Валериана – За какво помага и за какво вреди?

Някои от най-важните ползи за здравето от валериана, за хората е за хубав сън, облекчаване на тревожността и стреса, успокояване на менструалната болка, премахване на хранителните разстройства, облекчаване.

Но как действа тя на котките?

Какво е Валериана ?

Той е предимно полезен заради терпеноид, наречен непетелактон, но различни други химични съставки и хранителни вещества също засягат различни аспекти на човешкото здраве.

Валериана може да се прилага локално чрез листата или етеричното масло, докато чайът от катъл камък, приготвен от листата, също е популярен

В статията ще прочетеш научно доказана информация за:

Как действа на котките ?

Многогодишната цъфтящо растение, известна като коприва, катмант или котка, всъщност има научното име на Nepeta cataria и въпреки че повечето хора не осъзнават ползите, свързани със своите успокояващи, успокояващи ефекти върху котките, също има огромни ползи за човека.

Това е естествен диапазон, който се простира в голяма част от Европа и части от Азия, включително Китай, но оттогава се превърна в глобален износ и може да се намери в целия свят.

Екстрактите и етеричните масла също са доста популярни.

Историческият обхвата на употребата на кочата билка включва чайове, сокове, тинктури, екстракти, масла и дори като храна.

Различните форми на кочата билка се използват за генериране на алтернативна медицина и съвременните изследвания също показват, че тя е надеждно лечение на някои често срещани заболявания.

Нека да разгледаме по-отблизо някои от най-добрите ползи за здравето на кочата билка.

Ползи за здравето на Валериана

Ползите за здравето на котката включват:

Борба със стреса

Същото качество, което прави кочата билка толкова привлекателна за котките, а именно защото ги прави леко „спокойни“ и ги успокоява, може да се прилага и по отношение на хората по по-контролиран начин.

Кочата билка може да осигури облекчаване на стреса и намаляване на хроничната тревожност като билково лекарство, когато се консумира  под формата на сок или чай или когато се пуши като билка.

Това също може да помогне за намаляване на вторичните симптоми на хроничен стрес и за укрепване на имунната система.

Помощ за сън

Кочата билка е бил използван от хора с безсъние или сънно безпокойство в продължение на стотици години, ако не и хиляди години.

Седативната природа помага да се забавят естествените цикли на тялото и да се предизвика спокойно  състояние. Хоратамогат да спят по-добре през нощта.

Много хора избират да пият чаша чай от коча билка преди лягане, за да осигурят освежаващ сън.

Намалява храносмилателните проблеми

Кочата билка е особено ефективен при отстраняване на храносмилателните проблеми, особено запек, излишък от метеоризъм, спазми и подуване на корема.

Релаксиращите, противовъзпалителни ефекти на органичните съединения на кочата билка могат да облекчат възлите и възпаленията в стомашно-чревната система и да облекчат стягането и дискомфорта.

Менструални крампи

За жените, страдащи от особено болезнени менструални спазми, често се препоръчва алтернативно лечение, тъй като може бързо да облекчи тези спазми и стрес върху тялото.

Освен това успокоителните, успокояващи ефекти на котешка билка могат да успокоят и други симптоми на менструация, като промени в настроението и депресия.

Потискане на главоболието

Въпреки, че точният механизъм не е напълно разбран, кочата билка се е доказала като много ефективна при лечението на главоболие, дори хронични мигрени.

 Разтриването на етеричното масло в засегнатата област може да работи, но пиенето на чай от котлен камък или триене на листа   също могат да предложат бързо облекчение.

Ускорява лечението

По отношение на простуда и настинка, един от най-бързите начини да се изчисти тялото е да се предизвика изпотяване и да се измият токсините от системата.

Това е особено вярно в случаите на треска, когато липсата на изпотяване преди прекъсване на треската е само запазване на тези токсини и патогени в тялото. Кочата билка предизвиква изпотяване и помага за лечението на настинка и грип.

Противовъзпалителна активност

Както е споменато по-горе, химичните съставки на котешка билка са особено ефективни като противовъзпалителни средства.

Това означава, че билката може да бъде ефективна при лечението на артрит, подагра, изкълчени мускули, болки в ставите и дори хемороиди.

Локалното приложение или нормалната консумация на листа, сок или чай може да бъде ефективно за всички тези ситуации.

За проблеми с кожата

Съединения в растението го правят идеален за успокояване на ухапвания от насекоми и облекчаване на раздразнението на кожата. Нанасянето на мазнини или екстракти върху раздразнена или наранена кожа може да ускори лечебния процес и бързо да намали възпалението.

Богата на хранителни вещества

Въпреки че яденето на листата на билката е най-малкото разпространена форма на консумация на хора, кочата билка всъщност има доста впечатляваща колекция от хранителни вещества, от благоприятни химикали и уникални органични съединения до основни киселини, минерали и витамини, които телата ни се нуждаят.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button