Колко лоша е кашлицата при деца? 7 симптоми, за които да се тревожите

Не предполагайте, че кашлицата на детето ви е просто студено, може да е нещо по-сериозно. Ето кога да се притеснявате и какво да правите.

Деца и кашлица: често срещани причини и лечения

Кашлицата обикновено е знак, че тялото на детето ви се опитва да се отърве от дразнител, от слуз до чужд предмет. Честите причини за кашлица включват:

  • Инфекция. Студенията, грипът и настинката могат да доведат до продължителна кашлица за децата. Грипът са склонни да причиняват лека до умерена. Тези вирусни инфекции не се лекуват с антибиотици, но могат да се управляват с други лекарства.
  • Киселинен рефлукс. Симптомите при децата могат да включват кашлица, често повръщане / плюене, лош вкус в устата и киселини в стомаха. Лечението за рефлукс зависи от възрастта, здравето и други проблеми на детето. Опитайте тези три съвета: Премахване на задействаните храни от диетата им (често шоколад, мента, пържени, пикантни, мазни храни и кофеин и газирани напитки). Яжте най-малко два часа преди лягане. И яжте по-малки хранения. Посъветвайте се с Вашия лекар, ако сте загрижени за киселинния рефлукс на Вашето дете.
  • Астмата може да бъде трудна за диагностициране, тъй като симптомите варират от дете до дете. Но кашлица, която може да се влоши през нощта, е един от многото симптоми на астма. Другата може да е кашлица, която се появява с повишена физическа активност или по време на игра. Лечението на астма зависи от това, което го причинява и може да включва избягване на задействания като замърсяване, дим или парфюми. Посъветвайте се с Вашия лекар, ако мислите, че детето Ви има симптоми на астма.
  • Алергиите / синузитите могат да причинят продължителна кашлица, както и сърбеж в гърлото, хрема, воднисти очи, възпалено гърло или обрив. Говорете с лекаря на детето си за тестове за алергия, за да разберете кои алергени причиняват проблема и поискайте съвет за това как да избегнете този алерген. Алергените могат да включват храна, цветен прашец, домашен любимец и прах. Вашият лекар може също да препоръча алергични медикаменти или алергични снимки.
  • Черепната кашлица, наречена също коклюш, се характеризира с кашлица отзад, последвана от вдишване, което има „чуплив“ звук. Други симптоми могат да включват хрема, кихане и ниска температура. Челюстната кашлица е заразна, но лесна за предотвратяване с ваксина. Челюстната кашлица се лекува с антибиотици.
  • Други причини децата да кашлят. Дете може също така да кашля, след като е било болно; след вдишване на чуждо тяло като храна или малка играчка; или след излагане на дразнещи вещества като замърсяване от цигари или дим от камина.

Какво е Кашлицата ?

Кашлицата на детето ви звучи силно, а то също има хрема, болки в гърлото, водни очи и лош апетит.

Какво е най-вероятно причинява това: често срещано настинка, което може да продължи от една до две седмици – въпреки че е в най-лошото (и най-заразно) през първите няколко дни. Децата получават средно от 6 до 10 настинки годишно, според Националния институт по алергии и инфекциозни болести, така че можете да очаквате повече от няколко тази зима.

Как да помогнем: Тъй като настинките са причинени от вируси, антибиотиците няма да помогнат – дори не помолете педиатъра да предпише такъв. (Ако обаче детето ви е прекалено малко, за да издуха носа си, използвайте солени капки за нос и спринцовка с крушка, за да помогнете изчистете слузта ). Използването на охлаждащ овлажнител и придаването на топла вана също може да помогне.   Също така се консултирайте с Вашия лекар, преди да дадете на детето си някакви лекарства без рецепта .

Свързана статия: Кашлица при деца: лечение със сироп, бабини рецепти и билки

Видове кашлица

Научете кои са най-честите видове кашлици и как да ги излекувате.

1. Сухата, нощна кашлица

Вашето дете е имало досадна кашлица и през цялата зима. Той се влошава всяка вечер и всеки път, когато излиза на вън.

Какво най-вероятно причинява това: Астма, хронично състояние, при което дихателните пътища в белите дробове се възпаляват и стесняват и създават излишна слуз. Въпреки че родителите често мислят, че хрипове са основният признак за астма, кашлицата – особено през нощта – може да бъде единственият симптом на детето. „Мукозата в белите дробове създава малко гадене, което кара децата да кашлят“, обяснява Деби Лонзер, М.Д., асистент по педиатрия в детската болница Кливланд Клиника.  Кашлицата се задейства от тренировки, алергии, настинки или студен въздух.

Свързана статияНощната кашлица не е безобиден синдром

Как да помогнете: Посъветвайте се с Вашия лекар, ако имате подозрение за астма. Децата, които са достатъчно големи (обикновено на възраст 5 или 6 години), ще се тестват със специална тръба. За да направят диагноза при по-малки деца, лекарите обикновено разчитат на теста на детето, заедно с докладите на родителите за модела на симптомите и всяка фамилна анамнеза за алергии или астма. Децата с леки случаи могат да приемат инхалирани бронходилататорни лекарства по време на атака, докато децата с умерена до тежка астма също се нуждаят от ежедневно превантивно лекарство.

