Фибромиалгия: Какво е това? – причини, лечение

Една от най-четите причини за хроничната болка е фибромиалгията, засягаща милиони хора по света.

Тази статия разкрива всичко, което трябва да знаете на тема фибромиалгията, като изследва нейните симптоми, причини и потенциални лечения.

Kакво представлява Фибромиалгия?

Фибромиалгията е хронично заболяване, характеризиращо се с мускулно-скелетна болка, умора и чувствителност в различни части на тялото 1Wolfe, F. & Walitt, B. Culture, science and the changing nature of fibromyalgia. Nat. Rev. Rheumatol. 9, 751–755 (2013). A detailed overview on the different definitions and understanding of fibromyalgia over the past 100 years. (Article )( PubMed ).

Болката, свързана с фибромиалгията, често е придружена от нарушения на съня, промени в настроението и когнитивни проблеми, като това е причината трудно да бъде открита от пациета и лекарят.

Защо изпитваме болка ?

Изследователите смятат, че повторното стимулиране на нервите предизвиква промяна в мозъците на хората с фибромиалгия.

Тази промяна включва ненормално увеличение на нивата на определени химикали в мозъка, които сигнализират за болка (невротрансмитери).

Освен това рецепторите на болката в мозъка изглежда развиват някаква памет на болката и стават по-чувствителни, което означава, че могат да реагират прекалено на сигнали за болка.

Какви са симпсотмите на Фибромиалгия

Има няколко признака, които разкриват състоянието:

1. Широко разпространена болка по тялото

Отличителният белег на фибромиалгията е широко разпространена болка, която засяга различни части на тялото.

От постоянни тъпи болки до остри, стелкови болки, хората с фибромиалгия често изпитват дискомфорт, който понякога не спира с дни.

2. Умора и стрес

Хроничната умора е често срещан признак на фибромиалгията, като води до редица други здравословни проблеми.

Фибромиалгията обикновено се счита за свързано със стрес разстройство, което включва ненормално функциониране на оста хипоталамус-хипофиза-надбъбречна жлеза (HPA).

3. Когнитивно увреждане

Наричани „фибро мъгла“, когнитивните проблеми, като загуба на памет и затруднено концентриране са преобладаващи при пациенти с фибромиалгия.

Това когнитивно увреждане може допълнително да изостри болката в тялото.

Причините за фибромиалгия

Въпреки че точната причина за фибромиалгията остава неуловима, се смята, че различни фактори допринасят за нейното развитие.

Генетика, инфекции и физическа или емоционална травма са сред потенциалните задействания, които изследователите проучват.

Диагностициране на фибромиалгия:

Диагностицирането на фибромиалгия може да бъде сложен процес, тъй като няма специфични лабораторни тестове или образни изследвания, които окончателно да потвърдят диагнозата.

Здравните специалисти често разчитат на комбинация от медицинска история, симптоми и физически прегледи, за да достигнат до диагноза.

Лечение и управление на заболяването

Въпреки че няма лек за фибромиалгия, мултидисциплинарен подход към управлението може значително да подобри качеството на живот на засегнатите.

Плановете за лечение често включват комбинация от лекарства, физиотерапия и промени в начина на живот.

Освен това, психичното здраве играе решаваща роля в справянето с това заболяване.

Домашни средства при фибромиалгията

Самостоятелната грижа е от решаващо значение за управлението на фибромиалгията.

  • Намали стреса. Разработване на план за избягване или ограничаване на свръхекспресията и емоционалния стрес. Позволете си всеки ден да се отпуснете. Това може да означава да се научиш как да кажеш „не“ без вина. Но се старайте да не променяте напълно рутината си. Хората, които напуснат работа или отпаднат от цялата си дейност, са склонни да вършат по-лошо от тези, които остават активни. Опитайте техники за управление на стреса, като дълбоко дихателни упражнения или медитация.
  • Наспи се. Тъй като умората е една от основните характеристики на фибромиалгията, необходимостта от сън е от съществено значение. В допълнение към разпределянето на достатъчно време за сън, практикувайте добри навици за сън, като например да си легнете и да ставате по едно и също време всеки ден и да ограничавате дневната пелерина.
  • Упражнявай се редовно. На първо място упражнението може да увеличи болката ви. Но това постепенно и редовно често намалява симптомите. Подходящите упражнения могат да включват ходене, плуване, колоездене и водна аеробика. Физиотерапевтът може да ви помогне да разработите програма за домашно упражнение. Протягане, добри поза и релаксиращи упражнения също са полезни.
  • Поддържайте здравословен начин на живот. Яжте здравословни храни. Ограничете приема на кофеин. Направете нещо, което намирате за приятно и изпълняващо всеки ден.

Алтернативна медицина

Допълнителните и алтернативни терапии за болка и управление на стреса не са нови.

Някои, като медитация и йога, са практикувани от хиляди години.

Но употребата им е станала по-популярна през последните години, особено при хора, които имат хронични заболявания, като фибромиалгия.

Няколко от тези лечения изглежда, че безопасно облекчават стреса и намаляват болката, а някои от тях получават прием в основната медицина. Но много от практиките остават неопровержими, защото не са били проучени адекватно.

  • Акупунктура. Акупунктурата е китайска медицинска система, базирана на възстановяването на нормалния баланс на жизнените сили чрез вмъкване на много фини игли през кожата на различни дълбочини. Според западните теории за акупунктура, иглите причиняват промени в кръвния поток и нивата на невротрансмитери в мозъка и гръбначния мозък. Някои проучвания показват, че акупунктурата спомага за облекчаване на симптомите на фибромиалгия, докато други не показват полза.
  • Масажна терапия. Това е един от най-старите методи на здравеопазване, които все още съществуват на практика. Това включва използването на различни манипулативни техники за придвижване на мускулите на тялото и меките тъкани. Масажът може да намали сърдечния ритъм, да отпусне мускулите ви, да подобри обхвата на движение в ставите и да увеличи производството на естествените болкоуспокояващи. Това често помага за облекчаване на стреса и безпокойството.
  • Йога и тай чи. Тези практики съчетават медитация, бавни движения, дълбоко дишане и релаксация. И двата са били полезни при контролирането на симптомите на фибромиалгия.

Референции:

  1. Wolfe, F. & Walitt, B. Culture, science and the changing nature of fibromyalgia. Nat. Rev. Rheumatol. 9, 751–755 (2013). A detailed overview on the different definitions and understanding of fibromyalgia over the past 100 years. (Article )( PubMed )
  2. LM Arnold et al.Patient perspectives on the impact of fibromyalgia Patient Educ Couns(2008)

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button