Парене при уриниране: 8 чести причини зад това болезнено състояние

Изгарянето по време уриниране или болезнено уриниране се нарича още дисурия. Усещане за изгаряне с уринирането може да бъде причинено от инфекциозни инфекции (включително полово предавани инфекции или STD като хламидия и гонорея) и неинфекциозни заболявания, но най-често се дължи на бактериална инфекция на пикочните пътища, засягащи пикочния мехур. Често се съпровожда от други симптоми на инфекции на пикочните пътища, като например дисурия (болезнено уриниране) или кръв в урината и може да се появи след сношение, когато има инфекция.

Какви са най-честити причини за парене при уриниране ?

Изгарянето или болезненото уриниране по време на бременност също предполага инфекция на пикочните пътища.

1. Имате инфекция на пикочните пътища.

Това е най-големият виновник зад болезненото уриниране, Сара Ямагучи, М.Д., об / гин в болницата „Добър самарянин“ в Лос Анджелис, съобщава на САЛ. А UTI че това се случва, когато бактериите, често E. coli, попадат в уретрата ви. Резултатът: неприятни симптоми като постоянно желание за уриниране и парене по време на уриниране. „Ако имате изгаряне, особено в края на уринарния поток, това може да е признак за инфекция на пикочните пътища“, казва д-р Алиса Двек, гинеколог в Уестчестър.
Ако наистина имате UTI, лекарят може да предпише кръг от антибиотици, за да изхвърли инфекцията (и болката). Не забравяйте да предприемете превантивни мерки, като например да останете хидратирани, да избърсвате отпред назад и да пеете, след като правите секс.

2. Имате инфекция с дрожди.

Неприятното усещане за парене, докато уринирате, е често срещан симптом на инфекции на дрожди, които се дължат на прекомерно нарастване на маята във влагалището, обяснява д-р Ямагучи. Те често са придружени от друг очевиден симптом: „При инфекцията с дрожди, обикновено ще имате по-дебело разреждане“ – това, което в общи линии прилича на бяло извара, обяснява тя.

Антифункционалните лекарства могат да изчистят инфекцията, някои от които са без резепта .
За да избегнете повтарящи се дрожди, д-р Ямагаучи препоръчва да се поддържа добра хигиена, носенето на памучно бельо за дишане (или най-малко бельо, което има памучен чатал) и къпане веднага след тренировка, вместо да се къпете в потта.

3. Имате бактериална вагиноза.

О, бактериална вагиноза, е зла, лоша миризма. Да, тази инфекция, която възниква, когато „добрите“ и „лошите“ бактерии във влагалището ви се изхвърлят след полов контакт , Казва Двек. След като Вашият лекар определи, че имате тази инфекция, те ще предпишат антибиотици, които да приемате или устно, или вагинално.

4. Имате полово предавана болест.

Много симптоми на сърдечно-съдови заболявания могат да причинят болезнено парене като само един от техните досадни симптоми (когато симптомите се проявяват, т.е. в много случаи СТМ не проявяват никакви симптоми).

Херпес, изключително разпространена вирусна инфекция, известна като причиняваща рани по устата и гениталиите, е една от възможностите, казва д-р Ямагучи.
Хламидия, бактериална инфекция, която е особено разпространена при жени под 25 години, и гонорея, друга бактериална инфекция, която се проявява много в тази възрастова група, са други често срещани причини, казва д-р Дък. Както хламидията, така и гонореята могат също да доведат до необичайно изпускане, като някои жълти или зелени, така че да бъдете нащрек за това.
А трихомониазата, най-често срещаната лечебна болест на сърцето, може да се появи и с ужасно миришещо изпускане и болка, докато пикае.

5. Имате някои сексуални вагинални сълзи.

Острата, внезапна болка от изгаряне, докато пикаенето може да дойде с паника, че нещо наистина е наистина грешно, но това не винаги е вярно. „Сексуалният контакт може да причини  някои изгаряния, докато пикаят и дразнят“, казва д-р Ямагучи. За да се намали чувството за предизвикване на йокс, тя препоръчва да се налива топла вода през вагиналната област. „Температурата ще помогне да се успокоят нервните пътища“, казва тя. И за да избегнем проблема съвсем, тя предлага  да си купите малко лубрикант за секс.

6. Или някои не-сексуални вагинални сълзи.

Много жени изпитват изгаряща болка след раждането. Тъй като цялата тъкан надолу се простира по впечатляващ начин, за да направи място за бебето, могат да се появят вагинални и перинеални сълзи. Ето защо много нови майки,  разчитат на перинейни напоителни бутилки, т.е. устройства, които правят още по-лесно изстудяването на топла вода върху себе си, за да успокои  болката.

7. Използвате ненужни продукти за женска хигиена.

„Ние често вярваме, че вагиналната област е супер мръсна и трябва да почистваме с дезодоранти и парфюми – това не е така“, казва д-р Дък. „

8. Вие имате атрофичен вагинит след менопаузата.

Хормоналните промени по време на менопаузата могат да доведат до феномен, известен като атрофичен вагинит или вагинална атрофия, казва д-р Ямагучи. Кожата на вулвата и влагалището се изтънява, което може да доведе до известно изгаряне и раздразнение по време на секс, уриниране и докато просто става за ежедневието ви. Ако имате това, говорете с Вашия лекар, за да определите дали хормоналната добавка може да помогне на вашите симптоми и ако не, как да намерите облекчение.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button