Гастрит: Симптоми, причини, съвети за хранене и лечение

Гастритът е възпаление на защитната лигавица на стомаха. Острият гастрит включва внезапно, силно възпаление.

Хроничният гастрит включва продължително възпаление, което може да продължи години, ако не се лекува.

Прочетете статията до край и ще научите всичко важно за това състояние.

Какво е гастрит ?

Гастритът е общ термин за група състояния с едно общо нещо: възпаление на лигавицата на стомаха.

Гастрит е едно от най-често срещаните заболявания на стомашната лигавица
Гастрит е едно от най-често срещаните заболявания на стомашната лигавица

Според надеждният източник Merck Manuals възпалението на гастрит най-често е резултат от инфекция със същата бактерия, която причинява повечето стомашни язви.

Редовното използване на някои болкоуспокояващи и пиенето на твърде много алкохол също може да допринесе за гастрит.

Гастритът може да се появи изведнъж (остър гастрит) или да се появи бавно с течение на времето (хроничен гастрит).

В някои случаи, гастритът може да доведе до язви и повишен риск от рак на стомаха.

За повечето хора, обаче, гастритът не е сериозен и се подобрява бързо с лечението.

Симптоми на гастрит

Признаците и симптомите на гастрит включват:

 •  Болка при преглъщане (лошо храносмилане) в горната част на корема, което може да стане или по-лошо или по-добро с хранене
 • гадене
 • повръщане
 • Усещане за пълнота в горната част на корема след хранене

Гастритът не винаги причинява признаци и симптоми.

Кога да посетите лекар ?

Почти всеки е имал пристъп на лошо храносмилане и стомашно дразнене. Повечето случаи на лошо храносмилане са краткотрайни и не изискват медицинска помощ.

Посъветвайте се с Вашия лекар, ако имате признаци и симптоми на гастрит за една седмица или повече.

Уведомете Вашия лекар, ако имате стомашен дискомфорт след приема на лекарства с рецепта или без рецепта, особено аспирин или други облекчаващи болката средства.

Ако повръщате в кръвта, имате кръв в изпражненията или имате различни изпражнения, които изглеждат черни, веднага се обърнете към Вашия лекар, за да определите причината.

По темата също ви предлагаме да прочетете и статията ни Хроничен гастрит: Видове и 5 начина за лечение

От какво се получава гастрита?

Гастритът е възпаление на стомашната лигавица.

Слабостите или нараняването на бълнията, облицована със слуз, която предпазва стомашната стена, позволява на храносмилателните ви сокове да повредят и да възпалят стомашната лигавица.

Редица заболявания и състояния могат да увеличат риска от гастрит, включително болестта на Крон и саркоидоза, състояние, при което в организма растат колекции от възпалителни клетки.

Рискови фактори

Факторите, които увеличават риска от гастрит включват:

 • Бактериална инфекция. Въпреки че инфекцията с Хеликобактер пилорие сред най-разпространените в световен мащаб човешки инфекции, само някои хора с инфекция развиват гастрит или други нарушения на горната част на стомашно-чревния тракт. Лекарите смятат, че уязвимостта към бактерията може да бъде наследена или да бъде причинена от избора на начин на живот, като тютюнопушенето и диетата.
 • Редовна употреба на болкоуспокояващи. Честите болкоуспокояващи – като аспирин, ибупрофен (Advil, Motrin IB, други) и напроксен (Aleve, Anaprox), могат да причинят както остър гастрит, така и хроничен гастрит. Използването на тези болкоуспокояващи редовно или приемането на твърде много от тези лекарства може да намали ключово вещество, което помага да се запази защитната обвивка на стомаха.
 • Възрастта . Възрастните възрастни имат повишен риск от гастрит, тъй като стомашната лигавица има тенденция към тънка с възрастта и тъй като по-възрастните са по-склонни да имат инфекция с H. pylori или автоимунни заболявания, отколкото младите хора.
 • Прекомерно използване на алкохол. Алкохолът може да раздразни и да ерозира стомашната лигавица, което прави стомаха ви по-уязвим за храносмилателни сокове. Прекаленото използване на алкохол е по-вероятно да причини остър гастрит.
 • Стрес. Тежкият стрес, дължащ се на големи операции, наранявания, изгаряния или тежки инфекции, може да предизвика остър гастрит.
 • Вашето тяло атакува клетките в стомаха ви. Наречен автоимунен гастрит, този тип гастрит се случва, когато тялото ви атакува клетките, които образуват стомашната лигавица. Тази реакция може да се изчерпи от защитната бариера на стомаха ви.
 • Автоимунният гастрит е по-честа при хора с други автоимунни заболявания, включително болестта на Хашимото и диабет тип 1. Автоимунният гастрит може да бъде свързан и с дефицит на витамин В-12.

