланти. Пластмасовите пръчки се имплантират хирургично в мекото небце, след като сте получили локална упойка.

⇒  Създаване на нов въздушен проход (трахеостомия). Може да се наложи тази форма на операция, ако други лечения са се провалили и имате тежка, животозастрашаваща сънна апнея. При тази процедура вашият хирург прави отвор в шията и поставя метална или пластмасова тръба, през която дишате.

Други видове хирургия могат да помогнат за намаляване на хъркането и да допринесат за лечението на сънната апнея чрез изчистване или разширяване на въздушните канали:

  • Носната хирургия за отстраняване на полипи или изправяне на криво преграда между ноздрите (отклонена назална преграда)
  • Хирургия за премахване на увеличените сливици или аденоиди
  • Операция за отслабване

Домашно лечение на сънна апнея

В много случаи, самоподдържането може да бъде най-подходящият начин да се справите с обструктивна сънна апнея и вероятно централна сънна апнея. Изпробвайте тези съвети:

 Отслабване . Дори леката загуба на наднормено тегло може да помогне за облекчаване на свиваемостта на гърлото. Спящата апнея може да доведе до пълна ремисия в някои случаи, ако се върнете към здравословно тегло. Но сънната апнея най-вероятно ще се върне, ако възстановите теглото.

⇒  Упражнение. Редовното упражнение може да помогне за облекчаване на симптомите на обструктивна сънна апнея, дори без загуба на тегло. Една добра цел е да се опитате да получите 30 минути умерена активност, като бърза разходка, повечето дни от седмицата.

⇒ Избягвайте алкохола и определени медикаменти като транквиланти и хапчета за сън. Те отпускат мускулите в задната част на гърлото ви и пречат на дишането.

⇒ Сън на една страна или корема, а не на гърба си. Заспиването на гърба може да доведе до задържане на езика и мекото небце в задната част на гърлото и да блокира дихателните пътища. За да предотвратите заспиването на гърба си, опитайте да шиете топка за тенис в задната част на пижамата.

⇒ Дръжте ноздрите си отворени през нощта. Използвайте физиологичен спрей за нос, за да запазите отворите на носа. Говорете с Вашия лекар за използването на всякакви назални деконгестанти или антихистамини, защото тези лекарства обикновено се препоръчват само за краткосрочна употреба.

Лечение на причините за сънна апнея с билки

Билколечението показва добри резултати при този проблем. Ето най-добрите билки за него:

Валериан

Валериан е доказано ефективно срещу сънната апнея, като успокоително от древни времена.

Последните проучвания показват, че коренът на валериана може да бъде ефективен срещу нарушения на съня (включително сънна апнея). Драстично подобрява цялостното качество на съня ви.
Често много професионални специалисти по хранене разчитат на облекчението, което носи, когато се приемат в малки дози (50-100 mg), само час преди да легнат.

Най-хубавата част е, че коренът на валериана не само ви кара да спите по-добре, но и удължава съня си и ви дава по-голяма почивка.

Пасифлора

Пасифлора  отдавна се използва като средство за облекчаване на болката, но скорошните проучвания показват, че страстният цвят може да има драматичен релаксиращ ефект върху страдащите от сънна апнея, които се събуждат и галене, и се оказват, че се борят да дишат.

Лайка

Лайка е противовъзпалителна билка. Това е полезно, когато симптомите на сънна апнея се задействат поради възпаление или дразнене на синусите.

Зачервените синуси ви държат будни – особено когато съня ви се нарушават. Лайката работи за успокояване на дихателните пътища, което улеснява облекчаването.

Мед и канела

Мед, канела и джинджифил може да изглеждат като много често срещани билки и корени, но това естествено лечение на сънната апнея се използва от векове, за да успокои пациентите и да им помогне да спят.

Като чаша чай, приготвен от пресен джинджифил, канела, топла вода и мед – един час преди лягане, може да ви помогне да подобрите качеството на съня и продължителността.

Този прост чай понякога прави чудеса, за да осигури облекчение на страдащите от сънна апнея. Друг вид естествен чай е чаят от лимонов балсам.

Какви са видове сънна апнея?

