Чай от лайка: Какво лекува и Как се приготвя

Чаят от лайка отдавна се използва като традиционно народно лекарство за широк спектър от здравословни проблеми.

В наши дни изследователите все повече проучват неговата ефективност при овладяване на заболявания, включително рак и диабет.

Чаят от лайка е един от популярните сортове чай на пазара и има много ползи за здравето и употребата.

Редица клинични проучвания доказват способността му да защитава кожата, понижава нивото на стрес, регулира съня и успокоява менструалните симптоми.

Той също така засилва имунната система, третира стомашно-чревните проблеми и управлява диабета, между другото.

Как се приготвя  чай от лайка?

1 супена лъжица от билката чай се поставя в вода, която е доведена до състояние на кипене.

След, като поставите билката в 200 мл. вода, може да изчакате 20 минути, за да се охлади малко и да поставите мед.

Ако поставите мед в горещата вода, голяма част от ползите му ще изчезнат.

Какво е чаят от лайка?

Извлечени от семейството растения Asteraceae, цветята на това растение могат да бъдат изсушени и използвани за различни билкови и естествени средства, както и най-популярната му форма – чай.

Тези растения идват в много форми, така че чаят от лайка в една част на света може да не е съвсем същият като някъде другаде, но основните компоненти на растенията са доста сходни и могат да доведат до подобни ефекти.

Проучванията установиха, че германските и българските сортове лайка имат най-силната концентрация на полезни съединения

и хранителни вещества, които могат да бъдат предоставени на тези, които редовно пият този популярен чай.

Освен приятния вкус и достъпността на чай от лайка, тя се възхвалява през годините заради ползите за здравето.

Наличието на флавоноиди, сескитерпени и други мощни антиоксиданти в този чай има значителни ефекти върху човешкото тяло.

Употребата на лайка не само в България, но и по света нараства, според проучване на БАН.

Макар че обикновено се консумира като напитка, в някои случаи течността може да се приложи и в локално приложение за облекчаване на различни кожни проблеми.

Как се прави чай от лайка ?

Чай от лайка се прави по следният начин:

  1. Загрейте 300 мл вода до състояние на кипене
  2. Поставете 1-2 супени лъжици от билката лайка в кана
  3. Изсипете загрятата вода в каната

Оставте чай малко да се охлади и поставете мед по вкус.

Сега може да се насладите на този прекрасен чай.

Ползи и приложения на чай от лайка

Повечето от хората са се възползвали много от чай от лайка, така че нека да разгледаме по-отблизо някои от ползите и използванията, които ги впечатлиха.

Грижа за кожата

Благодарение на противовъзпалителния и богатия на антиоксиданти характер на чай от лайка, той не се използва изключително като напитка.

Можете да прилагате топло или студен чай от лайка на мястото на раздразнения или кожни състояния, като например екзема.

Изследванията показват, че този вид директно приложение може значително да подобри оздравяването и да намали появата на дефекти и бръчки по лицето. Премахването на оксидативния стрес и повишаването на имунния отговор в тези области може да направи чудеса за вашата кожа.

Укрепва имунната система

Ако искате да укрепите имунната си система, за да предотвратите появата на инфекции, чаят от лайка е отговорът.

Има известно количество фенолно съединение в чай от лайка, което е специално свързано с борбата с бактериални инфекции в тялото.

Изследванията показват, че 5-6 чаши чай в продължение на две седмици могат значително да подобрят способността на организма да се бори с инфекциите.

Провокира съня

По аналогичен начин, че чаят от лайка може да облекчи стреса и тревогите, той може да бъде и цялостна помощ за сън, особено за хора, които се борят с неспокоен сън. ( Изследване )

Дори тези, които се борят със сънна апнея и други разстройства, могат да се възползват от ефектите на чай от лайка.

Пиенето на топла чаша чай от лайка без кофеин може да ви помогне да заспите по-бързо и да се събудите, като се чувствате по-освежени.

Управлява диабета

Изследванията показват, че чаят от лайка може да бъде полезен за хора, страдащи от диабет.

Помагайки за понижаване нивата на кръвната захар и регулиране на количеството инсулин в кръвта, мощните органични химикали в него помагат да се елиминират огромните капки и шпайкове в кръвната захар.

Подобрява стомашните проблеми

Ако страдате от стомашно дразнене, вариращо от леко подуване на симптомите на IBS, чаят от лайка може да бъде основна помощ.

Той има противовъзпалителни свойства, които спомагат за облекчаване на усукващия характер на червата и позволяват преминаването на газ и по-гладките движения на червата.

Една чаша чай от лайка може да ви накара да се почувствате по-добре, но непрекъснатото използване на това може да ви помогне да предотвратите появата на сериозни състояния в червата.

Грижа за косата

Освен всички впечатляващи качества на чай от лайка, много потребители твърдят, че подобряват външния вид и силата на косата.

Докато противовъзпалителните съставки могат да помогнат за облекчаване на дразненето на скалпа, по-силните химикали могат да подсилят нишките на косата ви, да премахнат пърхота и по принцип да дадат на косата си по-силен, копринен вид.

Лекува алергичните реакции

Въпреки че лайка е алерген за някои хора, като например тези, които са алергични към амброзия, маргарин или хризантема, тя може да помогне за модулиране на имунния отговор към алергени в организма.

Като действа като антихистамин, чаша чай от лайка може да успокои тези алергични реакции в тялото, като по този начин предотврати симптомите, преди да станат сериозни.

Внимание: Поради силната природа на съединенията и химикалите, открити в лайка, се препоръчва повишено внимание при бременни жени, тъй като увеличава риска от спонтанен аборт.

На второ място, много хора са алергични към Амброзия , така че редовното използване на лайка, особено при локални приложения, може да влоши симптомите.

Преди да направите чай от лайка редовна част от Вашия здравен режим, най-добре е да се консултирате с Вашия

Забавяне или предотвратяване на остеопороза

Остеопорозата е прогресивната загуба на костна плътност. Тази загуба увеличава риска от счупване на костите и изправена стойка.

Докато всеки може да развие остеопороза, той е най-често срещан сред жените след менопауза. Тази тенденция може да се дължи на ефектите на естрогена.

Проучване от 2004 г. установи, че чаят от лайка може да има антиестрогенни ефекти.

Освен това помогна за насърчаване на костната плътност, но авторите на изследването предупреждават, че са необходими допълнителни изследвания, за да се докаже тази очевидна полза.

zdraveplus.com има строга политика при писане на своите статии и винаги се позовава на информация и изследвания:

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button