Други заболявания и състояния. Гастритът може да бъде свързан с други медицински състояния, включително ХИВ / СПИН, болестта на Crohn и паразитни инфекции.

Усложнения на Острият гастрит 

Ако не се лекува, гастритът може да доведе до язви на стомаха и кървене от стомаха.

Рядко някои форми на хроничен гастрит могат да увеличат риска от рак на стомаха, особено ако имате значително изтъняване на стомашната лигавица и промени в клетките на лигавицата.

Кажете на Вашия лекар, ако Вашите признаци и симптоми не се подобряват въпреки лечението на гастрит.

Предотвратяване на гастрит

Предотвратяване на инфекцията с хеликобактер пилори

Не е ясно как се разпространява Х. пилори, но има някои доказателства, че може да се предава от човек на човек или чрез замърсена храна и вода.

Можете да предприемете мерки, за да се предпазите от инфекции като хеликобактер пилори, като често измивате ръцете си със сапун и вода и като ядете напълно варени храни.

Диагноза

Въпреки че Вашият лекар може да подозира гастрит, след като ви разкаже за вашата медицинска история и да извърши изпита, може да имате и един или повече от следните тестове, за да установите точната причина.

 • Тестове за хеликобактер пилори. Вашият лекар може да Ви препоръча тестове, за да определите дали имате бактерията H. pylori. Какъв тип тест ще преживеете зависи от ситуацията. H. pylori може да бъде открит при кръвен тест, при изследване на изпражненията или чрез дихателен тест.
 • Използвайте обсег за изследване на горната част на храносмилателната система (ендоскопия). По време на ендоскопията Вашият лекар преминава гъвкава тръба, снабдена с леща (ендоскоп) на гърлото и в хранопровода, стомаха и тънките черва. Използвайки ендоскопа, Вашият лекар търси признаци на възпаление.
 • Рентгенови снимки на горната част на храносмилателната система. Понякога наричана бариева лястовица или горна гастроинтестинална серия, тази серия от рентгенови лъчи създава образи на хранопровода, стомаха и тънките черва, за да търсят аномалии. За да направите явлението по-видимо, можете да поглъщате бяла, метална течност (съдържаща барий), която покрива храносмилателния тракт.

Лечение на гастрит

Лечението на гастрит зависи от конкретната причина.

Остър гастрит, причинен от нестероидни противовъзпалителни средства или алкохол, може да се облекчи чрез спиране на употребата на тези вещества.

Средствата, използвани за лечение на гастрит, включват:

 • Антибиотични лекарства за унищожаване на H. pylori. За H. pylori в храносмилателния тракт, Вашият лекар може да препоръча комбинация от антибиотици, като кларитромицин (Biaxin) и амоксицилин (Amoxil, Augmentin, други) или метронидазол (Flagyl), за да убият бактерията. Не забравяйте да вземете цялото антибиотично предписание, обикновено за седем до 14 дни.
 • Медикаменти, които блокират производството на киселина и насърчават лечението. Инхибиторите на протонната помпа намаляват киселината като блокират действието на частите от клетките, които произвеждат киселина. Тези лекарства включват лекарства, предписани от лекар, без рецепта, омепразол, ланзопразол (Prevacid), рабепразол (Aciphex), езомепразол (Dexilant) и пантопразол (Protonix).
 • Дългосрочната употреба на инхибитори на протонната помпа, особено при високи дози, може да увеличи риска от фрактури на бедрото, китката и гръбначния стълб. Попитайте Вашия лекар, дали калциевата добавка може да намали този риск.
 • Медикаменти за намаляване на производството на киселина. Киселинните блокери – наричани също блокери на хистамин (Н-2) – намаляват количеството киселина, отделяна в храносмилателния тракт, което облекчава болката от гастрит и насърчава изцелението. Налични са с рецепта или без рецепта, киселинните блокери включват ранитидин (Zantac), фамотидин (Pepcid), циметидин (Tagamet HB) и низатидин (Axid AR).
 • Антиациди, които неутрализират стомашната киселина. Вашият лекар може да включи антиацид в режима на лечение. Антиацидите неутрализират съществуващата стомашна киселина и могат да осигурят бързо облекчаване на болката. Страничните ефекти могат да включват запек или диария, в зависимост от основните съставки.

