Колко време се пие изопринозин? Кога се дава?

Тази статия е много важна за Вас, ако обмисляте приема на Изопринозин.

В нея ще научите как точно действа, какви са ползите и нежеланите реакции.

Какво представлява Изопринозин ? 

Изопринозин е лекарство, което съдържа активно вещество, наречено инозин ацеденобен димепранол.

Принадлежи към група лекарства, наречени имуномодулатори с антивирусен ефект.

Използва се при лечение на инфекции на херпес симплекс, генитални брадавици и склерозиращ паненцефалит (увреждане на мозъка, придружено от умствено разстройство и конвулсии).

Колко време се пие изопринозин?

Възрастни: 2 супени лъжици, 6-8 пъти дневно. 

Дозировка на таблетки: Възрастни: 6-8 таблетки дневно в разделени дози. Деца: 3-4 таблетки в разделени дози. 

Продължителност на лечението: Остри вирусни заболявания с кратка еволюция – лечението трябва да продължи един до два дни след отшумяване на симптомите или по-дълго, според преценката на лекаря .

Трябва да приемате лекарството, толкова дълго, колкото е казал лекарят.

Важна информация

Изопринозин има както имуномодулация, така и антивирусни свойства. Тя е от полза при лечението на остри и хронични вирусни инфекции и като профилактика. В проучването на Националната здравна лаборатория на САЩ е описано подробно.

Средната цената на Изопринозин таблетки 500 мг. е 35 лв., както в различните аптеки, може да го намерите с няколко процента разлика.

Изопринозинът действа върху имунната система, за да възстанови увредената клетъчно-медиирана имунна реакция до нормална, в допълнение към усилването на хуморалния имунен отговор.

Има и пряка антивирусна активност. Изопринозин може да намали интензивността на симптомите и да скъси продължителността на вирусната инфекция.

В допълнение, честотата на усложненията е намалена, както и честотата и тежестта на рецидивите на заболяването. Изопринозин има имуно-подобряващо действие при пациенти в напреднала възраст.

Странично действие

Трябва да се избягва при пациенти, алергични към активното вещество инозин ацеденобен димепранол или други подобни лекарства. Ако имате симптоми на алергия, като:

 • сърбяща кожа,
 • зачервяване на кожата,
 • оток на лицето,
 • подуване на езика и затруднено дишане незабавно се свържете с Вашия лекар.

Изопринозин трябва да се избягва при пациенти, страдащи от подагра (увреждане на ставите поради натрупването на пикочна киселина).

Това лекарство повишава нивата на пикочната киселина в организма, така че е необходимо да се контролират нивата на пикочната киселина, докато се използва това лекарство.

Преди да приемете това лекарство

Изопринозин е имуномодулатор и в продължение на няколко години е одобрен в някои страни за имунопречистване в хода на химиотерапията.

Пациентите на химиотерапия са особено чувствителни към различни вирусни инфекции в резултат на индуцирана от химиотерапия имунодепресия.

Адювантната терапия с Изопринозин може да възстанови клетъчно-медиирания имунен отговор на базовите нива на индивида.

Изопринозин може следователно да бъде предписан по време на химиотерапия за възстановяване на имунния отговор на пациента и като профилактика срещу реактивиране на латентни инфекции като херпес симплекс или херпес varicelliform zoster  или за лечение на други вторични вирусни инфекции.

В тези случаи използваната стандартна доза е 50 mg / ден на килограм телесно тегло, до максимум 3 g дневно (6x 500 mg таблетки), разпределени равномерно по време на часове на събуждане.

Точният график на лечението зависи от използвания химиотерапевтичен агент.

Изопринозин се прилага само след инфузията на химиотерапевтичното средство, когато е влязло в сила желаното имунно потискане срещу раковите клетки.

В точката между планираните инфузии, когато е желателно нормализирането на имунната система, лечението с изопринозин се инициира, за да се подобри възстановяването на нормалния имунен отговор.

Употреба по време на бременност и кърмене
Изопринозин не трябва да се използва по време на бременност и кърмене поради липса на данни.

Употреба с други лекарства (взаимодействия)

Изопринозин трябва да се избягва в комбинация със следните лекарства:

Лекарства, използвани при лечението на подагра, като:

 • алопуринол,
 • индометацин,
 • колхицин и други. Изопринозин може да повиши нивото на пикочната киселина в кръвта!
 • Лекарства, използвани за лечение на високо кръвно налягане или други сърдечни заболявания, така
 • наречените диуретици (известни също като хапчета за вода), като:
 • хидрохлоротиазид,
 • индапамид
 • фуроземид (Lasix),
 • торасемид и други.

