7 ползи от Натрий ( +Храни богати на натрий )

Натрият е изключително важен електролит и основен йон, който се съдържа в екстрацелуларната течност (ECF).

Едно от ползите за здравето на натрий е основната роля, която играе при ензимните операции и свиването на мускулите.

Това е много важно за осморегулирането и поддържането на течности в човешкото тяло.

Някои други ползи за здравето включват подобряване на сърдечната дейност, нервната система и абсорбцията на глюкозата.

Важни източници на натрий

Някои от най-добрите източници на натрий са ябълки, обикновена сол, домашно приготвени супи, зеле, яйчни жълтъци, импулси и банани.

Дори моркови, бакпулвер и сода за хляб, ряпа, листни зеленчуци и сушен грах са добри източници.

Преработеното сирене, пушената риба, солените меса, леки закуски, сос и сос съдържат достатъчно количество, но също така и други здравни проблеми.

Какво трябва да знаем за натрий?

Натрият е необходим за регулиране на кръвта и отсъствието му може да причини сериозно увреждане на телесната функция.

Той е универсален елемент и се среща в повече от осемдесет различни форми. Като електролит той регулира телесните течности и предава електрически импулси в тялото.

За разлика от други витамини и минерали, топлината не оказва влияние върху него. Следователно, тя може да се използва по различни начини и препарати, без да се губят ефектите.

Също така, това е важен елемент от нервите и помага за регулиране на мускулните контракции.

Въпреки че натрийът е основно хранително вещество във всяка балансирана диета, той може да причини рак на стомаха и хипертония.

Хората, които страдат от проблеми с бъбреците или оток, трябва да ограничат приема си, за да се предпазят от тези рискове за здравето.

Накратко, това е жизненоважен компонент в човешката диета за регулиране на клетъчната активност и функцията на нервната система. Допълнителни дози от това хранително вещество са необходими, когато се потивате обилно, имате слънчев удар или страдате от надбъбречна недостатъчност. Той редовно се екскретира в урината и не представлява присъща токсичност или риск.

Симптоми на натриев дефицит

Какви са ползите от натрия за тялото?
Какви са ползите от натрия за тялото?

Препоръчваният прием на натрий е 2400 мг / ден. Ако не осигурите на тялото си достатъчно натрий, симптомите на недостиг може да варират от дразнещо до фатално. Една от най-сериозно засегнатите области на тялото е нервната система, която ще започне да спира. Най-общо, неговият дефицит води до диария, повръщане, главоболие, слабост, ниско кръвно налягане, летаргия, загуба на тегло, объркване, замаяност и мускулна раздразнителност.

Докато дефицитът на натрий е опасен, излишните нива също могат да причинят високо кръвно налягане, подуване на нервните тъкани и нерви и церебрален оток. Ако ситуацията не се облекчи, тя дори може да доведе до кома.

Ползи за здравето от натрий

Натрият обикновено присъства в много малки количества в почти всяка естествена храна. Когато се добавя под формата на обикновена сол, то не само увеличава аромата, но и допълва необходимите изисквания за балансирано хранене. Ползите за здравето включват:

Регулира нивата на течности

Натрият е един от минералите, който помага да се регулират нивата на течности в човешкото тяло. Натриевият и водният баланс са тясно свързани. Натриевите шлюзове и канали са тези, които помпат вода в клетката и регулират количеството на извънклетъчната течност в тялото.

Предотвратява слънчев удар

Това се дължи на провала на системата за регулиране на топлината в човешкото тяло. Тази форма на изчерпване на топлината се дължи на продължителното излагане на много високи температури. Тази експозиция кара тялото да загуби способността си да поддържа нормална температура. Това състояние допълнително се влошава поради загубата на сол и вода от тялото.

По този начин натрийът играе жизненоважна роля за предотвратяване на слънчев инсулт или изчерпване на топлината чрез заместване на загубата на есенциални електролити. Освен водата, течностите за пиене, съдържащи сол и захар, са благоприятни за потушаване на слънцето. Солта може да се смесва и със сока от сурови манго, за да осигури още повече облекчение. Нивата на натрий и баланса на течностите са много важни за спортистите с издръжливост, както и за тези, които живеят в изключително активен начин на живот:

Подобрява функцията на мозъка

Мозъкът е много чувствителен към промяна в нивата на натрий в организма; недостигът на натрий често се проявява като объркване и летаргия. Той помага да се запази умът остър и е важен елемент за развитието на мозъка, тъй като той работи за подобряване на мозъчната функция.

Повишава мускулните крампи

Това се дължи главно през горещите летни месеци поради електролитен дисбаланс и дехидратация. Заедно с правилното хидратиране на тялото е важно да се допълни тялото с богати на натриеви сокове и течности, за да се възстанови количеството електролити.

Грижа за кожата

Натрият е важен хидратиращ продукт, който се съдържа в много кремове против стареене. Тя защитава срещу свободните радикали, които ускоряват процеса на стареене. Освен това спомага за възстановяване на младата и здрава кожа.

Елиминира въглеродния диоксид

Натрият играе важна роля при отстраняването на излишния въглероден диоксид, който се е натрупал в тялото.

Контролира абсорбцията на глюкоза

Натрият помага да се улесни усвояването на глюкозата от клетките, което води до гладкото транспортиране на хранителните вещества в клетъчните мембрани на организма.

Поддържа киселинно-базов баланс

Променяйки пропорциите на киселинно-алкалните фосфати в тялото, натрийът контролира реакцията на бъбреците и честотата и съдържанието на уриниране.

Регулиране на течностите

Едно от най-забележителните ползи за здравето на натрий е неговата способност да балансира осмотичното налягане в човешкото тяло поради регулирането на течността в клетките на тялото.

Баланс на йоните

Натрият има асоциация с хлориди и бикарбонати, за поддържане на баланс на звука между двата вида йони – както позитивно заредените йони, така и отрицателно заредените.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button