Здравни проблеми

Какво причинява камъни в бъбреците? Симптоми, лекарства, хирургия

Какво представляват ?

Камъни в бъбреците (бъбречна литиаза, нефролитиаза) са твърди отлагания, направени от минерали и соли, които се образуват в бъбреците.

Бъбречните камъни имат много причини и могат да засегнат всяка част от уринарния тракт – от бъбреците до пикочния мехур. Често камъните се образуват, когато урината се концентрира, като позволява на минералите да кристализират и да се слепват заедно.

Преминаването на камъни в бъбреците може да бъде доста болезнено, но камъните обикновено не причиняват трайни увреждания, ако бъдат разпознати своевременно. В зависимост от ситуацията, може да ви трябват нищо повече от това да вземете лекарства за болка и да пиете много вода, за да преминете камъни в бъбреците. В други случаи – например ако камъните се натрупват в уринарния тракт, асоциират се с инфекция на пикочните пътища или причиняват усложнения – може да е необходима операция.

Вашият лекар може да Ви препоръча превантивно лечение, за да намалите риска от повтарящи се камъни в бъбреците, ако имате повишен риск да ги развиете отново.

Какво са камъните в бъбреците?

камъните-в-бъбреците

Камъни в бъбреците са малки маси на соли и минерали, които се образуват вътре в бъбреците и могат да се придвижат надолу по уринарния тракт. Бъбречните камъни варират в размер от само една точка до толкова голяма, колкото топката за пинг-понг.

Признаците и симптомите на камъни в бъбреците включват кръв в урината и болка в корема, слабините и хълбоците. Около 5% от хората развиват камъни в бъбреците през целия си живот.

Какво причинява камъни в бъбреците?

причини-камъни-в-бъбреците

Бъбреците регулират нивата на течности, минерали, соли и други вещества в организма. Когато се промени балансът на тези съединения, могат да се образуват камъни в бъбреците. Има четири вида бъбречни камъни, всеки от които е направен от различни вещества.

Свързана статияКамъни в жлъчката: Народно лечение, лекарства и диагностика

Пикочната киселина и цистинът са две съединения, които могат да включват камъни в бъбреците. Факторите, за които е известно, че повишават риска от камъни в бъбреците, включват дехидратация, фамилна анамнеза, генетика и наличието на определени медицински състояния. Притежаването на един или повече членове на семейството с история на камъни в бъбреците увеличава риска от заболяването.

Причини

Бъбречните камъни често нямат определена причина, въпреки че няколко фактора могат да увеличат риска.

Камъните в бъбреците се образуват, когато урината ви съдържа повече кристалообразуващи вещества – като калций, оксалат и пикочна киселина – отколкото течността в урината ви може да се разреди. В същото време урината може да не съдържа вещества, които предпазват кристалите от залепване, създавайки идеална среда за образуване на камъни в бъбреците.

Видове бъбречни камъни

Познаването на типа бъбречен камък помага да се определи причината и може да се дадат указания как да се намали рискът от получаване на повече камъни в бъбреците.

Видовете бъбречни камъни включват:

 • Калциеви камъни. Повечето бъбречни камъни са калциеви камъни, обикновено под формата на калциев оксалат. Оксалатът е естествено срещащо се в храната вещество и също се произвежда ежедневно от черния дроб. Някои плодове и зеленчуци, както и ядките и шоколадът имат високо съдържание на оксалат.
 • Струвитни камъни. Струвитните камъни се образуват в отговор на инфекция, като инфекция на пикочните пътища. Тези камъни могат да растат бързо и да станат доста големи, понякога с малко симптоми или малко предупреждение.
 • Камъни на пикочната киселина. Камъните в пикочната киселина могат да се образуват при хора, които не пият достатъчно течности или губят прекалено много течности, тези, които ядат висока протеинова храна и тези, които имат подагра.
 • Цистинови камъни. Тези камъни се образуват при хора с наследствено заболяване, което кара бъбреците да отделят твърде много от определени аминокиселини (цистинурия).

Какви са симптомите на бъбречните камъни?

симптоми_на_камъни_в_бъбреците

Много камъни в бъбреците са безболезнени, докато не преминат от бъбреците, уретера и в пикочния мехур. В зависимост от размера на камъка движението на камъка през уринарния тракт може да причини силна болка с внезапно начало.

