7 метода за Премахване на белези по лицето

Белезите на лицето могат да бъдат повдигнати, потънали или тъмно пигментирани. Те може да са сърбящи или болезнени.

Те могат да бъдат резултат от акне, нараняване или хирургия. Има много методи, които могат да ви помогнат да излекувате, намалите и покриете белезите си.

Без значение кой метод избирате, поддържайте кожата си чиста и овлажнена.

Лечение на белези от акне

Използвайте слънцезащитно средство.

Защитата от ултравиолетови лъчи е от съществено значение за лечението на рани и грижите за белези.

Без значение какъв подход ще предприемете, слънцезащитните продукти трябва да са част от вашата рутина.

Изберете слънцезащитен крем, който е с SPF 30 или по-висок, и носете шапка в слънчеви дни. Правилната защита от слънце може също да намали риска от хиперпигментация на белези.

 • Масажирайте слънцезащитни продукти около рана или белег, за да предотвратите удебеляване на белега от излагане на слънце.

Използвайте силиконовия гел върху белезите си

Локалният, самоизсушаващ се силиконов гел се оказва много ефективен при лечението на повдигнати и потънали белези. 

Силиконовият гел е прозрачен и изсъхва сам, така че, след като го приложите на лицето си, можете да отидете за вашия ден.

Силиконовите листове или бинтове също могат да намалят сърбежа, дебелината и болката.

 • Можете да си купите силиконови гелове на гише в повечето аптеки.
 • Използвайте силиконовия гел за най-малко три месеца за оптимални резултати. Силиконът няма да направи белега ви да изчезне, но ще намали дебелината на белези, промяна в цвета и дискомфорт.
 • Направете пълна оценка на проучванията за токсичност на силиций и силикон и свързаните с тях проблеми  преди да продължите с това пътуване. Вероятно ще получите нежелани реакции от това лечение, някои от които могат да намалят качеството на живот.

Масажирайте белези с лосион или масло.

Поддържането на белег, покрит и хидратиран, ще му помогне да се лекува. Масажирайте последните белези с масло или овлажнител два пъти дневно в продължение на около минута. Масажът помага да се реорганизират незрелите колагенни връзки, които се образуват, докато кожата е белег. Не масажирайте и не нанасяйте масло върху нелекувана рана. Посъветвайте се с дерматолога си да препоръча правилния лосион или крем продукти за вашата кожа.

 • Избирайте евтино вещество като зехтин или вазелин.
 • Избягвайте скъпи процедури за кожата като лосиони, които се хранят с какаово масло или витамин Е, тъй като тяхната ефективност не е научно доказана.
 • Не е доказано, че надлежащият лосион е толкова ефективен, колкото силиконовите листа.
 • Носенето на масло върху кожата може да стимулира акнето. Говорете с дерматолога или лекаря си за най-добрата грижа за кожата за вашия тип кожа.

Носете грим, за да намалите появата на белези.

Използвайте водни (некомедогенни) продукти, които не съдържат аромати, тъй като продуктите на основата на масло могат да причинят акне и да предотвратят лекуването на белезите Ви.

Използвайте, почиствайте и овлажнявайте лицето си или нанесете овлажняващо слънцезащитно средство.

Нанесете грунд върху белезите или върху цялото си лице.

Нанесете колактора в х чрез белезите си. Покрийте със светлина, равномерни слоеве на основата, докато сте доволни от резултата.

 • Ако сте склонни към акне, може да искате да използвате четка или гъба, за да приложите вашия грим.
 • Почистете четките и гъбите поне два пъти седмично.
 • Можете да използвате грунд с SPF за допълнителна защита от слънцето.
 • Спазвайте коланите за тонуса на кожата си. Косата, която е твърде светла или тъмна, ще подчертае белезите ви. Смесете два нюанса на козметика, ако не можете да намерите такъв, който да съответства на вашата кожа.
 • Ако се опитвате да скриете хиперпигментацията, опитайте да приложите зелен колатер или друг цвят, който контрастира с промените в цвета. Покрийте добре с основата.

Намаляване на белезите с помощта на вашия дерматолог

Попитайте за инжекциите.

Ако имате повдигнати или потънали белези, лечението с инжекции може да ги изглади.

 • Може да получите нежелани реакции, като натъртване, смърт на тъкани, разширени кръвоносни съдове, осветление на кожата или хиперпигментация.
 • Преустановете лечението с инжекции, ако имате алергична реакция.

Попитайте за обновяване на повърхността.

Ако имате плитки, потънали белези, особено белези от акне, може да искате да опитате лазерно обновяване, дермабразио или химически пилинг. Тези техники премахват белег от тъканта на лицето ви, давайки на кожата нова възможност да расте. Възможно е да се очакват някои увреждания под формата на зачервяване, слънчева чувствителност, разширени кръвоносни съдове, кисти, акне, екзема, хиперпигментация, олекотени кожни петна и дори нови белези.
Възможно е техниките за възстановяване на повърхността да не работят върху повдигнати или много дълбоки белези.
Ако изберете дермабразио, вашият дерматолог ще използва абразивен инструмент, за да разтрие белега ви. Те могат да използват шкурка или телена четка.
Ако изберете лазерно изкривяване, вашият дерматолог ще премине през белезите Ви 1-3 пъти с лазер. Тази техника може да отнеме минути или цял час, в зависимост от степента на белезите.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button