Чай от канела – 7-те Полезни свойства и Приложение

Чаят от канела е вкусна и лесна за приготвяне напитка, която предлага и широка гама от ползи за здравето.

Чаят от канела има ползи за подпомага загубата на тегло, регулира кръвната захар, понижава холестерола, предотвратява хроничните заболявания и др.

Тази статия написана на база научни проучвания, отговаря на всички Ваши въпроси.

В статията ще прочетеш научно доказана информация за:

Как да направите чай от канела?

Просто вземете канела пръчка и я варете във вода за 15-20 минути.

След това оставете канела да стои във водата за още 10 минути (или дори по-дълго, за да има по-мощен вкус), а след това изпийте сладката и пикантна напитка. Какво повече?

Не е необходимо да добавяте захар към него, тъй като канелата има естествено сладък вкус.

Много хора не знаят за този потенциал в канела, но тази ароматна билка е използвана от хиляди години за нейните ползи за здравето.

С оглед на това, нека да разгледаме по-отблизо тези ползи от канелов чай!

Виж още:

9 невероятни ползи на чай от коприва

Докато повечето хора свързват канела със сладък аромат за различни рецепти или вкусни топинг за любимата си напитка от кафе, канелата е невероятно мощен подправка, която може да се използва по различни начини за подобряване на цялостното здраве.

Какви ползи за здравето има чаят от канела?

Канеленият чай има много важни ползи за здравето. Нека ги обсъдим подробно:

Регулира кръвната захар

Изследванията показват, че редовното добавяне на канела може да доведе до по-ниски нива на кръвната захар, за които се смята, че са причинени от намалена чувствителност към инсулин.

За тези, които страдат от диабет тип 2, това може да бъде важно, тъй като високата кръвна захар трябва постоянно да се наблюдава.

Освен това, този вид превантивно лечение или лечение може да помогне за предотвратяване на свързани с тях състояния, като затлъстяване или сърдечно-съдови проблеми.

Отслабване

Чай с канела гори мазнините
Чай с канела гори мазнините

По подобен начин на ефектите върху диабета, канелата може да помогне на тялото да съхранява по-малко мазнини.

По същество, чрез намаляване на количеството произведен инсулин, канеленият чай също намалява кръвната захар.

Поради това тялото ви ще съхранява по-малко мазнини и постепенно ще намали теглото си. Всичко, което трябва да направите, е да консумирате една или две чаши канелен чай на ден; резултатите ще говорят сами за себе си!

Понижава нивата на холестерола

Канела има доказан ефект върху нивата на гликемия и липидите в организма, а именно намаляване на концентрацията им, което е добра новина за тези, които имат загриженост за здравето на сърцето.

С намаляването на нивата на LDL холестерола и повишените нива на „добър“ холестерол, канеленият чай може да понижи шансовете ви за развитие на атеросклероза или инфаркт / инсулт.

Ниското ниво на холестерола също е важно за поддържането на теглото и предотвратяването на коронарните сърдечни заболявания.

Укрепва имунната система

Редица органични съединения, съдържащи се в канела, имат антивирусни, противогъбични и антисептични ефекти.

Това прави канела чай една от най-добрите напитки за подобряване на функцията на имунната система, тъй като антиоксидантите неутрализират и отстраняват чужди патогени и материали, които могат да причинят инфекция или заболяване в организма.

Това е особено ценно за стомаха, където могат да бъдат намерени толкова много от тези патогени.

Предотвратява хроничните заболявания

Канела има висока концентрация на мощни антиоксиданти, включително активната съставка, цинамалдехид, както и катехини, цианиди и други важни съединения.

Тези антиоксиданти са идеални за неутрализиране на свободните радикали, опасните странични продукти на клетъчния метаболизъм и предотвратяване на оксидативния стрес в тялото.

Това означава, че канеленият чай може дори да има превантивен ефект върху някои видове ракови заболявания, както и хронични заболявания, които стават по-често срещани с възрастта.

Подобрява храносмилането

Изследванията показват ясно подобрение в стомашно-чревното здраве при лица, които редовно консумират добавки от канела.

Канела като храносмилателна помощ има стимулиращ ефект върху стомашните сокове и стомашните киселини.

Това прави храносмилането по-ефективно и ефективно, което води до по-малко газ, запек, подуване, спазми и разстройство на стомаха. Възпалението на червата, причинено от IBS и други състояния, също може да бъде избегнато чрез редовния прием на канелен чай.

И накрая, този чай е известен като стимулант на апетита, в случай, че страдате от недохранване или анорексия.

Намалява възпалението

В цялото тяло възпалението може да поеме много форми, от сърбеж и дразнене на кожата или в гърлото / белите дробове, до болки и болки в ставите и мускулите.

Канелът на канела е показал, че намалява възпалението и болката в много случаи, което го прави успокояващо и релаксиращо средство за много заболявания.

Лекува менструалните крампи

Жените, които страдат от тежки симптоми на менструация, често са отчаяни за надеждно лекарство, което не влияе на техните хормонални нива.

Канела има редица аналгетични и антикоагулантни ефекти, което означава, че може да намали болката и спазми в менструацията.

Той също така помага да се намали тежестта на периода, ако имате склонност да имате по-тежък поток.

Какво е чай от канела ?

Канеленият чай е здравословна напитка, приготвена от канела. Това е един от най-лесните начини за достъп до тези ползи за здравето и също така е много лесно да се подготвите.

Cinnamomum cassia е най-разпространеният и популярен сорт, но в рода има и други видове, които могат да имат подобни ефекти, когато се използват като билков чай.

Канелалдехидът е активната съставка на всички видове канела, а това биоактивно съединение може да има редица благотворни ефекти върху организма.

Това специално съединение се допълва от кумарин, линалол, канелена киселина, проантоцианидини, катехини и други мощни вещества, до които можете да получите достъп през чаша от този вкусен чай.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button