Хората, които имат камъни в бъбреците, често описват болката като раздразнителна. Долната част на гърба, корема и страните са чести места на болка и спазми. Тези, които имат камъни в бъбреците, могат да видят кръв в урината си. Треска и студени тръпки са налице, когато има инфекция. Потърсете незабавно медицинско лечение в случай на тези симптоми.

Симптоми

Бъбречният камък може да не причинява симптоми, докато не се движи в бъбрека или преминава в уретера – тръбата, свързваща бъбреците и пикочния мехур. В този момент може да почувствате тези признаци и симптоми:

 • Силна болка в страната и в гърба, под ребрата
 • Болка, която излъчва до долната част на корема и слабините
 • Болка, която идва във вълни и се променя в интензивност
 • Болка при уриниране
 • Розова, червена или кафява урина
 • Облачно или миризма на урина
 • Гадене и повръщане
 • Продължителна нужда от уриниране
 • Уриниране по-често от обичайното
 • Треска и втрисане, ако е налице инфекция
 • Уриниране на малки количества

Болката, причинена от камъни в бъбреците, може да се промени – например, преместване на друго място или увеличаване на интензивността – докато камъкът се придвижва през уринарния тракт.

Кога да посетите доктор ?

Направете среща с Вашия лекар, ако имате признаци и симптоми, които ви притесняват.

Потърсете незабавно медицинска помощ, ако имате:

 • Болка толкова тежка, че не можете да седите неподвижно или да намерите удобна позиция
 • Болка, придружена от гадене и повръщане
 • Болка, придружена от треска и студени тръпки
 • Кръв в урината
 • Трудност при уриниране

Какво е лечението на камъни в бъбреците ?

лечение-камъни-в-бъбреците

Повечето хора с камъни в бъбреците са в състояние да ги изхвърлят сами в рамките на 48 часа, като пият много течности. Болкоуспокояващо може да облекчи дискомфорта. Колкото по-малък е камъкът, толкова по-вероятно е той да премине без намеса.

Други фактори, които влияят върху способността за преминаване на камък, включват бременност, размер на простатата и размер на пациента. Камъните с големина 9 мм или по-голяма обикновено не преминават сами и изискват намеса. Камъните с размер 5 мм имат шанс 20% да преминат сами, докато 80% от камъните с размер 4 мм имат шанс да преминат без лечение.

Болка в бъбреците

Лечението на бъбречната болка зависи от това, което го причинява. Вашият лекар може да поиска да направите тест за урина, за да проверите за признаци на инфекция. Може да се наложи да имате и тестове за изображения, като ултразвук или CT сканиране, за да разберете какво причинява болката ви. Когато вашият доставчик на здравни услуги знае какво причинява болката ви, той или тя може да ви предпише правилното лечение.

Бъбречната болка и болката в гърба могат да бъдат трудни за разграничаване, но болката в бъбреците обикновено е по-дълбока и по-висока, разположена под гръбнака, докато мускулната болка с обикновено нараняване на гърба е по-ниска в гърба.

Бъбречна криза

Бъбречна недостатъчност може да възникне от остра ситуация, която уврежда бъбреците или от хронични заболявания, които постепенно причиняват спиране на функционирането на бъбреците.

При остра бъбречна недостатъчност бъбречната функция се губи бързо и може да се появи от различни инфекции на тялото. Тъй като повечето хора имат два бъбрека, и двата бъбрека трябва да бъдат увредени, за да се получи пълно бъбречно увреждане

Превенцията винаги е цел с бъбречна недостатъчност. Хроничните заболявания като хипертония (високо кръвно налягане) и диабет са опустошителни поради увреждането, което могат да нанесат на бъбреците и други органи. Упражняването през целия живот е важно за поддържане на кръвната захар и кръвното налягане в нормални граници. Специфичното лечение зависи от основните заболявания.

Лечение

Лечението на камъни в бъбреците варира в зависимост от типа камък и причината.

