Абилифай – Какво лекува и Какви са страничните ефекти

Какво представлява Абилифай ?

Абилифай (арипипразол) е антипсихотично лекарство. Той действа чрез промяна на действията на химикалите в мозъка.

Абилифай се използва за лечение на симптомите на психотични състояния като шизофрения и биполярно разстройство (маниакална депресия). Не е известно дали арипипразол е безопасен или ефективен при деца под 13 години с шизофрения или деца под 10 години с биполярно разстройство.

Абилифай се използва заедно с други лекарства за лечение на голямо депресивно разстройство при възрастни.

Абилифай се използва също при деца на 6-годишна възраст или по-големи, които имат нарушение на Tourette или симптоми на аутистично разстройство (раздразнителност, агресия, промени в настроението, гърчове и самонараняване).

Важна информация

Абилифай не е одобрен за употреба при психотични състояния, свързани с деменция. Абилифай може да увеличи риска от смърт при по-възрастни хора, страдащи от деменция.

Някои млади хора имат мисли за самоубийство, когато приемат лекарства за тежко депресивно разстройство и други психични разстройства. Бъдете нащрек за промени в настроението или симптомите. Съобщете на Вашия лекар за нови или влошаващи се симптоми.

Някои млади хора имат мисли за самоубийство, когато приемат лекарства за тежко депресивно разстройство и други психични разстройства. Вашият лекар ще трябва да провери напредъка ви при редовни посещения, докато използвате Абилифай. Вашето семейство или други лица, които се грижат, също трябва да бъдат нащрек за промени в настроението или симптомите.

Спрете да използвате Абилифай и незабавно се обадете на Вашия лекар, ако имате следните симптоми: треска със задушни мускули и бърз сърдечен ритъм; неконтролирани движения на мускулите; симптоми, които се появяват внезапно като скованост или слабост, силно главоболие и проблеми с визията, говора или равновесието.

Преди да приемете това лекарство

Не трябва да приемате Абилифай , ако сте алергични към арипипразол.

Abilify не е одобрен за употреба при психотични състояния, свързани с деменция. Арипипразол може да увеличи риска от смърт при възрастни пациенти с свързани с деменция заболявания.

За да сте сигурни, че Абилифай е безопасно за Вас, уведомете Вашия лекар, ако имате:

 • чернодробно или бъбречно заболяване;
 • сърдечни заболявания, високо или ниско кръвно налягане, проблеми със сърдечния ритъм;
 • висок холестерол или триглицериди (вид мазнини в кръвта);
 • анамнеза за ниски нива на бели кръвни клетки (WBC);
 • анамнеза за сърдечен удар или инсулт;
 • припадъци или епилепсия;
 • проблеми с гълтането;
 • лична или фамилна анамнеза за диабет; или
 • анамнеза за обсесивно-компулсивно разстройство, разстройство на импулсния контрол или
 • пристрастяване.

Течната форма (перорален разтвор) на това лекарство може да съдържа до 15 грама захар на доза. Преди да приемете Абилифай перорален разтвор, уведомете Вашия лекар, ако имате диабет.

Абилифай може да причини висока кръвна захар (хипергликемия). Ако сте диабетици, редовно проверявайте нивата на кръвната захар, докато приемате това лекарство.

Орално разпадащата се таблетна форма на това лекарство може да съдържа над 3 милиграма фенилаланин на таблетка. Преди да приемете Абилифай , уведомете Вашия лекар, ако имате фенилкетонурия.

Приемът на антипсихотична медицина през последните 3 месеца от бременността може да доведе до проблеми при новороденото, като симптоми на отнемане, проблеми с дишането, проблеми с храненето, тревожност, треперене и неприятни мускули. Въпреки това, може да имате симптоми на отнемане или други проблеми, ако спрете приема на Вашето лекарство по време на бременност. Ако забременеете, не спирайте приема на Абилифай без съвет от Вашия лекар.

Как трябва да приемам Абилифай ?

Приемайте Абилифай точно както е предписано от Вашия лекар. Следвайте всички указания на етикета си с рецепта. Вашият лекар може понякога да промени дозата Ви, за да се увери, че получавате най-добри резултати. Не приемайте това лекарство в по-големи или по-малки количества или по-дълго от препоръчаното.

Не приемайте Абилифай повече от 6 седмици, освен ако Вашият лекар не Ви е казал.

Абилифай може да се приема със или без храна.

