7-те ползи на Лавандулово масло за Коса (2021)

Лавандуловото етерично масло е най-използваното етерично масло в света днес, но предимствата на лавандула всъщност са открити преди повече от 2500 години.

Благодарение на мощните си антиоксиданти, антимикробни, успокояващи, успокояващи и антидепресивни свойства, лавандуловото масло се възстановява и се използва козметично и терапевтично от векове.

Египтяните използвали лавандула за мумифициране и като парфюм. Всъщност, когато гробът на цар Тут е открит през 1923 г., се казва, чеима слаб аромат на лавандула, който все още може да бъде открит след 3000 години.

Лавандуловото масло за коса и косопад

лавандулово масло за косопад
Лавандулово масло за косопад

Най-вероятно поради неговите антимикробни и антиоксидантни свойства, лавандулата е съществено смесена с носещо масло (като кокосово масло, жожоба или масло от гроздови семки) има огромни ползи за вашата кожа.

Използването на лавандулово масло в локално състояние може да помогне за подобряване на редица състояния на кожата, от рани на рак до алергични реакции, акне и възрастови петна. Неговите противовъзпалителни и антиоксидантни свойства спомагат за облекчаване на кожни състояния и обратими признаци на стареене.

За да използвате лавандуловото масло за здравето на кожата, комбинирайте 3-4 капки с ½ чаена лъжичка кокосово масло или масло от жожоба и масажирайте сместа в зоната на безпокойство.

Можете също така да добавите лавандулово масло за лицето или измиване на тялото. Също така се препоръчва смесване на лавандуловото масло с етерично масло от тамян и нанасянето му върху кожата на първото нещо сутрин, веднага след душ и точно преди леглото. Това ще помогне за намаляване на възпалението и признаци на стареене, като тъмни петна.

Проучванията показват също, че лавандуловото масло, заедно с други етерични масла като мащерка, розмарин и кедрово дърво, може значително да помогне за лечение на Алопеция арета и косопад, когато се масажира в скалпа ежедневно да се измери количеството активни съставки, които човек консумира.

Какво е лавандулово масло ?

Ранните и модерни ароматерапии се застъпват за използването на лавандула като антибактериално етерично масло. Листата и стъблата на растението се използват за приготвяне на отвари по отношение на заболявания на храносмилателната система и ревматизъм, а лавандулата се оценява за козметичните цели.

Римляните използват лавандулово масло за къпане, готвене и пречистване на въздуха. И в Библията лавандуловото масло е сред ароматите, използвани за помазване и изцеление.

Свързана статия: 

Топ начини за приложение на лавандула: от грип до безсъние

Приложение, лечение, лечебни свойства

Днес ползите от лавандуловото масло за вашето тяло включват следното:

 • Намалете тревожността и емоционалния стрес
 • Защитете срещу симптомите на диабет
 • Подобрете мозъчната функция
 • Помогнете да лекува изгаряния и рани
 • Подобрете съня
 • Възстановява кожата и намалява акнето
 • Бавно стареене с мощни антиоксиданти
 • Освободете болката
 • Намалете главоболието

Тъй като лавандуловото масло съдържа такива многофункционални свойства и е достатъчно леко, за да се приложи директно върху кожата, смятам, че това е задължително масло, особено ако току-що започвате да използвате етерични масла за вашето здраве.

Науката едва наскоро започна да оценява обхвата на ползите за здравето, които съдържа есенциалното масло от лавандула, но вече има изобилие от доказателства, които посочват невероятните възможности на това масло.

Днес лавандулата е едно от най-популярните етерични масла в света. И има много причини за това. Хората започват да разбират за ползите от лавандуловото масло, както за вашето тяло, така и за вашия дом.

15 ползи  на лавандуловото масло

1. Лавандуловото масло има антиоксидантна защита

Свободните радикали, като токсини, химикали и замърсители, са безспорно най-опасния и най-често срещан рисков фактор за всяко заболяване, което засяга българите днес.

Свободните радикали са отговорни за спирането на имунната система и могат да причинят невероятно увреждане на тялото ви.

