6-те Най-Ефективни Чайове за Отслабване за 2022

Чаят е напитка, която се използва навсякъде по света, но някои видове се прилагат при отслабване.

Научи проучвания са тествали, голяма част от билковите чайове и са открили, които от тях работят.

Прочетете тази статия до край и ще разберете.

Кои чайове за отслабване са ефикасни?

Пиенето на чай е свързано с много ползи за здравето, включително предпазване на клетките от увреждане и намаляване на риска от сърдечни заболявания .

Ефикасни чайове за отслабване са тези, които съдържат високи дози на антиоксиданти и още няколко ключови елемента.

В статията ще научите кои!

Кои видове чай помагат за отлабването?

Много проучвания са установили, че чаят може да подобри загуба на тегло и да помогне за борба с коремните мазнини.

Известно е, че някои видове са по-ефективни от други, за да постигнат това. Едни от най-добрите чайове, които открихме е Refresh Tea Slim

6-те най-добри билки за отслабване в един чай

Тази статия ще разгледа шест от най-добрите чайове за загуба на тегло и намаляване на телесните мазнини.

Не ка разгледаме кои са

1. Зелен чай за отслабване

Зеленият чай е с високо съдържание на антиоксиданти, наречени катехини, и е свързан със загуба на тегло и загуба на мазнини

Зеленият чай е един от най-известните видове чай и е свързан с много ползи за здравето.

Това също е един от най-ефективните чайове за отслабване.

Съществуват значителни доказателства, които свързват зеления чай с намаляването както на теглото, така и на телесните мазнини.

В едно проучване от 2008 г. 60 затлъстели хора следваха стандартизирана диета в продължение на 12 седмици, докато редовно пиеха зелен чай или плацебо.

В хода на проучването, тези, които пиеха зелен чай, загубиха по-голяма тежест от 3,3 кг (3 кг) от плацебо групата .

Друго проучване установява, че хората, които консумират екстракт от зелен чай в продължение на 12 седмици, са имали значително понижаване на телесното тегло, телесните мазнини и обиколката на талията в сравнение с контролната група .

Това може да се дължи на факта, че екстрактът от зелен чай е особено висок в катехини, естествено срещащи се антиоксиданти, които могат да стимулират метаболизма ви и да увеличат изгарянето на мазнините .

Същият ефект се отнася и за мача, силно концентриран вид прахообразен зелен чай, който съдържа същите полезни съставки като обикновения зелен чай.

2. Пу-ер чай

Известен също като чай pu’er или pu-erh, puerh tea е вид китайски черен чай, който е ферментирал.

Често се ползва след хранене и има земен аромат, който има тенденция да се развива по-дълго, когато се съхранява.

Някои проучвания върху животни показват, че чайът Пу-ер може да понижи кръвната захар и триглицеридите в кръвта. 

И проучванията върху животни и хора показват, че чайът Пу-ер може да помогне да се подобри загубата на тегло .

В едно проучване, 70 мъже са получили или капсула от екстракт от чаен чай или плацебо. 

След три месеца тези, които приемат капсулата за чай Пу-ер, загубиха приблизително 2,2 кг (1 кг) повече от групата на плацебо .

Друго проучване при плъхове е имало подобни открития, показващи, че екстрактът от чаен puerh има ефект против затлъстяване и помага да се потисне увеличаването на теглото .

Текущите изследвания са ограничени до чаения екстракт от пуерх, затова е необходимо да се направят повече изследвания, за да се види дали същите ефекти се отнасят и за пиенето му като чай.

3. Черен чай за отслабване

Черният чай е вид чай, който е претърпял повече окисление от други видове, като например зелен, бял или олонг чай.

Окисляването е химична реакция, която се случва, когато чайните листа са изложени на въздействието на въздуха, което води до кафяво оцветяване, което причинява характерен тъмен цвят на черен чай .

Има много различни видове и смеси от черен чай, включително популярни сортове като Ърл Грей и английска закуска.

Няколко изследвания са установили, че черният чай може да бъде ефективен, когато става дума за контрол на теглото.

Можи би не подозираш, но 6-те най-силни билки за отслабване, можеш да намериш в RefreshTea Slim – виж повече

Отслабни с RefreshTea SLim

Едно проучване на 111 души е констатирало, че пиенето на три чаши черен чай всеки ден в продължение на три месеца значително увеличава загубата на тегло и намаляването на обиколката на талията в сравнение с пиенето на напитка за контролиране на кофеина .

Някои смятат, че потенциалният ефект на загуба на тегло на черния чай може да се дължи на факта, че има високо съдържание на флавони – вид растителен пигмент с антиоксидантни свойства.

Проучване е следвало 4 280 възрастни над 14 години. Установено е, че тези с по-висок прием на флавон от храни и напитки като черен чай имат по-нисък индекс на телесна маса (ИТМ) от тези с по-нисък прием на флавон .

