Ранни симптоми на Остеопорозата: 5-те важни симптома

Остеопорозата кара костите да станат слаби и чупливи – толкова чупливи, че падане или дори леки натоварвания, като огъване или кашлица, могат да причинят счупване.

Счупвания, свързани с остеопороза, най-често се появяват в тазобедрената става, китката или гръбначния стълб.

Според клинично изследване от 2016 г , след менопаузата при жените процесът на остеопороза се ускорява поради недостиг на естроген.

Естрогенът помага при положителния калциев метаболизъм и остеогенезата.

Менопаузата ускорява загубата на кост до 2-5% годишно, което може да продължи до 10 години.

Кои са ранните симптоми на Остеопорозата?

Остеопорозата може да съществува без никакви симптоми в продължение на десетилетия, тъй като остеопорозата не причинява симптоми, докато костите не се счупят (фрактури).

Освен това, някои остеопоротични фрактури могат да избягват откриването в продължение на години, когато не предизвикват симптоми.

Поради това пациентите може да не са осведомени за остеопорозата си, докато не страдат от болезнена фрактура.

Симптомът, свързан с остеопоротичните фрактури, обикновено е болка; местоположението на болката зависи от местоположението на фрактурата.

Симптомите на остеопорозата при мъжете са подобни на симптомите на остеопороза при жените.

Фрактури на гръбначния стълб (прешлен) могат да причинят тежка „подобна на лента“ болка, която излъчва от гърба до страните на тялото.

Фрактура, която се получава по време на нормалната активност, се нарича минимална травма или фрактура на стреса. Например, някои пациенти с остеопороза развиват стресови фрактури на краката, докато ходят или отстъпват от бордюра.

Хирургичните фрактури обикновено се появяват в резултат на падане. При остеопороза могат да възникнат фрактури на бедрената кост, в резултат на тривиални инциденти с приплъзване и падане.

Какво представлява Остеопорозата ?

Остеопорозата означава „пореста кост“. Вижда се под микроскоп, че здравата костна форма изглежда като пчелна пита.

При появата на остеопороза дупките и пространствата в медената пита са много по-големи, отколкото в здравата кост.

Остеопоротичните кости са загубили плътност или маса и съдържат анормална тъканна структура.

Тъй като костите стават по-малко гъсти, те се отслабват и по-вероятно са да се счупят.

Ако сте навършили 50 години и сте счупили кост, попитайте Вашия лекар или медицински специалист за тест за костна плътност.

Факти за остеопорозата

 • Остеопорозата е състояние на крехка кост с повишена чувствителност към фрактури.
 • Остеопорозата отслабва костта и увеличава риска от счупване на костите.
 • Костната маса (костната плътност) намалява след 35-годишна възраст, а костната загуба се наблюдава по-бързо при жените след менопаузата.
 • Ключови рискови фактори за остеопорозата са генетиката, липсата на физически упражнения, липсата на калций и витамин D, личната история на фрактурата като възрастен, пушенето на цигари, прекомерната консумация на алкохол, анамнезата за ревматоиден артрит, ниското телесно тегло и фамилната анамнеза за остеопороза.
 • Пациентите с остеопороза нямат симптоми, докато не се появят костни фрактури.
 • Диагнозата на остеопорозата може да бъде предложена чрез рентгенови лъчи и потвърдена чрез тестове за измерване на костната плътност.
 • Леченията за остеопороза, в допълнение към медикаментите за остеопороза по предписание, включват спиране на употребата на алкохол и цигари и осигуряване на адекватно упражнение, калций и витамин D.

Какво причинява намаляване на костна маса ?

Намаляване на костна маса буквално води до необичайно порьозна кост, която може да се компресира като гъба.

Това разстройство на скелета отслабва костта и води до чести фрактури (счупвания) в костите.

Международната фондация за остеопороза (IOF), заключва, че приблизително 50% от хората с една остеопоротична фрактура ще имат и друга.

Остеопенията, по дефиниция, е състояние на костта, което е малко по-плътно от нормалната кост, но не и степента на остеопороза на костите.

Научете какво е остеопорозата и какво причинява тя:

Нормалната кост се състои от белтъчини, колаген и калций, които дават на костите си здравина.

Костите, които са засегнати от остеопороза, могат да се счупят (счупят) с относително малко нараняване, което нормално не би довело до фрактури на костите.

