17 Видa главоболие: Причини и как да се отървете от тях

Дефиниция и факти за главоболието

 • Болката в главата а е едно от най-често срещаните болки в тялото.
 • Главоболието понякога може да бъде трудно да се опише, но някои от често срещаните симптоми включват пулсиране, изтръпване или постоянна болка.
 • Мястото може да е в една част на лицето или черепа, или може да бъде на цялата глава.
 • Главоболието може да възникне спонтанно или може да бъде свързано с активност или упражнения. То може да има остро началото или може да бъде хронична природа със или без епизоди на нарастваща тежест.
 • Главоболието често се свързва с гадене и повръщане. Това е особено вярно при мигренозните главоболия.
 • Болката на главата може да бъде класифицирана като един от трите вида: 1) първично главоболие, 2) вторично главоболие и 3) черепна невралгия, болка на лицето и други главоболия.
 • Основните първични главоболия включват напрежение, мигрена и клъстерни главоболия.
 • Първите средства за премахване на напрежение, най-често срещаните видове главоболие, включват почивка и извънборсови (OTC) лекарства за болка.
 • Вторичните главоболия обикновено са симптом на нараняване или на основно заболяване. Например синусовите главоболия се считат за вторично главоболие поради повишено налягане или инфекция в синусите.
 • Физически лица  трябва да се потърси медицинска помощ ако имат повтарящо се главоболие или ако главоболието е свързано с повишена температура, скованост на врата, слабост, промяна в усещането от едната страна на тялото, промяна в зрението, повръщане или промяна в поведението, които могат да бъдат причинени от развитието на сериозни инфекции .

Какво представлява главоболието?

Главоболието може да е признак на стрес или емоционален стрес, или може да бъде резултат от медицинско заболяване, като мигрена или високо кръвно налягане

Главоболието се определя като болка, възникваща от главата или горната част на гърлото на тялото. Болката произхожда от тъканите и структурите, които обграждат черепа или мозъка, защото самият мозък няма нерви, които предизвикват усещане за болка (болкови влакна).

Тънкият слой тъкан (периост), който заобикаля костите, мускулите, които обвиват черепа, синусите, очите и ушите, както и тънките тъкани, покриващи повърхността на мозъка и гръбначния мозък, артериите, вените и нервите , всички могат да се възпалят или раздразнят и да причинят главоболие. Болката може да е тъпа болка, остра, пулсираща, постоянна, прекъсната, лека или интензивна.

Как се класифицира главоболието?

Има три вида главоболие
Има три вида главоболие

През 2013 г. „Международното дружество за главоболие“ пусна последната си класификационна система за главоболие.

Тъй като толкова много хора страдат от главоболие и поради факта, че лечението е трудно понякога, се надяват, че новата класификационна система ще помогне на здравните специалисти да направят по-специфична диагноза за вида главоболие, който пациентът има, и да позволи по-добри и по-ефективни възможности за лечение.

Насоките са широкообхватни и се препоръчва специалистите в областта на здравеопазването да се консултират често с указанията, за да се уверят в диагнозата.

Може да прочетете нашата пълна статия за Какво причинява главоболието

Има три основни категории главоболие, които се основават на източника на болката.

 • Първични главоболия
 • Вторични главоболия
 • Краниални невралгии, болки в лицето и други главоболия

Насоките също така отбелязват, че пациентът може да има симптоми, които са в съответствие с повече от един тип главоболие и че повече от един тип главоболие може да присъства по едно и също време.

Мигрена

Мигрена е пулсиращо болезнено главоболие, обикновено от едната страна на главата, което често се инициира или „задейства“ от определени съединения или ситуации (среда, стрес, хормони и много други). Те се срещат по-често при жени (приблизително 75%) и могат да засегнат способността на човек да изпълнява обичайни задачи.

Мигренозните главоболия често се задействат, когато лицето е изложено на определени обстоятелства.

 • мигащи светлини
 • тревожност и стрес
 • липса на храна или сън
 • хормонални промени
 • храни (червено вино, сирене, шоколад, соев сос, обработено месо и MSG)
 • тирамин
 • кофеин

Какви са основните главоболия?

Първичните главоболия включват мигрена, напрежение и клъстерни главоболия, както и различни други по-рядко срещани видове главоболие.

