Капсаицин- 6 действия върху тялото

Обичате ли пикантния вкус, който чушкито може да предложи? Тогава имате късмет, защото капсаицинът може да ви помогне да предотвратите рака, да се борите с диабета и дори да облекчите болката.

Известен като фактор за подправки в чушки, капсаицинът дава на тези вкусни зеленчуци топлината си.

В статията ще прочетеш научно доказана информация за:

Действие на капсаицин

Ето най-важните ползи, които трябва да запомните:

1. Може да бъде полезен при лечението на рака

От многобройните предимства, които консумират капсаицин, някои от тях са преразгледани, както и неговият мощен ефект срещу рака.

Например, различни проучвания показват, че капсаицинът може ефективно да се бори срещу рака на простатата, включително проучване от 2006 г. в Училището по медицина на UCLA, заявявайки, че има „дълбок антипролиферативен ефект“ върху този вид рак. Изследователите установяват, че приемането на капсаицин перорално спира разпространението на ракови клетки на простатата, както и причинява апоптоза (клетъчна смърт) в повече от един тип клетки на рак на простатата.

В изследване на гербилите учените открили, че капсаицинът е ефективен срещу гастрит, индуциран от H. pylori, инфекция на стомашната лигавица, причинена от бактериите, проникващи във вътрешния лигавичен слой. Това състояние е от особена важност в развиващите се страни, където условията на живот също са свити, където бактерията Н. pylori е най-разпространена. Капсаицинът заедно с пиперина в това проучване е действал чрез намаляване на възпалението, причинено от вируса и следователно е било установено, че е полезен начин за предотвратяване на следващата стъпка в тази бактериална инфекция: рак на стомаха.

2. Намалява честотата на главоболието

Използването на капсаицин е обща техника за облекчаване на болката, която обсъждам по-подробно по-долу. Едно специфично лекарство за болка, което обикновено включва кремообразната форма на това естествено средство за облекчаване на болката, е лечението на клъстерни главоболия. Различни от мигрена или напрегнати главоболие, тези повтарящи се специфични главоболия се описват от повечето като най-тежката болка, която някога са преживели, като някои жени дори ги сравняват с болката при раждането.

Докато те са редки, клъстерните главоболия са изтощаващи и могат да продължат от шест до 12 седмици. Има много начини на живот и диетични възможности, които са полезни при лечението им, включително прилагането на капсаицинов крем във вътрешността на ноздрата отстрани на главата, страдащи от главоболие. Чрез многократно прилагане на крема субектите установяват, че честотата на главоболието им се понижава до 60 дни след прекратяване на това лечение в проучване, проведено от Института по вътрешна медицина и клинична фармакология във Флорентинския университет, Италия.

3. Премахва болката

Капсаицинът е общоизвестен болкоуспокояващ агент. Причините за това са широко неизвестни, въпреки че учените разкриват повече за механизмите, които използват, за да осигурят облекчение. Изглежда, че в голяма част капсаицина осигурява аналгетично облекчение чрез активиране на TRPV1 рецептора, което след това причинява на мозъка да освободи невротрансмитер, наречен „субстанция П“  .

Особено в кремообразна форма, тя се използва от много години за лечение на болка, свързана с остеоартрит, ревматоиден артрит и фибромиалгия, както и някои видове болки в ставите.

4. Лекува псориазис

В допълнение към лечението на болката капсаицинът отдавна е известен със своята способност да лекува различни кожни състояния, включително сухата, сърбяща кожа на псориазис. Субстанцията Р изглежда е ефективно лечение за това състояние, тъй като изследванията показват, че продължителното прилагане на капсаицинов крем показва драстично намалено количество пробив на псориазис върху кожата. Въпреки това, пациентите съобщават, че първоначалните приложения на крем капсаицин са дошли с някои леки изгаряния, сърбеж и болка, които са изчезнали след първите няколко приложения.

5. СПИН и управлението на диабета

Както много от характеристиките на здравословните храни, капсаицинът е много полезен, когато се стремим да предотвратим и лекуваме диабета. Постоянно консумиращи храни с високо съдържание на това хранително вещество е доказано, че подобряват кръвната захар и инсулиновите реакции при мъжете и жените, както и при жените с гестационен диабет.

Болезнено състояние, свързано с диабет, диабетна невропатия, също може да бъде лекувано с капсаицинов крем, за да се намалят реакциите на болката.

