Чай от маточина: 10 Важни ползи освен за нерви

Чай от маточина е широко използват за нерви, но неговите ползи за здравето не спират до тук.

Прегледахме редица научни проучвания и събрахме всички ползи за здравето на чай от маточина на едно място!

Знаете ли, че през Средновековието се използва като естествено средство за подобряване на съня, намаляване на тревожността, лекуване на рани и насърчаване на дълголетието.

Днес ползите от него са широко проучени, особено в Европа и Близкия изток, откъдето произхождат растенията.

Преди да научим за ползите, нека разберем как правилно се прави чай от маточина.

Как да си направим чай от маточина?

Тази рецепта, е всичко от което се нуждаете за един лесен и вкусен чай от маточина.

Съставки

 • 1/4 чаша пресни листа от маточина нарязани
 • 1 чаша вода
 • 1 чаена лъжичка суров мед по желание

Инструкции

 • Накълцайте листата на маточина, за да освободите техните масла. 
 • Загрейте водата в чаша в микровълновата или на котлона, докато заври. 
 • Смесете листата и водата в чаша и оставете да престоят 10 минути, за да се запарят
 • Разбъркайте меда и прецедете, ако желаете. Пийте топло. 

Уточнение: ако поставите мед в течност, над 50 градуса, ще загубите част от ползите му!

Ползи за зравето на чай от маточина

Ето девет от най-добрите ползи от маточината:

1. Защитава от сърдечни и чернодробни проблеми

Два често разглеждани механизма на маточината са неговата способност да предпазва сърцето и черния дроб.

Етеричното масло от маточина (понякога известно като масло от Мелиса) може действително да понижи високите триглицериди, когато се използва ароматно, както и да подобри синтеза на холестерол в черния дроб.

Проучване през 2012 г., в което са открити тези резултати, също разкри, че вдишването на маслото от маточина намалява някои от факторите, които водят до вечен растеж на обикновена чернодробна клетка.

Друго, свързано със сърцето полза от маточина, е способността му да предпазва сърцето от различни видове наранявания.

Друго поручване от 2006 година показва, намаляване на сърдечната честота и кръвното налягане и показва резистентност към увреждане на сърцето при по-ниски дози.

Маточината също оказва влияние върху механиката и електрическите импулси на сърцето.

Традиционната иранска медицина я използва като терапия за известно време за лечение на сърцебиене.

Науката изглежда подкрепя тази употреба.

В проучване, използващо орално приложен екстракт от лист на маточина, пациентите сякаш изпитват значителен спад в епизодите на доброкачествено сърцебиене.

Това може да е свързано с начина, по който маточина изглежда оказва влияние върху настроението, което ще обсъдя малко по-късно.

2. Функции като естествен антибактериален агент

Поради дългата история на традиционната медицина на маточина, изследователите са проучили колко ефективна е действителната защита срещу болестотворни агенти, като вредни бактерии.

Оказва се, че маточината има антибактериални свойства и може да помогне за естествената борба с инфекциозните бактерии.

Маслото от маточина специално показва високо ниво на антибактериална активност срещу кандида.

Това е обща гъбична инфекция, която причинява редица симптоми, включително изтощение, мозъчна мъгла, храносмилателни проблеми и отслабена имунна система.

3. Може да помогне срещу диабета

Диабетът е огромен проблем в западното здраве. Въпреки че е обичайно традиционните практикуващи да предписват редица лекарства с опасни странични ефекти, за да се лекуват с тях, всъщност е възможно естественият обратим диабет.

Използването на екстракт от маточина може да бъде един ефективен начин за постигане на това.

Изследователите са тествали етерично масло от маточина и са извлекли своето въздействие върху високата кръвна захар.

И двете дават подобни резултати, като намаляват нивата на кръвната захар и намаляват оксидативния стрес, свързан с диабета.

Всъщност, изследователи от Свободния университет в Берлин заявиха, че „екстрактът от етанолов екстракт от маточина може потенциално да се използва за предотвратяване или едновременно лечение на диабет тип 2“, защото те са били много впечатлени от убедителните данни.