 • Главоболие от напрежение са най-често срещаният тип първично главоболие. Главоболие от напрежение се среща по-често при жените, отколкото при мъжете. Според Световната здравна организация 1 от 20 души в развития свят страдат от ежедневно напрегнато главоболие.
 • Мигренозните главоболия са вторият най-разпространен тип първично главоболие. Мигренозните главоболия засягат деца, както и възрастни. Преди пубертета момчетата и момичетата са засегнати еднакво от мигренозните главоболия, но след пубертета се засягат повече жени, отколкото мъже.
 • Клъстерните главоболия са рядко срещано начално главоболие. По-често засяга мъжете в края на 20-те години, въпреки че жените и децата също могат да страдат от този тип главоболие.

Първичните главоболия могат да повлияят на качеството на живот. Някои хора имат случайни главоболия, които бързо се разрешават, докато други са изтощаващи. Въпреки че тези главоболия не са животозастрашаващи, те могат да бъдат свързани със симптоми, които могат да имитират удари.

Какви са вторичните главоболия?

Вторичните главоболия са тези, които се дължат на основен структурен или инфекциозен проблем в главата или шията.

Това е много широка група от медицински състояния, вариращи от зъбна болка от заразени зъби или болка от заразен синус до животозастрашаващи състояния като кървене в мозъка или инфекции като енцефалит или менингит.

Травматичните главоболия попадат в тази категория, включително главоболие след раждане.

Тази група главоболия включва и тези главоболия, свързани с злоупотребата с наркотици и прекомерната употреба на лекарства, използвани за лечение на главоболие (главоболие с прекомерна употреба на лекарства).

„Махмурлук“ главоболия също попадат в тази категория. Хората, които пият твърде много алкохол, могат да се събудят с утвърдено главоболие, дължащо се на ефекта от алкохола и дехидратацията.

Какво са черепните невралгии, болката на лицето и други главоболия?

Невралгия означава нервна болка (нерв = нерв + алгия = болка). Краниалната невралгия описва възпалението на една от 12 краниални нерви, идващи от мозъка, които контролират мускулите и носят сензорни сигнали (като болка) към и от главата и шията.

Може би най-често срещаният пример е тригеминалната невралгия, която засяга черепния нерв V (тригеминалния нерв), сензорния нерв, който  може да причини интензивна лицева болка, когато е раздразнен или възпален.

17 вида главоболия

Различните видове главоболие зависят от класа, към който принадлежат. Някои често срещани типове включват:

 1. Първични напрегнати главоболия, които са епизодични
 2. Основни главоболия на напрежението, които са хромови
 3. Главоболие на главния мускулен контракция
 4. Първични мигренозни главоболия с аура
 5. Първично мигренозно главоболие без аура
 6. Главно клъстерно главоболие
 7. Първична пароксизмална хемикрания (вид клъстерно главоболие)
 8. Главоболие от кашлица
 9. Пронизващо главоболие
 10. Първично главоболие, свързано със сексуален контакт
 11. Гръмотевично главоболие
 12. Хипнично главоболие (главоболие, което събужда човек от сън)
 13. Hemicrania continuea (главоболия, които са постоянно само от едната страна, дясно или ляво [едностранно])
 14. Ново ежедневно устойчиво главоболие (NDPH) (вид хронично главоболие)
 15. Главоболие от усилие
 16. Тригеминална невралгия и друго възпаление на черепните нерви
 17. Вторични главоболия поради:
 • Травма
 • нарушения
 • Инфекция
 • Структурни проблеми с костите на лицето, зъбите, очите, ушите, носа, синусите или други структури
 • Злоупотреба или отнемане на вещества

Какво причинява главоболие?

Мигренозното главоболие се дължи на възпаление или дразнене на структури, които обграждат мозъка или оказват влияние върху неговата функция. Докато самият мозък не страда от болки в нервните влакна, всичко останало над раменете, от шията, черепа и лицето, може да предизвика болка в главата.

Системните заболявания, включително инфекция или дехидратация, могат да имат свързано главоболие. Те са известни като токсично главоболие. Промените в кръвообращението и притока на кръв или травма могат също да причинят главоболие.

Промените в мозъка на мозъка също могат да бъдат свързани с главоболие: лекарствените реакции, злоупотребата с наркотици и отнемането на наркотици могат да причинят болка.

Всеки човек е различен, така че историята на главоболието е важна. Признаването на модели или ежедневие (фазите на хранене, стреса и т.н.) в комбинация с физическия преглед и свързаните с него симптоми могат да помогнат да се определи причината за специфичното главоболие на всеки отделен човек.