Природният отговор на организма към увреждането на свободните радикали е да създават антиоксидантни ензими – особено глутатион, каталаза и супероксид дисмутаза (SOD) – които предотвратяват тези увреждания от тези свободни радикали.

За съжаление, тялото ви всъщност може да има дефицит на антиоксиданти, ако тежестта на свободните радикали е достатъчно голяма, което стана сравнително обичайно в България поради лоша храна и висока експозиция на токсини.

2. Диабетна природна терапия с лавандулово масло

През 2014 г. учените от Тунис излизат да изпълнят една завладяваща задача: да тестват ефектите от есенциалното масло от лавандула върху кръвната захар, за да видят дали тя може да помогне за обратния диабет по естествен път.

По време на 15-дневното проучване при животни резултатите, наблюдавани от изследователите, били абсолютно невероятни. Накратко, лечението с лавандулово етерично масло защитава тялото от следните симптоми на диабет :

 • Повишена кръвна захар (отличителен белег на диабета)
 • Метаболитни нарушения (особено метаболизъм на мазнините)
 • Качване на тегло
 • Изчерпване на черния дроб и бъбреците с антиоксидант
 • Нарушения на черния дроб и бъбреците
 • Липопроксидацията на черния дроб и бъбреците (когато свободните радикали „крадат“ необходимите мастни молекули от клетъчните мембрани)

Въпреки че са необходими повече изследвания, за да се разбере пълният капацитет на лавандуловото масло за превенция или обръщане на диабета, резултатите от това проучване са обещаващи и показват терапевтичния потенциал на лавандулата. ( изследване )

За да използвате лавандуловото масло за диабет, прилагайте го локално върху шията и гърдите си или пръскате в домът си с него.

3. Лавандулата подобрява настроението и намалява стреса

През последните години лавандуловото масло е поставено на пиедестал заради уникалната му способност да предпазва от неврологични увреждания.

Традиционно лавандулата е използвана за лечение на неврологични проблеми като мигрена, стрес, безпокойство и депресия, така че е вълнуващо да се види, че изследванията накрая достигат до историята.

През 2013 г. проучване, базирано на доказателства, публикувано от Международния журнал по психиатрия по клинична практика, установява, че допълването с 80 милиграма капсули лавандулово етерично масло облекчава безпокойството, нарушението на съня и депресията.

В допълнение, в проучването не са имали нежелани странични ефекти, лекарствени взаимодействия или симптоми на отнемане от използването на лавандулово масло.

Друго проучване, публикувано през 2012 г., включва 28 жени с висока степен на риск депресия след раждане, че чрез дифузия на лавандула в домовете си, те са имали значително намаляване на постнаталната депресия и намаленото тревожно разстройство след четириседмичен план за лечение на лавандула ароматерапия.

4.Подкрепя функцията на мозъка

лечение на болестта на Алцхаймер с лавандулово масло
естествено лечение на болестта на Алцхаймер с лавандулово масло

Неврологичните ползи от лавандуловото етерично масло не спират способността му да третира депресията и да стимулира настроението. Изследванията също така показват, че лавандуловото масло служи като естествено лечение на болестта на Алцхаймер!

Изследванията, проведени върху плъхове показват, че вдишването на лавандуловите етерични масла може да помогне за предотвратяване на мозъчния оксидативен стрес и подобряване на когнитивното увреждане.

Също през 2012 г. швейцарското списание Molecules отпечата резултатите от проучване, което шокиращо доказа, че лавандуловото масло е жизнеспособна опция за лечение на неврологични дисфункции като инсулт.

Изследователите вярват, че неврозащитните ефекти на лавандула се дължат на антиоксидантните му свойства.

За да поддържате нервната система с лавандулово масло, дифузирайте я у дома, вдишвайте я директно от бутилката или я нанесете топично върху храстите и гърба.

5. Лавандуловото масло лекува изгаряния 

Широко известен със своите антимикробни свойства, в продължение на векове лавандуловото масло се използва за предотвратяване на инфекции и борба с бактериални и гъбични нарушения.

