3 Важни приложения на Kакаово масло

Независимо дали сте го разбрали или не, вероятно сте яли много пъти какаовото масло в живота си.

Какаовото масло (понякога наричано theobroma oil) е естествено, топимо масло, което извлича какаовите зърна.

За какво се използва какаовото масло?

Това е източникът на мазнини, който се използва за направата на черен шоколад,  отговорен за придаването му на привлекателен, разтопен в устата си копринен усет.

Плюс това, както и другите източници на здравословни мастни киселини, които обичат кожата – като сурово масло или кокосово масло – какаовото масло е чудесно за естествено изцеление на суха, чувствителна кожа.

Истинското какаово масло е напълно годно за консумация (и има слаб вкус и мирис подобно на тъмния шоколад), плюс това се използва много често и в лосиони за кожата, гланц за устни, хапчета и други масла за красота.

Какво представлява какаовото масло?

Какаовите зърна са от Централна и Южна Америка и са били събрани, за да направят естествени овлажнители на кожата на места като Месоамерика и Карибите от векове. Тъй като има лек аромат, гладка текстура (благодарение на неговите „омекотяващи“ свойства) и е ултра-хидратиращо, какаовото масло е много популярна съставка днес по света във всички видове козметични продукти.

Друг невероятен атрибут на какаово масло? Какаовите зърна са високо антиоксидантна храна, тъй като съдържат значително количество полифенол и флаваноидни антиоксиданти.

Фактически самите какаови зърна са доказали, че са един от най-големите доставчици на полифеноли в нашата диета. Някои от тези антиоксиданти остават в какаовото масло, дори след като се отделят от твърдите вещества на зърната, което означава, че е полезно за подобряване на имунитета, понижаване на възпалението и подобряване на здравето на сърцето – независимо от факта, че това е страшно наситена мазнина.

Какаовото масло е здравословна мазнина, предимно наситена като кокосово масло. Количеството на наситените мазнини, които съдържа (за разлика от ненаситените мазнини) е между 57% и 64% от общото съдържание на мазнини в зависимост от точния вид. Сред различните видове мастни киселини са:

 • стеаринова киселина (около 24% до 37% от общото съдържание на мазнини)
 • палмитинова киселина (24% до 30%)
 • миристинова киселина (0% до 4%)
 • арахидна киселина (около 1%)
 • лауринова киселина (само около 0 процента до 1 процента)

Какво ще кажеш за суровото какаово масло – какво го прави различно и дали е по-добре от натрупаното какаово масло? Суровото какаово масло, понякога обозначено като „чисто какаово масло“, не се загрява до много високи температури по време на производствените процеси, което означава, че обикновено се запазват повече от здравите мазнини и други съединения, които се срещат естествено в какаовите зърна.

8 Предимства и ползи от какаовото масло (отвъд само за вашата кожа!)

1. Предотвратява сухотата и е пилинг на кожата

Какаовото масло е отличен овлажнител за кожата, плюс това не само хидратира кожата, но и помага да се излекува от вътрешната страна. Това е чудесен източник на естествени антиоксиданти, които се намират в какаовите зърна (същите видове се срещат в истински, тъмен шоколад, които са свързани с ползи като здравето на сърцето и подобреното когнитивно функциониране). Наситените мазнини са особено полезни при изцеление на суха, напукана кожа, защото се абсорбират лесно и остават на кожата в продължение на часове.

Естествените хидратиращи продукти също така предизвикват много по-малко дразнене за хора с чувствителна кожа, докато все още се заключват във влага, тъй като те не съдържат добавки, аромати, цветове и багрила, използвани в повечето търговски продукти. За да го използвате на кожата си за лечение или предотвратяване на сухота и пилинг, опитайте да го смесвате с други полезни продукти като етерични масла или арган, рициново масло или масло от жожоба.

2. Лекува устните

Един от най-популярните начини за използване на какаово масло е на устните, особено в домашни балсами за устни. Той може да се използва с етерични масла като грейпфрут, ванилия, оранжево или ментово масло, за да направят ароматни устни, които също са хидратиращи за деликатна кожа.