Въпреки това, това проучване разглежда само връзката между BMI и приема на флавон. Необходими са допълнителни проучвания, за да се отчетат други фактори, които могат да бъдат включени.

4.Чаят Оолонг

Чаят Оолонг е традиционен китайски чай, който е частично окислен, като го поставя някъде между зеления чай и черния чай по отношение на окисляването и цвета.

Често се описва като с плодов, ароматен аромат и уникален вкус, въпреки че те могат да варират значително в зависимост от нивото на окисление.

Няколко проучвания показват, че Оолонг чай може да помогне за подобряване на загубата на тегло чрез подобряване на изгарянето на мазнините и ускоряване на метаболизма.

В едно проучване 102 наднормено тегло или хора със затлъстяване пият всеки ден чай от оолунг в продължение на шест седмици, което може да е помогнало за намаляване както на телесното тегло, така и на телесните мазнини. Изследователите предложиха този чай да подобри метаболизма на мазнините в организма .

Друго малко проучване дава на мъжете вода или чай за период от три дни, измервайки техните метаболитни нива. В сравнение с вода, чаят oolong увеличава разхода на енергия с 2,9%, еквивалентно на изгаряне на средно 281 калории на ден .

Докато са необходими повече проучвания за ефекта от чая oolong, тези открития показват, че oolong може да бъде потенциално полезен за отслабване.

Прочетете повече за още чайове за отслабване: 

Как да направим чай за отслабване с канела, джинджифил и мед

20+ рецепти за чай от лимон. За отслабване, за кашлица и др.

5. Бял чай

Белият чай се откроява сред другите видове чай, защото е минимално преработен и събран, докато чайът е все още млад.

Бял чай има различен вкус, много различен от другите видове чай. Вкусът му е фин, деликатен и леко сладък.

Предимствата на белия чай са добре проучени и варират от подобряване на оралното здраве до убиването на раковите клетки в някои проучвания с епруветки .

Въпреки че са необходими допълнителни изследвания, белият чай може да помогне и за загуба на тегло и телесни мазнини.

Проучванията показват, че белият чай и зеленият чай имат сравними количества катехини, което може да помогне за подобряване на загубата на тегло .

Освен това, едно изследване на епруветка показва, че екстрактът от бял чай увеличава разграждането на мастните клетки, като същевременно предотвратява образуването на нови .

Имайте предвид, обаче, че това е проучване с епруветка, така че не е ясно как ефектите от белия чай могат да се прилагат за хората.

Необходими са допълнителни проучвания, за да се потвърдят потенциалните благоприятни ефекти на белия чай, когато става дума за загуба на мазнини.

6. Билков чай от няколко билки

Билковите чайове включват влагането на билки, подправки и плодове в гореща вода.

Те се различават от традиционните чайове, защото те обикновено не съдържат кофеин и не се правят от листата на Camellia sinensis.

Популярните сортове билкови чай включват чай роойбос, чай от джинджифил, чай от шипки и чай от хибискус.

Въпреки че съставките и формулировките на билкови чайове могат да варират значително, някои изследвания установиха, че билковите чайове могат да помогнат за намаляване на теглото и загуба на мазнини.

В едно изследване върху животни изследователите дадоха затлъстели плъхове билков чай и установиха, че намаляват телесното тегло и спомагат за нормализиране на хормоналните нива .

Чаят Rooibos е вид билков чай, който може да бъде особено ефективен, когато става дума за изгаряне на мазнини .

Едно изследване на епруветка показва, че чайът rooibos увеличава метаболизма на мазнините и спомага за блокирането на образуването на мастни клетки .

Въпреки това, са необходими допълнителни проучвания при хора, за да се разгледат ефектите от билкови чайове като ройбос върху загубата на тегло.

Най-важното за чайовете за отслабване

Въпреки че много хора пият чай само за успокояващо качество и вкусен вкус, всяка чаша може да опакова и много ползи за здравето.

Стартирай отслабването си с вкусен, но доказан при отслабването чай

Замяната на висококалорични напитки като сок или сода с чай може да помогне за намаляване на общия калориен прием и да доведе до загуба на тегло.

Важно е да са комбинирата с правилни храни за отслабване.

Някои проучвания с животни и тестови тръби също показват, че някои видове чай могат да помогнат за увеличаване на загубата на тегло, като блокират образуването на мастни клетки.

Необходими са проучвания при хора, за да се проучи това допълнително.

Освен това, много видове чай са особено високи в полезните съединения като флавони и катехини, които могат да помогнат и за отслабване.

Съчетано със здравословна диета и редовно упражнение, чаша или два чая всеки ден може да ви помогне да увеличите загубата на тегло и да предотвратите вредните коремни мазнини.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button