Диети и здравословно хранене

Елда – най-здравословната храна в света: ползи и приложение

Елдата принадлежи към група храни, обикновено наричани супер храни (псевдоцереали).

Псевдоцереалите са семена, които се консумират като зърнени култури, но не са вид трева. Други често срещани псевдоцереали включват киноа и амарант.

Клинично изследване доказва, че елдата не е свързана с пшеницата и не съдържа глутен.

Докато много хора смятат, че елдата е зърнено зърно, всъщност това е плодово семе, което е свързано с ревен и киселец, което я прави подходящ заместител на зърнената храна за хора.

Какво е Елда ?


Елда  са семене без глутен, употребяван изобилно в азиатските страни в продължение на векове – сега става все по-популярен в САЩ, Канада и Европа поради многото си ползи за здравето.

Елда, която  е от вид Fagopyrum esculentum, обикновено се среща като сурова „елда грис“ или под формата на брашно.

И двете са силно питателни храни, които трябва да се съхраняват във вашата кухня, тъй като могат да бъдат използвани по много начини.

Някои от най-популярните начини за използване на храненето на елда?

Добавяне на готвени булгури на ястия, супи или студени салати; заместване на обработените зърнени закуски; и използването на елда брашно в кифли и хляб, както и за покриване на протеини.

Въпреки името си, елдата действително не съдържа никаква пшеница или протеинов глутен.

Елда е член на фамилията растения polygonaceae и напълно несвързани със зърна, съдържащи глутен, като пшеница, ечемик или ръж.

Поради тази причина той се използва в много безглутеновипродукти, за да се добавят насипни и хранителни вещества, без да се причиняват алергени или храносмилателни проблеми.

Хранителни факти на елда


Една чаша варен грис от елда съдържа следното: (2)

 • 155 калории
 • 6 грама протеин
 • 1 грам мазнини
 • 33 грама въглехидрати
 • 5 грама фибри
 • Само 1,5 грама захар
 • 86 милиграма манган (34%)
 • 86 милиграма магнезий (21%)
 • 118 милиграма фосфор (12%)
 • 6 милиграма ниацин (8%)
 • 1 милиграм цинк (7%)
 • 34 милиграма желязо (7%)
 • 0,13 милиграма витамин В6 (6%)
 • 24 милиграма фолат (6%)
 • 0,6 милиграма пантотенова киселина

Ползи за здравето от Елда


Диетите, които съдържат елда, са свързани с понижен риск от развитие на висок холестерол и високо кръвно налягане.

Китайците  имат висока консумацията на  (100 грама на ден, около 3,5 унции).

Самият факт, че в клинични лаборатории има над 3000 изследвания, доказва колко много ползи има за здравето.

Когато изследователите изследвали кръвни липиди от 805 китайци, те открили, че приемането на елда е свързано с по-нисък общ серумен холестерол.

Тя има по-нисък липопротеин холестерол с ниска плътност (форма, свързана със сърдечно-съдово заболяване) и високо съотношение на HDL холестерол) до общия холестерол. Сега ще разгледаме част от ползите й за здравето:

1. Подобрява здравето на сърцето чрез намаляване нивата на холестерола и артериалното налягане

В клиничните проучвания констатациите показват, че елдата може да помогне за понижаване на възпалението и нездравословните нива на холестерола, като същевременно помага за предотвратяване на сърдечни заболявания.

полза за сърце от Елда
Елда помага за сърцето

Ефектът на хранене на елда е свързан с по-ниски серумни нива на общия холестерол, плюс това намалява нивата на „лошия холестерол“ на LDL, като същевременно повишава „добрия“ холестерол на HDL.

Рутин, фитонутриент, открит в елда, е важен антиоксидант за сърдечносъдовото здраве.

Сред зърнените култури и псевдоцерелите елдата е най-богатият източник на рутин, антиоксидант, който може да има редица ползи ( изследване )

Този фитонутриент поддържа кръвоносната система и помага за борба с кръвното налягане и високия холестерол, както и високото влакнесто съдържание на елда.

2. Съдържа антиоксиданти за борба с болестите

Храненето на елда съдържа защитни фенолни съединения и антиоксиданти, които могат да подпомогнат борбата с рака или образуването на сърдечни заболявания.