Всъщност, почти 100 проучвания са били проведени, установяващи тази полза от лавандула отново и отново. Изследванията показват, че лавандуловото масло ускорява излекуването на изгаряния, разфасовки, ожулвания и рани – и голяма част от това се дължи на неговите антимикробни съединения.

Едно проучване, публикувано в „Доказано-базираната допълваща и алтернативна медицина“, оценява как антибактериалната способност на лавандула се подобрява, когато се смесва с други етерични масла като карамфил, канела и масло от чаено дърво.

Изследователите установяват, че съотношението 1: 1 от тези масла е най-ефективно в борбата срещу Кандида и Staph aureus – две често срещани причини за много гъбични и бактериални инфекции, които водят до респираторна пневмония и гъбички на кожата.

Проучване, проведено върху плъхове, показва, че лавандуловото масло насърчава заздравяването на раните в ранната фаза, като ускорява образуването на гранулационна тъкан (тъкан от лечебната повърхност на кожата) и стимулира синтеза на колаген.

Районът на раните, лекувани с лавандулово масло, е значително понижен в сравнение с контролната група.

6. Лавандуловото масло помага за отслабване

Нарастването на теглото и прекомерното телесно тегло имат различни източници и аспекти и обикновено се решават със съответния многостранен подход. Някои билки могат да помогнат за блокиране на усвояването на захарта, предотвратявайки съхранението на мазнини.

Другите билки помагат за повишаване на метаболизма, за да се изгарят по-ефективно калориите. Някои билки потискат апетита. Заслужава да се спомене, че преяждането често произтича от тревожност или депресия.

Съществуват доказателства, които показват, че етеричното масло от лавандула може да бъде естествено облекчение за тези състояния, които допринасят за преяждане.

Според Националния център за заболявания при хранене, генерализираното тревожно разстройство и натрапчивото преяждане са често срещани проблеми. Лавандуловото етерично масло е установено, че е от полза при облекчаване на симптомите на лека тревожност и може също така да облагодетелства тези, които страдат от генерализирано тревожно разстройство.

Едно контролирано клинично проучване от 2010 г. сравнява лавандуловото масло с лоразепам, бензодиазепин. Изследването установи, че за много от тестовите субекти лавандуловото масло работи почти толкова добре, колкото и лекарствата.

Проучване, публикувано в „Международна клинична фармакология“, показва, че лицата, получаващи 80 mg лавандулово масло на ден, показват статистически значимо понижение на нивата на безпокойство в сравнение с контролите, получаващи плацебо.

Важно е да се отбележи, че повечето клинични изследвания на лавандула са използвали маслото, а не чая, защото е по-лесно.

7. Лавандулата помага при главоболие

Ако сте една от милионите хора, борещи се с напрежение или мигренозно главоболие, лавандуловото масло може да бъде просто естественото лекарство, което сте търсили.

Това е едно от най-добрите етерични масла за главоболие, защото предизвиква отпускане и облекчава напрежението. Той действа като успокоително, анти-тревожно, антиконвулсивно и успокоително средство.

Според проучване, публикувано в Европейската неврология, хората, борещи се с мигренозно главоболие, са имали значително намаляване на болката при вдишване на лавандуловото масло в продължение на 15 минути.

Разликата между контролната група и групата лекуваща лавандула е статистически значима. От 129 случая на атака при главоболие 92 отговориха изцяло или частично на лавандула

8. Лавандуловото масло помага при безсъние

Благодарение на успокояващите и успокояващи свойства на лавандуловото масло, тя работи за подобряване на съня и лечение на безсъние. Проучване от 2015 г., включващо 158 майки в периода след раждането, е разделено на контролната или интервенционната група.

Интервенционната група вдишва лавандуловото масло преди леглото четири пъти седмично в продължение на осем седмици. Жените, използващи лавандулово масло, показват значително подобрение в качеството на съня в сравнение с контролната група.

Съществуват няколко проучвания, точно като тази, в която участват майки, които демонстрират успокояващия, успокояващ ефект на лавандуловото масло.

Вдишването на лавандулата е показало намаляване на нарушенията на съня, подобряване на качеството и продължителността на съня, борба с безсънието и подобряване на цялостното благосъстояние.

