Парацетамол: През колко време се пие и каква е дозировката?

Парацетамол се използва за лечение на лека до умерена болка (от главоболие, менструация, зъбобол, болки в гърба, остеоартрит или болки от настинка / грип и болки) и за намаляване на треската.

Огромни количества парацетамол се използват за лечение на болка, измерена не в колко таблетки се използват, а в хилядите тонове. Това установява проучване на университета Оксфорд.

Само в Обединеното кралство прогнозата за количеството продаден парацетамол е малко под 6 300 тона годишно.

През колко време се пие парацетамол?

Обичайна възрастова доза на парацетамол за треска:

Общи указания за дозиране: 325 до 650 mg на всеки 4 до 6 часа или 1000 mg на всеки 6 до 8 часа перорално или ректално.

Парацетамол 500 mg таблетки: Две таблетки от 500 mg перорално на всеки 4 до 6 часа

Обичайна доза възрастни парацетамол за болка:

Общи указания за дозиране: 325 до 650 mg на всеки 4 до 6 часа или 1000 mg на всеки 6 до 8 часа перорално или ректално.

Парацетамол 500 mg таблетки: Две таблетки от 500 mg перорално на всеки 4 до 6 часа

Обичайна педиатрична доза за температура:

Орално или ректално:

<= 1 месец: 10 до 15 mg / kg / доза на всеки 6 до 8 часа според нуждите.

1 месец до 12 години: 10 до 15 mg / kg / доза на всеки 4 до 6 часа според нуждите (максимум: 5 дози за 24 часа)

Какво представлява парацетамол?

Парацетамол (ацетаминофен) е средство за облекчаване на болката и редуктор на повишена температура. Точният механизъм на действие на не е известен.

Парацетамол се използва за лечение на много състояния като главоболие, мускулни болки, артрит, болки в гърба, зъбобол, настинки и треска. Той облекчава болката при лек артрит, но няма ефект върху основното възпаление и подуване на ставата.

Парацетамол може да се използва и за други цели, които не са изброени в това ръководство за лекарства.

Някои хора използват парацетамол, като умишлено приемат повече от препоръчителната доза, като според клиничното проучване на Американската фондация за лекарства е опасно.

Важна информация

Има много марки и форми на парацетамол и не всички марки са изброени в тази листовка.

Не използвайте повече от това лекарство, отколкото се препоръчва. Предозирането на парацетамол може да причини сериозни увреждания.

Максималното количество парацетамол за възрастни е 1 грам (1000 мг) на доза и 4 грама (4000 мг) на ден.

Приемането на повече парацетамол може да причини увреждане на черния дроб.

Ако пиете повече от три алкохолни напитки дневно, консултирайте се с Вашия лекар преди да вземете парацетамол и никога не използвайте повече от 2 грама (2000 мг) на ден. ( надежден източник )

Не използвайте това лекарство, без първо да говорите с лекаря си, ако пиете повече от три алкохолни напитки дневно или ако сте имали алкохолно чернодробно заболяване (цироза). Може да не сте в състояние да използвате парацетамол.

Преди да използвате парацетамол

Преди да използвате парацетамол, кажете на Вашия лекар, ако имате чернодробно заболяване или анамнеза за анамнеза.

Не използвайте други лекарства за кашлица, студени, алергични или болкови лекарства, без да се питате преди това от Вашия лекар или фармацевт.

Парацетамол се съдържа в много комбинирани лекарства. Ако използвате някои продукти заедно, може случайно да използвате прекалено много парацетамол.

Прочетете етикета на всяко друго лекарство, което използвате, за да видите дали съдържа парацетамол, ацетаминофен или APAP. Избягвайте да пиете алкохол, докато приемате това лекарство. Алкохолът може да увеличи риска от увреждане на черния дроб, докато приема парацетамол.

Не използвайте това лекарство при:

Не използвайте това лекарство, ако сте алергични към ацетаминофен или парацетамол.

Посъветвайте се с лекар или фармацевт, ако е безопасно да приемате парацетамол, ако имате:

  • чернодробно заболяване; или
  • история на алкохолизма;

Не е известно дали парацетамолът ще навреди на нероденото бебе. Преди да използвате парацетамол, уведомете Вашия лекар, ако сте бременна.

Това лекарство може да премине в кърмата и да навреди на кърмачето. Не използвайте парацетамол, без да кажете на лекаря си, ако кърмите бебе.

Как трябва да използвам парацетамол?

Използвайте парацетамол точно както е указано на етикета или както е предписано от Вашия лекар.

Не използвайте повече от това лекарство, отколкото се препоръчва. Предозирането на парацетамол може да причини сериозни увреждания.

Максималното количество за възрастни е 1 грам (1000 мг) на доза и 4 грама (4000 мг) на ден. Използването на повече парацетамол може да причини увреждане на черния дроб.

Ако пиете повече от три алкохолни напитки дневно, консултирайте се с Вашия лекар преди да вземете парацетамол и никога не използвайте повече от 2 грама (2000 мг) на ден. Ако лекувате дете, използвайте педиатрична форма на парацетамол.

