Фибромиалгия: Ето причината за Болки по цялото тяло

Фибромиалгията е разстройство, характеризиращо се с широко разпространена мускулно-скелетна болка, съпроводена с умора, памет и проблеми с настроението.

Изследователите вярват, че фибромиалгията усилва болезнените усещания, като влияе на начина, по който вашият мозък обработва сигнали за болка.

Какво е Фибромиалгията ?

Симптомите понякога започват след физическа травма, операция, инфекция или значителен психологически стрес.

В други случаи, симптомите постепенно се натрупват с течение на времето, без да се задейства едно събитие.

Жените са по-склонни да развият фибромиалгия, отколкото мъжете. Много хора, които имат фибромиалгия, също имат напрежение главоболие, нарушения на темпорамандибуларните стави (TMJ), синдром на раздразнените черва, тревожност и депресия.

Въпреки че няма лечение за фибромиалгия, различни медикаменти могат да помогнат за контролиране на симптомите.

Упражненията, релаксацията и мерките за намаляване на стреса също могат да ви помогнат.

Симптоми на Фибромиалгия

Симптомите на фибромиалгия включват:

 • Широко разпространена болка. Болката, свързана с фибромиалгия, често се описва като постоянна тъпа болка, която е продължила поне три месеца. За да се смята, че е широко разпространена, болката трябва да се появи от двете страни на тялото ви, над и под кръста.
 • Умората. Хората с фибромиалгия често се събуждат уморени, въпреки че докладват, че спят за дълги периоди от време. Сънят често се нарушава от болка и много пациенти с фибромиалгия имат други нарушения на съня, като синдром на неспокойните крака и сънна апнея.
 • Когнитивни затруднения. Симптом, обикновено наричан „фибро мъгла“, понижава способността да се съсредоточава, да обръща внимание и да се концентрира върху умствените задачи.

Фибромиалгията често съществува съвместно с други болезнени състояния, като например:

 • Синдром на раздразнените черва
 • Мигрена и други видове главоболия
 • Интерстициален цистит или болезнен синдром на пикочния мехур
 • Нарушения на темпоромандибуларните стави

Причини за Фибромиалгия

Лекарите не знаят какво причинява фибромиалгия, но най-вероятно включва различни фактори, които работят заедно. Те могат да включват:

 • Генетика. Тъй като фибромиалгията има тенденция да се развива в семейства, може да има някои генетични мутации, които могат да ви направят по-податливи на развитие на нарушението.
 • Инфекции. Някои заболявания изглежда предизвикват или влошават фибромиалгията.
 • Физическа или емоционална травма. Фибромиалгията понякога може да бъде предизвикана от физическа травма, като автомобилна катастрофа. Психологическият стрес може също така да предизвика състоянието.

Защо изпитваме болка ?

Изследователите смятат, че повторното стимулиране на нервите предизвиква промяна в мозъците на хората с фибромиалгия.

Тази промяна включва ненормално увеличение на нивата на определени химикали в мозъка, които сигнализират за болка (невротрансмитери).

Освен това рецепторите на болката в мозъка изглежда развиват някаква памет на болката и стават по-чувствителни, което означава, че могат да реагират прекалено на сигнали за болка.

Рискови фактори

Рисковите фактори за фибромиалгия включват:

Вашият пол. Фибромиалгията се диагностицира по-често при жените, отколкото при мъжете.
Семейна история. Може да е по-вероятно да развиете фибромиалгия, ако и роднина има състояние.
Други разстройства. Ако имате остеоартрит, ревматоиден артрит или лупус, може да е по-вероятно да развиете фибромиалгия.

Усложнения

Болката и липсата на сън, свързани с фибромиалгия, могат да повлияят на способността ви да работите у дома или в работата.

Фрустрацията от справянето с често неразбрани състояния също може да доведе до депресия и тревожност, свързана със здравето.

Лечение на Фибромиалгия

Най-общо, леченията за фибромиалгия включват както медикаменти, така и самостоятелно лечение.

Акцентът е върху минимизирането на симптомите и подобряване на общото здравословно състояние. Никое лечение не работи за всички симптоми.

