Приложение на магнезиево олио: грижа за кожата, действие и още

Изобилен елемент на нашата планета, магнезият присъства във всички органи в човешкото тяло. В действителност, тя се счита за жизненоважен минерал за над 300 биохимични реакции, които регулират нашето здраве. Но, за съжаление, много от нас просто не получават достатъчно магнезий в нашите тела до такава степен, че ние несъзнателно страдаме от недостиг на магнезий.

Какво е това магнезиево олио и как се прилага ?

В доклад на Световната здравна организация е установено, че нивата на прием на магнезий варират в хората по целия свят и че по-малко от 60% от възрастните мъже и жени в Европа имат нормалните стойности  за магнезий. Честно казано, ние също не получаваме толкова много в нашата диета благодарение на филтрирането на водата и намаляването на минералите в почвата поради употребата на пестициди и прекомерното земеделие.

Ето защо, докато се намира и в нефилтрираната питейна вода, е от ключово значение да се консумират храни, богати на магнезий, като млечни продукти, зеленчуци, зърнени храни, плодове и ядки. И друг ключов начин да получите повече магнезий в тялото си? Магнезиево олио.

Въпреки името си, магнезиевото олио всъщност не е олио. Името произлиза от маслената текстура, когато магнезиевият хлорид се разтваря с вода. Има много форми на олиото, достъпни за покупка онлайн, които предлагат различни дозировки и добавени минерали, но също така е много лесно да се направи у дома.

Лекарство  от дълбока древност за редица ежедневни заболявания, магнезият най-вече е бил приписван на намаляващ стрес, поддържане на чувство за благополучие и подобряване на съня. Напоследък проучванията показват, че магнезият може също така да повиши нивото на производителност, да подобри качеството на кожата и дори да помогне на хипертонията и диабета.

Още по темата: 

10 Ползи за здравето от магнезий, доказани от науката

Топ 10 богати на магнезий храни плюс доказани ползи

Какво трябва да знаем за магнезиевто олио

Магнезиевите йони в тялото най-често се срещат в костите, но също така са важни елементи в ензимите, които помагат да се разграждат храните, които консумираме.

Магнезият е помощник в толкова много различни телесни процеси, понякога е ключът към отключване на ползите от терапии и средства за защита.

Магнезият има роля в синтеза на основни молекули като ДНК, РНК и протеини. В костите, клетъчните мембрани и хромозомите, магнезият съставлява голяма част от структурната база. Магнезият също играе голяма роля в хранителните реакции и взаимодействия, като по този начин спомага за усвояването и баланса в организма.

Важно е да се отбележи, че магнезият е ключът към абсорбцията на калций. Тези две съединеният работят в много специални отношения помежду си в тялото, защото ако имате калциев дефицит или дисбаланс, тогава също може да имате магнезиев дефицит. Често магнезиевият недостиг може да бъде предшественик на по-късни калциеви проблеми, поради това влияние върху усвояването на калций! Тази връзка е причината, поради която източниците на калций са най-ефективни, когато се консумират с богати на магнезий храни.

Дефицитът на магнезий има редица негативни ефекти и е свързан с:

 • Хипертония и сърдечно-съдови заболявания
 • Коронарна болест на сърцето
 • Метаболитен синдром
 • Удар
 • Остеопорозата
 • Намалена инсулинова чувствителност
 • астма
 • Мигрена и главоболие
 • възпаление
 • Проблеми с вътрешната обвивка на кръвоносните съдове (ендотелиална дисфункция)
 • Намаляване на ефективността на упражненията
 • Стомашно-чревни проблеми

Какво представлява магнезиевото олио?

Древните хора са ползвали тези минерали за трансдермални терапии от векове, с малко познания за науката зад процеса. Те включват минерални бани, билкови компреси, кални опаковки и пара и потни хижи.

Сега знаем колко полезни могат да бъдат трансдермалните терапии за лечение и уелнес. В този случай трансдермалното приложение на магнезий помага за предотвратяване на странични ефекти и може да работи по-бързо и ефективно.

