Как се пие астаксантин?

Може би сте чували за бета-каротин, ликопен, зеаксантин и лутеин, но чували ли сте за астаксантин?

Какво е Астаксантин ?

Може би сте чували за бета-каротин, ликопен, зеаксантин и лутеин, но чували ли сте за астаксантин? Астаксантинът се среща в дивата сьомга, а ползите от астаксантин са многобройни, особено когато става дума за намаляване на възрастовите петна и повишаване на енергийните нива.

Астаксантинът е антиоксидант в семейството на каротеноидите, който дава сьомга на червено-оранжев цвят. Изследванията, публикувани в The Journal of Nutrition and Metabolism, показват, че астаксантин може да намали оксидативния стрес, възпалението и да засили имунната система! Според няколко изследвания, когато става въпрос за елиминиране на свободните радикали, астаксантинът може да бъде:

* 550 пъти по-силен от витамин Е

* 800 пъти по-мощен от CoQ10

* 6000 пъти по-мощен от витамин С – Астаксантин дори се оказва, че е повече от 500 пъти по-мощен от катехините, открити в зеления чай! Ето кратко резюме на ползите от астаксантин за вашето здраве.

  • Намалява бръчките и възрастните петна
  • Подобряване на визията
  • Подкрепете здравето на ставите
  • Намалете признаците на стареене
  • Подобрете издръжливостта и възстановяването на физическите
  • упражнения
  • Намалете риска от болестта на Алцхаймер
  • Подобрете кожата и намалете увреждането на слънцето
  • Увеличете енергията
  • Подобрете фокуса и ADHD

Както можете да видите ползите за здравето от астаксантин са наистина невероятни!

Предимства на Астаксантин при стареене

С напредването на възрастта нашите клетки се променят и могат по-лесно да се повредят чрез окисляване.

Астаксантинът е антиоксидант, който предпазва клетките ви от окисляване, така че вашите клетки да останат по-млади и без увреждания. Според изследователи от Вашингтонския държавен университет, приемането на добавка към астаксантин може да има голямо влияние върху забавянето на процеса на стареене и да ви даде ярка кожа.

Друго изследване потвърждава резултатите от изследванията по-горе. Животните, получавали 20 mg астаксантин дневно в продължение на четири месеца, имат подобрена клетъчна функция в белите си кръвни клетки, а също и по-добри нива на глутатион.

Учените, които са изследвали животните, вярват, че добавката работи чрез възстановяване на увреждане на ДНК и протеина, два жизненоважни процеси в организма, свързани с възрастта.

Ползите от астаксантин намаляват възрастовите петна

В началото на 90-те години астаксантинът се явява като хранителна добавка по рафтовете на магазините за здравословни храни, но не е толкова известен със своите свойства като бета-каротин или други каротеноиди.

Това може да се дължи на факта, че има много повече изследвания върху други каротеноиди или защото неговите противовъзпалителни свойства не са толкова сензационни като тези на рибеното масло или куркумина.

Въпреки това, астаксантинът има антиоксидантни ползи, които далеч надхвърлят тези на рибеното масло сам по себе си.

В едно японско проучване, учените давали 3 mg добавки на астаксантин два пъти дневно на 30 жени на възраст между 20 и 55 години в края на закуската и вечерята.

Жените също така прилагат допълнително 1 ml астаксантин локално върху лицето два пъти дневно, след като измиват лицето си сутрин. Те направили това в продължение на осем седмици.

Японските изследователи установили, че като приемат астаксантин, кожата на жените се подобрява по отношение на бръчките, текстурата, еластичността и възрастовите петна.

И в друго изследване на същите изследователи мъжете, които приемат оралните добавки (но не и локалното приложение), са имали подобно намаление на бръчките и еластичността на кожата.

Астаксантинови увеличават енергията и издражливостта

Един от най-добрите начини да се определи дали дадена добавка работи или не за спортисти е да тества ефектите си върху свободните радикали и антиоксидантните нива в тялото след упражнения.

