Фибромиалгия: Симптоми, причини, диагностика и лечение

Фибромиалгията е хронично заболяване, което причинява мускулно-скелетна болка, умора, нарушения на съня и когнитивни нарушения. Засяга около 2-4% от населението в световен мащаб, предимно жени.

Причината за фибромиалгията не са напълно ясно, има много доказателства, че се развива в резултат от комплексна взаимовръзка между генетични, фактори на околната среда и психологически фактори.

Тази статия разкрива всичко, което трябва да знаете на тема фибромиалгията, като изследва нейните симптоми, причини и потенциални лечения.

Какво представлява Фибромиалгия?

Фибромиалгията е хронично заболяване, характеризиращо се с мускулно-скелетна болка, умора и чувствителност в различни части на тялото 1Wolfe, F. & Walitt, B. Culture, science and the changing nature of fibromyalgia. Nat. Rev. Rheumatol. 9, 751–755 (2013). A detailed overview on the different definitions and understanding of fibromyalgia over the past 100 years. (Article )( PubMed ).

Болката, свързана с фибромиалгията, често е придружена от нарушения на съня, промени в настроението и когнитивни проблеми, като това е причината трудно да бъде открита от пациета и лекарят.

Защо изпитваме болка ?

Изследователите смятат, че повторното стимулиране на нервите предизвиква промяна в мозъците на хората с фибромиалгия.

Тази промяна включва ненормално увеличение на нивата на определени химикали в мозъка, които сигнализират за болка (невротрансмитери).

Освен това рецепторите на болката в мозъка изглежда развиват някаква памет на болката и стават по-чувствителни, което означава, че могат да реагират прекалено на сигнали за болка.

Симптоми на фибромиалгията

Симптомите могат да варират по тежест и сила, кото могат да се появят внезапно или постепенно.

Фибромиалгията е заболяване, което често се появява с разнообразие от симптоми, които могат да засегнат качеството на живот на болните.

Болка

Един от основните симптоми на фибромиалгията е болката. Болката се характеризира със силен дискомфорт в мускулите, ставите и сухожилията.

Пациентите често описват тази болка като пулсираща и пареща, която може да се влоши при допир или движение.

Умора

Освен болката, умората е още един основен симптом на фибромиалгията.

Пациентите често изпитват чувството на умора и изтощение, дори след дълъг период на почивка или сън.

Умората може да бъде толкова интензивна, че дори човек не може да изпълнява най-простите задачи и дейности от ежедневието.

Скованост

Сковаността е също често срещан симптом при фибромиалгията.

Пациентите често изпитват скованост или ограничена подвижност в ставите, особено след периоди на неактивност или ако са прекарали дълго време на стол.

Проблеми със сънят

Нарушенията на съня са друг важен симптом на фибромиалгията.

Пациентите често имат затруднения при заспиване, прекъсвания на съня.

Тези нарушения на съня могат да допринесат за усилването на другите симптоми на заболяването.

Когнитивните нарушения

Когнитивните нарушения, наричани още „фибромиалгичен мозъчен синдром“, са често срещни при пациентите с с фибромиалгия.

Затруднения с паметта, вниманието и концентрацията са други важни симптоми, които може да засегнат значително начина им на живот.

Главоболие и мигрена

Главоболието и мигрената са също често срещани симптоми при фибромиалгията.

Може да получите различни видове главоболие, включително тежест в главата, усещане за опъване или пулсираща болка в задните части на главата.

Мигрената, също е често срещана при заболяванието фибромиалгия, причинявайки интензивна болка, фотофобия и чувствителност от различни звуци.

Тези симптоми влошават ежадневието на хората с фибромиалгия , но с правилно управление и лечение, симптомите могат да се поддържат под контрол и качеството на живот да се подобри значително.

Какво предразполага към  FMS ?

Фибромиалгията е сложно заболяване, а причините все още не са напълно ясни.

Въпреки това, научните изследвания показват, че има няколко фактора, които могат да допринесат за развитието на това състояние.

Генетика

Генетика играе важна роля в предразположеността към фибромиалгията.

Изследванията показват, че хората в чийто семейства има случаи на заболяването са по-склонни да го развият.

Това показва, че една от най-важните причини, са генетичните фактори.

Инфекции

Инфекциите могат да бъдат свързани с развитието фибромиалгията.

Някои хора казват, че симптомите на заболяването се появяват след вирусна инфекция или друго инфекциознно заболяване.

Въпреки че точната връзка не е напълно ясна, е възможно инфекциите да играят роля в активирането на имунната система и процеси, които са свързани с фибромиалгията.

Травми

Травмите, особено на мускулно-скелетната система, могат да бъдат фактори, които предразполагат към развитието на фибромиалгия.

Хора, които са претърпели сериозни травми, като автомобилни катастрофи или наранявания при спорт, често съобщават за появата на симптоми на фибромиалгия след инцидента.

Хормонален дисбаланс

Хормоналният дисбаланс е друг фактор, който може да бъде свързан с фибромиалгията.

Жените са по-склонни да бъдат засегнати от това заболяване, което подчертава влиянието на хормоналните промени, като по време на менопаузата или преди менструацията.

Автоимунни заболявания

Автоимунните заболявания също се свързват със симптомите на фибромиалгията. Някои изследвания показват, че имунната система на засегнатите пациенти може да бъде хиперактивна,в резултат от хроничните възпалителни процеси.