Освен това, за разлика от повечето седативни лекарства, лавандулата не причинява никакви нежелани странични ефекти. Всъщност тя насърчава общото умствено и физическо здраве.

9. Подобрява болката

Няколко изследвания са установили, че лавандуловото масло помага като естествено обезболяващо средство.

Просто триене на лавандула в зоната на загриженост може да намали възпалението и интензивността на болката, като спомогне за облекчаване на симптомите на много здравословни проблеми.

Изследване от 2015 г., публикувано в „Допълващи терапии в медицината“, показва, че локалното приложение на лавандуловото масло понижава умерената интензивност на болката по време на вкарването на игли за диализа.

Изследователите посочват, че лавандулата може да бъде опция за намаляване на болката при поставянето на игли за диализа, което причинява постоянен страх и безпокойство при много пациенти на хемодиализа.

10. Допълнителна терапия за рак

Изследване от 2012 г., публикувано в Африканския вестник за традиционни, допълващи и алтернативни лекарства, показва, че ароматерапията, особено използването на лавандулово масло, помага на пациентите с рак да се справят със стреса, гаденето, хроничната болка и депресията.

Тъй като лавандуловото масло работи, за да стимулира имунната система, да повиши настроението, да подобри съня и да се бори със стреса, може да се използва като терапевтичен агент.

Масажирането на лавандулово масло в гърба на врата, гърдите, китките и храстите може да предизвика релаксиращи и успокояващи ефекти.

Ако имате болка в мускулите или ставите или болка в мястото на инжектиране, приложете 2-3 капки лавандула в засегнатата област.

Странични ефекти при прием на лавандулово масло

Странични ефекти от лавандулово масло

За повечето хора ползите от лавандуловото масло са всичко, което ще изпитате и използването на лавандуловото масло е напълно безопасно; обаче, не е имало голям обем научни изследвания, направени по отношение на лавандулово масло взаимодействия с други лекарства, или за използването му при бременни жени, така че има някои ситуации, в които ще искате да се внимава.

 • Бременни жени: Лавандуловото масло обикновено се счита за безопасно за бременни и кърмещи жени. Тъй като може да има релаксиращ ефект върху мускулите и може също да повлияе на хормоналните нива, използвайте лавандула с повишено внимание през третото тримесечие.

Най-добре е да се консултирате с Вашия лекар относно употребата на етерични масла, когато сте бременна, тъй като не е гарантирано, че те са безопасни в този момент.

 • Децата: Лавандуловото масло се смята за безопасно за децата, въпреки че има известно безпокойство, че ефектът на лавандула върху хормоналните нива може да бъде вредно за момчетата, които все още не са преминали през пубертета.

Въпреки че няма сериозни доказателства, че лавандулата е нарушител на хормоните (само 1-2 много малки проучвания са били завършени), родителите трябва да внимават, ако използват лавандулово масло често на малки деца.

 • Поглъщане на лавандулово масло: Изследванията досега разглеждат преди всичко ефектите от използването на лавандулово масло върху кожата или чрез вдишване.

Не са открити негативни симптоми, когато 3 капки масло се смесват с носещо масло и се поставят директно върху кожата, но не са направени много изследвания за обмисляне на ефекта от поглъщането на маслото.

Възможни нежелани реакции

Една от най-сериозните възможни странични ефекти на лавандуловото масло е възможността тя да причини растеж на гърдите при момчетата.

Въпреки това, този страничен ефект обикновено се разсейва няколко месеца след като момчетата спре да използват лавандуловото масло.

Лавандуловото масло може понякога да дразни кожата или да предизвика алергична реакция, гадене, главоболие, студени тръпки или повръщане.

Повечето хора не изпитват негативни симптоми при консумацията на лавандулово масло, но поради високите си нива на антиоксиданти, вие бихте искали да сведете това до минимум и внимавайте, ако имате чувствителна храносмилателна система. В момента няма известни хранителни взаимодействия на лавандуловото масло.

Ако планирате да претърпите анестезия в близко бъдеще, вие също ще искате да избегнете употребата на лавандулово масло.

