Ревматични заболявания: Видове, причини и диагноза

Ревматизмът е старомоден термин, използван за възпаление на ставите, мускулите и околните тъкани.

Какво е Ревматизмът ?

Това води до симптоми на болка и скованост в засегнатите стави или области на тялото.

Широка гама от здравословни проблеми може да доведе до ревматични симптоми.  Вече не се използва от медицински специалисти, които подчертават значението на получаването на специфична диагноза, за да се получи подходящо лечение.

Възпалителният ревматизъм

използван за покриване на десетки нарушения. Те обикновено се наричат ревматични нарушения. Това са състояния, свързани с възпалени стави, мускули и тъкани, които свързват или поддържат вашите органи и други части на вътрешното тяло.

Ревматизмът е инфекциозно-алергично заболяване на съединителната тъкан, поразяващо сърдечно-съдовата система, ставите, вътрешните органи

Много ревматични разстройства са автоимунни заболявания. Това са болести, които се развиват, когато имунната система на организма атакува здрави тъкани в организма вместо микроби, бактерии и вируси. Други ревматични нарушения са причинени от кристали, като кристали на пикочната киселина при подагра.

Медицината, което се занимава с тези проблеми, се нарича ревматология. Ревматолозите са лекари, които се специализират в заболявания на ставите, мускулите и имунната система. Важно е да се разберат основните видове ревматични нарушения, за да се разбере кой е възпалителния ревматизъм.

В статията ще прочетеш научно доказана информация за:

Видове ревматизмът и техните симптоми

Ще ви запознаем с най-честите видове ревматични заболявания и симптомите им.

Ревматоиден артрит

Най-честият вид ревматично разстройство е ревматоидният артрит (RA). Това е хронично възпалително състояние. Хората с RA имат подути и възпалени стави. Това е така, защото имунната им система атакува лигавицата на ставите им. RA може да бъде много болезнено.

РА може също да причини трайно увреждане и обезобразяване на вашите стави. Обикновено се изолира към по-малките стави на тялото, като кокалчетата в ръцете или пръстите на краката. RA също може да има системни симптоми. Това означава, че засяга и други области, като например:

 • бели дробове
 • очи
 • кръвоносни съдове
 • кожа

Първите забележими симптоми на РА обаче обикновено са болезнени и твърди стави в ръцете или краката.

Подагра

Подаграта е много болезнено възпалително заболяване на ставата. Това се случва, когато твърде много кристали на пикочната киселина се натрупват в тъканите на тялото ви. Това води до подуване, зачервяване и горещо усещане в засегнатата става. Кристалите на пикочната киселина също могат да доведат до намалена бъбречна функция.

Подаграта често се развива в голям пръст, но може да се развие и в други стави. Ако състоянието остава нелекувано твърде дълго, могат да се образуват нодули, известни като тофи.

Васкулит

Васклулит е рядко, но потенциално животозастрашаващо възпаление на кръвоносните съдове. Това може да доведе до намаляване на притока на кръв към тъкан, известен като исхемия. В тъканта, която достига засегнатия кръвоносен съд, може да настъпи тежка болка.

Симптомите на васкулита могат да включват:

 • червени петна
 • нежни подутини или рани по кожата
 • слабост в крайниците ви
 • кашлица
 • треска

Кожна туберкулоза

Кожната туберкулоза е автоимунно заболяване. Тя може да се развие при мъже и жени на всяка възраст, но това е много по-често при младите жени, отколкото при мъжете. Това означава, че болестта е по-тежка при мъжете, отколкото при жените.

Лупусът може да доведе до:

 • болезнени и твърди стави
 • кожни обриви
 • язви в устата, носа или скалпа
 • треска
 • умора
 • затруднено дълбоко вдишване

Склеродермия

Склеродермата е състояние на хронично белези. Той засяга съединителната тъкан в различни части на тялото. Най-очевидният симптом е втвърдяване на кожата. В зависимост от това кои органи са засегнати, признаци, които са толкова често срещани като киселини в стомаха, могат също да показват склеродермия.

Сьогрен

Синдромът на Сьогрен е често срещано, но често недостатъчно разпознавано ревматично заболяване. Той засяга приблизително 4 милиона души в Съединените щати. Жените по-често страдат от това разстройство. Те съставляват девет от всеки 10 души, които имат това. Състоянието обаче се проявява при мъжете и в детството.

Симптомите на Сьогрен са сходни с тези на други състояния, така че често е погрешно диагностициран. Симптомите могат да включват:

 • суха уста
 • сухо или горещо гърло
 • затруднено говорене, дъвчене или преглъщане
 • умора
 • храносмилателни проблеми
 • вагинална сухота
 • кожни обриви или сухота
 • болка в ставите
 • нервна болка
 • подути жлези

Лечение на ревматизмът

Важно е да работите в тясно сътрудничество с лекаря си, ако имате лупус или друго ревматично заболяване.

Лечението на ревматоидни заболявания може да включва употребата на стероиди и нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) като ибупрофен (Advil) и напроксен (Aleve). И двете лечения намаляват възпалението. Стероидите също така намаляват хиперактивността на имунната система. Това може да помогне за намаляване на симптомите и предотвратяване на увреждане на тъканите

Редица други лекарства са предназначени специално за блокиране на имунната система. Те често се предписват, ако стероидите не могат да контролират симптомите Ви. Имуносупресивните лекарства могат да бъдат много ефективни, но могат да имат и странични ефекти. Едно от основните опасения е, че тъй като лекарствата намаляват активността на вашата имунна система, вие не сте толкова добре оборудвани, за да се справите с инфекцията.

Подагра може да бъде лекувано с лекарството colchicine (Colcrys). Колхицин може да се приема редовно, за да се предотвратят възпаления или борба със симптомите при настъпване на подагра. Ако атаките са чести, Вашият лекар може да Ви предпише лекарства за разтваряне на кристалите, които напускат тялото ви в урината.

Най-лошите храни за мускулната болка

Някои храни могат да увеличат възпалението и дискомфорта, докато други могат да го редуцират и да облекчат болката. Открийте кои храни трябва да ядете по-малко (някои може да ви изненадат) и какво трябва да ядете повече вместо това, когато страдате от мускулна и ставна болка.

Рискови фактори

Ако имате семейна анамнеза за ревматични нарушения, може да имате повишен риск. Жените също са склонни да бъдат по-уязвими към ревматоиден артрит, лупус и други автоимунни заболявания, включително склеродермия. Причината за това все още не е добре разбрана. Естрогенът може да играе роля в възпалението.

Ревматични нарушения могат да настъпят във всяка възраст. Някои състояния обикновено се развиват в определени моменти в живота ви. Например, лупус тенденция се появява в тийнейджърката или на 20-годишна възраст. Ревматоидният артрит има тенденция да се проявява на възраст между 40 и 60 години.

Кога да посетите доктор ?

Ако започнете да имате болка в ставите, която няма очевидна причина, като например усукване на глезена, кажете на Вашия лекар. Може да се обърнете към ревматолог за по-нататъшна оценка и диагностика.

Вашият лекар ще направи физически преглед, за да провери за признаци на подуване и горещи точки. Понякога възпаленията от ревматични разстройства правят засегнатите стави топли на допир.

Някои от тези заболявания могат да бъдат трудно диагностицирани, особено ако те нямат външни кожни симптоми. Може да се наложи Вашият лекар да извърши кръвни изследвания, рентгенови лъчи или други образни тестове като ултразвук.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button