Измерете течността с дозиращата спринцовка или със специална доза-мерителна лъжица или медицинска чаша. Ако нямате устройство за измерване на дозата, попитайте фармацевта си за едно.

За да вземете перорално разпадащата се таблетка (Discmelt):

 • Съхранявайте таблетката в блистерната опаковка, докато не сте готови да я приемете. Отворете опаковката и отлепете фолиото. Не изтласквайте таблет през фолиото защото може да повредите таблетката.
 • Използвайте сухи ръце, за да махнете таблетката и да я поставите в устата си.
 • Не поглъщайте таблетката цяла. Позволете му да се разтвори в устата без да дъвче. Ако е необходимо, можете да пиете течност, за да поглъщате разтворената таблетка.
 • Използвайте Абилифай редовно, за да получите най-голяма полза. Изтеглете рецептата си отново, преди да изчерпите лекарството напълно.

Не трябва да спирате внезапно употребата на Абилифай . Спирането внезапно може да влоши състоянието ви.

Вашият лекар ще трябва да провери напредъка ви, докато използвате това лекарство.

Съхранявайте при стайна температура далеч от влага и топлина. Abilify течност може да се използва до 6 месеца след отваряне, но не след датата на изтичане на срока на годност върху етикета на лекарството.

Какво ще стане, ако пропусна доза?

Вземете пропуснатата доза веднага щом си спомните. Пропуснете пропуснатата доза, ако е почти време за следващата насрочена доза. Не вземайте допълнително лекарство, за да компенсирате пропуснатата доза.

Какво ще се случи, ако прекаля доза?

Потърсете спешна медицинска помощ или обадете се на линия за Бърза помощ на 112.

Симптомите на предозиране могат да включват сънливост, повръщане, агресия, объркване, треперене, бърз или бавен сърдечен ритъм, припадъци (конвулсии), затруднено дишане или припадък.

Какво трябва да избягвам докато приемам Абилифай ?

Това лекарство може да наруши вашето мислене или реакции. Бъдете внимателни, ако шофирате или правите нещо, което изисква да сте бдителни. Избягвайте да се изправяте твърде бързо от седнало или легнало положение или може да се почувствате замаяни. Замаяност или тежка сънливост могат да причинят падане, фрактури или други наранявания.

Странични ефекти

Свържете се веднага с Вашия лекар, ако имате:

 • силно възбуда, стрес или неспокойно усещане;
 • потрепвания или неконтролируеми движения на очите, устните, езика, лицето, ръцете или краката;
  маска-подобен вид на лицето, проблеми с преглъщането, проблеми с говора;
 • гърчове (конвулсии);
 • мисли за самоубийство или нараняване;
 • тежка нервна система – много твърди (твърди) мускули, висока температура, изпотяване, объркване,
 • бързи или неравномерни сърдечни ридове, треперене, усещане, че може да изтече;
 • ниски кръвни клетки – внезапна слабост или неразположение, повишена температура, втрисане, болки в гърлото, подути венци, болезнени рани в устата, червени или подути венци, кожни рани, симптоми на
 • настинка или грип, кашлица, затруднено дишане; или
 • висока кръвна захар – повишена жажда, повишено уриниране, глад, сухота в устата, мирис на плодов дъх, сънливост, суха кожа, загуба на тегло.

Възможно е да имате повишени сексуални желания, необичайни принуди да играете хазарт или други интензивни пориви, докато приемате това лекарство. Говорете с Вашия лекар, ако това се случи.

Честите нежелани реакции при Абилифай могат да включват:

 • качване на тегло;
 • замъглено зрение;
 • гадене, повръщане, промени в апетита, запек;
 • главоболие, замайване, сънливост, чувство на умора;
 • тревожност, чувство на неспокойствие;

Какви други лекарства ще повлияят на Абилифай?

Приемането на Абилифай с други лекарства, които ви карат да сънувате или да забавите дишането си, може да доведе до опасни или животозастрашаващи странични ефекти. Посъветвайте се с Вашия лекар, преди да приемете хапче за сън, лекарство против наркотична болка, лекарство за кашлица за рецепта, мускулен релаксатор или лекарство за тревожност, депресия или гърчове.

Много други лекарства могат да взаимодействат с арипипразол. Това включва лекарства с рецепта и лекарства без рецепта, витамини и растителни продукти. Не всички възможни взаимодействия са изброени тук. Уведомете Вашия лекар за всички ваши лекарства и за всяко започване или спиране на употреба по време на лечението с Абилифай.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button