Въпреки че тези фактори могат да играят роля в развитието на фибромиалгията, е важно да се отбележи, че заболяването е многослойно и вероятно включва връзка между няколко от тези фактори, както и други, които все още не са напълно известни.

Диагностика на фибромиалгия

Диагностика на фибромиалгията често е тръдна за лекарите, поради липсата на конкретни биомаркери и специфични изследвания.

Въпреки това, съществуват няколко метода, които се използват за поставяне на диагноза и изключване на други възможни заболявания.

Физически преглед

Физическият преглед е първата стъпка при диагностика на фибромиалгията.

Лекарят ще прегледа пациента, за да оцени наличието на типични симптоми като болка в мускулите и чувствителност в определени точки на тялото.

Това включва притискане на определени точки (известни като тригерни точки) и пациентите ще определят степента на болката в тази област.

Кръвни тестове

Кръвните тестове са често използвани за изключване на други заболявания, които могат да имат подобни симптоми като фибромиалгията.

Няма специфични тестове за фибромиалгия, но кръвните изследвания могат да измерят нивата на възпалителни маркери .

Електромиографи (EMG)

Електромиографията (EMG) се използва за оценка на електрическата активност на мускулите и помага за изключване на други мускулни заболявания.

Въпреки че EMG не точният тест за фибромиалгия, тя се прави за да се определи функцията на мускулната тъкан.

Ядрено магнитен резонанс (MRI)

Ядрено магнитният резонанс (MRI) се използва рядко при диагностика на фибромиалгия. MRI може да покаже наличието на възпаление или други структурни промени в меките тъкани и ставите.

Обикновено диагнозата на фибромиалгия се поставя чрез комбинация от клинични симптоми и изключване на други заболявания.

Важно е да се отбележи, че поставянето на точна диагноза на фибромиалгия изисква внимателна оценка от опитен лекар, като ревматолог или невролог.

Лечение

Лечението на фибромиалгията често има нужда от комбинация на различни начини за управление на симптомите.

Лекарства

Лекарственото лечение е често използван метод за облекчаване на симптомите на фибромиалгията.

Аналгетиците, като например парацетамол и нестероидни противовъзпалителни лекарства (НПВП), могат да помогнат за облекчаване на болката и дискомфорта.

Антидепресантите се използват не само за лечение на депресията, но и за контролиране на болката и подобряване на съня при пациентите с фибромиалгия.

Антиконвулсантите също често са предписвани за облекчаване на болката и контролиране на невропатичните симптоми.

Физиотерапия

Физиотерапията е важна част от лечението на фибромиалгията.

Различни техники като масаж, терапия с топлина и студени компреси, ултразвукова терапия и екзерсизи за растягане, могат да помогнат за управление на болката и подобряване на функционалната способност на мускулите и ставите.

Упражнения

Упражненията са важна част от лечението на фибромиалгията. Редовните физически дейности, като например ходене, плуване или йога, може да помогнат за подобряване на симптомите на болка и умора, както и за подобряване на настроението и съня.

Когнитивно-поведенческата терапия (КПТ) се използва за управление на стреса, тревожността и депресията, които често са симптоми на фибромиалгията.

Алтернативните методи на лечение

Алтернативните методи на лечение, като например акупунктура, хомеопатия и ароматерапия, също могат да бъдат използвани за управление на симптомите на фибромиалгията.

Домашни средства при фибромиалгията

Самостоятелната грижа е от решаващо значение за управлението на фибромиалгията.

  • Намали стреса. Разработване на план за избягване или ограничаване на свръхекспресията и емоционалния стрес. Позволете си всеки ден да се отпуснете. Това може да означава да се научиш как да кажеш „не“ без вина. Но се старайте да не променяте напълно рутината си. Хората, които напуснат работа или отпаднат от цялата си дейност, са склонни да вършат по-лошо от тези, които остават активни. Опитайте техники за управление на стреса, като дълбоко дихателни упражнения или медитация.
  • Наспи се. Тъй като умората е една от основните характеристики на фибромиалгията, необходимостта от сън е от съществено значение. В допълнение към разпределянето на достатъчно време за сън, практикувайте добри навици за сън, като например да си легнете и да ставате по едно и също време всеки ден и да ограничавате дневната пелерина.
  • Упражнявай се редовно. На първо място упражнението може да увеличи болката ви. Но това постепенно и редовно често намалява симптомите. Подходящите упражнения могат да включват ходене, плуване, колоездене и водна аеробика. Физиотерапевтът може да ви помогне да разработите програма за домашно упражнение. Протягане, добри поза и релаксиращи упражнения също са полезни.
  • Поддържайте здравословен начин на живот. Яжте здравословни храни. Ограничете приема на кофеин. Направете нещо, което намирате за приятно и изпълняващо всеки ден.

Референции:

Като цяло, успешното лечение на фибромиалгията често изисква индивидуален подход, който включва комбинация от медикаментозно лечение, физическа терапия, упражнения и психологическа подкрепа.

  1. Wolfe, F. & Walitt, B. Culture, science and the changing nature of fibromyalgia. Nat. Rev. Rheumatol. 9, 751–755 (2013). A detailed overview on the different definitions and understanding of fibromyalgia over the past 100 years. (Article )( PubMed )
  2. LM Arnold et al.Patient perspectives on the impact of fibromyalgia Patient Educ Couns(2008)

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button