15 мощни домашни средства за бронхит

Имате бронхит и търсите начин за лечение ? Тази статия отговаря на всичеки ваши въпроси.

Домашните средства за бронхит включват някои общи и лесни за употреба билки и подправки като куркума, джинджифил, дафинов лист.

Често се препоръчва мед, лук, цикория, евкалиптово масло, хвойна и мащерка.

Бронхитът може да бъде причинен от инфекции от бактерии и вируси или от фактори като пушене и вдишване на вредни пари и прах.

В статията ще прочетеш научно доказана информация за:

Какво е бронхит ?

Възпалението на въздушните канали причинява симптомите, характерни за бронхита, включително кашлица, треска, болка в тялото и задух.

Въпреки че хроничната форма на бронхит се нуждае от специална медицинска помощ, облекчаване на симптомите, свързани с бронхит, може да бъде осигурено от някои лесни за проследяване дома средства.

Вътрешните средства за бронхит са приети от много медицински специалисти. Бронхитът се отнася до възпалението на бронхите (дихателните пътища в белите дробове).

Това се дължи на възпалението на трахеята (трахеята) и на големите и малки бронхи, дължащи се на инфекция или други фактори.

Това води до образуване на подуване на лигавицата на дихателните пътища поради възпалението.

Клетките, облицоващи дихателните пътища, отделят течности, за да изчистят дразнещите вещества, като по този начин създават храчки и храчки.

Кашлицата, причинена от бронхит, е рефлекс за изтласкване на дразнителите. Бронхитът може да бъде разделен на остър бронхит и хроничен бронхит.

Причини за бронхит

Остър бронхит се причинява от инфекция с вируси или бактерии и продължава няколко дни до няколко седмици.

Инфекцията обикновено се причинява от същия вирус, който причинява обикновена настинка.

Други дразнещи дробове като тютюнев дим, прах и дим могат да влошат състоянието на остър бронхит.

Хроничният бронхит, от друга страна, обикновено е част от синдром, наречен хронична обструктивна белодробна болест (COPD).

Той се характеризира с постоянна кашлица, която произвежда храчки и слуз и e за период от най-малко три месеца в продължение на две последователни години.

Основната причина за хроничен бронхит е пушенето на цигари. То може да бъде причинено и от вдишване на токсични изпарения и прах.

Когато вирусите или бактериите заразят вече възпалените дихателни пътища, състоянието може да се влоши.

Хроничният бронхит е сериозно медицинско състояние и трябва да бъде съответно лекуван.

Симптомите на бронхит

Общите симптоми за бронхит са, както следва:

  • Болки в гърлото, хрема или инфекция на синусите
  • Болка в гръдната кост
  • Задух
  • Треска и студени тръпки
  • Главоболие и болки в мускулите
  • Кашлица с жълтеникава или зеленикава храчка

Бронхитът може да засегне както възрастните, така и децата и може да се противодейства на използването на някои лесни за намиране съставки у дома.

Тези вътрешни средства продължават дълъг път към потискане на свързания с тях дискомфорт на бронхита и противодействат на възпалението, като по този начин се облекчава кашлицата.

Домашни средства за бронхит

Ето няколко лесни за употреба в дома средства за бронхит:

Куркума

Куркума е доказано, че има противовъзпалителни свойства и може да се използва с топло мляко за облекчаване на бронхит.

Джинджифил

Джинджифилът е доказано, че има антипиретични свойства и е много ефективен при облекчаване на треска и студени тръпки, които съпътстват бронхита. Той също така осигурява облекчение от възпалено гърло поради непрекъснатото кашляне.

Масло от чаено дърво

Това етерично масло успокоява блокираните дихателни пътища и може ефективно да се използва като пара за вдишване.

Анасон

Анасонът има както отхрачващи, така и антисептични свойства, като по този начин спомага за изчистването на храчки от белите дробове.

Кардамон

Кардамом действа като деконгестант и отхрачващо средство, като същевременно облекчава кашлицата, причинена от бронхит.

Лук и чесън

Установено е, че лукът и чесънът действат като отхрачващи средства и намаляват възпалението поради наличието на химически кверцетин, който инхибира ензима липоксигеназа. Този ензим е отговорен за освобождаването на възпалителни химикали в тялото.

Цикория

Сухият корен на тази билка има силни отхрачващи свойства и може да се консумира с мед за най-добри резултати.

Евкалиптовото масло

Евкалиптовото масло спомага за облекчаване на болката, свързана с непрестанната кашлица и разхлабване на храчките, според Медицинския център на университета в Мериленд.

Камфорово маслото

Той представлява основен компонент на много балсами и бръчки за лечение на настинки. Той е противовъзпалително средство и успокоява болките, свързани със задръстванията.

Хвойново масло

Ябълковите плодове се считат за отлично лечение за настинки, кашлица и отлагане на храчки. Те обикновено се използват под формата на пара за инхалации.

Пипер

Консумацията на пипер подпомага изтъняване на лигавицата, натрупана по време на бронхит и улеснява експулсирането.

Пчелен мед

Медът помага в успокояващо възпалено гърло и облекчава кашлицата.

Мащерка

Маслото от мащерка има антиспазматични, отхрачващи и антибактериални свойства, според проучванията, публикувани в списание „Фитотерапия“, като всички те облекчават симптомите, свързани с бронхит.

Дафинов лист

Заливният лист е богат източник на химически кверцетин, който възпрепятства възпалението, свързано с бронхит, според книгата „Предписание за диетичен уелнес“.

Вода и други течности

Експертите от Бастирски университет смятат, че пиенето на достатъчно количество вода или други течности може да помогне за облекчаване на бронхита до известна степен.

Каквото и решение да опитате, в зависимост от това, което е най-лесно достъпно или най-удобното за вас, късмет! И останете здрави!

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button