Установено е, че магнезият, въпреки че е наличен в много хранителни източници, не се абсорбира най-добре през устата. Магнезият, приеман перорално, е повлиян от редица елементи в червата и може да действа и като слабително, което намалява времето, през което минералът може да се абсорбира в организма.

Инжекциите с магнезий обикновено се използват за инфаркти и удари, но най-добрият начин за редовно повишаване на нивата е използването на магнезий по трансдермален начин.

В магнезиевото проучване през пролетта на 2010 г. пациентите, които използват трансдермална магнезийна терапия, са наблюдавали повишение на клетъчните магнезиеви нива след 12 седмици на употреба на магнезиеви спрейове и накисвания. Средното увеличение за 12 седмици е било 25,2%, което според мен е много впечатляващо.

RDA (препоръчителната дневна сума) магнезий е около 300 милиграма дневно, но се  препоръчва оптимални нива на 400-420 милиграма за мъжете и 310-320 милиграма за жените дневно. Настоящите ни диети осигуряват средно по-малко от 250 милиграма на ден. Използването на магнезиево олио за допълване на този дефицит е най-лесният и най-ефективен начин.

7 Ползи от магнезиевото олио

1. Спортни резултати и възстановяване след тренировки

Атлетите се нуждаят от адекватни магнезиеви нива, за да се представят най-добре. Изследванията с магнезий показват, че упражнението преразпределя магнезий по цялото тяло и може да окаже отрицателно влияние върху физическите резултати. Спортисти като гимнастички и борци, които разчитат на контрол на теглото, могат да бъдат най-засегнати.

Лица с недостиг на магнезий могат да намерят благоприятно въздействие върху тяхното физическо натоварване, когато се въведат магнезиеви добавки. Магнезиевото олио също е естествен мускулен релаксант, а приложенията към болки в мускулите и ставите също могат да осигурят болка и облекчение.

2. Помага при мигрена

Страдащите от мигрена имат по-ниски нива на вътреклетъчен магнезий по време на остри мигрена атаки. Ниските нива на магнезий засягат редица свързани рецептори и невротрансмитери, които причиняват мигренозно главоболие. Проучванията също така показват, че редовната добавка на магнезий може да намали честотата на мигрена.

17 Видa главоболие: Причини и как да се отървете от тях

3. Грижа за кожата

В проучвания относно употребата на магнезиево олио, магнезият е показал, че разгражда различни мазнини и масла и следователно може да помогне за подпомагане на намаляването на мастната тъкан на кожата. Магнезиевите ползи също така включват способностите за облекчаване на стреса, които могат да помогнат за намаляване на кожните дразнения, свързани с стреса, като акне и розацея.

4. Регулиране на диабета

Лошо контролираният диабет води до голяма екскреция на глюкозата в урината, което на свой ред намалява нивата на магнезий и има сериозни последствия за инсулиновата резистентност. Правилните нива на магнезий са невероятно важни за пациентите с диабет, тъй като инсулиновата резистентност може да доведе до сериозни проблеми при опитите за контрол на захарния диабет.

5. Регулиране на хипертонията

Доказано е, че магнезиевите добавки предлагат леко понижаване на кръвното налягане при пациенти, страдащи от хипертония. Съществуват редица допълнителни фактори, които оказват влияние върху кръвното налягане при тези индивиди, но проучванията заключават, че магнезиевата добавка понижава кръвното налягане.

6. Помага при стрес

Магнезият отдавна е известен със своята способност да облекчава стреса, тъй като обикновено се губи чрез урината по време на насилие. Той подпомага редица неврологични и физиологични процеси, когато тялото е подложено на стрес, така че поддържането на достатъчни нива ще помогне за балансирането на хормоните по естествен път.

7. Подобряване на съня

Магнезият действа като естествен мускулен релаксант, поради което много хора се кълнат в него, за да помогнат при проблеми със съня. Магнезият ви помага да заспите заради способността му да успокоява GABA рецепторите в мозъка и нервната система, което спомага за „забавянето“, което ви е необходимо, за да заспите.