Малки камъни

Повечето малки камъни в бъбреците няма да изискват инвазивно лечение. Може да сте в състояние да премахнете малък камък чрез:

 • Вода: Пиенето на 2 до 3 литра на ден може да помогне за изчистване на урината ви. Освен ако Вашият лекар не Ви каже друго, пийте достатъчно течност – предимно вода – за да получите чиста или почти чиста урина.
 • Болкоуспокояващи: Преминаването на малък камък може да причини известен дискомфорт. За облекчаване на лека болка, Вашият лекар може да препоръча болкоуспокояващи, като ибупрофен и др.
 • Медицинска терапия: Вашият лекар може да Ви предпише лекарство, което да помогне за преминаването на бъбречния камък. Този тип лекарство, известно като алфа-блокер, отпуска мускулите в уретера ви и ви помага да предавате бъбречните камъни по-бързо и с по-малко болка.

Големите камъни

Бъбречните камъни, които не могат да бъдат лекувани с консервативни мерки – или защото са прекалено големи, за да се пренесат сами, или защото причиняват кръвотечение, увреждане на бъбреците или продължителни инфекции на пикочните пътища – може да изискват по-широко лечение. Процедурите могат да включват:

 • Използвайки звукови вълни за разбиване на камъни. За някои камъни в бъбреците – в зависимост от размера и местонахождението – Вашият лекар може да препоръча процедура, наречена екстракорпорална литотрипсия на ударна вълна (ESWL).
 • Хирургия за отстраняване на много големи камъни в бъбреците. Процедура, наречена перкутанна нефролитотомия, включва хирургично отстраняване на бъбречен камък с помощта на малки телескопи и инструменти, вмъкнати през малък разрез на гърба.
 •  Операция на паращитовидната жлеза. Някои камъни от калциев фосфат се причиняват от свръхактивни паращитови жлези, които се намират в четирите ъгъла на щитовидната жлеза, точно под ябълката на Адам. Когато тези жлези произвеждат твърде много паратиреоиден хормон (хиперпаратиреоидизъм), вашите калциеви нива могат да станат твърде високи и в резултат на това могат да се образуват камъни в бъбреците.

Разбиване на камъни в бъбреците

Литотрипсията е медицинска процедура, използвана за лечение на някои видове камъни в бъбреците и камъни в други органи, като например жлъчката или черния дроб.

Камъни в бъбреците се появяват, когато минерали и други вещества в урината ви кристализират в бъбреците, образувайки твърди маси или камъни. Те могат да се състоят от малки кристали с остри ръбове или по-гладки, по-тежки образувания. Те обикновено излизат от тялото ви по време на уриниране.

Въпреки това, понякога тялото ви не може да премине по-големи образувания чрез уриниране. Това може да доведе до увреждане на бъбреците. Хората с бъбречни камъни могат да получат кървене, силна болка или инфекции на пикочните пътища. Когато камъните започват да причиняват подобни проблеми, Вашият лекар може да предложи литотрипсия.

Билки

Пиенето на много течности е жизненоважна част от преминаването на камъни в бъбреците и предотвратява появата на нови камъни. Не само, че течността изчезва от токсините, но помага да се движат камъни и пясък през уринарния тракт.

Въпреки че водата може да не бъде достатъчна, за да се направи трик, добавянето на някои съставки може да бъде от полза. Не забравяйте да изпиете поне една чаша вода, веднага след като сте изпили всички ароматизирани лекарства. Това може да помогне за преместването на съставките през вашата система.

Лимонов сок

Можете да добавяте прясно изцедени лимони към водата си толкова често, колкото искате. Лимоните съдържат цитрат, който е химикал, който предотвратява образуването на калциеви камъни. Цитратът може да разцепи малки камъни, което им позволява да преминават по-лесно.Лимонов сок има много други ползи за здравето. Например, той помага за възпрепятстване на растежа на бактериите.

Ябълков оцет

Ябълковият оцет съдържа лимонена киселина. Лимонената киселина помага да се разтварят камъни в бъбреците. Ябълковият оцет може да помогне да алкализира кръвта и урината и да увеличи стомашните киселини, за да се предотврати образуването на нови камъни. В допълнение към изчезването на бъбреците, ябълковият оцет може да помогне за облекчаване на болката, причинена от камъните.

За да извлечете тези ползи, добавете 2 супени лъжици оцетен ябълков оцет на 3-4 чаши пречистена вода. Пийте тази смес през целия ден.

Не трябва да консумирате по-малко от едно чаша от тази смес на ден. При поглъщане в по-големи количества ябълковият оцет може да доведе до ниски нива на калий и остеопороза.