Упражнението е известен производител на свободни радикали. Колкото по-голяма е способността на тялото да премахне свободните радикали, толкова по-бързо спортистът може да се възстанови от тренировъчната сесия.

Изследователи, които са изследвали ползите от астаксантин върху здравето на футболните спортисти, които са приемали добавки от астаксантин в продължение на 90 дни, са открили отлични резултати. Упражняването увеличава свободните радикални футболни спортове и оксидативния стрес.

Групата, която прие астаксантина, обаче, предотврати увеличаването на свободните радикали и изчерпването на антиоксидантите.

Това доказва много за това как добавките могат да направят разлика в възстановяването от тренировки. Изпитванията на спортисти, които са били велосипедисти в Луизиана, установили, че една добавка от 4 mg астаксантин на ден, отнета в продължение на 28 дни, е имала значително по-добри коефициенти на колоездене и по-голяма изходна мощност от тези, които не са.

Еластичността на кожата намалява, става по-нестабилна и могат да възникнат стареещи петна. Производството на масло в кожата намалява, както и съдържанието на влага, особено при тези със суха кожа. В резултат на това ние сме склонни да изглеждаме уморени и не толкова жизнени, колкото в по-младите ни години. Но с астаксантин, ние откриваме, че този спад се забавя и подобрява. Известно е, че астаксантин инхибира отрицателните ефекти на UV-A светлина чрез намаляване на секрецията на IL-6.

5 причини да приемате астаксантин всеки ден

1. Астаксантинът може да помогне за облекчаване на болката и възпалението

Астаксантинът е мощен противовъзпалителен и облекчаващ болката, блокирайки различни химикали в тялото. Повече от това, астаксантинът намалява възпалителните съставки, причиняващи много хронични заболявания. Въпреки че е 100% естествен, астаксантинът действа като някои аналгетици, но без риск от пристрастяване, GI кървене или киселини в стомаха.

По-конкретно, астаксантин блокира COX 2 ензимите точно като Celebrex, лекарството, предписано за остеоартрит, ревматоиден артрит, остра болка и месечна дисменорея. Всъщност астаксантинът работи добре с Celebrex – би било разумно да вземете и двете заедно, ако искате, и ако вашият лекар одобри астаксантин.

2. Астаксантинът помага за борба с умората

Астаксантинът осигурява отлично възстановяване от тренировка.  Подобно на сьомгата, която прави героичния поток нагоре по течението, астаксантинът може да помогне на спортистите да направят всичко възможно. Чисто естественият астаксантин е показан за възстановяване на мускулите, по-добра издръжливост, повишена здравина и подобрени енергийни нива.

3. Астаксантинът поддържа здравето на очите

Спомнете си известната песен: „Виждам ясно сега, дъждът е изчезнал …“ Е, ние свързваме тази песен с астаксантин. Тя има уникалната способност да помага за зрението ви. Добре проектирани клинични проучвания показват, че астаксантинът помага на диабетната ретинопатия, макулната дегенерация, напрежението и умората на очите и виждането в подробности. Има добре проектирани положителни клинични клинични изпитвания, поддържащи здравето на очите.

4. Астаксантин почиства клетките

Астаксантин е уникален в своя клас, когато става въпрос за антиоксидантно покритие, защото се филтрира във всяка клетка на тялото. Неговите уникални молекулярни липофилни и хидрофилни свойства му позволяват да обхваща цялата клетка, като единият край на атаксантиновата молекула защитава мастноразтворимата част на клетката и един край защитава водоразтворимата част на клетката. Може да се сетите, че тя дава пълна прегръдка на клетката ви!

5. Прекрасна защита на кожата от слънцето

Астаксантинът е показал, че защитава най-големия орган на организма. Изследванията са ясни и последователни и показват отлични резултати за подпомагане на нивата на влагата в кожата, гладкостта, еластичността, фините бръчки и петна или лунички.

Астаксантинът – най-мощният антиоксидант

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button