10 Доказани ползи от Бентонит глина и приложения

В статията ще прочетеш научно доказана информация за:

Какво е Бентонит ?

Никога преди не сте чували за Бентонитната глина? Е, тогава може би ще бъдете изненадани да чуете, че това е „лечебна глина“, която почиства и изцелява тялото. Всъщност, много хора се наслаждават на ползите от бентонитната глина, като вземат вътрешно (с други думи, пият и я ядат), освен че го използват външно на кожата.

Бентонитната глина, наричана още „Монтморилонитна глина“, тръгва като уелнес тенденция сред хората, които се стремят да помогнат за детоксикация на тялото и за защита от болести. Въпреки че е използвана от векове в целия свят за насърчаване на по-добро здраве и предотвратяване на болести, тази лечебна глина неотдавна спечели известна светлина в САЩ и Европа като надежден продукт *, който може да бъде добавен към всяка програма за детоксикация.

Как действа Бентонитната глина ?

Зелената глина (Бентонит)

Ние влизаме в контакт с редица токсини многократно всеки ден, тъй като токсините се отделят от обикновени продукти като боя, почистващи препарати, маркери, вещества, използвани в изграждането на домове, нискокачествена непочистена вода и дори пестициди, които са широко пръскани райони които имат земеделие.

Много често се инжектира редица различни токсини само чрез дишане на дим, който се намира навсякъде около нас, да не говорим за токсините, които получаваме от нездравословна диета, пълна с нискокачествени преработени храни.

Когато се поглъщат в тялото, или под формата на напитка, или като ядат глината, витамините и минералите й се абсорбират подобно на това как ще бъде добавката. Ето защо, някои хора я използват като добавка, тъй като глината е естествен източник на важни хранителни хранителни вещества.

Те могат да бъдат намерени в продуктите, споменати по-горе, а също и в храни, които съдържат високо фруктозен царевичен сироп или някои видове риба. Бентонитната глина извлича полза от тялото ви, като помага да експулсира много от тези токсини (по този начин като част от детоксикация на тежки метали) и може да увеличи имунитета и да намали възпалението

Бентонитната глина също е от полза за организма, тъй като има способността да произвежда заряд, който е електрически по природа, когато е в контакт с течност – подобно на това как се заземява (докосва голите крака на земята, по-специално влажна трева). Когато глината докосва всеки тип течност (обикновено вода), тя приема различен заряд и се смята, че се свързва с всички налични токсини в течността.

Докато в естественото си състояние, Бентонит  има отрицателно заредени молекули, повечето токсини и тежки метали имат позитивно заредени молекули. Това позволява на двамата да се свързват лесно и да останат обединени, докато протича процесът на отстраняване на токсините.

10 ползи и приложения на Бентонит

Приложението и ползите от глината са огромни, ето някои от тях:

1. За лечение на екзема, дерматит и псориазис

Когато се комбинира с вода и се оставя да изсъхне върху кожата като глинена маска, глината може да се свърже с бактерии и токсини, които живеят по повърхността на кожата и в порите, за да ги извлекат от изливанията.

Това помага за намаляване на появата на дефекти, облекчаване на зачервяването и борба с алергичните реакции от дразнещи лосиони или измиване на лицето, а дори и помага за отравяне на бръшлян.

2. За отстраняване на токсините

Глината може да се добави към вашата вана вода и да се използва като накисваща течност, която се свързва с токсините, които са разсеяни от кожата ви. Глината оставя кожата да се чувства гладка, хидратирана и по-малко възпалена, докато се отпуснете безпроблемно във ваната!

3. Позволява на клетките да получат повече кислород

Бентонит помага да се получи кислород в клетките, тъй като има способността да изтегля излишния водород от клетките, като оставя място за кислород да заеме своето място.

Когато клетките имат повече кислород в тях, се чувствате по-енергично и тялото ви може да се поправи по-лесно от болести или тежки тренировки, включително подобряване на възстановяването на мускулите.

4. Алкализира тялото

Голяма част от храните, които присъстват в „Стандартната американска диета“ имат киселинна реакция в организма, което означава, че те променят нивото на рН на организма, за да го направят по-киселинни, отколкото бихме искали да бъде.

По-малкото здравословно хранене на някого е, обикновено колкото по-кисело е тяхното тяло. Такъв е случаят, защото стомаха трябва да работи изключително трудно, за да произвежда силни киселини, за да раздроби тези храни, създавайки необходимостта от още алкализиращи храни, за да се балансират нещата.

5. Увеличава пробиотиците

Чрез премахване на токсините, храносмилателни дистрес, причиняващи химикали и тежки метали от червата, Бентонитната глина помага да се стимулират „добрите бактерии“ или пробиотици, живеещи в чревната стена и да се намали количеството на вредните „лоши бактерии“.

Здравата челюстна стена ни пречи да преживеем малабсорбция на хранителни вещества от храната, да увеличим имунитета си и също така да помогнем да повишим настроението и мозъчната ни функция. Изследванията показват, че Бентонитната глина може да се свърже с определени токсини като „афлатоксини“, които са често срещани в стандартната диета, открити в неща като фъстъци и някои зърна.

6. Успокоява храносмилателните проблеми  

Благодарение на способността си да неутрализира бактериите в червата и да убива вирусите, бентонитната глина спомага за облекчаване на много проблеми с храносмилането. Често се използва като облекчение за гадене и повръщане от бременни жени, е безопасен начин за лечение на запек и помага с IBS.

Резултатите от едно проучване, проведено през 1998 г., показват, че Бентонитната глина е изключително успешна при абсорбиране на вредни токсини от ротавирус и каронавирус в червата на млади бозайници. Ротавирусите са една от водещите причини за стомашно-чревния смут като диария и гадене при кърмачета и малки деца.

7. Повишава имунитета чрез убиване на вредни бактерии и вируси

Беше установено също, че Бентонитната глина е ефективна при убиването на вредни бактерии. В проучване, публикувано от вестник „Антимикробна химиотерапия“, „резултатите показват, че специфичните минерални продукти имат свойствени, топлинно стабилни антибактериални свойства, които биха могли да осигурят евтино лечение срещу многобройни човешки бактериални инфекции“.

8. Подобрява здравето на зъбите  

Устата е една от най-чувствителните области на тялото, когато става дума за вредни външни „нашественици“, които поемат като бактерии и токсини.

Бентонитната глина се свързва с нездравословни вещества в устата, като например около зъбите, езика и венците, и помага да се отстранят, преди да ги погълнете и да се разболеете. Благодарение на антибактериалните свойства на бентонита, той се използва в естествени пасти за зъби и дори се смесва с вода и се използва като ежедневно изплакване.

9. Пречиства водата

Бентонитната глина е изследвана като ефективен начин за отстраняване на някои от флуоридите, които често се намират в питейна вода.

Когато се комбинира с магнезий, глината е показала, че благоприятства чистотата на чешмяната вода, което води до някои обещаващи възможности за нейното използване в бъдеще като широко разпространен метод за ефективно пречистване на водата

10. Полезна е като алтернатива за бебешки прах

Бентонитната глина може да се нанася върху всяка област на кожата на бебета, която е раздразнена, червена или се нуждае от успокояване по същия начин, по който се използват традиционните прахове. Плюс това, това е много нежно и естествено почистване.

Нанесете малко количество глина директно върху кожата и я оставете да седи няколко минути, преди да я избършете / изплакнете.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button