4. Може да подобри настроението, концентрацията и съня

Традиционно, маточината  се използва за лечение на безпокойство и безсъние. Неговият мек седативен ефект е добре познат.

Тези твърдения изглежда са в състояние на научен контрол, както и да се простират отвъд третирането на общата тревожност.

Например ,маточината  подобрява хиперактивността, проблемите със концентрацията и импулсивността в децата от началното училище. 

Вътрешно прието в хранителните продукти, изглежда, подобрява настроението и / или познавателните резултати в едно проучване, включващо млади възрастни.

Естествена помощ за сън, тя също така спомага за намаляване на симптомите на безсъние и нарушения на съня, включително по време на менопаузата, когато такива симптоми са много чести.

5. Борба херпес по естествен път

Маточина за отслабване, нерви, херпес

Използването на маточина също се разпростира в локално приложение, което се дължи отчасти на антивирусните им качества.

По-специално, когато се прилага директно върху кожата, това е полезно билково лекарство, което помага да се лекува херпес.

Макар че няма постоянен лек за херпес, методите на лечение обикновено включват намиране на начини за намаляване на честотата и продължителността на епидемиите.

Досега повечето изследователи са изследвали ефикасността на маточина върху херпес лабиалс или рани.

Когато се използва екстракт от маточина в кремообразна форма, изследванията показват, че интервалите между херпесните пробивания стават по-дълги, лечебният период се скъсява и симптомите, като сърбеж и изгаряне, намаляват.

Интересното е, че поради начина, по който маточината работи за постигането на тази цел, не съществува риск от резистентност към херпесния вирус, който се образува след многократни употреби.

Същите резултати изглежда съществуват и при използването на етерично масло от маточина.

6. Мощен антиоксидант и противовъзпалително действие

Mаточинаta може да помогне за борба с уврежданията на свободните радикали по начини, които могат да се окажат забележителни при природната медицина.

Може би най-вече в тази особена полза от маточина е нейното потенциално въздействие срещу специфичен вид рак, известен като мултиформен глиобластом.

Този бързо разпространяващ се рак обикновено започва в мозъка и няма известни ефективни лечения.

Проучване през 2014 г. обаче сочи, че етеричното масло от маточина причинява апоптоза (спонтанна клетъчна смърт) в тези ракови клетки и спира експресията на протеин, известен като Протеин 1 (MRP1), свързан с резистентност към много лекарства.

Това е особено важно, като се има предвид, че MRP1 е отчасти отговорен за развитието на лекарствената резистентност на раковите заболявания към традиционните методи на лечение, като химиотерапия.

Други проучвания са открили, че продуктите от маточина имат апоптотични ефекти върху други ракови клетъчни линии, включително вид рак, засягащ обвивката на органи, разделяща органа от останалата част от тялото, MCF-7 (клетъчна линия на рак на гърдата), колоректален рак клетъчната линия, най-често срещаната чернодробна ракова клетка и два различни типа клетки на левкемия.

7. Може да регулира свръхактивната щитовидна жлеза

Увеличението а на щитовидната жлеза засягат повече от 11% от населението на България и една от двете често срещани състояния на щитовидната жлеза, хипертиреоидизмът, може да се възползва от маточина.

Екстрактът от маточина е един от методите на лечение, които естествените здравни практици обикновено използват, когато се опитват да регулират свръхактивната щитовидна жлеза.

Изследванията показват, че тези екстракти спират компонентите, които прекалено активират щитовидната жлеза от свързването с тироидния рецептор, особено при пациенти с болест на Грейв.

8. Може да помогне в храносмилането

Поради своята антиоксидантна активност екстрактът от маточина има потенциално защитен ефект върху стомашно-чревната Ви система.

Един от начините, по който може да помогне за успокояване на храносмилането, е предотвратяването на стомашни язви, въпреки че това все още не е проучено.