2. Влажна кашлица

Тя има слаба, дрезгава кашлица, както  се придружава и с висока треска, мускулни болки и подуване.

Какво вероятно причинява това: грип, иначе известен като грип, вирусно заболяване, което атакува дихателната система. Грипът има дълъг период на инкубация при децата, за да могат да се разхождат с вируса няколко дни преди да се разболеят, да го споделят с приятели и семейство. „Това се разпространява чрез малки капчици, така че когато един съученик кихне само веднъж, грипният вирус лети в стаята“, казва д-р Лонзер.

Как да помогнете: Давайте много течности, както и на ацетаминофен, или на деца на възраст над 6 месеца, ибупрофен с храна или мляко, за да свали треската и да облекчи болките. Следващата година, бъдете сигурни, че тя получава ваксината срещу грип.

3. Силна кашлица

Бебето ти е застигнало за няколко дни, а сега кашлицата му има свиреп звук. Изглежда, че диша бързо и е много раздразнителен.

Какво вероятно причинява това: Бронхиолит, инфекция на бронхиолите, най-малките въздушни пътища в белите дробове. Когато се надуват и запълват с слуз, за ​​детето е трудно да диша. Най-честата причина е респираторен синцитиален вирус (известен като RSV). Бронхиолитът най-често удря малките бебета през зимните месеци, казва Алън Либертал, М.Д., клиничен професор по педиатрия в Университета на Южна Калифорния, Лос Анджелис.

Как да помогнете: Свържете се незабавно с вашия педиатър, ако детето ви изглежда има затруднено дишане. Според новите насоки, издадени от Американската академия по педиатрия, обикновено бебетата не се нуждаят от рентгенови лъчи или кръвни тестове. Вашият лекар може да диагностицира бронхиолита с физически преглед и задълбочена история. Насърчете детето си да си почива и пие много течности. Повечето деца не се нуждаят от медикаменти (бронходилататори, антибиотици или стероиди), съгласно новите насоки. В тежки случаи може да се наложи детето да бъде хоспитализирано, за да получава кислород, течности или лекарства.

4. Непрекъсната кашлица

Вашето дете е имало настинка повече от седмица и сега има кашлица – понякога то ще кашля повече от 20 пъти в един дъх. Между кашлицата, тя има затруднения да диша и прави странен звук, докато вдишва.

Какво най-вероятно го причинява: Непрекъсната кашлица, която напоследък нараства. Бактериите, наречени коклюш, атакуват лигавицата на дихателните пътища, причинявайки тежко възпаление, което стеснява и понякога дори блокира дихателните пътища. Децата, които все още не са напълно имунизирани, най-вероятно ще хванат магарешка кашлица (ваксината с 5 дози DTaP обикновено се дава на 2, 4 и 6 месеца, между 15 и 18 месеца и между 4 и 6 години). Младите бебета обаче са изложени на най-голям риск. „Деца под 6-месечна възраст нямат достатъчно сила в белите дробове, за да направят характерен магарешки шум, затова е по-трудно за откриване на родителите“, казва Гордън Блумбърг, доктор по педиатрия във Висшето училище по медицина във Вашингтон. Луис. Вместо това, кашлицата им може да попадне в непрекъснати изблици, завършващи с поглъщане или повръщане, може да спрат за кратко дишането, а устните им може да имат лилав цвят, защото не получават достатъчно кислород.

Как да помогнете: Незабавно потърсете лекаря си, ако подозирате, че имате кашлица. Бебетата на възраст под 6 месеца ще трябва да бъдат хоспитализирани. Инфекцията се лекува с антибиотици, а други възрастни и деца се нуждаят от превантивни антибиотици и бустер изстрел, за да избегнат боледуване. (Кашлицата е силно заразна и имунитетът започва да намалява пет години след имунизацията.) Антибиотиците ще изчистят инфекцията след около пет дни, ако са започнали достатъчно рано, но кашлицата на детето ви може да остане месеци и да се върне, последващи респираторни инфекции.

5. Наистина голямата кашлица

Детето ти вече е болно и това се влошава. Кашлицата му е мокра и има храчки, а дишането му е по-бързо от обикновено.

Какво вероятно причинява това: Пневмония, при която вирус или бактерия нахлува в белите дробове, което ги кара да се напълнят с течност. „Тъй като детето се опитва да извади течността от белите му дробове, кашлицата за пневмония е доста грозна“, казва д-р Лонзер. – Това е онова, което хакнеш.

Как да помогнете: Вашият педиатър може да е в състояние да диагностицира пневмония с физически преглед, но може да се наложи да изпрати детето ви за снима. Тя може да направи тест за насищане с кислород (поставяне на лента, подобна на превръзка около пръста на детето ви), за да провери ниското ниво на кислород. Ако лекарят определи от резултатите от теста, че пневмонията е бактериална, тя ще предпише антибиотици. Пневмонията обикновено може да се лекува у дома, но ако е тежка, може да се наложи детето ви да остане в болницата за няколко дни.

Прости капчици за кашлица

  1. Много вода
  2. Назален аспиратор
  3. Пилешка супа
  4. Охлаждащ овлажнител

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button