В допълнение към поддържането на здравето на мозъка, черния дроб и храносмилането. Антиоксиданти, включително флавоноиди като олигомерни проантоцианидини, се намират в корпусите и семената на елда, плюс те се

намират в брашното от елда.

Полифенолните антиоксиданти на елда действат като терапевтични средства срещу уврежданията на свободните радикали, наричани още реактивни кислородни видове или „оксидативен стрес“.

Антиоксидантите поддържат клетъчната функция чрез защита на ДНК от увреждане и предотвратяване на възпаление или образуване на ракови клетки.

3. Осигурява високо смилаем протеин

Храненето на елда е чудесен източник на растителен протеин и съдържа дванадесет аминокиселини – „градивните елементи на протеина“, които поддържат енергията, растежа и мускулния синтез.

В действителност, елда има повече протеини от всякакъв вид ориз, пшеница, просо или царевица.

Зърната от елда съдържат приблизително 11-14 грама протеин на всеки 100 грама, което не е толкова високо, колкото киноа, боб и бобови растения, но е по-високо от повечето зърнени култури.

4. Високо влакно съдържание помага за подобряване на храносмилането

Храненето на елда осигурява около шест грама диетични фибри във всяка една чаша, която помага да се напълни и ускорява преминаването на храната през храносмилателния тракт (важно за регулиране на движенията на червата).

Елда може дори да защитава храносмилателните органи от рак, инфекция и други негативни симптоми, като предотвратява оксидативния стрес в храносмилателния тракт.

Когато изследователи от Катедрата по хранене в Бушеонския университет в Корея изследваха ефектите от елда в проучванията върху животни, те наблюдаваха по-високи антиоксидантни активности в черния дроб, дебелото черво и ректума на животните, които консумират елда.

Защитните глутатион пероксидаза и глутатион S-трансферазните антиоксиданти се намират в храносмилателната система на животните, получаващи елда.

5. Може да помогне за предпазване от диабет

В сравнение с много други въглехидрати и пълнозърнести храни, елдата е ниска на гликемичния индекс.

Комплексните въглехидрати, които се намират в храненето на елда, се абсорбират бавно в кръвта, което ви помага да се чувствате

Това се подкрепя от проучване на плъхове с диабет, при което е установено, че концентратът на елда понижава нивата на кръвната захар с 12–19%

Проучванията установяват, че когато пациентите с диабет консумират елда в продължение на два месеца, те са имали подобрения в контрола на кръвната захар и намалена инсулинова резистентност без никаква форма на лекарство.

6. Не съдържа глутен и не е алергенен

Елда е много подобна по вкус, външен вид, размер и текстура на ечемика, но храненето с  елда има предимството да съдържа нулев глутен.

Елда е безопасна за всеки, който страда от целиакия или чувствителност към глутен, и може да застане на мястото на глутенови зърна като пшеница, пшеница, ечемик, ръж и овес, които са замърсени с глутен, шлам и камут.

Не забравяйте, че елда не е дори зърно, всъщност е семе!

Елда и пшеницата са от съвсем различни ботанически семейства, но могат да бъдат използвани по много от същите начини.

Избягването на съдържащи глутен зърна и размяна на елда вместо това може да помогне за предотвратяване на храносмилателни смущения като подуване, запек, диария и дори синдром на изтичане на червата.

История на елда и интересни факти


Елда се използва от хиляди години в кухни по целия свят, особено в Русия и части от Азия. Елдата е с произход от Северна и Източна Азия и е била отглеждана поне от 1000 Б.Хр. в Китай.

Въпреки че от този момент оризът и други зърнени култури постепенно заменяха елдата като основен източник на въглехидрати в много източноевропейски култури, елдата продължава да бъде важна и сега има възход в популярността в световен мащаб.

Днес в света има много видове елда, които се отглеждат в Северна Америка. В момента най-често срещаната елда е Fagopyrum esculentum Moench, която ботанистите наричат просто „елда“ или „сладка елда“.

Как да готвя елда


Елда е универсално зърно и се използва в много различни видове хранителни продукти – всичко от гранула до японските салашки юфка.

