Омепразол: Употреба, Странични ефекти и Ръководство за дозиране

Какво представлява омепразол?

Омепразол (Prilosec, Zegerid) принадлежи към група лекарства, наречени инхибитори на протонната помпа. Той намалява количеството киселина, произвеждано в стомаха.

Омепразол се използва за лечение на симптоми на гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ) и други състояния, причинени от излишната стомашна киселина. Той се използва и за насърчаване на заздравяването на ерозивния езофагит (увреждане на хранопровода, причинено от стомашна киселина).

Омепразол може да се прилага заедно с антибиотици за лечение на стомашна язва, причинена от инфекция с Helicobacter pylori (Н. pylori).

Омепразол не е за незабавно облекчаване на симптомите на киселини.

Важна информация

Омепразол не е за незабавно облекчаване на симптомите на киселини.

Киселините често се бъркат с първите симптоми на сърдечен удар. Потърсете спешна медицинска помощ, ако имате болка в гърдите или тежко усещане, болка, разпространяваща се в ръката или рамото, гадене, потене и общо неразположение.

Не трябва да приемате това лекарство, ако сте алергични към омепразол или към някоя друга
Посъветвайте се с лекар или фармацевт, ако е безопасно да приемате омепразол, ако имате чернодробно заболяване или сърдечно заболяване или ниски нива на магнезий в кръвта.

Някои състояния се лекуват с комбинация от омепразол и антибиотици. Използвайте всички лекарства според указанията на Вашия лекар. Прочетете ръководството за медикаментите или инструкциите за пациента, предоставени с всяко лекарство. Не променяйте дозите или схемата на медикаментите си без съвет от Вашия лекар.

Вземете омепразол за цялото предписано време. Вашите симптоми може да се подобрят, преди инфекцията да бъде напълно изчистена.

Prilosec OTC (без рецепта) трябва да се приема за не повече от 14 последователни дни. Оставете поне 4 месеца да преминат, преди да започнете друго 14-дневно лечение.

Преди да приемете това лекарство

Не трябва да използвате това лекарство, ако сте алергични към омепразол или към някое бензимидазолово лекарство като албендазол или мебендазол.

Киселините често се бъркат с първите симптоми на сърдечен удар. Потърсете спешна медицинска помощ, ако имате болка в гърдите или тежко усещане, болка, разпространяваща се в ръката или рамото, гадене, потене и общо неразположение.

Посъветвайте се с лекар или фармацевт, ако е безопасно за Вас да използвате омепразол, ако имате други медицински състояния, особено:

 • чернодробно заболяване;
 • ниски нива на магнезий в кръвта Ви; или
 • остеопороза или ниска костна минерална плътност (остеопения).

Не използвайте омепразол без рецепта (Prilosec OTC) без съвет от лекар, ако имате:

 • проблеми или болка при преглъщане;
 • кървави или черни изпражнения, повръщане, което прилича на кръв или кафе;
 • киселини, които са продължили повече от 3 месеца;
 • чести болки в гърдите, киселини с хрипове;
 • необяснима загуба на тегло; или
 • гадене или повръщане, болка в стомаха.

Приемът на инхибитор на протонната помпа, като омепразол, може да увеличи риска от фрактури на костите в бедрото, китката или гръбначния стълб. Този ефект е настъпил най-вече при хора, които са приемали лекарството дългосрочно или при високи дози, и при тези на възраст 50 и повече години. Не е ясно дали омепразол е действителната причина за повишен риск от фрактури.

Някои състояния се лекуват с комбинация от омепразол и антибиотици. Използвайте всички лекарства според указанията на Вашия лекар. Прочетете ръководството за медикаментите или инструкциите за пациента, предоставени с всяко лекарство. Не променяйте дозите или схемата на медикаментите си без съвет от Вашия лекар.

Не е известно дали това лекарство ще увреди неродено бебе. Уведомете Вашия лекар, ако сте бременна или планирате да забременеете.

Омепразол може да премине в кърмата и да навреди на кърмачето. Не използвайте това лекарство без съвет от лекар, ако кърмите.

Как да приемам омепразол?

