Топ 7 Богати на Калций храни ( Билки и Зеленчуци)

Калцият е най-богатият минерал в организма.

Почти 99% от калций се съхранява в структурата на костите и зъбите.

В статия, ще научите кои са най-добрите източници на калий, какви са позлите за здравето и как се набавя органично.

Истината е, че много от нас не ядат достатъчно храни, богати на калций. (И намек: Не винаги става дума за млечни продукти.)

Топ 10 храни, богати на калций

Ето с кои храни и билки, може да си набивите препоръчаната дневна доза на Калций.

1) Сурово мляко
1 чаша: 300 mg (30% DV)

2) Кале (варени)
1 чаша: 245 mg (24% DV)

3) Сардини (с кости)
2 унции: 217 mg (21% DV)

4) кисело мляко или кефир
6 унции: 300 mg (30% DV)

5) Броколи
1 ½ чаша варени: 93 мг (9% DV)

6) Кестеняв крем
1 чаша: 41 mg (4% DV)

7) Сирене
1 унция: 224 mg (22% DV)

8) Бок Чой
1 чаша: 74 mg (7% DV)

9) Окра
1 чаша: 82 mg (8% DV)

10) Бадеми
1 унция: 76 mg (8% DV)

Като цяло, източниците на калций се намират в най-високите количества в суровите млечни и зелени зеленчуци.

Какви са ползи за здравето от калций?

Ето 4 невероятни ползи от него:

1. Здраве на костите

Калциятът е критичен в тийнейджърите в началото на 20-те години, когато костите се втвърдяват и тялото постига своята пикова костна маса.

Колкото по-голяма е максималната костна маса, толкова по-дълга може да забави остеопорозата или загуба на костна маса в по-късна възраст.

Повече от 10 милиона възрастни в САЩ са засегнати от остеопороза и това е една от водещите причини за счупване на костите при възрастните хора.

2. Предотвратяване на рака

Проучванията показват, че консумирането на богати на калций храни се свързва с намален риск от рак на дебелото черво и ректума.

Доказателствата не са достатъчни, за да се препоръчат калциеви добавки за предотвратяване на рак на дебелото черво, но храненето на богати на калций храни може да има същия ефект.

(Всъщност има връзка между калциевите добавки и сърдечните атаки, затова е най-добре да получите минералите от богати на калций хранителни източници).

3. Управление на теглото

Има връзка между прием на калций и по-ниско телесно тегло.

Смята се, че калция в храната може да се свърже с мазнините в храносмилателната система, предотвратявайки абсорбцията, като по този начин понижава калориите, които всъщност го правят в тялото.

4. Кръвно налягане и сърдечно здраве

Богатите на калций храни спомагат за отпускането на гладките мускули, открити във вените и артериите и могат да спомогнат за намаляване на кръвното налягане.

Диетата DASH (Диетични подходи за спиране на хипертонията) препоръчва диета с високо съдържание на калций, която да спомогне за подобряване на кръвното налягане.

(Забележете, че млечните продукти с пълномаслено мляко се оказват по-здравословни в сравнение с нискомаслените млечни продукти.)

Какво е калций  ?

Костният калций също се използва като склад за освобождаване на калций в кръвообращението, когато е необходимо. Калцият е необходим за много повече от костно здраве.

Храненето с богати на калций храни прави възможно нашето тяло да постигне оптимална нервна трансмисия, съсирване на кръвта, хормонална секреция и мускулна контракция.

Калцийът в кръвта е строго контролиран, тъй като играе толкова много критични функции, включително балансиране на киселинното / алкалното тяло на организма и рН.

Тялото ще заема калций от костите според нуждите, толкова често, че костите всъщност се ремонтират на всеки 10 години.

Симптомите на калциевия дефицит могат да включват:

  • Остеопения или остеопороза
  • Кариес
  • Мускулно напрежение
  • Високо кръвно налягане

За да може тялото ви да абсорбира калций, тялото ви също се нуждае от магнезий, витамин D и витамин К. Затова хранителните източници и сложните хранителни добавки се предпочитат от изолираните калциеви добавки, за да задоволят вашите нужди от калций.

Свързана статияПолзи от Селен, признаци на недостиг и храни!

RDA за калций е 1000 милиграма на ден за мъже и жени под 50 и 1200 милиграма на ден за тези на възраст над 50 години.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button