Чай от Мента: Какво лекува и Как се приготвя

Чаят от мента е вкусен и освежаващ начин да увеличите цялостното си здраве по много начини, благодарение на способността му да подобрява храносмилането, да намалява болката и да елиминира възпалението.

Тя отпуска тялото и ума, лекува лошия дъх, помага при загуба на тегло и засилва имунната система.

Влиянието му върху храносмилателната система е значително и основният елемент на ментола в този чай е може би най-ценната част от неговата органична структура.

Какво е чаят от мента?

Чай от мента е инфузия от листа от мента и се пие като чай. Когато разбърквате листата от мента  , получавате чай с двойно мента. Това вещество е без кофеин, така че хората, които страдат от чувствителни съновидения, искат да пият този релаксиращ чай преди леглото.

Научното наименование на мента е Mentha piperita, а всъщност е кръстоска между воднамента и мента. Той е роден в Европа, но широкото разнообразие от приложения е превърнало мента в глобална стока. Черна мента чай също се радва на голяма употреба в  целия свят. Ментовото масло е популярна форма на медицинско лечение, особено за синдрома на раздразнените черва (IBS).

Ментолният аромат е много привлекателен за много хора, което прави това един от най-популярните сортове чай в света.

чай от мента

Ползи за здравето на чай от мента

Чаят е известно, че е успокояващо, но какви ползи  още има този широко достъпен чай за нашето тяло по отношение на ползите? Нека разгледаме някои от медицинските приложения на чай от мента по-долу.

Намалява треската

Когато мислим за острия, хладен ефект на ментола, ние не винаги мислим за гореща чаша чай. Въпреки това, ментовият чай има ментол като основен компонент, така че пиене на чай може да предизвика външно изпотяване, докато ментолът охлажда тялото ви вътрешно. Това може по същество да помогне при треската и да намали свързаното с това възпаление и дискомфорт.

Подобрява храносмилането

Ментовото масло и ментовият чай се използват от хиляди години, за да подредят различни храносмилателни и стомашно-чревни състояния. Археологическите доказателства всъщност показват, че мента се използва за 10 000 години като хранителна добавка. Чай от мента се счита за карминалин, защото помага да се движи газта през тялото, тъй като се натрупва, вместо да причинява подуване, спазми и стомашен дискомфорт. Този чай също така стимулира потока на жлъчката, за да увеличи скоростта и ефективността на храносмилането и да стимулира здрави движения на червата.

Предотвратява гадене и повръщане

Когато става дума за боледуване, малко неща са толкова неприятни, колкото гноя или повръщане. Менът от мента е антиспазматичен, така че намалява шансовете за повръщане и гадене, дори и в случай на болест на движението по лодка или самолет. Той също така намалява стомашното болки и болезнеността, свързани с болест на движението, с неговите противовъзпалителни качества.

Респираторни нарушения

Като антиспазматично средство, тя може да ви освободи от дразнещото усещане, което ви кара да искате да кашлиете, като по този начин изостряте респираторното си състояние. Чрез отпускането на мускулите на гърлото и гърдите можете да премахнете симптомите на настинка и грип.

Укрепва имунната система

Чай от мента има антибактериални свойства срещу бактерии, които са причина за заболявания като треска, кашлица и студ. Не само, че може да пиете този вкусен чай, който да ви помогне да лекувате симптомите на боледуване, но и да предотвратите заболяването на тялото си на първо място. Съществуват и микроелементи от витамин В, калий, антиоксиданти и калций, които могат да помогнат на тялото ви да поглъща хранителни вещества и да изпълнява необходимите функции, за да поддържа тялото ви здравословно.

Премахва лошото дишане

Силният аромат на ментола и антибактериалното качество на чая от мента го правят идеален начин за подобряване на дишането. Антибактериалният елемент убива микробите, които могат да доведат до халитоза, докато ментолът в чая преобърне неприятната миризма и оставя дъха ви чист !

Отслабване

Ароматът на ментовото масло и неговите органични компоненти могат да ви помогнат да контролирате апетита си, така че можете да намалите преяждането и впоследствие да предотвратите затлъстяването.

Намалява нивата на стрес

Естественият седативен и антиспазмотичен характер на ментола го прави много добър за облекчаване на психически стрес. Противовъзпалителният характер може да намали кръвното ви налягане и телесната температура и да ви позволи да се отпуснете , като оставите стресът да се стопи. Това е част от причината, поради която ментовото масло е толкова популярно в ароматерапията, а ефектите от ментовият чай са еднакво подобни.

Как се прави чай от мента ?

 1. Ако  правите своя чай с пресни листа от мента, първо изплакнете листата и ги разтрошете само с ръцете, с гърба на лъжица или с хаванче и пестик, за да освободите прекрасния аромат и полезни масла.
  2. Добавете чай с листа или пресни листа в чашата си. (С чай на листа или свежи листа, може да искате да използвате чаша за инфузионна или инфузионна чаша.)
  3. Охладете леко варената вода  (мента чай, подобно на други билкови чайове, наистина е най-добре, когато се варят в гореща, а не вряща вода), а след това го излейте в чашата си.
  4. Покрийте  чая от мента за 5 до 10 минути (по-дългите време на накисване дават най-добрия вкус и най-пълната полза за здравето на билковите чайове). Прясните листа ще се възползват от допълнителна минута или две от времето за накисване.
  5. Махнете чашките за чай или чайните листа от чашата.
  6. Изсипете чая незабавно в висока чаша лед, или можете да охладите чая, за да се насладите на лед по-късно.
  7. Незадължително – Ароматизираният чай от мента е прекрасен, като попръскване или парче цитрусови плодове, като например портокал, лимон или вар. Може би искате да добавите малко на вкус мед или захар на вкус, както добре.
  Насладете се на вашия вкусен, полезен леден чай от мента! Защо да не вземете чаша чаша и добра книга или списание на хамака за известно време?

Внимание: Това е мощен тип чай и въпреки че има широка гама от ползи за здравето, все още има някои възможни странични ефекти. Ментолът може да действа като алерген към някои хора и може да предизвика киселини в други. И двете реакции обикновено са леки, но консултирането с лекар относно възможните алергии винаги е добра идея. Освен това, вземете малко листа от мента и тествайте на ръката си.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button