Ето честите видове:

Обструктивна сънна апнея, по-често срещаната форма, която се получава, когато мускулите на гърлото се отпуснат.
  Централна сънна апнея, която настъпва, когато мозъкът ви не изпраща правилни сигнали до мускулите, които контролират дишането.
  Сложният синдром на сънна апнея, известен също като „лечебно възникваща централна сънна апнея“, се появява, когато някой има обструктивна сънна апнея и централна сънна апнея.

Ако мислите, че имате някаква форма на сънна апнея, консултирайте се с Вашия лекар. Лечението може да облекчи вашите симптоми и може да помогне за предотвратяване на сърдечни проблеми и други усложнения.

Кога да посетите доктор ?

Консултирайте се с медицински специалист, ако вие или ако партньорът Ви забележи, следното:

  Хъркане достатъчно силно, за да наруши съня на другите или на себе си
 Недостиг на въздух, гаден въздух или задушаване, което ви събужда от сън
 Прекъсващо спиране на дишането ви по време на сън.

Много хора не мислят, че хъркането е знак за нещо потенциално сериозно. Но не забравяйте да поговорите с лекаря си, ако почувствате силен хъркане, особено хъркане, което е прекъснато от периоди на мълчание.

Посъветвайте се с Вашия лекар за някакъв проблем със съня, който ви оставя хронично уморен, сънлив и раздразнителен. Прекомерната дневна сънливост (хиперсомния) може да се дължи на сънна апнея или на други нарушения, като нарколепсия.

Причини за централна сънна апнея

Централната апнея при сън е по-рядка форма на сънна апнея, която настъпва, когато мозъкът ви не успее да предаде сигнали на дихателните мускули. Това означава, че не се опитвате да дишате за кратък период от време. Може да се събудите с недостиг на въздух или да имате трудно време да спите или да спите.

Апнея при сън може да засегне всеки, дори деца. Но някои фактори увеличават риска от сънна апнея:

Обструктивна сънна апнея

⇒ Наднормено тегло. Хората, които са със затлъстяване, имат четири пъти по-голям риск от сънна апнея, отколкото хора, които са нормални хора. Мастните депозити около горните дихателни пътища могат да възпрепятстват дишането ви. Но не всеки, който има сънна апнея, е с наднормено тегло.

⇒ Обиколка на врата. Хората с по-дебели вратове може да имат по-тесни дихателни пътища. За мъжете рискът се увеличава, ако обиколката на врата е 17 сантиметра (43 сантиметра) и по-голяма. При жените рискът се увеличава, ако обиколката на врата е 15 инча (38 сантиметра) или повече.

 Ограничен дихателен път. Може да сте наследили естествено тясно гърло. Или, сливиците или аденоидите могат да се увеличат и да блокират дихателните пътища, особено при деца със сънна апнея.

⇒ Да бъдеш мъж. Мъжете са два пъти по-склонни да имат сънна апнея. Въпреки това, жените увеличават риска си, ако имат наднормено тегло, а рискът им също се повишава след менопаузата.

⇒ Използване на алкохол, успокоителни или транквиланти. Тези вещества отпускат мускулите в гърлото ви.

⇒ Пушенето. Пушачите са три пъти по-склонни да имат обструктивна апнея при сън, отколкото хора, които никога не са пушили. Тютюнопушенето може да увеличи количеството възпаление и задържане на течности в горните дихателни пътища. Този риск вероятно спада след отказване от пушенето.

Централна сънна апнея

⇒ Да сте по-възрастни. Средните и по-възрастните хора имат по-висок риск от централна сънна апнея.
Сърдечни нарушения. Хората с конгестивна сърдечна недостатъчност са по-застрашени от централна сънна апнея.
⇒ Използване на лекарства за наркотична болка. Опиоидните лекарства, особено тези с продължително действие като метадон, повишават риска от централна сънна апнея.
⇒ Удар. Хората, които са имали инсулт, са изложени на по-голям риск от централна сънна апнея или от поява на централна сънна апнея.

Усложнения на сънна апнея

Спящата апнея се счита за сериозно медицинско състояние. Усложненията могат да включват:

⇒  Умора през деня. Повтарящите се събуждания, свързани със сънната апнея, правят нормалния възстановителен сън невъзможен. Хората със сънна апнея често изпитват тежка сънливост през деня, умора и раздразнителност.

Може да имате затруднения със съсредоточаването и да усетите, че сте заспали на работното място, докато гледате телевизия или дори когато шофирате. Хората със сънна апнея имат повишен риск от злополуки с моторни превозни средства и на работното място.

