Вагинални глобули: Видове и действие – При бяло течение и гъбички

Вагинални глобули са за стандартно лечение за инфекция на вагинални дрожди.

Можете да вмъкнете  супозитория противогъбичен крем във влагалището си или да вземете хапче през устата. Понякога се използват вагинални капсули с борна киселина.

Вагинални глобули, които приемате като хапче през устата, засягат цялото тяло (така че може да лекува всякаква инфекция с дрожди другаде в тялото).

Вагиналната медицина засяга само областта, в която се прилага.

Какво са вагинални глобули ?

Можете да лекувате много гъбични инфекции с Вагинални глобули, които можете да купите без рецепта, особено ако това не е първият път, когато сте имали инфекция с дрожди и разпознавате симптомите.

Но ако често получавате гъбични инфекции или те са тежки, може да се нуждаете от лекарства, отпускани с рецепта.  След това трябва да поговорите с Вашия лекар.

Антифунгалните кремове и супозитории, които поставяте във влагалището, имат по-малко странични ефекти от противогъбичните хапчета, които приемате през устата.

Това е така, защото вагиналната медицина не се абсорбира в тялото ви и засяга само гениталната област. Антифунгалните хапчета, които се приемат през устата, засягат цялото ви тяло.

Страничните ефекти от тези хапчета са рядкост с една доза за лечение.

Страничните ефекти могат да включват гадене, главоболие и коремна болка. Лекарството, поставено във влагалището, може да бъде неудобно. И това може да изглежда повече като караница, отколкото да вземете хапче.

Какво е вагинална инфекция ?

какво-е-вагинална-инфкеция
Вагинална инфекция от кандида

Вагиналните инфекции или вагинитът са възпаление на влагалището, което създава зачервяване, миризма, дразнене или сърбеж. Трудно е да се диагностицира, защото вагинитът има много причини. Жените използват различни лекарства без рецепта за лечение на сърбеж, разтоварване и дискомфорт при тези състояния.

  • Влагалището създава своя собствена среда и поддържа равновесие между нормалните бактерии, открити там, и хормоналните промени в тялото на жената. Вагинитът се появява, когато вагиналната екосистема се промени от някои лекарства като антибиотици, хормони, контрацептивни препарати (орални и локални), душове, вагинални лекарства, сексуални сношения, полово предавани болести, стрес и промяна в сексуалните партньори.
  • Някои вагинални инфекции се предават чрез сексуален контакт, но други като гъбични инфекции вероятно не са такива. Вагинитът означава възпаление и често се причинява от инфекции, но може да се дължи на хормонални промени (особено когато жената преживява менопауза) или поради травма при млади момичета. Някои инфекции са свързани с по-сериозни заболявания.

Три вида вагинални инфекции са най-честите. Причините им са съвсем различни, но техните признаци и симптоми са сходни и лечението на трите условия се различава.

Бактериалната вагиноза (BV) е най-честата причина за вагинит, представляваща 50% от случаите. Бактериалната вагиноза се причинява от промяна или дисбаланс в типовете бактерии, които обикновено се намират във влагалището, и причинява свръхрастеж на организми като Gardnerella vaginalis.

  • Рисковите фактори включват бременност, интраутеринно използване (IUD) и чести душове. Тя е свързана със сексуална активност и евентуално с нов сексуален партньор или множество сексуални партньори. Жените, които никога не са имали сексуален контакт, рядко са засегнати.
    Не получавате бактериална вагиноза от тоалетните седалки, леглата или плувните басейни.

Кандида

Вагиналната кандида се причинява от прекомерно развитие на гъбички, които естествено живеят във вагината ви, наречени Кандида албиканс. Тази свръхрастеж предизвиква дразнене, възпаление, сърбеж и болезнено освобождаване от отговорност. Повечето жени преживяват инфекция с дрожди по време на техния живот.

Ако това е първият път, когато изпитвате симптомите на инфекция с дрожди, трябва да посетите гинеколог, за да проверите дали всъщност имате инфекция с дрожди.

Но ако имате повтарящи се гъбични инфекции или ако просто не искате да отидете на рецепта с антимикотичен крем, има и други начини да се опитате да лекувате гъбична инфекция.

Свързана статия: 9 Симптоми на Кандида и 3 стъпки за тяхното лечение

Някои от тези лекарства използват съставки, които вече имате във вашия дом. Тяхната ефективност варира и доказателства за техния успех са предимно анекдотични. Продължете да четете, за да разберете за някои популярни вътрешни средства за лечение на инфекции с дрожди.

Бактериална вагиноза

Бактериалната вагиноза е лека инфекция на вагината, причинена от бактерии. Обикновено има много „добри“ бактерии и някои „лоши“ бактерии във влагалището. Добрите типове помагат да се контролира растежа на лошите типове. При жени с бактериална вагиноза, балансът се разстройва. Няма достатъчно добри бактерии и твърде много лоши бактерии.