Във Франция елдата често се превръща в креп; през цяла Азия, се използва за направата на юфка за сала, които са популярни в супи и пържени картофи; а в САЩ брашното от елда е популярно за производство на кифли, бисквити, хляб и други закуски, които са с високо съдържание на протеини и фибри, но не съдържат глутен.

В хранителни магазини могат да бъдат намерени много видове елда. Едрите зърна, брашно и обикновена елда се предлагат на повечето пазари в САЩ.

Ако е възможно, потърсете цели зърна, препечени, пържени и изсушени брашно, които са готови да готвят.

Неолющен семената имат дебел кафяво-черен външен корпус, който трябва да бъде отстранен, преди да бъде годен за консумация.

Ако купувате  брашно от елда, то трябва да се съхранява в хладилника или фризера и да се използва в рамките на кратко време, тъй като естествено съдържа масла, които могат да се разболеят бързо.

Потърсете тези видове елда продукти, които се предлагат в повечето големи магазини за хранителни стоки:

 • Сурова елда : Това са олющени зърна от елда, които са непреработени и изсушени. Намерете ги в много отделения за магазини за здравословни храни на по-ниска цена, отколкото да купувате пакетирани елда. Те са идеални за добавяне към салати, чили или за приготвянето им в сладки ястия като елда, кокосово мляко и чаена семена каша.
 • Кремообразна елда„: Страхотно за приготвяне на закуски, подобни на овесена каша. Комбинирайте ги с плодове, ядки, кисело мляко и любимите си закуски.
 • Брашно от елда: Полезно за печене, като се комбинира с покълнато 100% пълнозърнесто брашно или смес от брашна без глутен. Можете също така да смилате сурова елда от елда във високоскоростен смесител, за да направите свое собствено прясно брашно от елда.

Готвене и покълване на елда


За да готвите сушена елда, изплакнете ги добре и след това се съчетават с вода на печката в съотношение 2: 1, така че две чаши вода за всяка чаша елда.

Потопете ги на ниско в продължение на около 20 минути, проверявайки, за да видите кога те са пълни и тяхната текстура е това, което търсите.

Ако те не поглъщат цялата вода и се появяват като гъсти, опитайте да изцедите част от водата (някои хора предпочитат да използват само 1,5 чаши вода за една чаша елда, за да предотвратят това да се случи).

Едно от най-хубавите неща, които можете да направите, за да подобрите абсорбируемостта на хранителните вещества на елда, плюс неговата смилаемост, е да израснете елда от елда.

Това намалява „антигените“, които могат да блокират процент от витамините и минералите, открити в елда.

Нарастването също намалява ензимите, които могат да направят елдата трудна за храносмилане за някои хора.

За да накиснете и след това изкълчете елда, изпълнете следните стъпки:

 1. Първо изсушете суровата елда от елда в голяма купа с вода между 30 минути и 6 часа. След това се измиват и се щам изсушени елда грис. След това ги оставете в чиния или плитка купа, на плота или някъде, където ще бъдат изложени на въздух.
 2. Дръжте ги леко влажни, като добавите към купата само малко количество вода, но не е нужно те да бъдат покрити с вода напълно. Опитайте да добавите само 1-2 супени лъжици вода.
 3. Оставете ги 2-3 дни, като проверите дали малките кълнове се образуват. Кълнове ще варират от 1/8-инчов до 2-инча дълго. Когато сте готови, изплакнете кълнове добре, изцедете и съхранявайте в буркан или контейнер.
 4. Съхранявайте в хладилника в продължение на до седем дни, но всеки ден трябва да ги изплакнете, за да предотвратите образуването на мухъл и бактерии.

Най-важното от научно доказаните ползи от Елда

Елдата е псевдоцереал, който е вид зърно, което не расте на треви, но се използва подобно на други зърнени култури.

Той е без глутен, добър източник на фибри и богат на минерали и различни растителни съединения, особено рутин.

В резултат консумацията на елда е свързана с няколко ползи за здравето, включително подобрен контрол на кръвната захар и здравето на сърцето.

Bilkabg.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации:

Актуализация на статията на 15 Октомври, 2019 !

Беше ли полезна тази статия за вас ?

Тагове

Ivan Nikolov

Иван Николов е част от екипа на bilkabg.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтовете healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button
Close
Close

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "бисквитки". Повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close