Топ 10 ползи от Сибирски женшен

Най-важните ползи за здравето на Сибирски женшен включват способността му да помогне за облекчаване на стреса.

Повишаване на когнитивната функция, засилване на имунната система, намаляване на умората, понижаване на възпалението, защита на здравето на сърцето.

Предотвратяване на дегенеративни заболявания, подобряване на здравето на дихателните пътища и увеличаване на енергийните нива.

Какво е Сибирски женшен?

Сибирски женшен е известно време в света на алтернативната медицина, но това е всъщност общоприетото име на Eleutherococcus senticosus – вид малки храсти, които се срещат предимно в Китай, Корея, Русия и Япония.

За какво помага сибирският женшен?
За какво помага сибирският женшен?

Наскоро стана изключително желана за ползите за здравето и като билкова добавка, тя е една от най-широко изследваните и проучени.

Той се използва в традиционната китайска медицина в продължение на хиляди години, но е бил известен само в САЩ през миналия век.

Едно от другите често използвани имена за елеутеро е сибирският женшен, тъй като ползите за здравето на билката са тясно свързани с генуа Panax.

Сибирски женшен може да се получава от листата и дървесните корени на растението Eleutherococcus и най-често се консумира под формата на хапчета или добавки, въпреки че в традиционната медицина листата и корени се използват в естествена форма, варени във вода или пресовани, летливите масла.

Чаят от Сибирски женшен остава популярно средство за консумация на билка, особено в Азия. Основните компоненти на Сибирски женшен включват разнообразни активни органични съединения, уникални за този вид, които осигуряват уникалните здравни ефекти, които накараха тази билка толкова силно желана в целия свят.

Сега, нека да разгледаме по-задълбочено здравните ползи от Сибирски женшен.

Ползи за здравето на Сибирски женшен

Ползите за здравето на Сибирски женшен включват:

Укрепване на имунната система

Едно от многобройните изследвания върху здравните ефекти на Сибирски женшен разкри, че може значително да стимулира имунната система, когато се приема в комбинация с различни други подобряващи имунитета подправки.

Тя може да намали тежестта и продължителността на настинките, когато се приеме в началото на заболяването. Това може да се постигне чрез допълнителна форма или чрез редовно пиене чай от Сибирски женшен.

Намалява умората

Една от главните претенции към славата на Сибирски женшен е неговата способност да увеличава енергийните нива. Това се постига чрез неговото въздействие върху нервната система, повишаване на метаболизма, увеличаване на кръвообращението и намаляване на облачността и умората. За хората, които редовно се нуждаят от подложки през деня, чувстват изтощение в средата на деня след голямо хранене или се оказват уморени без добро обяснение, редовното допълване с Сибирски женшен може да ви върне към нормалното.

Когнитивни ефекти

За тези, които искат да увеличат умствения си капацитет и да нанесат временен тласък на интелигентността, Сибирски женшен е силен претендент. Доказано е, че той увеличава притока на кръв към мозъка и малките капиляри, като по този начин помага на когницията, подобрява паметта и поддържа разумността ви малко по-рядко от нормалното. Докато когнитивните ефекти могат да варират, има значително подобрение в академичните постижения на изследователите в изследователските настройки, което прави това полезно за ученици от всяка възраст.

Отслабване на стреса

Елеутеро се счита за адаптоген, една от тези редки билки, които всъщност могат да помогнат на тялото ви да се адаптира и да се промени, за да се справи по-добре с различни стимули или условия. Например, Сибирски женшен е доказано, че подобрява реакцията на потребителя на стрес, а именно в начина, по който тялото му реагира, когато се тревожите или разстроите. Това са мощни компоненти, които всъщност преподават на организма да обработва биохимичните ситуации по възможно най-добрия начин.

Неврологични нарушения

Едно от най-трагичните болести, с които се справяме като глобално население, е болестта на Алцхаймер; постепенното разпадане на паметта може да бъде болезнено и невъзможно. Сибирски женшен помага да се елиминират много от свободните радикали, които се натрупват в мозъка и причиняват формирането на плака. Това може да помогне за поддържането на ясни пътища на нервната система, да се подобри задържането на паметта и да се припомни, както и да се забави / спре напредването на болестта на Алцхаймер.

Възпалителни ефекти

Ако страдате от някаква форма на възпалително заболяване, като остеоартрит или подагра, ефектите на Сибирски женшен могат да бъдат особено важни. В скорошно проучване значително подобри гъвкавостта и функционалността на ставите, като същевременно намали оплакванията от цялостна болка в засегнатите райони. Докато изследванията все още са в ход в това конкретно приложение, резултатите са много обещаващи.

Сърдечно здраве

Има няколко начина, по които Сибирски женшен може да подобри цялостното здраве и функцията на сърдечно-съдовата система, включително понижаване на кръвното налягане, увеличаване на кръвообращението и намаляване на общия холестерол.

Въпреки че увеличава притока на кръв към определени части на тялото, той разширява и кръвоносните съдове, така че повече кръв може да тече с по-малко напрежение върху артериите и съдовете.

Сибирски женшен също помага да се намалят и балансират нивата на холестерола в организма, като по този начин се намаляват шансовете за страдание от атеросклероза, както и периферните състояния, като инфаркт и удари, които толкова често следват.

Контролира диабета

Има също така доказателства, че редовното използване на Сибирски женшен може да помогне за регулиране на нивата на кръвната захар, като намали гъвкавостта на нивата на глюкозата и инсулина, за да предотврати появата на диабетен шок. Това е добра новина за диабетици, тъй като флуктуациите на кръвната захар могат да бъдат смъртоносни и всеки тип инсулинов регулатор винаги се оценява.

Вижте също
9 невероятни ползи от лимонов чай и джинджифил

Ползи от Спирулина: 7 причини да я опитате (основно внимание на №1 )

Респираторно здраве

Ако редовно страдате от настинки, кашлица, бронхит или други заболявания на дихателните пътища,чай от Сибирски женшен  може да бъде разумно решение.

Той има определени противовъзпалителни свойства, които помагат да се елиминират симптомите на тези състояния, като същевременно се помага да се елиминират основните заболявания, които ги причиняват.

Той действа и като отхрачващо средство, което помага да се изчисти храчките и слузта, където патогените и бактериите могат да се установят и да процъфтяват.

Последна дума за предупреждение

Има някои противоречия относно различните приложения на Сибирски женшен и е важно да се разберат рисковете.

Ако страдате от определени психически състояния (мания или безсъние) или свързани с хормони нарушения, може да бъде опасно да се вземе Сибирски женшен.

Също така, в случай на сърдечни заболявания, диабет или рак, използването му може да бъде полезно, но само под стриктното ръководство на Вашия лекар. Това е много мощна билка и може да има сложни взаимодействия с други наркотици, поради което се препоръчва внимателно и консултация.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button