Имуносупресивни лекарства, използвани при лечението на автоимунни заболявания.
Зидовудин, лекарство, използвано за лечение на вирусни инфекции, включително HIV.

Изопринозин увеличава нивото на зидовудин в кръвта, което увеличава риска от нежелани реакции.


Кажете на Вашия лекар за всички лекарства и билкови продукти, които приемате.

Кога се дава изопринозин?

Дозиране:

 • Мукокутанно херпес симплекс – 1 g четири пъти дневно, за 1-2 седмици
 • Генитални брадавици – 1 g три пъти дневно, в продължение на 2-4 седмици
 • Субакутирана склерозираща панценафталист  – 50-100 mg / kg на ден. Дозата трябва да се разделя на няколко дози и да се прилага на всеки 4 часа

Забележка: Изчисленията на дозата, основаващи се на телесното тегло, се изискват за субакутен склерозиращ паненцефалит и варират от 50 до 100 mg на килограм телесно тегло. Пример: Ако телесната маса на пациента е 80 кг, тогава дозата трябва да се изчисли както следва:

50 mg х 80 kg = 4000 mg (4 g) на ден. дозата трябва да се разделя на многократни дози и да се прилага на всеки 4 часа (приблизително 670 mg на всеки 4 часа (общо 4000 mg на ден).

Изопринозин трябва да се използва за лечение на генитални брадавици само като допълнителна терапия.

Таблетките могат да се приемат независимо от храната, тъй като храната не повлиява това лекарство.

Таблетките могат да се разпаднат и да се разтворят в чаша вода непосредствено преди употреба. Не разпадайте таблетките, ако не планирате да ги приемате веднага след разпадането.

Избягвайте употребата на алкохолни напитки, докато използвате това лекарство.

Kaĸвo щe cтaнe, aĸo пpoпycнa дoзa?

Bзeмeтe пpoпycнaтaтa дoзa вeднaгa щoм cи cпoмнитe. Πpoпycнeтe пpoпycнaтaтa дoзa, aĸo e пoчти вpeмe зa cлeдвaщaтa нacpoчeнa дoзa. He взeмaйтe дoпълнитeлнo лeĸapcтвo, зa дa ĸoмпeнcиpaтe пpoпycнaтaтa дoзa.

Kaĸвo щe ce cлyчи, aĸo пpeĸaля дoзa?

Πoтъpceтe веднага мeдицинcĸa пoмoщ. Πpeдoзиpaнeтo нa изопренозин мoжe дa бъдe фaтaлнo.

Как действа Изопринозин ?

Изопринозин е синтетично пуриново производно с имуномодулаторни и антивирусни свойства, които са резултат от повишаване на имунните отговори на гостоприемника, причинени от лекарството.

Действието на Изопринозин може да се обобщи както следва:

– Тя нормализира клетъчно-медиирания имунитет чрез стимулиране на диференциацията на Т-лимфоцитите в Т-цитотоксични клетки и Т-хелперни клетки и увеличаване на продукцията на лимфокини
– Увеличава производството на IL-1 (интерлевкин-1) и IL-2 (интерлевкин-2) и IFN-гама (гама интерферон)
– Подобрява функцията на NK клетките (естествени клетки убийци)
– Увеличава хуморалния имунен отговор чрез стимулиране на диференциацията на В-лимфоцитите в плазмените клетки и чрез повишаване на производството на антитела
– Той увеличава броя на IgG и допълва маркерите за повърхност
– Усилва хемотаксиса на неутрофилите, моноцитите и макрофагите и фагоцитозата
– Инхибира вирусния растеж чрез потискане на синтезата на вирусна РНК, докато усилва депресивното лимфоцитно действие.

Обобщение

Предписващият лекар ще решава подробностите за терапията (дозиране, продължителност и т.н.), особено при отчитане на връзката с други лечения.

Според информацията в публикуваните справки пациентите с рак могат да приемат от 2 000 mg до 3 000 mg Изопринозин дневно в продължение на два месеца (2-3 g дневно, 4-6 таблетки от 500 mg инозин пранобекс).

След това пациентът може да прекрати дозировката в продължение на два месеца и впоследствие да продължи да го приема в същата доза за още два месеца.

Преди да започнете да приемате това лекарство, важно е да се консултирате с Вашия лекар! Не го използвайте по собствена инициатива, без медицински съвет.

  zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани научни проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации:

Актуализация на статията: 2 септември 2019 година

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button