Силиций: Най-важният Витамин за Здравето ( 3 Ползи)

Силицият е известен като разкрасяващ минерал и има много ползи за здравето, свързани с него.

Той не само помага за укрепването на съединителната тъкан и костите, но е полезен и за грижа за кожата и косата.

Този елемент също играе жизненоважна роля в предотвратяването на атеросклероза, безсъние и туберкулоза.

Какво трябва да знаем за силиций?

Силиций (Si) е вторият най-достъпен елемент след кислород, намиращ се в земната кора, и е един от най-важните елементи, използвани при високотехнологичните устройства и полупроводниците. Това е жизнено необходим микроелемент, необходим на тялото за здрави и гъвкави стави, блестяща кожа и по-силни кости.

Той присъства в човешкото тяло под формата на производно на силанат или силициева киселина. Също така е необходимо за диетата, тъй като увеличава общите ползи от витамин D, глюкозамин и калций. Този елемент присъства в глина и пясък и също така съществува като основна част от скалите като кварц и гранит.

Важни източници на силиций

Силицият – концентрирано здраве
Силицият – концентрирано здраве

Най-важните източници на силиций са ябълки, зърнени храни, сурово зеле, фъстъци, моркови, лук, краставици, тиква, риба, нерафинирани зърна, овес, бадеми и портокали. Високото количество на този елемент се намира в твърдата вода в сравнение с меката вода.

Ползи за здравето от силиций

По-рано в човешката история той не се счита за физиологично важен елемент поради значителното му присъствие в животинските и растителните тъкани. Въпреки това, с текущите проучвания, здравните ползи от силиций са ясно демонстрирани. Нека погледнем в подробности ползите:

Предотвратява деформациите на костите

Установено е, че силицийът играе жизненоважна роля в подпомагането на калций за растежа и поддържането на ставите и костите. Той предизвиква гъвкавост в костите чрез увеличаване на количеството колаген, което е протеиновият компонент на костите. Той също така увеличава степента на излекуване на костни размествания и фрактури. Необходимо е за поддържане на скелетното здраве. Той повишава отлагането на различни минерали като калций в костните тъкани.

Лекува алопеция

Алопеция или изтъняване на косата се дължи на приема на рафинирана диета, която няма хранителни вещества, по-специално силиций. Този минерал насърчава растежа на дебели и здрави коси. Той също така увеличава блясъка и блясъка на косата.

Грижа за кожата

Силиций предпазва кожата от потъмняване и възстановява естествената светлина на кожата. Той помага и за озаряване на очите. Той също така предотвратява няколко сериозни кожни проблеми.

Подпомага оздравяването

Силицият играе ключова роля в защитата срещу много заболявания като туберкулоза и други, които са свързани с лигавиците. Също така помага за увеличаване на скоростта на оздравяване по време на фрактури.

Предотвратява алуминиевата токсичност

Установено е, че в мозъчните лезии на пациенти, страдащи от болестта на Алцхаймер, се откриват по-големи количества алуминий. Беше открито, че силиций, чрез свързването му с алуминий, предотвратява абсорбцията на последния в стомашно-чревния тракт и може да намали признаците и симптомите на алуминиева токсичност.

Възстановява лигавицата

Здравните ползи от силиций включват възстановяването на лигавицата на дихателните пътища, ако тялото страда от дехидратация.

Предотвратява крехките нокти

Силиконът играе много важна роля в поддържането на здравето на ноктите. Помага за подобряване на качеството на ноктите и за предпазването им от няколко инфекции на ноктите, така че пръстите ви да останат привлекателни и здрави.

Предотвратява атеросклерозата

Образуването на твърда плака в артериите води до запушване на притока на кръв към тъканта на белега и окисления холестерол, които потискат циркулацията на кръвта. Това от своя страна може да причини атеросклероза. Според последните изследвания, силициевите добавки помагат за намаляване на образуването на плака и впоследствие намаляват риска от различни сърдечно-съдови заболявания, включително атеросклероза, инфаркти и удари.

Симптоми на дефицит на силиций

Симптомите на недостатъчност са съвсем очевидни, тъй като те са тясно свързани с съединителната тъкан. Заедно с лошото развитие на костите, този дефицит също води до изтъняване на косата, крехкост на ноктите, образуване на бръчки и общото стареене на кожата.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button