Бактериалната вагиноза обикновено е лек проблем, който може да изчезне сам след няколко дни. Но това може да доведе до по-сериозни проблеми. Така че е добра идея да се срещнете с Вашия лекар и да получите лечение.

Видове вагинални глобули

Използване на вагинални таблетки и свещички с широк спектър на действие

Антифунгални вагинални кремове

При тежки инфекции с дрожди Вашият лекар може да предпише противогъбичен вагинален крем.

Той може да предпише стероиден крем за няколко дни, за да облекчи по-тежкото възпаление, зачервяване и болезненост при отварянето на влагалището и обкръжаващата ги тъкан, наречена „вулва“. Вагиналните кремове обикновено се опаковат с апликатор, за правилната доза.

Голяма част от лекарствата за инфекция с дрожди се предлагат без рецепта. Някои от тях са кремове, които прилагате във влагалището. Други са супозитории или вагинални таблетки, които поставяте във вагината си и нека се разтварят.

Най-често срещаните примери за кремове, налични на борсата, са:

  • клотримазол (Lotrimin и Mycelex)
  • миконазол (Monistat и Micatin)
  • тиоконазол (Vagistat-1)

Има и кремове, които покриват различни видове дрожди и се предлагат само с рецепта:

По принцип, колкото по-концентрирано е хапчето, толкова по-кратко е времето, което трябва да го вземете.

Вагинален крем, който има номер 7 след името му например, обикновено се използва в продължение на 7 дни. Ако същото име на продукта има 3 след това, то би било по-концентрирана версия на вагиналния крем и може да се наложи само за 3 дни.

Перорални противогъбични лекарства

Понякога лекарят може да предпише единична доза от пероралното противогъбично лекарство, наречено флуконазол (Diflucan).

Това лекарство убива гъби и мая във вашето тяло, така че може да имате незначителни странични ефекти, като стомашно разстройство или главоболие, след като сте го взели.

Вашият лекар може да се наложи да Ви предпише, ако имате тежка инфекция и бихте го взели за кратко време.

Не трябва да приемате флуконазол за лечение на гъбични инфекции, ако сте бременна, защото това може да причини спонтанен аборт или вродени дефекти.

Лечение с вагинални глобули

вагинални-глобули-видове-действие

С Флажил

Флажил(метронидазол) е антибиотик, който се бори с бактериите.

Флажил се използва за лечение на бактериални инфекции на влагалището, стомаха, черния дроб, кожата, ставите, мозъка и дихателните пътища.

Вземете Флажил точно както е предписано от Вашия лекар. Следвайте всички указания на етикета си с рецепта.

Не приемайте това лекарство в по-големи или по-малки количества или по-дълго от препоръчаното.

Разклатете добре пероралната суспензия (течност) точно преди да измерите дозата. Измерете течността с дозиращата спринцовка или със специална доза-мерителна лъжица или медицинска чаша.

Ако нямате устройство за измерване на дозата, попитайте фармацевта си за едно.

Не разтрошавайте, дъвчете и не прекъсвайте таблетките с удължено освобождаване. Поглъщайте го цялото.

Ако лекувате вагинална инфекция, вашият сексуален партньор също може да се наложи да приеме Флажил (дори и да няма симптоми) или да получите отново инфекция.

Флажил обикновено се дава до 10 последователни дни. Може да се наложи да повторите тази дозировка няколко седмици по-късно.

Използвайте това лекарство за цялото предписано време. Вашите симптоми може да се подобрят, преди инфекцията да бъде напълно изчистена. Пропускащите дози също могат да увеличат риска от по-нататъшна инфекция, която е устойчива на антибиотици.

Гиназол крем

Гиназол крем  се използва за лечение на инфекции на вагинални дрожди. Гиназол намалява вагиналното изгаряне, сърбеж и изпускане, които могат да възникнат при това състояние.

Това лекарство е азолно противогъбично средство. Тя действа чрез спиране на растежа на дрожди (гъбички), които причиняват инфекцията.

Този продукт е само за вагинално приложение. Измийте ръцете си преди и след употреба.

Избягвайте контакт на този крем с очите си. Ако се появи в очите ви, незабавно ги измийте обилно с вода. Посъветвайте се с лекаря си, ако възникне дразнене на очите.

Използвайте този продукт според указанията на Вашия лекар, обикновено като единична доза.

Научете всички инструкции за подготовка и употреба в продуктовия пакет. Легнете на гърба си с коленете си към гърдите си. Бавно натиснете буталото на апликатора, за да приложите пълната доза на крема.

Не използвайте тампони или душове, докато използвате това лекарство. Несеклираните санитарни салфетки могат да се използват за менструация или да предпазват дрехите от изтичане на лекарството.