Докато напрегнатото главоболие е най-често срещаният тип главоболие, тяхната причина не е известна. Най-вероятната причина е свиването на мускулите, които покриват черепа. Когато мускулите, покриващи черепа, са подложени на стрес, те могат да се възпалят, да отидат в спазъм и да причинят болка. Обичайните места включват основата на черепа, където са разположени трапецовите мускули на вложката на врата, храмовете, в които се намират мускулите, които преместват челюстта, и челото.

Какво причинява главоболие от напрежение ?

Има малко изследвания, за да се потвърди точната причина за главоболието от напрежение. Смята се, че това главоболие се получава поради физически стрес върху мускулите на главата. Например, тези стресори могат да причинят на мускулите, обграждащи черепа, да образуват спазъм.

Физическите стресови фактори включват труден и продължителен ръчен труд за продължително време. Емоционалният стрес също може да предизвика напрежение и главоболия, като кара мускулите около черепа да се свиват.

Какво причинява клъстерни главоболия?

Клъстерните главоболия са наречени така, защото те са склонни да се появяват ежедневно за периоди от една седмица или повече, последвани от продължителни периоди от време – от месеци до години – без главоболия. Те се случват по едно и също време на деня, често събуждайки пациента в средата на нощта.

Причината за клъстерните главоболия е несигурна, но може да се дължи на внезапно освобождаване на химикалите хистамин и серотонин в мозъка. Хипоталамусът, област, разположена в основата на мозъка, е отговорна за биологичния часовник на тялото и може да бъде източникът на този вид главоболие.

Когато се извършват мозъчни сканирания върху пациенти, които са в средата на клъстерно главоболие, в хипоталамуса е установена анормална активност.

Клъстерните главоболия също:

 • са склонни да се предават в семейства и това предполага, че може да има роля за генетиката;
 • може да се задейства от промени в съня; и
 • може да се задейства от лекарства (например, нитроглицерин, използван за сърдечно заболяване)

Ако дадено лице е в податлив период на клъстерно главоболие, пушенето на цигари, алкохолът и някои храни (например шоколад и храни, съдържащи нитрити като пушено месо) също са потенциални причини за главоболие.

Как се лекуват клъстерните главоболия?

Клъстерното главоболие може да бъде много трудни за лечение и може да се допусне и грешка, за да се намери специфичен режим на лечение, който ще работи за всеки пациент. Тъй като главоболието се повтаря ежедневно, има две нужди от лечение. Болката от първия епизод трябва да се контролира и главоболието, което следва, трябва да бъде предотвратено.

Опциите за първоначално лечение могат да включват едно или повече от следните:

 • вдишване на високи концентрации на кислород (въпреки че това няма да стане, ако главоболието е добре установено);
 • инжектиране на триптанови лекарства, като суматриптан (Imitrex), золмитриптан (Zomig) и ризатриптан (Maxalt), които са обичайни лекарства против мигрена;
 • Пръскане или капене на лидокаин, локален анестетик, в ноздрите;
  дихидроерготамин (DHE, Migranal), лекарство, което причинява свиване на кръвоносните съдове; и
 • кофеин.

Какви заболявания причиняват вторични главоболия?

Главоболието е симптом, свързан с много заболявания. Докато самата болка в главата е проблем с първичните главоболия, вторичните главоболия се дължат на основно заболяване или нараняване, което трябва да бъде диагностицирано и лекувано.

Контролирането на симптома на главоболие ще трябва да се извърши едновременно с провеждането на диагностични тестове за идентифициране на основното заболяване. Някои от причините за вторично главоболие може да са потенциално животозастрашаващи и смъртоносни. Ранната диагноза и лечението са от съществено значение, ако щетите са ограничени.

Международното общество за главоболие изброява осем категории вторично главоболие. Показани са няколко примера във всяка категория (Това не е пълен списък.).

Травма на главата и шията

 • Уврежданията на главата могат да причинят кървене в пространствата между менингите, слоевете тъкан, които обграждат мозъка (субдурални, епидурални и субарахноидни пространства) или в самата мозъчна тъкан (интрацеребрален кръвоизлив: вътре = в рамките на мозъка = мозък, кръвоизлив = кървене).
 • Едем или подуване в мозъка, които не са свързани с кървене, могат да причинят болка и промяна в умствената функция.
 • Сътресение, при което се получава нараняване на главата без кървене. Главоболието е една от отличителните белези на синдрома на след сътресение.
 • Увреждането на шията и врата също причиняват болка в главата.