 • Лекарствени взаимодействия: Ако вече приемате някакви лекарства, отпускани по лекарско предписание, за нарушения, свързани със съня, или за депресия, бъдете предпазливи от факта, че лавандулата може да увеличи ефективността на тези лекарства.

Дори и да използвате спомагателна програма за сън или някакъв вид успокоителни средства (дори кашлица или лекарство срещу грип), имайте предвид, че лавандулата причинява много сънливост , така че най-добре е да не комбинирате лавандуловото масло с други лекарства или добавки, свързани със съня.

Как да си направим лавандулово масло ?

Производството на това, което е технически истинско етерично масло, е известно още като дестилация на пара.

За да направите етерично масло, трябва да дестилирате лавандуловите пъпки, да улавяте пара и да кондензирате парата в течност. Това изисква топлина, налягане, оборудване, умения и търпение.

Ако изберете пътя на дестилацията, когато обмисляте как да направите масло от лавандула, ние ще ви помогне.

Съставки:

Недестилиращият подход, който прави тинктурата на лавандула, е по-лесен от процеса на кипене и пара. Ще ви трябва:

 • Лавандулови пъпки
 • Зърнен алкохол или евтина водка
 • Печка
 • Кафе филтри
 • Два буркана – един с плътно прилягащ капак

Свързани масла за коса и лечение

Всички тези етерични масла за коса са лесни за намиране онлайн или на местния магазин за здравословни храни.

Много е важно да купувате само етерични масла, чийто клас е 100 процента чист, особено когато приемате маслото или го прилагате топично.

Също така е добра идея да направите тест за кръпка с етерично масло, което използвате за първи път.

Тъй като етеричните масла са толкова мощни, те трябва да се разреждат с носещо масло преди локално приложение. Някои полезни носещи масла за коса включват:

Кокосово масло

Кокосово масло съдържа средно-верижни мастни киселини, включително лауринова киселина и капринова киселина, които имат силни антивирусни, антимикробни и противогъбични свойства. Тези свойства спомагат за цялостното почистване на косата и скалпа, като по този начин помагат за предотвратяване и лечение на проблеми като пърхот.

Маслото от жожоба

Масло от жожоба насърчава растежа на косата и овлажнява скалпа. Той действа като омекотител, успокоява кожата и разгражда космените фоликули.

Зехтин 

Зехтинът е източник на витамин Е и други антиоксиданти. Някои ползи от маслиновото масло включват способността му да хидратира и успокоява кожата, като работи, за да се отърве от сухия скалп и пърхота.

Можете просто да комбинирате етеричните масла за косата и носещото масло по ваш избор и да масажирате сместа в скалпа.

Можете също така да добавите етерични масла към ежедневния си шампоан или балсам. Ако искате да се обърнете към по-конкретен въпрос, ето някои рецепти за грижа за дома, които също ще помогнат за подобряване на здравето на косата ви:

 • Намажете косата си: За да укрепите косата си по естествен път, използвайте този натурален сгъстител за коса, който се прави с комбинация от есенциални масла от розмарин, кедрово дърво и градински чай.Тези масла ще стимулират космените фоликули, като увеличават циркулацията на скалпа и помагат да балансират хормоните ви.
 • Спрей за косата: Искате да избегнете използването на конвенционални спрейове за коса, тъй като много конвенционални продукти на пазара днес включват токсини, които не искате никъде близо до главата и лицето ви. За да помогнете за оформянето на косата и предотвратяването на мухи, използвайте този домашен спрей за коса, произведен с лавандула и розмарин, плюс водка и захар от захарна тръстика, които ще ви дадат задръжката, която търсите.
 • Предотвратете мазна кожа / мазна коса: Добавете 2-3 капки ментово масло към вашето кондиционер, за да се отървете от мазна коса.
 • Добавяне на блясък: Даването на ежеседмично на Вашата коса и скалпа на добра маска за коса може да ви помогне да се грижите за непочтените нишки, да овлажнявате косата си и да придадете блясък.
 • Освежете косата си: Добавете 2-3 капки масло от лайка към косата си, преди да излезете на слънце.

Ivan Nikolov

Иван Николов е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтовете healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button