Колко време се пие Алфа липоева киселина? Виж ТУК

Какво прави храни, като броколи и спанака толкова полезни?

Има естествени фибри, витамини и минерали, но има и други важни химични съединения, които наричаме „антиоксиданти“ – като алфа липоева киселина (ALA).

Вероятно сте чували много за многото предимства на различни антиоксиданти и високо антиоксидантни храни – борба с възпалението, подпомагане при рак или сърдечно-съдови заболявания, предотвратяване на депресия и когнитивен упадък и много повече – но някога сте се чудили какво точно са антиоксиданти са и как работят в тялото?

Алфа липоева киселина: Подобрете чувствителността към инсулина и борбата с диабета
Алфа-липоевата киселина е антиоксидант, открит в много храни и също така се произвежда естествено в нашите тела.

Алфа липоевата киселина – един вид антиоксидант – е вид състав, който се среща в растителните храни, които обикновено изяждаме, което извлича свободните радикали, преодолява възпалението и забавя процеса на стареене.

Но може би най-известната му употреба е при лечение на диабет по естествен път.

Колко дълго можете да приемате алфа липоева киселина?

Тъй като алфа-липоевата киселина е недоказано лечение, няма установена доза.

 Проучванията обаче използват между 600-1 800 милиграма дневно за диабет и невропатия ; един преглед заключава, че доказателствата са убедителни за употребата на 600 милиграма дневно в продължение на три седмици за симптоми на диабетна невропатия

Хората също така произвеждат малко алфа липоева киселина самостоятелно, въпреки че концентрацията в нашите кръвни лъчи се повишава значително, когато се храните здравословно. 

Естествено изобилно в храни като зелени зеленчуци, картофи и някои видове дрожди, липоевата киселина е подобна на витамин, тъй като може да бъде и произведена в лаборатория, така че да може да се приема като противовъзпалителна добавка алфа липоева киселина).

Как действа алфа липоева киселина ?


Алфа липоева киселина се намира в организма и също така се синтезира от растения и животни. Той присъства във всяка клетка в тялото и помага да се превърне глюкозата в „гориво“, за да може тялото да избяга. Дали е „съществено“, че консумирате известно количество доза алфа липоева киселина всеки ден? Не точно.

Въпреки че можем да направим някои от тях сами, без добавки или извън хранителни източници (поради тази причина не се смята за „основен хранителен елемент“).

Най-ценната роля на алфа липоева киселина в организма е борбата с ефектите на свободните радикали, които са опасни странични продукти от химическата реакция, които се образуват по време на процеса на окисляване.

В рамките на нашите клетки алфа липоева киселина се превръща в дихидролипоева киселина, която има защитен ефект върху нормалните клетъчни реакции.

Тъй като окисляването се извършва в организма с течение на времето – поради нормални химични реакции като хранене или придвижване, но и от излагане на замърсители на околната среда и токсини – някои съединения могат да станат много реактивни и да повредят клетките.

Понякога това причинява ненормални клетки да растат и да се размножават или могат да имат други ефекти, като забавяне на метаболитната ефективност и промяна на сигнализирането на невроните.

Подобно на други антиоксиданти, алфа липоевата киселина може да помогне за забавяне на клетъчното увреждане, което е една от основните причини за заболявания като рак, сърдечни заболявания и диабет.

Тя също така работи в организма, за да възстанови основните нива на витамин, като витамин Е и витамин С, като помага на тялото да смила и използва въглехидратните молекули, като ги превръща в използваема енергия.

5 ползи за здравето на алфа липоева киселина

Тъй като действа като антидот на оксидативен стрес и възпаление, алфа липоевата киселина изглежда се бори с уврежданията, причинени на кръвоносните съдове, мозъка, невроните и органите като сърцето или черния дроб.

Това означава, че той предлага многобройни ползи в цялото тяло, от естествено лечение на болестта на Алцхаймер до контролиране на чернодробното заболяване.

Тъй като ALA не е официален основен хранителен елемент, няма установена ежедневна препоръка, необходима за предотвратяване на недостиг.

Въпреки това, ниското ниво на антиоксиданти като цяло може да се ускори в процеса на стареене, което води до симптоми като отслабена имунна функция, намалена мускулна маса, сърдечно-съдови проблеми и проблеми с паметта.

В допълнение, алфа липоевата киселина работи като синергист с витамини от вида B, които са необходими за превръщането на всички макроелементи от храната в енергия.

И това е синтезирано и свързано с протеинови молекули, което го кара да действа като кофактор за няколко важни митохондриални ензими.

