9 Важни ползи на дивия ориз

Най-важните ползи за здравето на дивия ориз включват способността му да подобрява храносмилането и здравето на сърцето, стимулира растежа и ремонта в тялото, забавя признаците на стареене, предпазва от хронични заболявания, предотвратява появата на диабет, укрепва костите, засилва имунната система , и да помогне с усилията за загуба на тегло.

Какво е дивият ориз?

Редицата са предимствата на дивият ориз пред кафявия

Дивият ориз описва четири различни вида ориз от род Зизания (както и полезното зърно, което може да се събере), три от които са от Северна Америка и една от Китай, Азия. Дивият ориз също е известен като индийски ориз, канадски ориз и воден овес. Въпреки че в заглавието има име „ориз“, див ориз не е толкова тясно свързан с традиционния „азиатски“ ориз, който е по-малък, по-малко хранителен и с различен цвят.

Популярността на дивия ориз се е увеличила в Северна Америка, но е намаляла в много други части на света, просто поради достъпността. Дивият ориз има дъвкана външна обвивка, която държи плътно жизненото зърно вътре и този вид ориз расте на къси стъбла в плитки води. Събрани са за обща консумация и служат като храна и за различни водни животни.

Тя е изключително ценна благодарение на селективната си достъпност и висока хранителна стойност, както и последователността на растението. Когато зърното се събере, много други зърна падат в калната почва под водата и растат за следващата година. Днес много от сортовете див ориз са придобили голямо внимание поради високото съдържание на антиоксиданти, протеини, минерали, витамини и диетични фибри, почти всички от които са значително по-високи от традиционния бял ориз. Той е с ниско съдържание на глутен и мазнини.

Ползи за здравето на дивия ориз

Нека да разгледаме по-отблизо важните ползи за здравето на дивия ориз.

Оптимизира храносмилането

Както бе споменато по-горе, дивият ориз се гордее с впечатляващо количество диетични фибри. Освен оптимизирането на баланса на холестерола, фибрите също така образуват вашите изпражнения и улесняват храносмилателния процес. Чрез улесняване на перисталтиката диетичните фибри могат да ви помогнат да елиминирате запек, диария, подуване, спазми и излишни метеоризми, както и по-сериозни стомашно-чревни проблеми като колоректален рак, стомашни язви и хемороиди.

Защитава сърцето

Изглежда, че винаги търсим начини за стимулиране на здравето на сърцето, а дивият ориз със сигурност осигурява. В дивия ориз няма натрий, който помага да се намали кръвното налягане, но има и високо ниво на фибри, което е известно, че изчиства „лошия“ холестерол от сърдечно-съдовата система и намалява шансовете за развитие на атеросклероза. Чрез премахването на напрежението в сърцето и подсилването на ремонта и контрола на щетите с високо ниво на витамин С, див ориз е ясен избор за тези, които искат да защитят сърцето си.

Повишава имунитета

Подобряването на здравето на вашата имунна система е един от най-добрите начини за повишаване на общото ви здраве. Един от най-добрите начини да получите този имунитет тласък е с витамин С, който е значително присъства в див ориз. Витамин С стимулира производството на бели кръвни клетки, първата линия на тялото за защита срещу чужди агенти, патогени и микроби. Освен това витамин С е критичен компонент на колагена, който е необходим за създаването и ремонта на клетки, органи, тъкани и стени на кръвоносните съдове, които ни помагат да се възстановим от заболявания.

Подобрява костната сила

Тъй като ние възраст, нашите тела започват да се съборят, включително нашите кости. За да се поддържат здрави кости, приемът на богати на фосфор храни като дивия ориз може да бъде много полезен. Фосфорът и цинкът са важни за поддържането на костната минерална плътност и осигуряването на здрави кости и стави при възрастта. Ако сте податливи на остеопороза или вече сте започнали да усещате тези болки в костите си, преминете към дивия ориз и поддържайте силата си нагоре!

Полезно:

8 изненадващи ползи от ръж

15 впечатляващи ползи от кафявия ориз

Отслабване

Като нискокалорична и безглутенова храна дивият ориз може да помогне на тези, които се опитват да отслабнат и да предотвратят затлъстяването. За разлика от белия ориз, който може да увеличи диетата ви и всъщност да помогне за натрупване на тегло, див ориз има различен ефект, предотвратяващ преяждането поради високото съдържание на фибри и хранителни вещества, без да осигурява високо ниво на калории в костите. Един от начините да се преодолее това е със справедлив баланс на основните минерали в нашата диета, които див ориз може да осигури.

Предотвратява стареенето

Едно от най-важните ползи, които можете да извлечете от дивия ориз, идва от впечатляващото ниво на антиоксиданти. Бял ориз обикновено няма антиоксидантен капацитет, но див ориз съдържа 20-30 пъти повече антиоксиданти. Антиоксидантите неутрализират свободните радикали, опасните странични продукти на клетъчния метаболизъм, които могат да накарат здравите клетки да мутират или да се превърнат в ракови.

Това включва свободните радикали, които се натрупват в кожата и могат да допринесат за признаци на стареене, като бръчки, стареене и по-бавно изцеление на петна. Това важи и за очните клетки, а антиоксидантите могат да предотвратят макулната дегенерация и появата на катаракта. Ако искате да се чувствате и да действате по-млади в продължение на години, добавете див ориз към вашата диета!

Предотвратява хроничните заболявания

Въпреки че изследванията върху хроничните заболявания отнемат години, за да бъдат публично допускани солидни резултати, антиоксидантите в дивия ориз са показали, че намаляват шансовете за определени състояния, включително сърдечносъдови заболявания, диабет и дори някои видове рак. Това се дължи на същия неутрализиращ ефект върху опасните свободни радикали.

Насърчава растежа

Високото съдържание на протеини, открито в дивия ориз също може да бъде полезно за увеличаване на мускулната маса, правилен растеж и балансирано развитие в тялото ни. Протеините са съставени от градивните елементи на живота, които са аминокиселините, така че адекватните протеинови нива са от съществено значение за цялостното здраве и див ориз е чудесен вариант за това, особено за вегетарианци, които не приемат редовно животински протеини.

Предотвратява вродени дефекти

Дивия ориз има значителни нива на витамини, включително витамин В6, известен също като фолиева киселина или фолиева киселина, и това доказано намалява дефектите на невралната тръба при новородени. Очакваните майки трябва да добавят див ориз към диетата си за всичките си важни ползи за здравето, но особено ако не получават правилен B-витамин, който да се фиксира всеки ден.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button