Проблеми с кръвоносните съдове в главата и шията

 • Инсулт или преходна исхемична атака (ТИА).
 • Артериовенозни малформации (AVM), когато те изтекат.
 • Церебрална аневризма и субарахноиден кръвоизлив. Аневризма или отслабена област в стената на кръвоносните съдове може да се разшири и да изтече малко количество  кръв, причинявайки това, което се нарича страх на глас. Това може да е предупредителен знак за бъдещо катастрофално кървене в мозъка.
 • Възпаление на каротидните артерии
 • Времен артериит (възпаление на темпоралната артерия)

Не-кръвоносни съдове на мозъка

 • Мозъчни тумори, или първични, с произход от мозъка, или метастатични от рак, който започва в друг орган
 • Припадъци
 • Идиопатична вътречерепна хипертония, исторически наречена псевдотуморен церебра, където се увеличава натискът в гръбначния канал. Причината е неизвестна и докато тя може да се появи във всички възрасти, тя често засяга млади, затлъстели жени. Идиопатичната вътречерепна хипертония може да причини значително главоболие и ако се остави нелекувана, понякога може да доведе до слепота.

Медикаменти и наркотици (включително изтегляне от тези лекарства)

Оралните контрацептиви, лекарствата, използвани за лечение на еректилна дисфункция, кръвно налягане или други сърдечни лекарства, могат да доведат или да причинят главоболие.

Прекомерно използване на главоболие, което се получава при прекалено често приемане на лекарства за болка, може да бъде причинено от ацетаминофен (Tylenol и други), аспирин, ибупрофен (Advil и други), OTC аналгетици с кофеин (Excedrin® и др.), Както и наркотични аналгетици и други медикаменти за болкоуспокояващи.

Инфекция

 • менингит
 • възпаление на мозъка
 • ХИВ / СПИН
 • Системни инфекции (например пневмония или грип)

Промени в средата на тялото

 • Високото кръвно налягане (хипертония)
 • дехидрация
 • хипотиреоидизъм
 • Бъбречна диализа

Кога трябва да потърся медицинска помощ за главоболие?

Пациентът трябва да потърси медицинска помощ, ако главоболието му е:

 • Изпитвате „Най-лошото главоболие в живота ви“. Това е формулировката, която често се използва в учебниците, като приказка за медицинските специалисти да обмислят диагностицирането на субарахноиден кръвоизлив, дължащ се на разкъсан церебрален аневризъм. Количеството на болката често се взема в контекста на появата на пациента и други свързани признаци и симптоми. Твърде често пациентите са подтикнати да използват този израз от здравен специалист и не редовно доброволно да изразяват това.
 • Различни от обичайните главоболия
 • Започва внезапно или се влошава от усилие, кашляне, прегъване или сексуална активност
 • Свързан с постоянно гадене и повръщане
 • Свързан с повишена температура или твърдо гърло. Силната врата може да се дължи на менингит или кръв от разкъсан аневризъм. Въпреки това, повечето пациенти, които се оплакват от сковано гърло, причиняват мускулни спазми и възпаление.
 • Свързан с гърчове
 • Свързани с скорошна травма на главата или падане
 • Свързан с промени в зрението, речта или поведението
 • Свързани със слабост или промяна в усещането от едната страна на тялото, което може да е признак на удар.
 • Не реагира на лечение или се влошава
 • Необходими са повече от препоръчителната доза лекарства без рецепта за болка
 • Деактивиране и смущения в работата и качеството на живот.

Как да се отървете от главоболие? Домашните средства са ефективни ли са за главоболие?

Важно е да се има предвид, че необичайно главоболие може да се наложи да бъде оценено от специалист в областта на здравеопазването, но в повечето случаи началното напрежение главоболие може първоначално да се лекува у дома.

 • Първите стъпки включват максимално почивка и пребиваване добре хидратирани.
 • Разпознаването и минимизирането на стресови ситуации може да бъде от полза, ако това е една от причинителите на главоболието.
 • Ако наскоро е имало студен или хремав нос, овлажняващият въздух може да бъде полезен, за да позволи да се изцеди синусите.
 • Третирането или масажирането на храмовете или мускулите в задната част на шията може да бъде успокояващо, тъй като може да затопли компреси.
 • Лекарствата за борба с болката могат да бъдат полезни, с умереност.

Хората с мигренозно главоболие често имат план за лечение, който ще позволи лечение вкъщи. Лекарства с рецепта са на разположение за прекратяване или спиране на главоболието. Предлагат се и други лекарства за лечение на гадене и повръщане. Повечето пациенти с мигренозно главоболие получават много облекчение, след като почиват в тъмна стая и поспят.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button