Хлорофил за пиене: Какво казват 10 научни проучвания за ползите ?

Здравните ползи от хлорофила включват укрепване на кръвоносни органи, предотвратяване на анемия и изобилие от кислород в организма.

Зареден с антиоксидантна сила, той оказва благотворен ефект върху различни медицински състояния като рак, безсъние, зъбни заболявания, синузит, панкреатит и камъни в бъбреците.

Какви са позлите на Хлорофил за пиене?

Помага при нормално съсирване на кръвта, заздравяване на рани, хормонален баланс, дезодориране, детоксикация на организма и стимулиране на храносмилането.

Той има лечебни ефекти върху окисляването и възпалителните състояния като артрит и фибромиалгия.

Той има анти-стареене и антимикробни свойства и помага за укрепване на имунната система на тялото.

Какво е хлорофил?

Хлорофилът е зелен пигмент, присъстващ в растенията, който улеснява усвояването на светлината от слънцето. Тя има способността да преобразува тази светлинна енергия в използваема форма, която се използва за различни процеси като фотосинтезата, по силата на която зелените растения подготвят собствена храна.

Клетките на растенията съхраняват слънцето и го правят достъпни за наша консумация. Всъщност това е причината за зеления цвят и пигментацията на растенията. Има различни форми на хлорофил, които се срещат естествено, като хлорофил а и хлорофил b. От тях най-важната и широко разпространена форма в растенията е хлорофил а.

Хлорофилинът е производно на хлорофил и се получава от сместа от натриеви и медни соли, получени от хлорофил. Докато хлорофилът е разтворим в мазнини, хлорофилинът е водоразтворим и също се използва като алтернативно лекарство.

Интересен факт за хлорофила е, че неговата молекулярна структура е подобна на тази на хемоглобина, която е критична част от човешката кръв. Единственото изключение е техният централен атом, който е желязо за хемоглобин и магнезий за хлорофил. Благодарение на това уникално качество течен хлорофил изпълнява същата функция в организма като хемоглобина. Въпреки, че светът на храненето все още не се възхищава на истинския си потенциал, той продължава да бъде сред най-критичните елементи за растенията и биологичния свят от векове насам.

 

Хранителна стойност на хлорофил

Това е пигмент, открит в растенията, който е пълен с набор от мощни хранителни вещества. Той е добър източник на витамини като витамин А, С, Е, К и бета-каротин. Той е богат на антиоксиданти, жизненоважни минерали като магнезий, желязо, калий, калций и есенциални мастни киселини.

Ползи за здравето от хлорофил

Ползите за здравето на хлорофила включват способността му да увеличава червените кръвни клетки, предотвратява рака, стареенето и много други.

Увеличава червените кръвни клетки

Хлорофилът подпомага възстановяването и зареждането на червените кръвни клетки. Работи на молекулярни и клетъчни нива и има способността да регенерира тялото ни. Той е богат на живи ензими, които помагат при прочистване на кръвта и повишават способността на кръвта да носи повече кислород. Той е създател на кръв и също така е ефективен срещу анемията, която се причинява от дефицит на червени кръвни клетки в тялото.

Предотвратява рака

Хлорофилът е ефективен срещу рак като рак на дебелото черво и стимулира индуцирането на апоптоза. Той осигурява защита срещу широк спектър от канцерогенни вещества във въздуха, варени меса и зърнени храни. Изследванията са направили очевидно, че той помага за ограничаване на стомашно-чревната абсорбция на вредни токсини, известни също като афлатоксини в организма. Хлорофилът и неговият производствен хлорофилин инхибират метаболизма на тези прокарциногени, които могат да увредят ДНК и също да доведат до рак на черния дроб и хепатит.

Антиоксидантни свойства

Той притежава силен антиоксидантен капацитет заедно със значително количество основни витамини. Тези ефективни радикални смазвачи в него помагат да се неутрализират вредните молекули и да се предпази от развитието на различни заболявания и увреждания, причинени вследствие на оксидативния стрес, причинен от свободните радикали.

Лекува артрит

Противовъзпалителните свойства на хлорофила са от полза за артрита. Проучванията показват, че хлорофилът и неговите производни пречат на растежа на бактериално-индуцираното възпаление. Тази защитна природа на хлорофила го прави мощна съставка за приготвянето на фитомедицини за лечение на болезнени медицински състояния като фибромиалгия и артрит.

Детоксифицира тялото

Предимства на хлорофила: Растителният пигмент, който изцелява + детоксикира по-добре

Той има пречистващи свойства, които помагат за детоксикацията на тялото. Изобилието от кислород и здравословното кръвотечение, причинено от хлорофила в организма, го насърчава да се отърве от вредните примеси и токсини. Той образува комплекси с мутагените и има способността да свързва и промива токсичните химикали и тежките метали като живака от тялото. Това помага за детоксикацията и съживяването на черния дроб.

Забавя стареенето

Той помага за борба с последиците от стареенето и подпомага поддържането на здрави тъкани, придаващи богатството на антиоксиданти и наличието на магнезий. Той стимулира ензимите против стареене и насърчава здравословната и младостта на кожата. В допълнение към това витамин К, който се съдържа в него, почиства и подмладява надбъбречните жлези и подобрява надбъбречните функции в тялото.