Фрактурата може да бъде или под формата на крекинг (както при фрактура на тазобедрената става), така и при срутване (както при компресионна фрактура на гръбначния стълб на гръбначния стълб).

Гръбнакът, бедрата, ребрата и китките са общи области на костни фрактури при остеопороза, въпреки че фрактурите, свързани с остеопороза, могат да се появят в почти всяка скелетна кост.

Какви са причините за остеопорозата и рисковите фактори?

Следните фактори са факторите, които ще увеличат риска от развитие на остеопороза:

 • Женски пол.
 • Семейната анамнеза за остеопороза (например, ако имате майка с остеопороза на фрактурата на бедрената кост, удвоява риска от фрактура на тазобедрената става).
 • Лична история на фрактури като възрастен.
 • Пушенето на цигари.
 • Прекомерна консумация на алкохол.
 • Липса на упражнения.
 • Диета с ниско съдържание на калций.
 • Лошо хранене и лошо общо здраве, особено свързано с хронично възпаление или заболяване на червата.
 • Малабсорбцията (хранителните вещества не се абсорбират правилно от стомашно-чревната система) от заболявания на червата, като например колаика, която може да се асоциира с кожни заболявания като дерматит херпетифорс.
 • Ниските нива на естроген при жените (които могат да се появят при менопауза или с ранно хирургично отстраняване на двата яйчника).
 • Ниски нива на тестостерон при мъжете (хипогонадизъм).
 • Химиотерапия, която може да предизвика ранна менопауза поради токсичните ефекти върху яйчниците.
 • Аменореята (загуба на менструалния цикъл) при млади жени е свързана с нисък естроген и остеопороза; аменорея може да възникне при жени, които се подлагат на изключително енергично тренировъчно обучение и при жени с много ниска телесна мастна тъкан (например жени с анорексия невроза).
 • Хронично възпаление, дължащо се на хроничен възпалителен артрит или заболявания като ревматоиден артрит или чернодробни заболявания.
 • Неподвижност, като например след инсулт или от каквото и да е състояние, което пречи на ходенето
 • Хипертиреоидизъм, състояние, при което твърде много тиреоиден хормон се получава от щитовидната жлеза (както при болестта на Грейв) или се приема като лекарство за тиреоиден хормон.
 • Хиперпаратиреоидизмът е заболяване, при което има прекомерно производство на паратиреоиден хормон от паращитовидната жлеза, малка жлеза, разположена близо до или в рамките на щитовидната жлеза. Обикновено паратиреоидният хормон поддържа нивата на калций в кръвта, като отчасти премахва калций от костите.
 • Когато липсва витамин D, тялото не може да абсорбира достатъчно количество калций от диетата, за да предотврати остеопорозата.
 • Наследствени нарушения на съединителната тъкан, включително остеогенезис имперфекта, хомоцистинурия, синдром на остеопороза-псевдоглиом и кожни заболявания като синдром на Марфан и синдром на Ehlers-Danlos (тези причини за наследствена вторична остеопороза са третирани по различен начин).

Какви са последиците от остеопорозата?

Остеопоротичните фрактури на костите са причина за значителна болка, понижено качество на живот, загубени работни дни и инвалидност.

Остеопороза: Всичко, което трябва да знаете

До 30% от пациентите, страдащи от фрактура на бедрената кост, ще се нуждаят от дългосрочна грижа.

Пациентите в старческа възраст могат да развият пневмония и кръвни съсиреци във вените на краката, които могат да преминат към белите дробове (белодробна емболия) поради продължително почивка на леглото след фрактурата на бедрената кост.

Остеопорозата дори е свързана с повишен риск от смърт. Около 20% от жените с фрактура на тазобедрената става ще умрат през следващата година като косвен резултат от фрактурата.

Освен това, след като човек е претърпял фрактура на гръбнака, дължаща се на остеопороза, той или тя има много голям риск да страдат от подобна фрактура в близко бъдеще (следващите няколко години).

Около 20% от жени в постменопауза, които имат фрактура на гръбначния стълб, ще претърпят нова вертебрална фрактура на костите през следващата година.

Защо остеопорозата е важен въпрос за общественото здраве?

 • В България 1 милиона души имат ниска костна плътност (200 хиляди милиона имат остеопороза, а 800 хиляди имат остеопения). Това представлява 55% от населението на България на възраст 50 години и по-големи.
 • В САЩ преките разходи за здравни грижи от фрактури на остеопороза възлизат на един милиард долара, без дори да се вземат предвид косвените разходи, като загубени дни на работа и производителност.
 • Приблизително 20% от тези, които получават фрактура на тазобедрената става, ще умрат в годината след фрактурата.
 • Една трета от пациентите с хип-фрактура се освобождават в дом за възрастни в рамките на една година след фрактурата.
 • Само една трета от пациентите с хип-фрактура възвърнат нивото на функция преди фрактурата.