Омепразол обикновено се приема преди хранене (най-малко 1 час преди хранене). Следвайте всички указания на етикета си с рецепта. Не приемайте това лекарство в по-големи или по-малки количества или по-дълго от препоръчаното.

Prilosec OTC (без рецепта) трябва да се приема само веднъж на всеки 24 часа в продължение на 14 дни. Вземете лекарството сутрин, преди да ядете закуска. Може да отнеме до 4 дни за пълен ефект. Не приемайте повече от една таблетка на всеки 24 часа.

Оставете поне 4 месеца да преминат, преди да започнете друга 14-дневна терапия с Prilosec OTC. Посъветвайте се с Вашия лекар, ако имате допълнителни симптоми и се нуждаете от лечение преди да са изминали 4 месеца.

Не разтрошавайте, дъвчете или разчупете хапче с ентерично покритие или таблетка Prilosec OTC. Поглъщайте хапчето цялото.

Може да отворите капсулата със забавено освобождаване и да поръсите лекарството в лъжица ябълка, за да направите поглъщането по-лесно. Поглъщайте сместа веднага, без да дъвчете. Да не се съхранява за по-късна употреба.

Прахът се разтваря в малко количество вода. Използвайте 1 чаена лъжичка вода за пакета от 2,5 mg или 1 супена лъжица вода за пакета от 10 mg. Оставете сместа да стои за 2 или 3 минути, след това разбъркайте и изпийте веднага. За да сте сигурни, че ще получите цялата доза, добавете още малко вода към едно и също стъкло, разклатете внимателно и изпийте веднага.

Тази смес може да се приложи и чрез назогастрална (NG) захранваща тръба, като се използва само спринцовка с катетър. Разклатете добре спринцовката, след това я прикрепете към NG тръбата и натиснете буталото надолу, за да изпразните спринцовката в епруветката. Сменете спринцовката с вода и изплакнете епруветката, за да измие съдържанието надолу.

Използвайте това лекарство за цялото предписано време. Вашите симптоми може да се подобрят, преди състоянието Ви да бъде напълно изчистено.

Ако използвате омепразол за повече от 3 години, може да развиете недостиг на витамин В-12. Говорете с Вашия лекар за това как да управлявате това състояние, ако го развиете.

Посъветвайте се с Вашия лекар, ако симптомите Ви не се подобрят или ако се влошат, докато използвате омепразол.

Някои състояния се лекуват с комбинация от омепразол и антибиотици. Използвайте всички лекарства според указанията на Вашия лекар. Прочетете ръководството за медикаментите или инструкциите за пациента, предоставени с всяко лекарство. Не променяйте дозите или схемата на медикаментите си без съвет от Вашия лекар.

Това лекарство може да доведе до необичайни резултати при определени медицински изследвания и може да се наложи да спрете употребата на лекарството за кратко време преди теста. Кажете на всеки лекар, който ви лекува, че използвате омепразол.

Съхранявайте при стайна температура далеч от влага и топлина.

Какво ще стане, ако пропусна доза?

Вземете пропуснатата доза веднага щом си спомните. Пропуснете пропуснатата доза, ако е почти време за следващата насрочена доза. Не вземайте допълнително лекарство, за да компенсирате пропуснатата доза.

Какво ще се случи, ако прекаля доза?

Потърсете спешна медицинска помощ .

Какво трябва да избягвам докато приемам омепразол?

Това лекарство може да причини диария, което може да е признак за нова инфекция. Ако имате диария, която е водна или кървава, се обадете на Вашия лекар. Не използвайте лекарства против диария, освен ако Вашият лекар не Ви каже.

Омепразол нежелани реакции

Получавайте спешна медицинска помощ, ако имате признаци на алергична реакция към омепразол: копривна треска; затруднено дишане; подуване на лицето, устните, езика или гърлото.

Свържете се веднага с Вашия лекар, ако имате:

 • тежка стомашна болка, диария, която е водна или кървава;
 • гърчове (конвулсии);
 • бъбречни проблеми – уриниране повече или по-малко от обикновено, кръв в урината, подуване, бързо
 • увеличаване на теглото; или
 • симптоми на нисък магнезий – замайване, объркване; бърз или неравен сърдечен ритъм; треперене (треперене) или отклоняване на мускулните движения; чувство на нервност; мускулни спазми,
 • мускулни спазми в ръцете и краката ви; кашлица или чувство на задушаване.