Добавянето на магнезий също е показало, че осигурява предимства като:

 • Предотвратите припадъци при бременни жени с прееклампсия или еклампсия
 • Защита от увреждане на мозъка при недоносени деца
 • Помощ за сутрешна болест при бременни жени
 • Хормон балансиране
 • Намаляване на симптомите на PMS
 • Помагат за предотвратяване на остеопорозата

Как да използвате магнезиевото олио

Препоръчва се, след като започнете да използвате магнезиево олио, да продължите да го правите ежедневно. Може да отнеме време, за да се увеличат драстично нивата на магнезий, така че е важно да се придържате към редовните приложения. Проследявайте вашето благосъстояние и заболявания,  за да видите как магнезият ви въздейства и дали трябва да промените дозата си.

Спрей: Пръскането на магнезиево олио директно върху кожата е най-честото приложение на минерала. Най-добре е да се прилага след душ, когато кожата е без лосиони или други масла. След пръскане, магнезиевото олио трябва да се втрие добре и да се абсорбира за около 30 минути. В зависимост от вашите предпочитания, можете да душ или да избършете, за да елиминирате остатъците.

При първите няколко пъти прилагането на магнезиев спрей може да доведе до някое неприятно изтръпване. Това усещане трябва да се разсее, колкото повече го използвате.

Масаж: Масажът подпомага кръвообращението и в крайна сметка ще увеличи максимално абсорбцията на магнезиевото олио. Магнезиевото олио се използва от организма, така че мускулните крампи и болезненост могат да бъдат облекчени с помощта на масаж и магнезиево олио като лечение.

Спортни наранявания: Етеричните масла като Wintergreen маслото могат да се добавят към магнезиевото олио, за да се създаде по-мощно олио за масаж за спортисти.

Баня: Някои потребители казват, че директното нанасяне на магнезиевото олиото може да предизвика усещане за изтръпване или ужилване, което не им харесва, така че накисването с магнезиев хлорид, разредено в гореща вана, може да бъде чудесна алтернатива. Използването на етерични масла за придаване на приятен аромат също е обичайно.

Почистване на краката: Подобно на вана, накисването на краката или краката в топла вода с магнезиев хлорид може да помогне да се осигурят ползи за определени области.

Дезодорант: Минералните соли са използвани в продължение на много години като естествен блокер на миризми. Магнезиевото олиоще работи и като нетоксичен дезодорант. Не използвайте магнезиево олио върху прясно обръсната кожа, тъй като това ще предизвика дразнене.

Рецепти за за домашно магнезиево олио 

Направете спрей от магнезиево олио само с две съставки!

За да направите своето собствено магнезиево масло у дома, следвайте тази рецепта:

Съставки:

 • ½ чаши люспи магнезиев хлорид
 • ½ чаша филтрирана вода

Начин на пригитвяне:

Затоплете вода до кипене. Изключете топлината и разбъркайте люспите, докато се разтворят. Когато се охлади, прехвърлете в стъклена бутилка спрей.

Рецепта за дезодорант от магнезиево олио:

 • 4 унции магнезиево олио
 • 10-15 капки от предпочитаното ви етерично олио

Начин на приготвяне:

Смесете съставките и добавете към бутилката спрей. Напръскайте под мишниците, ако е необходимо. Нека изсъхне.

Възможни странични ефекти от магнезиево олио 

За някои хора със съществуващи заболявания или чувствителност те могат да изпитват странични ефекти от магнезиевото олио. Например, хората с ниско кръвно налягане трябва внимателно да използват магнезиевото олио. Започнете с малко количество и кратко време за абсорбиране. Хипотонията може да се повлияе лесно от приема на сол, промяна в диетата и медикаментите, както и от добавки, така че е важно да бъдете предпазливи.

Ако приемате анти-тревожно лекарство, магнезиевите добавки могат да прекомпилират вашата хиперактивна нервна система. Ако изглежда, че сте прекалено спокойни, когато комбинирате магнезий и анти-тревожно лекарство, най-добре е да премахнете магнезий.

Лицата с чувствителна кожа трябва да тестват много разредена форма на магнезиево масло върху кожата си, преди да се прилагат навсякъде по тялото. Това може да стане чрез добавяне на повече вода към разтвора. Обичайният опит от изтръпване на пациента може да се влоши и да дразни кожата за тези, които имат съществуваща кожна чувствителност и проблеми.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button