С остаряването на населението в България броят на хората с фрактури, свързани с остеопороза, ще се увеличи експоненциално. Болката, страданието и цялостното въздействие върху здравните и икономическите разходи ще бъдат огромни.

Кои фактори определят костната плътност ?

Костната маса (костната плътност) се определя от количеството кост в скелетната структура. Обикновено колкото по-висока е костната плътност, толкова по-силни са костите.

Плътността на костите е силно повлияна от генетичните фактори, които на свой ред понякога се променят от факторите на околната среда и медикаментите.

Например, мъжете имат по-висока костна плътност от жените, а афро-американците имат по-висока костна плътност от кавказките или азиатските американци.

Обикновено плътността на костите се натрупва по време на детството и достига връх с около 25-годишна възраст.

Плътността на костите се запазва за около 10 години. След 35-годишна възраст мъжете и жените обикновено губят 0.3% -0.5% от костната си плътност годишно като част от процеса на стареене.

Естрогенът е важен при поддържането на костната плътност при жените. Когато нивата на естроген спадат след менопаузата, загубата на костна плътност се ускорява.

През първите пет до 10 години след менопаузата жените могат да страдат до 2% -4% загуба на костна плътност годишно!

Ускорената костна загуба след менопаузата е основна причина за остеопороза при жени, наречена остеопороза след менопауза. Това важи и за жените, които иначе имат нормално здраве.

Какви тестове използват здравните специалисти при диагностицирането на остеопорозата?

Рентгеновият анализ може да разкрие остеопороза на костта, защото костите изглеждат много по-тънки и по-леки от нормалните кости. За съжаление, докато рентгеновите лъчи могат да открият остеопороза, поне 30% от костта вече е загубена.

В допълнение, рентгеновите лъчи не са точни показатели за костната плътност.

По този начин, появата на костта на рентгеновия лъч често се влияе от измененията в степента на излагане на рентгеновия филм.

Фондацията за национална остеопороза, Американската медицинска асоциация и други големи медицински организации препоръчват диагностициране на остеопорозата с двойно енергийно рентгенологично сканиране (DXA, по-рано известно като DEXA).

DXA обикновено измерва костната плътност в бедрото, гръбначния стълб и предмишницата.

Тестът отнема само пет до 15 минути, за да се извърши, излага пациентите на много малко радиация (по-малко от една десета до една стотна от количеството, използвано на стандартен гръден рентгенов лъч) и е доста точен.

Този резултат се нарича „Т-резултат“ или Т-резултат и изразява костната плътност по отношение на броя на стандартните отклонения (SD) под пиковата костна маса на младите възрастни.

 • Остеопорозата се определя като костна плътност Т – от -2,5 или по-ниска.
 • Остеопенията (между нормалната и остеопорозата) се определя като костна плътност Т между -1 и -2,5.

Важно е да се отбележи, че докато остеопенията се счита за по-малка степен на костна загуба, отколкото остеопорозата, тя все пак може да е притеснителна.

Какви видове здравни специалисти лекуват остеопорозата?

Специалистите по здравеопазване, които лекуват остеопороза, включват общопрактикуващи и интернисти, както и гинеколози, ендокринолози, ревматолози и, за фрактури, костни хирурзи (ортопедисти).

Какво е лечението на остеопорозата и може да се предотврати остеопорозата?

Целта на лечението на остеопорозата е предотвратяването на костни фрактури чрез намаляване на костната загуба или, за предпочитане, чрез увеличаване на костната плътност и сила.

Въпреки че ранното откриване и навременното лечение на остеопорозата могат значително да намалят риска от бъдещи фрактури, никое от наличните лечения за остеопороза не е пълно лечение.

С други думи, е трудно да се възстанови напълно костта, която е била отслабена от остеопорозата.

Следователно, предотвратяването на остеопорозата е толкова важно, колкото и лечението.