Възможно е също така да се чувствате бързо омекотени, мрачни или депресирани. Децата и юношите със сънна апнея могат да имат лошо в училище или да имат проблеми с поведението.

⇒  Високо кръвно налягане или сърдечни проблеми. Внезапни капки на нивата на кислород в кръвта, които се появяват по време на сънната апнея, повишават кръвното налягане и натоварват сърдечно-съдовата система. Ако имате обструктивна сънна апнея, рискът от високо кръвно налягане (хипертония) е по-голям, отколкото ако не го направите.

Свързана статияКои са най-ефикасните билки срещу високо кръвно

Обструктивната сънна апнея може да увеличи риска от повтарящи се инфаркти и от нарушения на сърдечния ритъм, като предсърдно мъждене. Обструктивната сънна апнея също увеличава риска от инсулт. Ако има сърдечно-съдово заболяване, тези няколко епизода на нисък кислород в кръвта (хипоксия или хипоксемия) могат да доведат до внезапна смърт от неправилен сърдечен ритъм.

⇒  Диабет тип 2. Хората със сънна апнея са по-склонни да развият инсулинова резистентност и диабет тип 2 в сравнение с хората без сънно разстройство.

⇒  Метаболитен синдром. Това разстройство е съвкупност от други рискови фактори, свързани с по-висок риск от сърдечни заболявания. Условията, които съставляват метаболитния синдром, включват високо кръвно налягане, абнормен холестерол, висока кръвна захар и повишена обиколка на талията.

Как се поставя диагнозата на сънна апнея ?

Вашият лекар може да направи оценка въз основа на Вашите признаци и симптоми или да ви насочи към център за за лечение. Там специалист по съня може да ви помогне да решите вашата нужда от по-нататъшна оценка.

Подобна оценка често включва наблюдение на дишането и други функции на тялото през нощта по време на сън. Тестовете за откриване на сънна апнея могат да включват:

⇒ Нощната полисонография. По време на този тест вие сте свързани с оборудване, което следи вашето сърце, белодробна и мозъчна активност, дихателни модели, движения на ръцете и краката и нивата на кислород в кръвта, докато спите.

⇒ Домашен тест. В някои случаи вашият лекар може да ви предложи опростени тестове, които да се използват у дома, за да се диагностицира сънната апнея. Тези тестове обикновено включват измерване на сърдечната честота, нивото на кислорода в кръвта, въздушния поток и дихателните модели. Ако имате сънна апнея, резултатите от теста ще покажат спад в нивото на кислорода по време на апнея и последващо повишаване с пробуждане.

Ако имате обструктивна сънна апнея, Вашият лекар може да ви насочи към лекар за преглед ухото, нос и гърло, за да изключи запушване на носа или гърлото. Може да е необходима оценка от сърдечен лекар (кардиолог) или лекар, специализираща в нервната система (невролог), за да се търсят причини за централна сънна апнея.

Видео: Какво е хъркането и как се лекува?

Проф. д-р Румен Бенчев разказва всичко за хъркането – какво го причинява, видовете лечение и споделя личния си опит в отстраняването на този неприятен дефект по безкръвен и безболезнен начин – с лазер

Какво трябва да направите преди да посетите лекар ?

Ако вие или партньорът ви подозирате, че имате сънна апнея, най-вероятно първо ще видите Вашия лекар за първична помощ. Въпреки това, в някои случаи, когато се обадите, за да настроите среща, може да бъдете незабавно насочени към специалист по сън.

⇒  Бъдете наясно с всякакви ограничения преди назначаването. По време на назначаването, не забравяйте да попитате дали има нещо, което трябва да направите предварително, като например промяна на вашата диета или запазване на съновен дневник.

⇒  Запишете всички симптоми, които изпитвате, включително такива, които изглеждат несвързани с причината, поради която сте насрочили срещата.

⇒  Запишете основната лична информация, включително всички големи стресове или промени в живота.

⇒  Направете списък на всички лекарства, витамини или добавки, които приемате.

⇒  Попитайте член на семейството или приятел, ако е възможно. Някой, който ви придружава, може да помни информацията, която сте пропуснали или сте забравили. И тъй като партньорът ви в леглото може да е по-наясно с вашите симптоми, отколкото сте, може да му помогнете да го вземете заедно.

 

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button