6. Помага в усилията за отслабване

Ако се опитвате да отслабнете, вероятно трябва да помислите за храна, богата на капсаицин, като например люти чушки. Изследванията установяват, че яденето на тези пикантни храни е свързано с по-ниско телесно тегло, ускорява метаболизма, помага за изгарянето на мазнините и потиска апетита.

С изключение на звънеца, капсаицинът обикновено е синоним на чушки. Това също е една от характеристиките на лют червен пипер, които го правят толкова полезен.

Какво представлява капсаицинът?

Като молекулярно съединение, намиращо се в пикантни пиперки, капсаицинът не съдържа диетично съдържание, като калории или допълнителни хранителни вещества.

Намира се във всяка част на пипер, освен семена, въпреки че най-високата концентрация на капсаицин се намира във вътрешната стена, където семената се прикрепят.

Докато мнозина намират топлината на тези чушки вълнуващи за създаването на YouTube видеоклипове от себе си, ядейки най-горещите, за които могат да се хванат, капсаицинът е ценен за повече от забавление.

Това е доказано помощ за загуба на тегло, борба с рака и дори хронична болка. Това се дължи на факта, че капсаицинът се свързва с ванилоиден рецептор, известен като TRPV1, който е сигнализиран от топлината и също така получава сигнали, когато клетките в тялото са физически изгорени или увредени.

Как да използвате капсаицин ?

Най-простият начин да въведете капсаицин във вашата система е да ядете храни, които го съдържат, а именно всички сортове пипер, с изключение на камбала, който не съдържа капсаицин, дължащ се на рецесивен ген, който съдържа. Ако не сте свикнали да ядете пикантни храни, важно е да ги вземете бавно и да започнете с много леки разновидности, преди да се опитате да стигнете до този Каролина жътвар.

Търсите ли полезни начини за въвеждане на богати на капсаицин чушки в рутината си? Опитайте тази рецепта за агнешко бургери, което създадох, че е достатъчно мека за децата, въпреки че съдържа jalapeno. Честване на голяма игра с приятели? Помогнете им да намерят и предимствата на капсаицин, като направите тези безплатни буфелни пилешки оферти с глутен с кайен на прах.

История на Капсаицин и интересни факти

Чилият пипер са били наоколо известно време, но активният „пикантен“ компонент на капсаицин не е бил изолиран до 1846 г., когато един човек на име JC Thresh го е идентифицирал и му е дал името „капсаицин“. Нечиста форма на съединението е е бил извлечен от чушки през 1819 г. от Кристиан Фридрих Бучолц, който го е дал на сега разрушеното име „capsicim“, след формата на Capsicum, от който е взет.

Век след първоначалното откритие, химическата му структура е записана през 1919 г. от E.K. Нелсън и създаден в синтетична форма през 1930 г. от Е. Spath и F.S. Дарлинг.

Предпазни мерки за капсаицин

Поради ефекта, предизвикващ болка, капсаицинът трябва да се яде и да се приема внимателно. Обикновено количеството, установено в обикновените храни, е безопасно за консумация, но понякога се свързва със стомашна болка, гадене, диария и други проблеми с храносмилането. При допълнителна форма се препоръчва не повече от три грама на ден.

Възможно е капсаицинът да предизвика киселинен рефлукс при някои индивиди, така че ако преживеете това лошо храносмилане редовно, след като ядете пикантни храни, може би си струва да се избегнете.

Финални думи за капсаицин

  • Капсаицинът е съставът, който се среща в почти всички видове чушки, отговорен за даването им на „топлина“.
  • Въпреки че всички начини, по които действа, остават загадка, един от основните начини, по които спомага за борбата и лечението на заболяванията, е чрез сигнализиране на TRPV1 рецептора, който след това казва на мозъка да освободи Substance P, невротрансмитер, който предизвиква лек възпалителен отговор за възстановяване на увреждането на клетките.
  • Това е важен инструмент в борбата с рака, като има доказани противоракови и противоракови ефекти за различни видове заболявания, включително белодробна, стомашна, PEL и рак на гърдата.
  • Другите ползи за здравето на капсаицин включват способността му да осигури облекчаване на болката, да намали честотата на клъстерните главоболия, да лекува псориазис, да управлява диабета и да ви помогне да отслабнете.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button