Следните са лечението на остеопорозата и превантивните мерки за оптимално здраве на костите:

 • Промените в начина на живот включват спиране на тютюнопушенето, ограничаване на прекомерния прием на алкохол, редовно упражняване и консумиране на балансирана диета с подходящ калций и витамин D
 • Лекарства, които спират загубата на костна маса и повишават костната си сила като алендронат (Fosamax), ризедронат (Actonel), ралоксифен (Evista), ибандронат (Boniva), калцитонин (Calcimar), золедронат (Reclast) и денозумаб
 • Медикаменти, които увеличават образуването на кости, като например тепара-тид (Forteo)

Тренирайте, откажете цигари и ограничавайте алкохола

Упражнението има голямо разнообразие от благоприятни ефекти върху здравето. Въпреки това упражненията не водят до значително увеличаване на костната плътност.

Ползата от упражненията за остеопороза е свързана предимно с намаляване на риска от падания, вероятно защото подобреният баланс и / или повишаване на мускулната сила.

Изследването все още не е определило какъв вид упражнение е най-подходящо за остеопороза или колко дълго трябва да продължи.

Докато изследванията не са отговорили на тези въпроси, повечето лекари препоръчват теглене на тежести като ходене, за предпочитане ежедневно за оптимално здраве.

Дума на предпазливост при упражнения: Важно е да се избягват упражнения, които могат да наранят вече отслабени кости.

При пациенти на възраст над 40 години и такива със сърдечни заболявания, затлъстяване, захарен диабет и високо кръвно налягане, упражненията трябва да се предписват и контролират от лекари.

Екстремните нива на упражнения (като бягане в маратон) може да не са здрави за костите. Дългите бягания, който се практикуват при млади жени, което води до загуба на тегло и загуба на менструални периоди, в действителност може да насърчи остеопорозата.

Как действа употребата на никотин ?

Пушенето на една опаковка цигари на ден през целия живот на възрастните може да доведе до загуба на 5% -10% от костната маса. Цигарите намалява нивата на естроген и може да доведе до загуба на костна маса при жените преди менопаузата.

Пушенето цигари също може да доведе до по-ранна менопауза.

Злоупотребата с алкохол и цигари също оказват влияние

При жени в постменопауза тютюнопушенето е свързано с повишен риск от остеопороза.

Данните за ефекта от редовното консумиране на алкохол и кофеин върху остеопорозата не са толкова ясни, колкото при упражнения и цигари.

Всъщност изследванията относно алкохола и кофеина като рискови фактори за остеопорозата показват много различни резултати и са противоречиви.

Разбира се, ефектът им не е толкова голям, колкото другите фактори. Въпреки това, умереността както на алкохола, така и на кофеина е разумна.

Добавки при Остеопороза

Сега ще разгледаме, най-често препоръчваните добавки :

1. Калциеви добавки за остеопороза

Изграждането на здрави и здрави кости изисква адекватен хранителен прием на калций, който започва в детството и юношеството и за двата пола.

Най-важното обаче е, че високият прием на калций или приемът на калциеви добавки сам по себе си не е достатъчен за лечение на остеопороза и не трябва да се разглежда като алтернатива или заместващ по-мощни лекарства за остеопороза.

През първите няколко години след менопаузата може да настъпи бърза костна загуба, дори ако се приемат калциеви добавки.

Следният прием на калций е препоръчан от Националния институт за здравен консенсус конференция за остеопороза за всички хора, със или без остеопороза:

 • 800 mg / ден за деца на възраст от 1 до 10 години
 • 1000 mg / ден за мъже, жени в пременопауза и жени в постменопауза, също приемащи естроген
 • 1200 mg / ден за тийнейджъри и млади хора на възраст 11-24 години
 • 1,500 mg / ден за жени в постменопауза, които не приемат естроген
 • 1200 mg – 1500 mg / ден за бременни и кърмещи майки
 • Общият дневен прием на калций не трябва да надвишава 2 000 mg.

Ежедневният прием на калций може да се изчисли по следния начин:

 • С изключение на млечните продукти, средното хранене на българин съдържа приблизително 250 mg калций.
 • 450 mg калций в 8 унции обикновен кисело мляко.
 • Има около 130 мг калций в 1 чаша извара.
 • 200 mg калций в 1 унция сирене чедър.
 • Приблизително 90 mg калций в ½ чаша ванилов сладолед.
 • 300 мг калций в 8 унции калций-обогатен портокалов сок.

За съжаление проучванията показват, че средно жените в Бългаия консумира по-малко от 500 mg калций на ден в диетата си, по-малко от препоръчаните.