Накрая (като че ли това не е достатъчно!), Алфа липоевата киселина може да увеличи начина, по който тялото използва много важен антиоксидант, известен като глутатион, и може да увеличи и енергийния метаболизъм – поради това някои спортисти използват ALA добавки за подобрено физическо представяне.

Ето пет начина, които включват повече алфа липоева киселина във вашата диета (и за някои хора, които приемат и добавки), може да ви помогне да се чувствате млади и здрави:

1. Борба с диабета и диабетичните усложнения

Тъй като алфа липоевата киселина може да предпазва клетките и невроните, участващи в производството на хормони, една от ползите е, че тя предлага защита срещу диабет.

АЛА се счита за ефективно лекарство при лечението на диабетна дистална сензорно-моторна невропатия, която засяга около 50% от хората с диабет.

Във формата на хранителна добавка ALA изглежда спомага за подобряване на инсулиновата чувствителност и може да предложи защита срещу метаболитния синдром – термин, даден на множество състояния като високо кръвно налягане, холестерол и телесно тегло.

Някои доказателства също така показват, че това може да помогне за понижаване нивата на кръвната захар.

АЛА се използва за облекчаване на усложненията и симптомите на диабета, причинени от увреждане на нервите, включително скованост в краката и ръцете, сърдечно-съдови проблеми, нарушения на очите, болка и оток.

Ето защо трябва да бъде част от диабетната диета за лечение на това общо заболяване.

Хората, които изпитват периферна невропатия като страничен ефект на диабета, могат да намират облекчение от болка, парене, сърбеж, изтръпване и изтръпване при използване на ALA, въпреки че повечето проучвания показват, че високите дози в IV форма са най-ефективни за разлика от яденето на богати на АЛА храни.

Основното предимство на алфа липоевата добавка при диабетици е намаленият риск от невропатични усложнения, които засягат сърцето, тъй като около 25% от хората с диабет развиват сърдечно-съдова автономна невропатия (CAN). МАН се характеризира с намалена вариабилност на сърдечния ритъм и е свързана с повишен риск от смъртност при хора с диабет.

Изследванията показват, че добавянето на 600 милиграма дневно ALA (или „LA“, както се нарича понякога) в продължение на три седмици значително намалява симптомите на диабетна периферна невропатия, въпреки че някои лекари избират да използват дози до 1800 милиграма на ден безопасно пациентите под наблюдение.

2. Запазва здравето на очите

Оксидативния стрес може да увреди нервите в очите и да предизвика проблеми със зрението, особено при хора с диабет или по-възрастни хора.

Алфа липоевата киселина се използва успешно за контролиране на симптомите на нарушения, свързани с окото, включително загуба на зрение, дегенерация на макулата, увреждане на ретината, катаракта, глаукома и болестта на Уилсън.

Резултатите от някои проучвания показват, че дългосрочната употреба на алфалипоевата киселина има благоприятен ефект върху развитието на ретинопатия, тъй като спира оксидативното увреждане, което може да доведе до модифицирана ДНК в ретината. 

 С напредването на възрастта хората стават много по-компрометирани, поради което е важно да се спазвате диета с висока хранителна стойност преди старостта, за да се предотврати дегенерация на очната тъкан или загуба на зрението още в началото.

3. Предотвратява загубата на памет и когнитивния спад

Знаем, че хранителна плътна диета, изпълнена с различни колоритни „мозъчни храни„, помага да се пази паметта. Някои специалисти по здравеопазване използват добавки от алфа липоева киселина, за да предотвратят по-нататъшното предотвратяване на увреждането на невроните, загубата на паметта, двигателните увреждания и промените в когнитивната функция поради тяхната антиоксидантна активност. АЛА изглежда лесно влиза в мозъка чрез преминаване на кръвно-мозъчната бариера, където може да предпази деликатната мозъчна и нервна тъкан. Той се използва и за предотвратяване на удари и други мозъчни проблеми, включително деменция при по-възрастни хора.

Последните експерименти, използващи плъхове, показват, че АЛА може да помогне да се преодолее вредата в стареещите клетки на мозъка, да се подобри производителността на паметта, да се намали окислителното увреждане и да се подобри функцията на митохондриите, въпреки че все още не знаем колко добре могат да се отнесат тези ползи за възрастните хора.