Хората с диабет трябва да бъдат внимателни, когато пият тази смес. Следете внимателно нивата на кръвната захар през целия ден.

Сок от целина

Сок от целина премахва токсините, които допринасят за образуването на бъбречни камъни. Той също така помага за изчистване на тялото, за да можете да преминете камъка.

Смесете един или повече целини с вода и пийте сока през целия ден.

Не трябва да пиете тази смес, ако имате:

Сок от нар

Сокът от нар може да спомогне за подобряване на цялостната бъбречна функция, както и за изплакване на камъни и други токсини от вашата система.

Също така намалява нивото на киселинност на урината ви. По-ниските нива на киселинност намаляват риска от бъдещи бъбречни камъни.

Няма ограничение колко сок от нар може да пиете през целия ден.

Сок от хвощ

Хвощът увеличава потока на урина, за да изчисти камъните в бъбреците и да успокои оток и възпаление. Също така има антибактериални и антиоксидантни свойства, които подпомагат цялостното здраве на урината.

Въпреки това Кливландската клиника предупреждава за неговото използване. Не трябва да използвате хвощ за повече от шест седмици в даден момент. Има опасности от гърчове, ниски нива на витамин B и загуба на калий.

Не трябва да използвате хвощ, ако приемате литий (литан), диуретици или сърдечни лекарства като дигоксин. Хвощът не се препоръчва за деца и бременни или кърмещи жени. Хвощът съдържа никотин и не трябва да се приема, ако използвате никотинов пластир или се опитвате да откажете пушенето.

Бабини зъби

Напитките, произведени от плодовете на бабини зъби, могат да помогнат за понижаване нивата на фосфатите в урината, което затруднява формирането на камъни.

Билката съдържа също така съединения, за които е известно,

Всички части на растението и неговите плодове могат да се консумират сурово. Билката може да се предлага само под формата на хапче или суха за употреба като чай. Едно хапче от 500 mg или 1 чаша чай може да бъде достатъчно, за да помогне за предотвратяването на камъни в бъбреците и да улесни тяхното преминаване.

Босилек

Чай от босилек поддържа бъбреците и може да се приема през целия ден за правилното балансиране на течности, минерали и пикочна киселина. (Проучване)

Ако имате камъни в бъбреците, опитайте да вземете една супена лъжица сок от босилек със суров мед ежедневно в продължение на шест месеца. Някои смятат, че народните лекарства с чист сок от босилек могат да помогнат за предизвикване на изхвърляне на камъни от пикочните пътища.

 Диета

Пиенето на достатъчно течност, главно вода, е най-важното нещо, което можете да направите, за да предотвратите появата на камъни в бъбреците. Освен ако нямате бъбречна недостатъчност, много здравни специалисти препоръчват да пиете шест до осем чаши с 8 -10 вода на ден. Говорете със здравен специалист за това колко течност трябва да пиете.

Изследванията показват, че диетичният подход за спиране на хипертонията (DASH) може да намали риска от камъни в бъбреците.

Проучванията показват, че наднорменото тегло увеличава риска от камъни в бъбреците. Диетологът може да ви помогне да планирате ястия, за да ви помогне да отслабнете.

Лекарства

Роватинекс  – Той е предназначен за уролитиаза, нефролитиаза и леки инфекции на пикочните пътища. Роватинекс спомага за разпадането на камъните и чрез нейното спазмолитично действие стимулира спонтанното преминаване на камъни в бъбречните и пикочните пътища.

Роватинекс дава симптоматично облекчение на леки до умерени бъбречни и уринарни камъни, свързани с наличието на камъни в бъбречните и пикочните пътища. Роватинекс е и за облекчаване на честотата на уриниране, свързани с леките инфекции на пикочните пътища.

Как могат да се предотвратят бъбречните камъни?

Най-добрият начин да се избегнат бъбречните камъни е да се предотврати най-честата причина – дехидратация. Адекватно хидратирате, когато урината ви е ясна. Приемайте най-малко 2 литра вода на ден. Избягвайте сок от грейпфрут, който е свързан с развитието на бъбречни камъни.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Беше ли полезна статията за теб?

Тагове

Ivan Nikolov

Иван Николов е част от екипа на bilkabg.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтовете healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button
Close
Close

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "бисквитки". Повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close