Какаовото масло е успокояващо средство, което означава, че добавя към устните ви защитен слой хидратация, полезен за блокиране на ефектите от много ниски температури, увреждане от слънцето или вътрешна топлина, което може да остави устните ви сухи.

3. Борба с признаци на стареене

Изследванията показват, че неговите полифеноли имат няколко положителни показатели за здравето на кожата, включително подобрена еластичност на кожата и тонус на кожата, по-добро задържане / производство на колаген и по-добра хидратация.

При сравняване на какаовото масло с продуктите, предлагани на пазара, двете показаха положителни резултати, но само какаовото масло не съдържа потенциално вредни или дразнещи съставки.

4. Успокоява изгаряния, обриви и инфекции

Разтрийте малко количество чисто какаово маслона изгорената кожа, за да помогнете на кожата да се възстанови. Просто се уверете, че е чиста и не съдържа алкохол, аромати / парфюми или други добавки, които могат да накарат кожата да стане още по-възпалена и чувствителна.

То е дори достатъчно нежно, за да се използва като естествено лечение за екзема или дерматит. Това също е естествено средство за отстраняване. Гел от алое вера или етерично масло от чаено дърво са две големи добавки за нанасяне върху изгорена или чувствителна кожа.

5. Помага за лечение на рани на устата

Ако вътрешността на устата ви е склонна към развиване на болезнени рани или устните ви развиват повтарящи се мехури, използвайте малко какаово масло, за да ги държите овлажнени.

6. Направа страхотен крем за бръснене

Можете да използвате какаово масло във ваната, за да бръснете и хидратирате кожата по едно и също време. Той се топи лесно в топла вода и няма да задръсти изтичането. Използвайте малка шепа преди бръснене, за да предотвратите появата на хапчета и да оставяте само обръснатата кожа да се чувства добре и гладко. След душ е още едно чудесно време, за да го смачкате, тъй като топлината отваря порите и го прави да абсорбира продуктите по-добре.

7. Помага за подобряване на здравето на сърцето

Докато наситените мазнини се намръщили и обвинявали, че са допринесли за сърдечни проблеми, изследователите днес знаят, че наситените мазнини от растителен произход всъщност са от полза за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания. Полифенолните съставки в какаовото масло са показали, че помагат за понижаване на възпалителните маркери, участващи в атеросклерозата (втвърдяване на артериите), поради което какаото се счита за противовъзпалителна. Какаото също така спомага за метаболизма на липидите (мазнините) и е свързано с намален риск от съдови събития, като сърдечен удар.

Важно е обаче да се отбележи, че докато какаовото масло съдържа някои полифеноли и други антиоксиданти, то не доставя толкова, колкото и сухото какао на прах. Какаовото масло и какаото на прах се произвеждат по време на вторичната обработка, оставяйки какао на прах, което е показало по-високо съдържание на полифенол от какаовото масло или твърдите мазнини.

8. Повишава имунитета

Много изследвания показват, че растителните полифеноли упражняват антиоксидантни свойства в имунната система, борбата с възпалението, увреждането на ДНК и клетъчните мутации, които са основната причина за заболявания като сърдечно-съдови заболявания, рак и автоимунни заболявания, които могат да доведат до умора.

Използването на какаово масло над рафинирани растителни масла може да намали възпалението като цяло и да помогне с хормоналния баланс и здравето на мозъка – всичко това докато работи като бустер на имунната система.

Помага ли какаово масло за стрии?

В интернет, едно от най-популярните употреби на какаово масло предотвратява или третира стрии, особено по време на бременност. Този метод действително работи ли? Като цяло, резултатите от проучванията са смесени по отношение на ефикасността му за стрии.

Много хора съобщават за подобрения в видимите стрии след употреба, но някои проучвания са установили, че в сравнение с плацебо, жените всъщност не показват значително повече подобрения при използване на лосион, направен от какаово масло.  Няма никаква вреда, когато се опитвате да предотвратите стрии, особено ако обикновено имате суха кожа, но не изглежда да обърнете стрии, които вече са се образували.

