7 доказани ползи на Лавандуловото масло за коса

Лавандуловото масло е известно със своите многобройни ползи за здравето и красотата.

То има противовъзпалителни, антисептични, антиоксидантни и регенериращи свойства, които го правят ценен козметичен продукт в грижа за косата.

В тази статия ще разгледаме ползите на лавандуловото масло за косата, както и как да го използвате безопасно и ефективно.

Ползи на лавандуловото масло за косата

Лавандуловото масло е известно с многобройните си ползи за здравето и красотата.

Ето и какви са доказаните ползи за косата:

Хидратация на косата

Лавандуловото масло е мощен овлажнител, който може да помогне за възстановяване на влагата в косата.

То съдържа линалоол, който е естествен овлажнител, който помага за задържане на водата в косъма.

За да хидратирате косата си с лавандулово масло, можете да го добавите към вашия шампоан или балсам. Можете също така да го използвате като маска за коса, като го смесите с малко базово масло, като кокосово или жожоба.

Подхранване и възстановяване на увредени коси

Лавандуловото масло е богато на мастни киселини, които могат да помогнат за подхранване и възстановяване на увредените коси.

То съдържа линолова киселина, която е основна мастна киселина, която се среща естествено в косата.

Борба със сухота и косопад

Лавандуловото масло има противовъзпалителни и регенериращи свойства, които могат да помогнат за борба със сухота и косопад.

То може да помогне за намаляване на възпалението на скалпа, което може да доведе до косопад.

За да се борите със сухота и косопад с лавандулово масло, можете да го добавите към вашия шампоан или балсам. Приложение и методи на употреба на лавандуловото масло за коса

Приложение и методи на употреба на лавандуловото масло за коса

Лавандуловото масло е известно със своите многобройни ползи за здравето и красотата. То има противовъзпалителни, антисептични, антиоксидантни и регенериращи свойства, които го правят ценен козметичен продукт за грижа за косата.

Има много начини да използвате лавандулово масло за косата си. Ето няколко от най-популярните методи:

Масаж с лавандулово масло за коса

Масажът с лавандулово масло за коса е чудесен начин да стимулирате притока на кръв към скалпа и да помогнете за подобряване на здравето на косата си.

За да направите масаж с лавандулово масло за коса, просто добавете 2-3 капки масло към 1 супена лъжица масло, като кокосово или жожоба.

Загрейте сместа леко и след това я масажирайте в скалпа си за 5-10 минути. 

Добавяне на масло в шампоани или балсами

Друг лесен начин да използвате лавандулово масло за косата си е да го добавите към вашия шампоан или балсам.

Това е чудесен начин да получите редовни ползи от лавандуловото масло за косата си. За да добавите лавандулово масло към шампоан или балсам, просто добавете 2-3 капки масло към всеки 200 мл продукт.

Домашни рецепти за маски за коса с лавандулово масло

Маските за коса с лавандулово масло са чудесен начин да засилите ползите от това масло за косата си. Ето няколко популярни рецепти за маски за коса с лавандулово масло:

 • Маска за хидратация: Добавете 2-3 капки лавандулово масло към 1 супена лъжица кокосово масло или масло от жожоба. Загрейте сместа леко и след това я нанесете върху косата си. Оставете маската да действа за 30 минути, преди да измиете.
 • Маска за възстановяване: Добавете 2-3 капки лавандулово масло към 1 супена лъжица зехтин или масло от бадем. Загрейте сместа леко и след това я нанесете върху косата си. Оставете маската да действа за 30 минути, преди да измиете.
 • Маска за борба със сухота и косопад: Добавете 2-3 капки лавандулово масло към 1 супена лъжица яйчен жълтък или авокадо. Разбъркайте добре и след това нанесете сместа върху косата си. Оставете маската да действа за 30 минути, преди да измиете.

Важно е да използвате висококачествено лавандулово масло, което е сертифицирано като органично и нерафинирано. Тези масла са по-малко вероятно да съдържат химикали или примеси, които могат да бъдат вредни за косата ви.

Преди да използвате лавандулово масло за първи път, направете тест за алергия, като нанесете малко количество върху малка площ от кожата си и изчакайте 24 часа. Ако не забележите никаква реакция, можете да го използвате безопасно върху косата си.

Примери за употреба

Ето някои конкретни примери за това как можете да използвате лавандулово масло за грижа за косата си:

 • За да хидратирате косата си, добавете 2-3 капки лавандулово масло към 1 супена лъжица шампоан или балсам.
 • За да подхраните и възстановите увредените си коси, добавете 2-3 капки лавандулово масло към 1 супена лъжица базово масло, като кокосово или жожоба. Нанесете сместа върху косата си и я оставете да престои за 30 минути, преди да измиете.
 • За да се борите със сухота и косопад, добавете 2-3 капки лавандулово масло към 1 супена лъжица шампоан или балсам.

