Увеличени лимфни възли: 9 естествени начини за лечение

Знаехте ли, че човешкото тяло има около 600 лимфни възли? Всички тези малки възли на лимфната система работят, за да ни предпазят от заболяване и увреждащо, причиняващо заболяване възпаление. Но понякога може да забележите, че вашите лимфни възли се чувстват подути, нежни и дори болезнени при докосване. Това състояние, наречено лимфаденит, обикновено е признак на бактериална инфекция някъде в тялото.

Вярно е, че антибиотиците и дори операцията могат да помогнат за лечението на лимфаденити. Понякога тези опции са необходими, но по-естествен подход, като използването на антибактериални етерични масла, също е много ефективен. Освен това природните лечения за лимфаденит не повишават риска от развиване на резистентност към антибиотици или водят до гастроинтестинални увреждания.

Какво е увеличени лимфни възли ?

Лимфаденитът се появява, когато се увеличи един или повече от лимфните възли, обикновено поради инфекция. В действителност, лимфните възли са важна част от имунната система. Те съдържат бели кръвни клетки, наречени лимфоцити. Белите кръвни клетки се борят с инфекции, като произвеждат протеини, които улавят и борят нашествениците, като вируси и други микроби.

Тези лимфни възли (или жлези) са малки, боб-образни структури, разположени по лимфни съдове. Лимфните съдове се свързват помежду си в лимфните вериги в тялото, подобно на кръвоносните съдове. Лимфът е отговорен за източването на течности от тъканите и транспортирането им до лимфните възли, които след това унищожават бактерии и други вредни вещества. След като лимфните възли почистват течността, те се връщат обратно в главната вена, наречена висша вена кава, където влиза в кръвния поток.

Общи признаци и симптоми

Основният симптом на увеличени лимфни възли е уголемените или подути лимфни възли. Обикновено лимфен възел с нормален размер е с диаметър по-малък от един сантиметър; Има обаче изключения в лимфните възли в различни части на тялото. Също така, децата обикновено имат по-големи лимфни възли на възраст между 2 и 10.

Симптомите на заразен лимфен възел или група инфектирани лимфни възли могат да включват:

  • подути лимфни възли, които стават по-големи от 0,5 до 1 сантиметър, в зависимост от
  • местоположението
  • твърди лимфни възли
  • лимфни възли, които причиняват болка и нежност при докосване
  • зачервяване и нежност на кожата над лимфните възли

В тежки случаи усложненията от нелекуван лимфаденит могат да доведат до образуване на абсцес, който трябва да се отцеди хирургически, целулит (кожна инфекция), сепсис (кръвна захар) или фистули, които могат да се развият с туберкулозен лимфаденит.

Видове увеличени лимфни възли

Има два вида лимфаденити, локализиран лимфаденит, който е най-често срещаният тип и генерализиран лимфаденит. Локализираният лимфаденит включва само един или няколко възли, които са близо до заразената област; например, ако са заразени с тонзилите, близките лимфни възли ще се увеличат забележимо. В 75% от всички случаи, локализирани са разширени лимфни възли, като повече от 50% се намират в областта на главата и шията.

Причини и рискови фактори

Лимфаденитът се получава, когато лимфните възли станат подути и уголемени. Това често е в отговор на бактерии, вируси или гъбички в околните области на тялото, като кожата, ухото, носа или окото. Това често е усложнение на някои бактериални инфекции, причинени от бактерии като стрептококи (който причинява стрептокок в гърлото) или стафилококи.

В някои случаи, лимфаденитът се причинява от други инфекции като туберкулоза, болест на надраскване при котки или моно. Туберкулозата е инфекциозно заболяване, което обикновено засяга белите дробове. Може да се появи постепенно увеличаване на безболезненото подуване, което се проявява в един или повече лимфни възли. В по-тежки случаи туберкулозният лимфаденит може също да причини системни симптоми като треска, загуба на тегло, умора и нощно изпотяване.

Конвенционално лечение

Лечението на лимфаденитите зависи от вида на инфекцията, която се разпространява в лимфните възли. Бързото лечение на инфекцията е много важно. След като инфекцията се разпространи в някои лимфни възли, тя бързо може да се разпространи в други възли и други части на тялото ви.

Първата линия на конвенционално лечение за лимфаденит е антибиотиците. Според изследванията, публикувани в докладите за текущите инфекциозни болести, антибиотичната терапия често е успешна в ранните етапи на болестта. Все пак, увеличаването на разпространението на антибиотик-резистентни бактерии, по-специално метицилин-резистентните S. aureus, наложило да се изберат други антибиотици, които са показали по-малко съпротивление или отиват с други форми на лечение.

9 Природни лечения за увеличени лимфни възли

1. Суров чесън

Изследванията показват, че суровият чесън, особено химичните съединения, намиращи се в чесъна като алицин, е много ефективен при унищожаването на безброй микроорганизми, които са отговорни както за често, така и за редки инфекции. Антимикробните, антивирусните и противогъбичните свойства на чесъна могат да помогнат за облекчаване на инфекциите, които водят до лимфаденит. Счупете и яжте 2-3 скилидки суров чесън всеки ден, докато инфекцията изчезне.

2. Мед

Медът показва значителна бактерицидна активност срещу резистентни към антибиотици бактерии, които причиняват сериозни инфекции, според изследване, публикувано в Азиатския тихоокеански вестник на Тропическа биомедицина. Изследователите предполагат, че маният мехур и дори суровият мед имат ниско рН съдържание и високо съдържание на захар, това може да попречи на растежа на микробите. По-специално манкуският мед може да спре растежа на бактериите в организма и да помогне за лечение на бактериални инфекции, които причиняват разширени лимфни възли.

3. Колоидно сребро

Можете да използвате колоидното сребро като естествено средство за лимфаденит. Той директно се свързва с бактериалните клетъчни мембрани и предизвиква ефекти на дишане. За разлика от антибиотичните лекарства, колоидното сребро не създава устойчивост или имунитет в организмите, които са убити от него. Вместо това, колоидното сребро разрушава патогени, причиняващи болести и инфекции, в рамките на минути от излагането им.

5. Витамин С

Витамин С може да помогне за подобряване на стресирана имунна система, която се бори с инфекция. Тя играе важна роля в подпомагането на тялото да се защити. Също така намалява шансовете за развитие на усложнения от инфекции като лимфаденит.

6. Корен от Астрагал

Коренът на Astragalus помага за подуване на лимфните възли, причинени от вирусна инфекция, като моно. Това е така, защото има мощни антивирусни, антимикробни и противовъзпалителни способности. Астрагал се използва често в традиционната китайска медицина за лечение на голямо разнообразие от заболявания и нарушения на тялото, поради нейните имунно-стимулиращи ефекти.

7. Етерично масло от риган

Проучване от 2016 г., публикувано във Frontiers in Microbiology, показва, че маслото от риган има мощна антибактериална активност срещу някои антибиотично резистентни бактериални щамове. Оригановото масло показва бактерицидни ефекти срещу всички 17 щамове, които са тествани, поради нейните имунно-стимулиращи ефекти.

8. Етерично масло от чаено дърво

Проучванията от Индия показват, че масло от чаено дърво е ефективно срещу бактериите и може да помогне за борба с инфекциите. Изследванията показват, че при прилагане на масло от чаено дърво, има незабавен ефект, последван от забавен ефект в продължение на 24 часа. Това означава, че след използване на масло от чаено дърво, има първоначален клетъчен отговор. След това маслото продължава да работи в тялото, за да се бори с инфекцията.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button