Какаово масло срещу масло от шиа

Тъй като те имат сходни приложения и ползи за кожата, може наистина да се сведе до предпочитание, когато става дума за използване на масло от шеа и масло от какао върху кожата. И двете са хидратиращи, отдавнашни начини за лечение на напукани устни или кожа и предотвратяват бъдещата сухота. Можете да използвате както за чувствителна кожа, така и за тези, които имат екзема или псориазис.

Две от разликите са тяхната миризма и как могат да бъдат използвани. Много хора предпочитат тропическата миризма на какаовото масло над много мекия аромат на масло от шията. От друга страна, масло от shea има неутрална миризма, което означава, че се смесва добре с други етерични масла. Какаовото масло също се използва за готвене, докато маслото от шията се използва само локално върху кожата.

Какаово масло срещу кокосово масло

Какаовото масло и кокосовото масло имат подобни хидратиращи свойства, а ползите от кокосово масло за кожата наподобяват тези на какаовото масло – но кокосовото масло има някои допълнителни предимства, включително и антибактериалните свойства. Това може да направи кокосовото масло по-практично за вас, тъй като чистото кокосово масло има буквално десетки различни приложения в кухнята и банята.

Кокосово масло съдържа мастни киселини, които поддържат кожата здрава и чиста, включително капринова киселина, лауринова киселина и каприлова киселина. То се топи, когато се втрива в кожата или се нагрява, и има гладко усещане и приятна миризма / вкус. Чувствайте се свободни да използвате двете заедно или за различни цели, като например какаово масло върху устните си, но кокосово масло върху косата.

Как е направено какаовото масло

Какаовите зърна са семена от растението Theobroma cacao L., член на фабриката Sterculiaceae. Тези бобчета се използват за „една от най-важните и широко разпространени функционални храни в човешката история“: шоколад. Какаовите зърна са отглеждани повече от 3000 години и са оценени сред древните популации, включително цивилизациите на маите и ацтеките.

За да направите какаово масло, какаовите зърна първо се ферментират, а след това се пекат.

Много от марките дезодорират и обезцветяват какаовото масло, така че продуктът има жълто-бежов цвят и мирише доста неутрално, а не като какаов ликьор или шоколад.

Най-добрият вид какаово масло, което да купите, плюс как да готвите с него

Чистото какаово масло ви дава най-много ползи, но е по-трудно да се намери и по-скъпо от смесените продукти, които смесват какаово масло с други пълнители или масла. Днес тя стана доста скъпа, оставяйки много производители на храни да заместят по-евтините масла, като например рафинирани растителни масла (соя, рапично или палмово масло) или понякога кокосово масло и масло от ший. Как можете да разберете разликата? Прочетете етикетите на съставките и погледнете цвета: Чистото какаово масло обикновено има по-светъл цвят от търговските какаови масла, които обикновено са по- жълти.

Какаово масло – обобщение

 • Какаовото масло е източникът на мазнини, използван за производството на шоколад.
 • Какаовото масло е чудесно за естествено изцеление на суха, чувствителна кожа.
 • Истинското какаово масло е напълно годно за консумация, плюс това се използва много често и в лосиони за кожата, блясък на главата, хапчета и други мазилки за красота.
 • Какаовото масло е здравословна мазнина, предимно наситена като кокосово масло.
 • Предимствата на какаовото масло включват: предотвратяване на сухота и лющене на кожата; изцеление напукани устни; борба със стареенето; успокояващи изгаряния, обриви и инфекции; лечение на рани в устата; работа като крем за бръснене; подобряване на здравето на сърцето; и повишаване на имунитета.
 • Какаовото масло и масло от шията са сходни в употреба и ползи, но те са различни аромати и какаово масло може да се използва при готвене, а маслото не е.
 • Какаовото масло има две основни приложения: Тя е активна съставка в много продукти за грижа за кожата, плюс това се използва и за производство на шоколад.
 

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button