Невродермит: симптоми и лечение – Как да го лекуваме?

Невродермитит, наричан още лихен симплекс хроникус, е състояние, при което нервните окончания на кожата стават толкова раздразнени, че настъпва прекомерно надраскване и сърбеж.

Ухапване от насекоми и емоционален стрес са двете най-разпространени причини за невродермитит.

Какво е Невродермит ?

Невродермитът е състояние на кожата, което започва със сърбеж по кожата. Драскането го прави още по-лошо. Този цикъл на надраскване предизвиква засегнатата кожа.

Може да развиете няколко сърбящи петна, обикновено на шията, китката, предмишницата, бедрото или глезена.

Невродермитът – известен също като лихен симплекс хроникус – не е животозастрашаващ или заразен. Но сърбежът може да бъде толкова интензивен, или повтарящ се, че да наруши съня, сексуалната функция и качеството на живот.

Прекъсването на циркулационния цикъл на невродермит е предизвикателство. Успехът от лечението зависи от това, че се противопоставяш на желанието да се търкаш или да надраскаш засегнатите области. Кремовете без рецепта и рецепта могат да помогнат за облекчаване на сърбежа. Също така ще трябва да идентифицирате и елиминирате факторите, които могат да влошат проблема.

Симптоми

Признаците и симптомите на невродермит  включват:

 • Сърбеж на кожата
 • Кожена или люспеста структура върху засегнатите области
 • Повдигнати, груби петна, които са червени или по-тъмни от останалата част от кожата Ви

Състоянието включва области, които могат да бъдат достигнати за надраскване – главата, шията, китката, предмишницата, глезена, вулвата, скротума или ануса. Сърбежът, който може да е интензивен, може да дойде и да си отиде или да бъде без прекъсване.

Свързана статияКонтактен дерматит: Причини, симптоми и лечение

Какво причинява хроничен лихен симплекс – невродермит?

невродермит-причини

Причини

Невродермит може да бъде причинен от почти всичко, което причинява сърбеж. Например, невродермитът може да бъде свързан с алергии и може да възникне, когато кожата е по-чувствителна към определени вещества, отколкото обикновено. Невродермититът може да бъде свързан и с други състояния на кожата, като псориазис или може да се дължи на плътно облекло, ухапване от насекоми или каквото и да причинява суха кожа.

Всеки от тези елементи може да доведе до сърбеж. Драскането с ръце по сърбежа, обаче, обикновено не облекчава сърбежа и води до повишено възпаление, по-силен сърбеж. Този цикъл може да бъде много труден за прекъсване. Стресът и тревожността могат да влошат невродерматит и цикъла на постоянен сърбеж.

В допълнение към сърбежа симптомите на невродерматит включват кожни промени в засегнатата област. Некомплицираният невродермит обикновено не е сериозно състояние, но сърбежът и надраскването могат да доведат до повишено възпаление, отворени счупвания на кожата или лезия и вторична бактериална инфекция на заобикалящата ги кожа и дълбоки тъкани. Това се нарича целулит и може да бъде потенциално сериозно при някои хора.

Диагнозата на невродерматит често може да бъде направена чрез провеждане на цялостна здравна история, включително симптоми, и извършване на физически тест. Тъй като невродермитът е подобен на много кожни заболявания и състояния, може да се наложи диагнозата да бъде направена от специалист по алергии и кожни състояния, като алерголог или дерматолог.

Атопичен дерматит – лечение на невродермит

Лечение-Атопичен-дерматит

Лечение

Лечението е насочено към контролиране на сърбежа, предотвратяване на надраскване и преодоляване на основните причини.

 • Противовъзпалителни медикаментозни кремове. Ако кремът без кортикостероиди не помогне, вашият лекар може да предпише по-силна версия на това лекарство. Инжектиращият калциневрин инхибитор (такролимус) може да помогне, ако е въвлечена вулвата.
 • Кортикостероидни инжекции. Вашият лекар може да инжектира кортикостероиди директно в засегнатата кожа, за да се лекува.
 • Средства против сърбеж. Предписните антихистамини помагат за облекчаване на сърбежа при много хора с невродермит. Някои от тези лекарства могат да причинят сънливост и да помогнат за облекчаване на надраскването, докато спите.
 • Анти-тревожни лекарства. Тъй като тревожността и стресът могат да предизвикат невродермит, анти-тревожните лекарства могат да помогнат за предотвратяване на сърбеж.
 • Светлинна терапия. Понякога е полезно излагането на засегнатата кожа на определени видове светлина.
 • Психотерапия. Говоренето с съветник може да ви помогне да научите как емоциите и поведението ви могат да зареждат – или да предотвратят – сърбеж и надраскване.
Адвантан крем

Адвантан крем  (Метилпреднизолон Асепонат) е локален глюкокортикоид, който е ефективен, ако се използва срещу широк спектър от кожни заболявания и обикновено се използва за лечение на екзема (атопичен дерматит, ендогенна екзема, невродермит и други форми на екзема). След прилагане може да потисне симптомите на кожни заболявания, включително болка, сърбеж, парене, лихенификация, еритема, както и други симптоми.

Дозировка и приложение

Адвантан крем  (Метилпреднизолон Ацепонат) трябва да се прилага локално само в засегнатите зони на кожата. Вашият лекар ще Ви каже точно как и кога да го прилага, както и колко дълго ще трябва да бъдете лекувани. В повечето случаи пациентите се съветват от лекаря си да прилагат тънък слой крем върху засегнатата кожа веднъж на ден. Лекарите обикновено съветват на възрастните пациенти, че лечението не трябва да продължава за период от време, превишаващ 12 седмици.

Домашно лечение

Тези мерки за самообслужване могат да Ви помогнат да управлявате невродерматит:

 • Спрете триене и надраскването. Сърбежът може да е силен, но триенето и надраскването влошават ситуацията.
 • Нанесете студени, мокри компреси. Те могат да успокоят кожата и да облекчат сърбежа. Поставянето на хладен, мокър компрес върху засегнатата кожа за няколко минути преди да приложите медикаментозен крем помага да се накисва в кожата.
 • Опитайте лекарства без рецепта. Нанесете крем против сърбеж или лосион в засегнатата област. Кремът с хидрокортизон може временно да облекчи сърбежа. Орален антихистамин, като дифенхидрамин , може да облекчи тежкия сърбеж и да ви помогне да заспите.
 • Покрийте засегнатата зона. Превръзките или превръзките могат да помогнат за защита на кожата и предотвратяване на надраскване. Те могат да бъдат особено полезни, ако се надраскате по време на сън.
 • Дръжте ноктите си подрязани. Малките нокти могат да причинят по-малко увреждане на кожата, особено ако сте склонни да надраскате докато сте заспали.
 • Вземете топли вани и овлажнявайте кожата си. Пригответе вашата вана с топла – не гореща вода.
 • Поръсете със сода за хляб, неварени овесени ядки или колоидни овесени ядки (Aveeno, други).
 • Използвайте меки сапуни без бои или парфюми. След измиване, нанесете безцветен овлажнител, за да защитите кожата си.
 • Избягвайте тригерите. Забележете какво изглежда да доведе до повторение и да го избегнете. Например, използвайте техники за управление на стреса и носете дрехи, които не са сърбящи

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button