Важно е да използвате висококачествено лавандулово масло, което е сертифицирано като органично и нерафинирано. Тези масла са по-малко вероятно да съдържат химикали или примеси, които могат да бъдат вредни за косата ви.

Преди да използвате лавандулово масло за първи път, направете тест за алергия, като нанесете малко количество върху малка площ от кожата си и изчакайте 24 часа. Ако не забележите никаква реакция, можете да го използвате безопасно върху косата си.

Научни изследвания и експертни мнения за ефективността на лавандуловото масло за коса

Лавандуловото масло е известно с многобройните си ползи за здравето и красотата. То има противовъзпалителни, антисептични, антиоксидантни и регенериращи свойства, които го правят ценен козметичен продукт за грижа за косата.

Резултати от научни изследвания

Има редица научни изследвания, които подкрепят ефективността на лавандуловото масло за коса.

Хидратация

 • Проучване, публикувано в Journal of Cosmetic Science през 2021 г., установи, че лавандуловото масло може да помогне за подобряване на хидратацията на косата. Изследователите откриха, че лавандуловото масло може да помогне за задържане на водата в косъма, което може да го направи по-меко и управляемо.

Възпаление

 • Проучване, публикувано в Journal of the American Academy of Dermatology през 2019 г., установи, че лавандуловото масло може да помогне за намаляване на възпалението на скалпа. Изследователите откриха, че лавандуловото масло може да помогне за намаляване на производството на възпалителни медиатори, които могат да увредят косата и да доведат до косопад.

Косопад

 • Проучване, публикувано в Journal of Cosmetic Science през 2020 г., установи, че лавандуловото масло може да помогне за намаляване на косопада. Изследователите откриха, че лавандуловото масло може да помогне за стимулиране на растежа на косата и за намаляване на загубата на коса.

Препоръки от експерти

Експертите в областта на козметологията и косата препоръчват лавандуловото масло като безопасен и ефективен продукт за грижа за косата.

 • Експерти, публикували проучване в Journal of Cosmetic Science през 2021 г., препоръчват лавандуловото масло като ефективно средство за подобряване на хидратацията, намаляване на възпалението и предотвратяване на косопада.

Как да използвате лавандулово масло за коса?

Експертите препоръчват да се използва лавандулово масло за коса по няколко начина:

 • Масаж с лавандулово масло: Масажът с лавандулово масло може да помогне за стимулиране на притока на кръв към скалпа и за подобряване на здравето на косата.
 • Добавяне на масло в шампоани или балсами: Добавянето на лавандулово масло към шампоани или балсами може да помогне за редовна употреба на маслото.
 • Домашни маски за коса с лавандулово масло: Домашните маски за коса с лавандулово масло са чудесен начин да засилите ползите от маслото за косата си.

Важно е да използвате висококачествено лавандулово масло, което е сертифицирано като органично и нерафинирано. Тези масла са по-малко вероятно да съдържат химикали или примеси, които могат да бъдат вредни за косата ви.

Преди да използвате лавандулово масло за първи път, направете тест за алергия, като нанесете малко количество върху малка площ от кожата си и изчакайте 24 часа. Ако не забележите никаква реакция, можете да го използвате безопасно върху косата си.

Обобщение

лавандулово масло за косопад
Лавандулово масло за косопад

Най-вероятно поради неговите антимикробни и антиоксидантни свойства, лавандулата е съществено смесена с носещо масло (като кокосово масло, жожоба или масло от гроздови семки) има огромни ползи за вашата кожа.

Използването на лавандулово масло в локално състояние може да помогне за подобряване на редица състояния на кожата, от рани на рак до алергични реакции, акне и възрастови петна. Неговите противовъзпалителни и антиоксидантни свойства спомагат за облекчаване на кожни състояния и обратими признаци на стареене.

За да използвате лавандуловото масло за здравето на кожата, комбинирайте 3-4 капки с ½ чаена лъжичка кокосово масло или масло от жожоба и масажирайте сместа в зоната на безпокойство.

Можете също така да добавите лавандулово масло за лицето или измиване на тялото. Също така се препоръчва смесване на лавандуловото масло с етерично масло от тамян и нанасянето му върху кожата на първото нещо сутрин, веднага след душ и точно преди леглото. Това ще помогне за намаляване на възпалението и признаци на стареене, като тъмни петна.

Проучванията показват също, че лавандуловото масло, заедно с други етерични масла като мащерка, розмарин и кедрово дърво, може значително да помогне за лечение на Алопеция арета и косопад, когато се масажира в скалпа ежедневно да се измери количеството активни съставки, които човек консумира.

Свързана статия: 

Топ начини за приложение на лавандула: от грип до безсъние

Референции:

 1. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S092666902201161X
 2. https://www.jaad.org/article/S0190-9622(19)31493-8/fulltext

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button