Какво да ядем при обострен гастрит?

Гастритът е основното име, използвано за всяко състояние, което включва възпаление на стомашната лигавица.

Гастритът може да бъде остър (се случва изведнъж) или хроничен (се случва с течение на времето). Има различни видове гастрит, които се причиняват от различни фактори.

За повечето хора гастритът е незначителен и ще изчезне бързо след лечението. Има някои форми на гастрит, които могат да причинят язви или да причинят по-висок риск от рак.

Вашата диета за гастрит е важна за храносмилането и цялостното ви здраве. Това, което поставяте в стомаха си, може да промени здравето на вашата храносмилателна система.

Например, някои форми на гастрит се причиняват от пиенето на алкохол твърде често или прекалено много по едно и също време.

Избягването на някои храни и напитки и яденето на други хора може да помогне за справяне със състоянието.

Виж още билки за гастрит:

Може ли билките да ни излекуват от тежък гастрит?

Мащерка – незаменимата билка при кашлица и гастрит

Какво да ядете при гастрит ?

Има някои храни, които могат да ви помогнат да управлявате Вашия гастрит и да намалите симптомите. Те включват:

 • храни с високо съдържание на фибри като ябълки, овесени ядки, броколи, моркови и боб
 • нискомаслени храни като риба, пиле и пуйка
 • храни с ниска киселинност или по-алкални, като зеленчуци
 • напитки, които не са газирани
 • напитки без кофеин
 • пробиотици като kombucha, кисело мляко, кимчи и кисело зеле

Някои изследвания показват, че пробиотиците могат да помогнат при Helicobacter pylori (H. pylori). H. pylori е бактерия, която причинява инфекция в храносмилателната система, която може да доведе до гастрит или стомашни язви.

Храни, които трябва да избягвате при диета за гастрит

Храните, които са с високо съдържание на мазнини, могат да влошат възпалението в лигавицата на стомаха. Някои други храни, които трябва да се избягват, защото могат да раздразнят стомаха, са:

 • алкохол
 • кафе
 • кисели храни като домати и някои плодове
 • плодов сок
 • Вредни храни
 • пържени храни
 • газирани напитки
 • пикантни храни
 • алергични или симптоматични храни

Как се диагностицира гастритът ?

За да диагностицирате гастрит, Вашият лекар ще ви прегледа много обстойно, ще извърши задълбочена физическа оценка и може да препоръча някой от следните тестове:

 • Горна ендоскопия. Един ендоскоп, тънка тръбичка, съдържаща малка камера, се вкарва през устата ви и се пуска надолу в стомаха , за да се разгледа стомашната лигавица. Лекарят ще провери за възпаление и може да извърши биопсия, процедура, при която се отстранява малка проба от тъкан и се изпраща в лаборатория за анализ.
 • Кръвен тест. Стандартна процедура.
 • Тест на фекалиите (тест за изпражненията). Този тест проверява за наличието на кръв в изпражненията, което е възможно при гастрит.

Какво е лечението при гастрит?

 • Приемането на антиациди и други лекарства за намаляване на стомашната киселинност
 • Избягвайте горещи и пикантни храни;
 • За гастрит, причинен от инфекция с H. pylori, Вашият лекар ще предпише режим на няколко антибиотици плюс лекарство, блокиращо киселината;
 • Ако гастритът е причинен от злокачествена анемия, ще се дадат витамин B12.

  zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани научни проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации:

Актуализация на статията на 23 Октомври, 2019 !

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button