2. Други добавки

Различните калциеви добавки съдържат различни количества елементарен калций (действителното количество калций в добавката). Например, Caltrate, Os-Cal и Tums са калциеви карбонатни соли.

Всяка таблетка от 1250 mg калциева карбонатна сол (като Caltrate 600 mg, Os-Cal 500 mg или Tums 500 mg допълнителна сила) съдържа 500 mg елементарен калций.

Лице, което се нуждае от 1000 mg дневно калциева добавка, може да приема една таблетка Tums 500 mg допълнителна сила (съдържаща 500 mg елементарен калций) два пъти дневно с храна.

Добавките с калциев карбонат най-добре се приемат в малки дози с храна, тъй като червата може да не са в състояние надеждно да абсорбират повече от 500 mg калций наведнъж.

Ето защо най-добрият начин да вземете 1000 mg калциева добавка е да я разделите на две дози. По същия начин, дозата от 1500 mg трябва да бъде разделена на три дози.

3. Витамин D за остеопороза

Адекватен прием на калций и витамин D са важни основи за поддържане на костната плътност и сила. Обаче калций и витамин D сами по себе си не са достатъчни за лечение на остеопороза и трябва да се прилагат заедно с други лечения. Витамин D е важен в няколко аспекта:

 • Витамин D помага за усвояването на диетичен калций от червата.
 • Липсата само на витамин D може да доведе до изчерпване на калций (остеомалация), което допълнително отслабва костите и увеличава риска от фрактури.
 • Витамин D, заедно с подходящ калций (1200 mg елементарен калций), е показан в някои проучвания за увеличаване на костната плътност и понижаване на фрактурите при жени в менопауза, но не и при жени в пременопауза или перименопауза.

Витамин D се набавя от храната и кожата. Производството на витамин D от кожата зависи от излагането на слънчева светлина. Активните хора, живеещи в слънчеви райони (Южна Калифорния, Хавай, страни около екватора и др.).

Могат да произвеждат по-голямата част от витамин D, от който се нуждаят, в кожата си. Обратно, липсата на излагане на слънчева светлина, поради пребиваване в северните ширини или физическа неспособност, причинява дефицит на витамин D. В тази популация, хранителният витамин D става по-важен.

Съветът по хранене и хранене на Института по медицина препоръчва следното като подходящ прием на витамин D:

 • 800 IU / ден за мъже и жени на възраст над 71 години
 • 600 IU / ден за жени в други възрастови групи, мъже и деца
 • 400 IU / ден за кърмачета на възраст под 12 месеца

Но ако човек вече има остеопороза, препоръчително е да се осигурят 400 IU два пъти дневно като обичаен дневен прием, най-често като добавка, заедно с предписаните лекарства за остеопороза.

Хормонална терапия (менопаузална хормонална терапия)

Естрогенната хормонална терапия след менопаузата (по-рано наричана хормонозаместителна терапия или ХЗТ) е показала, че предотвратява загубата на костна маса, увеличава костната плътност и предотвратява костни фрактури.

Той е полезен при предотвратяването на остеопороза при жени в менопауза. Естрогенът се предлага перорално (Premarin, Estrace, Estratest и други) или като кожен пластир (Estraderm, Vivelle и др.).

Естрогенът също се предлага в комбинация с прогестерон като хапчета и пластири. Прогестеронът редовно се прилага заедно с естроген, за да се предотврати рак на матката, който може да е резултат от употребата на естроген самостоятелно.

Доказано е, че се прилагат ендогенни естрогенни и комбинирани хапчета с естроген и прогестерон с по-ниски дози. Въпреки това, поради нежеланите ефекти на ХЗТ, като повишен риск от сърдечен удар, инсулт, кръвни съсиреци във вените и рак на гърдата; ХЗТ вече не се препоръчва за продължителна употреба при лечението на остеопороза.

По-скоро ХЗТ се използва краткосрочно за облекчаване на менопаузата при горещи вълни.

Бифосфонати

Бисфосфонатите намаляват риска от фрактура на бедрото, фрактура на китката и фрактура на гръбначния стълб при хора с остеопороза и могат да подобрят T-резултата. Алендронат (Fosamax), ризедронат (Actonel, Atelvia), ибандронат (Boniva) и золедронат (Reclast) са бисфосфонати.

За да се намалят страничните ефекти и да се подобри абсорбцията на лекарството, всички бисфосфонати, приемани през устата (перорално), трябва да се приемат сутрин, на празен стомах, 30 минути преди закуска и с най-малко 8 унции (240 ml) вода не сок). Това подобрява абсорбцията на бисфосфонат.