Внимателно следвайте указанията за дозиране на етикета на лекарството. Не давайте лекарството на дете под 2-годишна възраст без съвет от лекар.

Измерете течната форма на парацетамол със специална доза-мерителна лъжица или чаша, а не обикновена лъжица за маса. Ако нямате устройство за измерване на дозата, попитайте фармацевта си за едно. Може да се наложи да разклатите течността преди всяка употреба. Следвайте инструкциите на етикета на лекарството.

Парацетамол таблетка за дъвчене трябва да се дъвче внимателно, преди да го погълнете.

Уверете се, че ръцете ви са сухи, когато боравите с таблетката, дезинтегрираща под формата на парацетамол. Поставете таблетката на езика си. Тя веднага ще започне да се разтваря. Не поглъщайте таблетката цяла. Позволете му да се разтвори в устата без да дъвче.

Какво друго трябва да знаете ?

Не приемайте парацетамол ректални супозитории през устата. Той се използва само във вашия ректум. Измийте ръцете си преди и след поставянето на свещичката.

Опитайте се да изпразните червата и пикочния мехур точно преди да използвате парацетамол супозиториите.

Премахнете външната обвивка от супозиторията, преди да я поставите. Избягвайте да работите с препарата твърде дълго или тя ще се стопи в ръцете ви.

За най-добри резултати от супозиторията легнете и вкарайте върха със суспензия първо в ректума.

Задръжте в свещичката за няколко минути. Тя ще се разтопи бързо, след като се вкара и трябва да почувствате малък или никакъв дискомфорт, докато го държите.

Избягвайте да използвате банята веднага след поставянето на супозиторията.

Спрете да използвате парацетамол и се обадете на Вашия лекар, ако:

  • все още имате треска след 3 дни употреба;
  • все още имате болка след 7 дни употреба (или 5 дни, ако лекувате дете);
  • имате кожен обрив, продължаващо главоболие или някакво зачервяване или подуване; или
  • ако симптомите Ви се влошат или ако имате нови симптоми.

Тестовете за глюкоза в урината могат да доведат до неверни резултати, докато приемате парацетамол. Говорете с лекаря си, ако имате диабет и забележите промени в нивата на глюкозата по време на лечението.

Съхранявайте парацетамол при стайна температура далеч от топлина и влага. Ректалните супозитории могат да се съхраняват при стайна температура или в хладилника.

Какво ще стане, ако пропусна доза?

Тъй като парацетамол се използва често само когато е необходимо, може да не сте на схема на дозиране. Ако редовно използвате лекарството, използвайте пропуснатата доза, веднага щом си спомните.

Ако е почти време за следващата редовно насрочена доза, пропуснете пропуснатата доза и използвайте следващата си доза според указанията.

Не използвайте допълнително лекарство, за да компенсирате пропуснатата доза.

Какво ще се случи, ако прекаля доза?

Потърсете спешна медицинска помощ, ако мислите, че сте използвали твърде много от това лекарство.

Първите признаци на предозиране с парацетамол включват загуба на апетит, гадене, повръщане, болка в стомаха, изпотяване и объркване или слабост. По-късно симптомите могат да включват болка в горната част на стомаха, тъмна урина и пожълтяване на кожата или белите ви очи.

Какво трябва да избегна?

Не използвайте други лекарства за кашлица, грип, алергични или болкови лекарства, без да се питате преди това от Вашия лекар или фармацевт.

Парацетамол се съдържа в много комбинирани лекарства. Ако използвате някои продукти заедно, може случайно да използвате прекалено много парацетамол.

Прочетете етикета на всяко друго лекарство, което използвате, за да видите дали съдържа парацетамол, ацетаминофен или APAP.

Избягвайте да пиете алкохол, докато приемате това лекарство. Алкохолът може да увеличи риска от увреждане на черния дроб, докато приема парацетамол.

Парацетамолови нежелани реакции

Получавайте спешна медицинска помощ, ако имате някой от тези признаци на алергична реакция към парацетамол: копривна треска; затруднено дишане; подуване на лицето, устните, езика или гърлото.

Спрете да използвате това лекарство и незабавно се обадете на Вашия лекар, ако имате сериозен нежелан ефект като:

  • ниска температура с гадене, болки в стомаха и загуба на апетит;
  • тъмна урина, глинени столове; или
  • жълтеница (пожълтяване на кожата или очите).

Това не е пълен списък на страничните ефекти на парацетамол, а други могат да се появят.

Какви други лекарства ще повлияят на парацетамола?

Може да има други лекарства, които могат да взаимодействат с парацетамол.

Уведомете Вашия лекар за всички лекарства, които Ви се отпускат без лекарско предписание, витамини, минерали, билкови продукти и лекарства, предписани от други лекари.

Не започвайте ново лекарство, без да уведомите Вашия лекар.

Bilkabg.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации:

Актуализация на статията на 13 Октомври, 2019 !

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button