Полижинакс

Полижинакс вагинална капсула се използва за вагинални инфекции, бактериални инфекции, адювантна терапия при чернодробна кома, предоперативна подготовка на червата, инфекции на роговицата и конюнктивата, инфекции на кожата и други състояния.

Полижинакс  вагинална капсула може също да се използва за цели, които не са изброени в това ръководство за медикаменти.

Полижинакс вагинална капсула съдържа като активни съставки неомицин сулфат, нистатин и полимиксин В сулфат.

Полижинакс действа чрез увеличаване на екскрецията на фекална жлъчна киселина; инхибиране растежа на клетъчната мембрана на дрожди; умъртвяване на чувствителните бактерии;

Лактажин

Лактажин BV е комбинация от екстракт от млечна киселина, хиалуронова киселина и масло от розмарин, който има доказана ефикасност при лечението на бактериална вагиноза и свързаните с нея симптоми (вагинално отделяне и миризма, възпаление, дразнене и сърбеж). Лактажин BV възстановява и поддържа нормалното киселинно вагинално рН (<4.5), което предотвратява прекомерното развитие на патогени.

Едно човешко проучване, сравняващо ефикасността и безопасността на млечната киселина с метронидазол, заключава, че млечната киселина е безопасна и ефективна като метронидазол за лечението на бактериална вагиноза.

„Следователно заключаваме, че:  гелът от млечна киселина е безопасен и ефикасен като метронидазол при лечението на бактериална вагиноза;  „

Допълнителни клинични проучвания доказват, че съставките на Лактажин BV помагат ефективно да облекчат и предотвратят симптомите на бактериална вагиноза, абнормно вагинално отделяне и миризма. Благодарение на ефекта на млечната киселина.

Гинексид

Гинексид е подходяща за интимна хигиена на жените благодарение на успокояващия, защитен и балансиращ ефект.
Комбинацията от вещества помага да се предотврати естественото и / или да се намалят вагиналните флогични състояния.


Лечение за възстановяване на вагиналната екосистема.
Адювантно лечение на рецидивиращ и профилактичен вагинит след терапия за специфичен вагинит.

Клотримазол

Клотримазол се използва за лечение на вагинални дрождени инфекции. Клотримазол намалява вагиналното изгаряне, сърбеж и изпускане, които могат да възникнат при това състояние. Това лекарство е противогъбичен азол.

Тя действа чрез спиране на растежа на дрожди (гъбички), които причиняват инфекцията. Влагалищният продукт се предлага в 2 форми (вагинален крем или таблетка).

Това лекарство действа само за вагинални гъбични инфекции. Може да имате различен тип инфекция (като бактериална вагиноза) и може да се нуждаете от друго лекарство.

Ако имате треска, студени тръпки, грипоподобни симптоми, болки в стомаха / корема или лош мирис на вагинално отделяне, не използвайте това лекарство. Свържете се незабавно с Вашия лекар, защото това може да е признак за по-сериозна инфекция.

Розалгин

Вагинално измиване с бензидамин хидрохлорид срещу вагинит и цервикален вагинит от различни среди, включително вторични състояния след лъчетерапия и химиотерапия;

Пред- и следоперативна профилактика при гинекологични операции.

Вагинално измиване с Розалгин срещу вагинит и цервикален вагинит от различни среди, включително вторични състояния след лъчетерапия и химиотерапия;

Розалгин има противовъзпалителни и болкоуспокояващи свойства. Той прониква добре в кожата и мукозната повърхност и подобрява състоянието на възпалената тъкан.

Не използвай:
– Ако сте алергични (свръхчувствителни) към активното вещество бензидамин хидрохлорид или към някоя от останалите съставки на Розалгин.
Обърнете специално внимание:
Локалното приложение на Розалгин не пречи на нормалните тъканни тестове.
При доказана причина за инфекция (бактерии, гъбички или други трихомонада, причинени от възпаление на влагалището) е необходимо допълнение на лечението с Розалгин с терапията, насочена към причината.

 Бетадин

Бетадин принадлежи към клас антисептици, известни като йодофори. Тези химикали упражняват антисептичен ефект като бавно освобождават йод.

Антисептиците (понякога наричани „микробициди“) са химикали, които убиват или предотвратяват растежа на микроорганизми като бактерии, гъби, вируси, протозои и бактериални спори.

Вагиналната форма на повидон йод се предлага като гел, песари и комплект за почистване.

Бетадин се използва за лечение на вагинит, дължащ се на кандидозни, трихомонални, неспецифични или смесени инфекции и предоперативна подготовка на вагината.

При наличието на кръв, серум, гноен ексудат и некротична (мъртва) тъкан, действието му продължава, докато цветът остане.

По темата прочети също:

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button