Подобрява здравето на храносмилането

Хлорофилът насърчава здравословното храносмилане чрез поддържане на чревната флора и стимулиране на движенията на червата. Той действа като естествено лекарство към чревния тракт и помага при обновяването на тъканите на раните на червата.

Диетите, които са с недостиг на зелени зеленчуци и включват основно червено месо, представляват повишен риск от разстройства на дебелото черво. Според изследването, тя улеснява чревното почистване чрез инхибиране на цитотоксичността, предизвикана от хранителната хема и предотвратяването на пролиферацията на колоноцитите. Той е ефективен при запек и облекчава дискомфорта, причинен от газа.

Предотвратява безсънието

Хлорофилът оказва успокояващ ефект върху нервите и е полезен при намаляване на симптомите на безсъние, нервност и раздразнителност на тялото.

Антимикробни свойства

Той има ефективни антимикробни свойства. Последни проучвания показаха лечебния ефект на алкалния разтвор на хлорофил в борбата с болестно състояние, наречено Candida albicans, което е инфекция, причинена от свръхрастеж на вид дрожди, наречени Candida, които вече присъстват в малки количества в човешкото тяло.

Повишава имунитета

Той спомага за укрепването на клетъчните стени и цялостната имунна система на тялото, която придава своя алкален характер. Анаеробните бактерии, които подпомагат развитието на болести, не могат да оцелеят в предлаганата от тях алкална среда. Заедно с това, той е оксигенатор, който насърчава способността на организма да се бори с болести и повишава енергийните нива и ускорява лечебния процес.

Борба с лошото дишане

Хлорофилът се оценява за неговите дезодориращи свойства. Това е ефективно средство за борба с лошия дъх и се използва в устата. Слабо храносмилателно здраве е една от основните причини за лош дъх. Извършва двойно действие, като елиминира вонята от устата и гърлото и стимулира храносмилането чрез почистване на дебелото черво и кръвта. Дезодориращият ефект на хлорофила също е ефективен при мирис на рани. Той се прилага перорално на пациенти, страдащи от колостомии и метаболитни нарушения, като триметиламинурия, за да се намали миенето на фекалиите и урината.

Ускорява изцелението

Това е лечител на супер рани. Изследванията сочат, че локалната употреба на хлорофилни разтвори е ефективна при лечението на изложени рани и изгаряния. Той помага за намаляване на локалното възпаление, укрепва тъканите на тялото, подпомага умъртвяването на микроби и подобрява устойчивостта на клетките срещу инфекции. Предотвратява растежа на бактериите, като дезинфекцира околната среда и ги прави враждебни към растежа на бактериите и ускорява заздравяването. Хлорофилната терапия също е доста ефективна при лечението на хронични варикозни язви на крака.

Лекува анемия

Той съдържа витамин К, който е жизненоважен за нормалното съсирване на кръвта. Използва се при натуропатия за лечение на кървене от носа и за жени, страдащи от анемични състояния и тежко менструално кървене.

Предотвратява камъни в бъбреците

Помага при предотвратяването на образуването на камъни в бъбреците. Витамин К, който се съдържа в него, образува съществени съединения в урината и спомага за намаляване на растежа на кристалите на калциевия оксалат.

Лекува синузит

Той е ефективен при лечението на различни респираторни инфекции и други състояния като студ, ринит и синузит.

Балансира хормоните

Това е полезно за поддържане на сексуалния хормонален баланс както при мъжете, така и при жените. Витамин Е, присъстващ в хлорофила, помага да се стимулира производството на тестостерон при мъже и естроген при жените.

Източници на хлорофил

Не е много трудно да включим хлорофила в нашата ежедневна диета, тъй като почти всички зелени растения са богати на хлорофил а и много зеленчуци, които са редовна част от нашата храна, съдържат хлорофил както и хлорофил b. Консумацията на зеленчуци като рукола, пшенична трева, праз, зелен фасул и тъмнозелени листни зеленчуци като магданоз, зеле, градински кресон, швейцарски картофи и спанак го осигуряват естествено на тялото.

Други източници включват кълнове, синьо-зелени водорасли като хлорела и спирулина. Прегряването на храната има тенденция да унищожи съдържанието на хлорофил и магнезий, яденето на сурови или на пара зеленчуци е най-добрият начин за максимална полза.

Предпазни мерки

Въпреки клиничната употреба в продължение на много години, токсичните ефекти на естествения хлорофил в нормални дози не са известни. Въпреки това, тя може да предизвика известно обезцветяване на езика, урината или изпражненията, когато се прилага перорално. Заедно с това може да причини леко парене или сърбеж при локално приложение.

В редки случаи предозирането може да доведе до диария, абдоминални спазми и нестабилни движения на червата. При такива обстоятелства е препоръчително да се потърси лекарска намеса.

Бременните или кърмещите жени трябва да се въздържат от употребата на търговски налични добавки от хлорофил или хлорофил, поради липсата на доказателства за безопасност.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button