Общите омепразолови нежелани реакции могат да включват:

 • болка в стомаха, газ;
 • гадене, повръщане, диария; или
 • главоболие.

Това не е пълен списък на нежеланите реакции, а могат да се появят и други. Посъветвайте се с Вашия лекар за медицински съвети за нежелани реакции

Информация за дозиране на омепразол

Обичайна възрастова доза на омепразол за язва на дванадесетопръстника:

20 mg перорално веднъж дневно преди хранене. Повечето пациенти се лекуват в рамките на 4 до 8 седмици.

Обичайна доза за възрастни за инфекция с Helicobacter pylori:

Двойна терапия: омепразол 40 mg перорално веднъж дневно сутрин плюс кларитромицин 500 mg перорално 3 пъти на ден в дни 1 до 14. От 15-ти ден омепразол 20 mg перорално веднъж дневно сутрин на ден 15 до 28.

Обичайна доза за възрастни на омепразол за язва на стомаха:

40 mg перорално веднъж дневно преди хранене в продължение на 4 до 8 седмици.

Обичайна доза за възрастни за ерозивен езофагит:

20 mg перорално веднъж дневно преди хранене. Тази доза може да бъде увеличена до 40 mg на ден въз основа на желания клиничен отговор и толерантност към пациента. Проучванията са приключили до 12 месеца за поддържащо лечение на ерозивен езофагит.

Обичайна доза за възрастни на омепразол за гастроезофагеална рефлуксна болест:

Първоначално: 20 mg перорално веднъж дневно преди хранене в продължение на 4 до 8 седмици. Тази доза може да се увеличи до 40 mg на ден, ако е необходимо.

Поддържане: дългосрочно лечение с дози от 10 до 20 mg на ден може да е необходимо за поддържащо лечение на рефрактерно заболяване и изглежда безопасно.

Обичайна доза за възрастни за множество ендокринни аденоми:

Първоначално: 60 mg перорално веднъж дневно преди хранене. Тази дозировка може да бъде титрирана въз основа на желания клиничен отговор и толерантност към пациента.

Поддържане: са приложени дози до 120 mg 3 пъти дневно. Дневните дози по-големи от 80 mg трябва да се разделят.

Обичайна доза за възрастни за системна мастоцитоза:

Първоначално: 60 mg перорално веднъж дневно преди хранене. Тази дозировка може да бъде титрирана въз основа на желания клиничен отговор и толерантност към пациента.

Поддържане: са приложени дози до 120 mg 3 пъти дневно. Дневните дози по-големи от 80 mg трябва да се разделят.

Обичайна доза за възрастни за диспепсия:

Предотвратяване на чести киселини в стомаха: 20 mg перорално веднъж дневно, преди хранене, в продължение на 14 дни.

Какви други лекарства ще повлияят на омепразола?

Посъветвайте се с лекар или фармацевт, ако е безопасно да приемате омепразол, ако използвате също някое от следните лекарства:

 • цилостразол;
 • клопидогрел;
 • диазепам (валиум);
 • дигоксин;
 • дисулфирам (Antabuse);
 • ерлотиниб;
 • лекарства, съдържащи желязо (железен фумарат, железен глюконат, железен сулфат и други);
 • метотрексат;
 • микофенолат мофетил;
 • фенитоин;
 • Жълт кантарион;
 • такролимус;
 • варфарин (Coumadin, Jantoven);
 • антибиотик – ампицилин, амоксицилин, кларитромицин, рифампин;
 • противогъбично лекарство – кетоконазол, вориконазол; или
 • ХИВ или СПИН медикаменти – атазанавир, нелфинавир, саквинавир.

Този списък не е пълен. Други лекарства могат да взаимодействат с омепразол, включително лекарства без рецепта и лекарства без рецепта, витамини и растителни продукти. Не всички възможни взаимодействия са изброени в това ръководство за лекарства.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button