10 изненадващи ползи за здравето от йод

В статията ще прочетеш научно доказана информация за:

Какво е Йодът ?

Йодът е основен микроелемент, който е жизненоважен за нормалния растеж и развитие на организма. Около 60% от йода в човешкото тяло се съхранява в щитовидната жлеза. Нейните ползи за здравето играят много важна роля в нормалното функциониране на щитовидната жлеза, която отделя хормоните на щитовидната жлеза, които контролират основната метаболитна скорост на тялото. Всъщност, без него, хормоните на щитовидната жлеза дори не биха могли да бъдат синтезирани.

Йодът контролира функционирането на щитовидната жлеза, което от своя страна оказва значително влияние върху метаболитните процеси в организма. Помага при оптималното използване на калориите, като по този начин се предотвратява съхранението като излишната мазнина. Другите предимства включват премахване на токсините от организма и подпомагане на системата при използването на минерали като калций и силиций.

Дефицит на йод – Симптомите

Дефицитът на йод може да има сериозни ефекти върху тялото. Симптомите на недостига му включват чувство на неудовлетвореност, депресия, умствена изостаналост, ниски нива на възприятие, гуша, ненормално наддаване на тегло, намалена плодовитост, груба кожа, шансове за раждане на мъртво мъртво състояние при бременни майки, запек и умора.

В тежки случаи може да се получи умствено изоставане, свързано с болести като кретинизъм, характеризиращи се с физически малформации. Според докладите на СЗО този недостатък е една от водещите причини за умствена изостаналост по целия свят.

Важни източници на йод

Йодът и неговите ползи за здравето.Той се среща в големи количества както в морските растения, така и в животните, включително моркови, дълбоководни бяла риба и кафява водорасли, които могат да абсорбират йод от морска вода. Не забравяйте да включите в диетата си изобилни количества консервирани сардини, консервирани риба тон, омари, стриди, миди, треска, пикша, камбала, херинга, сьомга, моркови и скариди.

Водорасли, водорасли, чесън, лимонов боб, швейцарски картоф, летен скуош, сусам, соя, зеленчуци от ряпа и спанак са някои от другите източници на йод. Йодизираната сол е друг важен източник и хлебарите редовно добавят йод към хлебното тесто като стабилизиращ агент.

Ползи за здравето от йод

Този елемент е необходим, за да се гарантира правилното развитие и метаболизъм при хората. Специфичните ползи за здравето включват:

Регулира метаболизма

Йодът влияе върху функционирането на щитовидната жлеза като подпомага производството на хормони, които са пряко отговорни за контрола на базовата метаболитна скорост на организма. Метаболитната скорост засяга ефикасността и ефикасността на системните органи и редовните процеси, включително усвояването на храната, цикъла на съня и превръщането на храната в използваема енергия.

Оптимизира енергията

Йодът играе важна роля за поддържането на оптимални енергийни нива на организма чрез осигуряване на ефективно използване на калориите, без да им позволява да се депонират като излишни мазнини.

Грижи за кожата и косата

Здравните ползи от йода включват образуването на здрава и лъскава кожа, зъби и коса. Това е важен елемент за грижа за косата, тъй като липсата на този минерал може да доведе до загуба на коса. Освен това, ускорява растежа на косата и увеличава фоликулната сила.

Предотвратява раждането на мъртво раждане

Достатъчно количество йод при бременни жени е от съществено значение за предотвратяване на мъртвородени или неврокогнитивни състояния като кретинизъм при новородените. Тя може да доведе до гестационна хипертония, която може да доведе до редица усложнения в ранна детска възраст.

Тя осигурява правилното движение и растеж на бебето, както и способности за говор и слух. Освен това, освен че засяга здравето на бебето, след като е заченато, недостигът на йод може действително да направи жената безплодна.

Укрепва имунната система

Повечето хора се фокусират върху ефекта на йод върху щитовидната жлеза, но има и други функции, включително и като основен бустер за имунната система. Това е захар на свободни хидроксилни радикали и подобно на витамин С, също така стимулира и увеличава активността на антиоксидантите в организма, за да осигури силна отбранителна мярка срещу различни заболявания, включително сърдечни заболявания и рак.

Изследванията показват, че той директно защитава мозъчните клетки на плъховете от вредните ефекти на свободните радикали, като се свързва с мастните киселини в клетъчните мембрани, оставяйки по-малко място за свободните радикали да повлияят на организма.

Предотвратява хипотиреоидизма

Това състояние се характеризира с недостатъчно активна щитовидна жлеза и води до общото забавяне на всички телесни процеси, тъй като химическото равновесие в организма излиза извън пътя. Един от най-честите резултати от хипотиреоидизма е голямото увеличение на теглото, защото тялото просто не изгаря калориите, за да ги превърне в енергия.

Въпреки че хипотиреоидизмът може да се появи по няколко причини, а не само с йоден дефицит, все още е добра идея да увеличите приема на йод и да стимулирате хормоналната активност, която в крайна сметка ще ви помогне да отслабнете.

Лекува фиброцистично заболяване

Йодът може значително да намали състояния като фиброза, тюргизъм и болезненост на гърдите. Той дава облекчение от фиброцистични заболявания и се използва широко в терапиите както традиционни, така и модерни. Изследванията показват значителна кореспонденция между молекулния йод и намаляването на признаците и симптомите на фиброцистично заболяване на гърдата.

Предотвратява рака

Вероятно най-важната полза от йод за здравето освен тироидното му влияние е неговата анти-канцерогенна активност. Изследванията показват, че раковите клетки се свиват след инжектиране с йод и понякога дори преминават апоптоза (автоматична клетъчна смърт) и след това се заместват със здрави клетки.

Точният механизъм на този процес все още не е известен, но проучванията са открили тази положителна връзка, особено по отношение на ефекта му върху индуцирането на апоптоза в карциномните клетки от рак на гърдата.

Премахва токсичните химични вещества

Йодът може да изчисти вредни химикали като флуорид, олово, живак и биологични токсини. Ролята на този „допълнителен тироиден йод“, която прави друга работа в тялото, е много важна. Има някои антибактериални качества, особено срещу Хеликобактер пилори, което е опасна бактериална инфекция в стомаха, по-често наричана Н. Pylori и е свързана с рак на стомаха.

Лекува Гуитър

Йодният дефицит е широко признат като основна причина за гадене. Трябва да добавите яйца, сол, морски дарове и млечни продукти към вашата диета, за да избегнете този недостиг, а също така често това действа като лек за разширена щитовидна жлеза.

Странично действие и предозиране: Предозирането с йод над 2 000 mg може да бъде опасно, особено при хора, страдащи от бъбречни заболявания или туберкулоза. Когато се приема в излишък, може да доведе до рак на щитовидната жлеза, вместо да помага да се предотврати това.

Бременните жени и кърмачките трябва да бъдат предпазливи по отношение на вземането на този елемент, освен при специално предписани дози. Необходимо е здравословно равновесие, тъй като различните хора реагират различно на дозата, затова бъдете внимателни, докато консумирате.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button