Пациентите трябва да останат изправени поне 30 минути след приемане на хапчето, за да се избегне връщане на хапчето в хранопровода. По-нови интравенозни бисфосфонати, като ибандронат (Boniva) и золедронат (Reclast), заобикалят потенциалните проблеми с хранопровода и стомаха.

Хранителни, калциеви, железни добавки, витамини с минерали или антиациди, съдържащи калций, магнезий или алуминий, могат да намалят абсорбцията на пероралните бифосфонати,

Алендронат (Fosamax)

Алендронат (Fosamax) е бисфосфонатно антирезорбционно лекарство. Той еодобрен за профилактика и лечение на постменопаузална остеопороза, както и за остеопороза, причинена от лекарства, свързани с кортизона (остеопороза, предизвикана от глюкокортикоиди).

Установено е, че алендронат увеличава костната плътност и намалява фрактурите на гръбначния стълб, бедрата и ръцете. Fosamax се приема през устата веднъж седмично, за да се предотврати и лекува постменопаузалната остеопороза.

Алендронат е първото лекарство за остеопороза, което също е одобрено за увеличаване на костната плътност при мъже с остеопороза, било в ежедневна или седмична схема на дозиране

Ризедронат (Actonel)

Ризедронат (Actonel, Atelvia) е друго бисфосфонатно антирезорбционно лекарство.

Подобно на алендронат, това лекарство е одобрено за профилактика и лечение на постменопаузална остеопороза, както и за остеопороза, причинена от лекарства, свързани с кортизона (остеопороза, предизвикана от глюкокортикоиди).

Ризедронатът е химически различен от алендронат и има по-малка вероятност да причини раздразнение на хранопровода.

Ризедронат също е по-мощен в предотвратяването на резорбцията на костите, отколкото алендронат.

Избор на лекарства за остеопороза

При избора на лекарство за остеопороза, лекарят ще разгледа всички аспекти на медицинската история на пациента, както и тежестта на остеопорозата.

Ако жена в постменопауза има други менопаузални симптоми като горещи вълни и вагинална сухота, ХЗТ ще бъде правилният избор за тези менопаузални симптоми, както и за предотвратяване на остеопорозата.

След изтичане на менопаузалните симптоми, ще се обмислят някои други нестероидни медикаменти за лекарско предписание в по-дългосрочен план.

Ако превенцията и лечението на остеопорозата е единственият въпрос, който се разглежда, бифосфонатите като алендронат.

Ибандронат или ризедронат са по-ефективни от менопаузалната хормонална терапия за предотвратяване на остеопоротични фрактури и по-малко вероятно да бъдат свързани със значителни нежелани ефекти.

Досега бисфосфонатите са най-добре проучените и ефективни категории лекарства с рецепта за лечение на постменопаузална остеопороза.

Перорални бифосфонати

Няколко сериозни състояния на хранопровода предотвратяват употребата на перорални бифосфонати, по-специално стростор на хранопровода или ахалазия.

При тези две условия е вероятно таблетките с бифосфонат да бъдат задържани в хранопровода и да доведат до възпаление на хранопровода, язви и образуване на белези.

Често се препоръчва повишено внимание при хора с дисфагия (затруднено гълтане), защото дисфагията може да е проява на проблем в хранопровода, който ще доведе до залепване на таблетките с бифосфонат.

Препоръчва се също така повишено внимание, когато има гастрит, дуоденит или язви поради възможността бисфосфонатът да утежни възпалението, свързано с тези състояния.

Всяко влошаване на симптомите на стомашно-чревния тракт трябва да се съобщава незабавно, но по-голямата част от хората понасят бисфосфонати без симптоми, когато предписанията за предписване се спазват внимателно.

Предотвратяване на фрактури на бедрената кост при възрастни хора с остеопороза

Пациенти в напреднала възраст с остеопороза могат да намалят риска от фрактура на бедрената кост чрез поддържане на мускулна сила, координация и баланс с упражнения.

 Доброто осветление е от съществено значение за безопасното ходене до тоалетната както през деня, така и през нощта.

Освен това, за тези възрастни хора, които използват бастуни за ходене и т.н., е от съществено значение гумените върхове на бастуните да се проверяват редовно за признаци на износване.

  zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани научни проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации:

Актуализация на статията на 8 Октомври, 2021!

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button