4. Помага за увеличаване на глутатиона

Глутатионът се счита за „главен антиоксидант“ от много експерти, тъй като е от решаващо значение за имунитета, клетъчното здраве и профилактиката на заболяванията. Някои изследвания установяват, че 300-1200 милиграма алфа липоева киселина помага да се увеличи способността на глутатиона да регулира имунния отговор на организма и да се бори с болести като диабет / инсулинова резистентност или дори HIV / СПИН.   При възрастни добавката с алфа липоева киселина изглежда положително въздейства на пациенти със синдроми на имунна недостатъчност и сериозни вируси чрез възстановяване на нивата на глутатион в кръвта и подобряване на функционалната реактивност на лимфоцитите на Т-клетъчните митогени.

5. Може да предпазите кожата от увреждане

Когато става дума за борба с физически признаци на стареене по кожата, някои изследвания са открили, че кремове за локално лечение, съдържащи 5% алфа липоева киселина, могат да помогнат за намаляване на фините линии, причинени от излагането на слънчеви пътища.

Кожните увреждания са един от страничните ефекти на високите количества свободни радикали, поради което плодовете и зеленчуците, съдържащи антиоксиданти, ви държат да изглеждате млади.

От какво количеството имате нужда? Плюс най-добри източници на алфа липоева киселина

Най-добрият начин да получите всички хранителни вещества е в идеалния случай чрез истински източници на храна, тъй като това е начинът, по който тялото ви знае как да абсорбира и използва най-добре различни химикали.

АЛА се среща в много различни растителни и животински източници, тъй като се свързва с протеинови молекули (особено лизин).

Концентрацията на АЛА в различните храни може да варира в зависимост от това къде се отглеждат, качеството на почвата, колко са свежи и как са подготвени, така че е трудно да се определи колко е във всеки вид храна.

Не е направено много изследване, за да се направят изводи за това колко ALA се намира в определени храни, въпреки че знаем, че зеленчуците и някои меса от органи изглеждат най-високи.

Това, което се казва, когато ядете цяла диета, базирана на храна, и различавате видовете неща, които ядете, има вероятност да консумирате прилична сума в допълнение към това, което тялото ви вече прави самостоятелно.

Ето някои от най-добрите храни източници на за алфа липоева киселина :

 • Броколи
 • спанак
 • червено месо
 • Месо от органи (с черен дроб, сърца, бъбреци от говеждо и пилешко месо)
 • брюкселско зеле
 • домати
 • грах
 • Пивоварна мая
 • Цвеклото
 • моркови

Препоръки за дозиране с алфа липоевата киселина

Ако решите да приемате добавки от ALA, имайте предвид, че приемането на повече не винаги ще предложи по-добри резултати.

Докато нежеланите реакции и рисковете от поемането на повече от тях изглеждат много редки (като се има предвид, че това е естествен химически продукт, който се намира в организма по всяко време), максимум 20-50 милиграма на ден изглежда полезно за общото превантивно здраве.

По-големи дози до 600-800 милиграма на ден понякога се използват при пациенти с диабет или когнитивни нарушения, но не се препоръчват за широката общественост.

Препоръките за дозиране се различават в зависимост от това кой питате, но по-долу са някои общи указания, които са в рамките на безопасния диапазон:

 • 50-100 милиграма за антиоксидантни цели при здрави възрастни
 • 600-800 милиграма за пациенти с диабет (разделени на две дози, обикновено таблетки са 30-50 милиграма всяка)
 • 600-1800 милиграма за пациенти с невропатия и диабетна невропатия (толкова високи дози трябва да се приемат само с надзор от лекар)

Възможни нежелани реакции и взаимодействия на ALA

Добавките от алфа липоева киселина не са проучени при деца или бременни или кърмачки, така че сега тя е предназначена за употреба само при възрастни.

Нежеланите реакции на ALA във формата на добавки обикновено са редки, но за някои хора могат да включват: безсъние, умора, диария, кожен обрив или ниски нива на кръвната захар (особено при хора с диабет или ниска кръвна захар, които приемат лекарства).

Някои потенциални взаимодействия или обстоятелства, при които искате да говорите с Вашия лекар преди да вземете допълнителни алфа липоидни добавки, включват:

 • ако имате дефицит на тиамин (витамин В1), който е свързан с злоупотреба с чернодробно заболяване / алкохол
 • Приемате някакви лекарства за диабет за инсулинов контрол, тъй като това може да повиши риска от хипогликемия и ниска кръвна захар
 • Възстановявате се от химиотерапия или от лекарства за рак
 • ако имате анамнеза за нарушение на щитовидната жлеза

Ivan Nikolov

Иван Николов е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтовете healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button