Съществуват и някои доказателства, че маточината, както и коренът от мента и ангелика могат да бъдат изключително полезни при създаването на билкови лекарства за запек.

9. Естествено успокоява симптомите на PMS

Според проучване от 2015 г., маточината (приеман под формата на капсули) ефективно намалява симптомите на ПМС при жени на средна възраст.

Други ползи за здравето от чай на маточина

Ако страдате от тревожност, безсъние, студ, кашлица, грип, респираторна инфекция, болест на Алцхаймер, деменция, треска, болезнени менструални спазми, херпес, подуване, метеоризъм, главоболие, високо кръвно налягане и ухапвания от насекоми, трябва да пиете чай от маточина.

Една от най-популярните и често използвани видове чай от маточина е за хора, страдащи от безпокойство.

Излишните хормони на стрес в организма могат да доведат до редица проблеми, включително по-високи нива на оксидативен стрес, напрежение върху метаболизма и лошо сърдечно здраве.

Успокояващите свойства на антиоксидантите и летливите съединения в този чай могат да имат нервен ефект и да намалят симптомите на тревожност, стрес и депресия.

За отслабване

Както е споменато в списание „Сън за отслабване“, получаване на достатъчно сън всяка нощ е важно, за да се гарантира, че вие заедно с диетата си ще отслабнете бързо.

Без достатъчно сън, метаболизмът е засегнат и шансовете Ви за намаляване на теглото са значително намалени, независимо колко или какво ядете.

Така че, преди да прекарате още една безсънна нощ, тревожите за това колко тегло трябва да изгубите или да посегнете към хапчета за отслабване, опитайте с малко маточината и дайте на тялото си спокоен сън,  чрез което той да почиват по начина, по който майчината природа е предназначила.

Факти за маточината

Латинският термин за маточината, Melissa officinalis, произлиза от гръцки език. В гръцката митология една нимфа на име Мелиса споделяше употребата на мед с хората и ползите му. Пчелите са много привлечени от белите цветя на маточината.

В класическата литература героите често добавят маточината към виното или го дават за лечение за различни заболявания, като висока температура. Други го използват за лечение на рани, ухапвания и ужилвания.

Няколко писмени сведения възхваляват маточината за ефекта си от облекчаване на стресът , като например персийската писателка и мислител Авицена, която споменава за маточината като това, което „прави сърцето весело и радостно“.

Възможни нежелани реакции и предпазни мерки

Маточината обикновено е безопасен за повечето хора. Но тъй като засяга активността на щитовидната жлеза, хората, които приемат лекарства за щитовидната жлеза или които имат силно недостатъчно активна щитовидна жлеза (хипотиреоидизъм), не трябва да я приемат.

Някои пациенти са получили леки нежелани реакции след лечение с екстракт от лечебен екстракт.

Ако сте бременна или кърмите, консултирайте се с Вашия лекар, преди да го използвате редовно.

Обобщение за Маточината

 • Маточината е многогодишна билка, отглеждана по целия свят. Хората го използват от векове за лечение на различни заболявания.
 • Научните изследвания показват, че маточината е ефективен за защита на сърцето и черния дроб от често срещани заболявания.
 • Маточината има антибактериални, противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Тези свойства често действат по начини, които заобикалят нормалните съпротиви, които болестите образуват на много лекарства и лекарства.
 • Маточината може да се прилага локално, за да се подпомогне третирането на херпесните огнища и да се удължи времето между епидемиите.
 • Използването на масло от Маточината и / или екстракт може да подобри настроението, концентрацията и качеството на съня.
 • Едно общо доказано лекарство, използващо Маточината, е  за регулиране на свръхактивната щитовидна жлеза. Ако обаче имате тежко недостатъчно активна щитовидна жлеза, не е препоръчително да използвате редовно маточина.
 • Маточината е използван от векове. Това е отбелязано с положителните си ефекти върху онези, които го използват, като забележимо подобрение на настроението.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button