Лекарства

Медикаментите могат да помогнат за намаляване на болката от фибромиалгия и подобряване на съня. Общите опции включват:

 • Болкоуспокояващи. Необходими са помощни средства за облекчаване на болката като ацетаминофен (Tylenol, други), ибупрофен (Advil, Motrin IB, други) или напроксен натрий (Aleve, други). Вашият лекар може да предложи болкоуспокояващо лекарство, като трамадол (Ultram). Лекарства не се препоръчват, защото могат да доведат до зависимост и дори да влошат болката с течение на времето.
 • Антидепресанти. Дулоксетин (Cymbalta) и милнаципран (Savella) може да помогне за облекчаване на болката и умората, свързани с фибромиалгия. Вашият лекар може да Ви предпише амитриптилин или циклобензаприн за подпомагане на съня.
 • Антисептични лекарства. Медикаментите, предназначени за лечение на епилепсия, често са полезни при намаляване на някои видове болка. Габапентин (Neurontin) понякога е полезен при намаляване на симптомите на фибромиалгия, докато прегабалин (Lyrica) е първият лекарствен продукт, одобрен от Администрацията по храните и лекарствата за лечение на фибромиалгия.

Терапия

Разнообразието от различни терапии може да помогне за намаляване на ефекта, който фибромиалгията има върху тялото и живота ви. Примерите включват:

 • Физиотерапия. Физиотерапевтът може да ви научи на упражнения, които ще подобрят вашата сила, гъвкавост и издръжливост. Водните упражнения могат да бъдат особено полезни.
 • Трудова терапия. Един професионален терапевт може да ви помогне да направите корекции в работната област или начина, по който изпълнявате определени задачи, които ще причинят по-малко стрес върху тялото ви.
 • Консултации. Говоренето с консултант може да ви помогне да укрепите вярата във вашите способности и да научите стратегии за справяне със стресови ситуации.

Домашни средства при фибромиалгията

Самостоятелната грижа е от решаващо значение за управлението на фибромиалгията.

 • Намали стреса. Разработване на план за избягване или ограничаване на свръхекспресията и емоционалния стрес. Позволете си всеки ден да се отпуснете. Това може да означава да се научиш как да кажеш „не“ без вина. Но се старайте да не променяте напълно рутината си. Хората, които напуснат работа или отпаднат от цялата си дейност, са склонни да вършат по-лошо от тези, които остават активни. Опитайте техники за управление на стреса, като дълбоко дихателни упражнения или медитация.
 • Наспи се. Тъй като умората е една от основните характеристики на фибромиалгията, необходимостта от сън е от съществено значение. В допълнение към разпределянето на достатъчно време за сън, практикувайте добри навици за сън, като например да си легнете и да ставате по едно и също време всеки ден и да ограничавате дневната пелерина.
 • Упражнявай се редовно. На първо място упражнението може да увеличи болката ви. Но това постепенно и редовно често намалява симптомите. Подходящите упражнения могат да включват ходене, плуване, колоездене и водна аеробика. Физиотерапевтът може да ви помогне да разработите програма за домашно упражнение. Протягане, добри поза и релаксиращи упражнения също са полезни.
 • Поддържайте здравословен начин на живот. Яжте здравословни храни. Ограничете приема на кофеин. Направете нещо, което намирате за приятно и изпълняващо всеки ден.

Алтернативна медицина

Допълнителните и алтернативни терапии за болка и управление на стреса не са нови.

Някои, като медитация и йога, са практикувани от хиляди години.

Но употребата им е станала по-популярна през последните години, особено при хора, които имат хронични заболявания, като фибромиалгия.

Няколко от тези лечения изглежда, че безопасно облекчават стреса и намаляват болката, а някои от тях получават прием в основната медицина. Но много от практиките остават неопровержими, защото не са били проучени адекватно.

 • Акупунктура. Акупунктурата е китайска медицинска система, базирана на възстановяването на нормалния баланс на жизнените сили чрез вмъкване на много фини игли през кожата на различни дълбочини. Според западните теории за акупунктура, иглите причиняват промени в кръвния поток и нивата на невротрансмитери в мозъка и гръбначния мозък. Някои проучвания показват, че акупунктурата спомага за облекчаване на симптомите на фибромиалгия, докато други не показват полза.
 • Масажна терапия. Това е един от най-старите методи на здравеопазване, които все още съществуват на практика. Това включва използването на различни манипулативни техники за придвижване на мускулите на тялото и меките тъкани. Масажът може да намали сърдечния ритъм, да отпусне мускулите ви, да подобри обхвата на движение в ставите и да увеличи производството на естествените болкоуспокояващи. Това често помага за облекчаване на стреса и безпокойството.
 • Йога и тай чи. Тези практики съчетават медитация, бавни движения, дълбоко дишане и релаксация. И двата са били полезни при контролирането на симптомите на фибромиалгия.

Ivan Nikolov

Иван Николов е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтовете healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button