Ползи от Спирулина: 7 причини да я опитате (основно внимание на №1 )

Със сигурност може да се приложи към списъка на супер храните и спирулина (и понякога се използва за кокосово масло).

Прочетете статията до край и ще научите за научно доказаните ползи на спирулината.

Изненадващо, може би знаете това невероятно съединение с общото му име …

Това богато на хранителни вещества вещество е всъщност цианобактерия, което е пълно със здравословни ползи.

Той е богат на хлорофил и като растения получава своята енергия от слънцето.

Той има много предимства (въпреки че в противоречие с някои здравни твърдения, не съм виждал доказателства, че лекува рак или ХИВ).

Какво представлява Спирулина?

8 ползи за здравето от спирулина
Спирулина: Кога и как да се лекуваме с нея?

Спирулина е естествен прах от „водорасли“ (цианбактерии), който е невероятно висок в съдържанието на протеини  и добър източник на антиоксиданти, В-витамини и други хранителни вещества.

Когато се събират правилно от незамърсени езера и водни тела, той е един от най-мощните източници на хранителни вещества.

Той до голяма степен се състои от белтъчини и есенциални аминокиселини и обикновено се препоръчва на вегетарианци поради високото си съдържание на  желязо.

Високата концентрация на протеин и желязо го прави идеална по време на бременност, след операция или по всяко време, когато имунната система се нуждае от тласък.

Предимства на спирулина

Спирулина има някои добри здравословни качества:

1. Най-хранителни вещества на планетата

Концентрацията на протеини и витамини в Спирулина доведе много хора да я класифицират като „най-хранителната плътна храна на планетата“. Има високо съдържание на редица елементи:

 • Протеин: Той се счита за пълен източник на висококачествен протеин и често се сравнява с яйцата за количеството протеин на грам. Протеинът в Spirulina е силно използваем и има степен на използване на нетните протеини между 50-61%
 • Витамин В1: Също така наречен тиамин, този витамин е необходим за усвояването на мазнини и протеини. Често се използва за повишаване на енергията, здравето на очите, мозъчната функция и подобряването на функционирането на нервите.
 • Желязо: Спирулина е любима храна за вегетарианци и вегани, защото е един от най-добрите растителни източници на желязо. Дори за тези, които консумират месо, тя има силно абсорбируема форма на желязо, която е лека за храносмилателната система.
 • Калций: Спирулина също е невероятно висока в калций с над 26 пъти калций в млякото.

Спирулина е чудесен източник на други хранителни вещества, включително (според Wikipedia): „Съдържа витамини В-1 (тиамин), В-2 (рибофлавин), В-3 (никотинамид), В-6 (фолиева киселина), витамин С, витамин D, витамин А и витамин Е.

Той също така е източник на калий, калций, хром, мед, желязо, магнезий, манган, фосфор, селен, натрий и цинк. Спирулина съдържа много пигменти, които могат да бъдат полезни и бионалични „.

Важна забележка: Противно на твърденията, Спирулина не е добър източник на витамин В12 за хората.

Въпреки че съдържа форма на В12, според изследване от 1999 г а е псевдовиамин В12, който не е резорбируем или ефективен при хора.

2. Съдържа Гама линоленова киселина (GLA) и Омега-3

Спирулина съдържа гама-линоленова киселина и Омега-3с-Спирулина е 65% протеин и аминокиселини, включително есенциалната мастна киселина гама линоленова киселина (GLA), която е получила много внимание за своите противовъзпалителни свойства, особено когато се приема с други качествени добавки от Омега-3 ,

GLA е трудно да се намери в хранителен източник и обикновено трябва да се създава от тялото. Спирулина е една от малкото храни с естествено съдържание на GLA.

Освен GLA, Spirulina съдържа също Омега 3-, 6 и 9 и е особено високо в Омега-3, показва клинично иследване от 2010 година

3. Може да помогне за балансиране на кръвната захар

Проучванията показват, че спирулина може да бъде особено полезна при балансиране на кръвната захар и в някои случаи може дори да бъде толкова ефективна, колкото и лекарствата за диабет.

Други проучвания показват, че не само намалява кръвната захар, но може също да понижи HbA1c, което е дългосрочен маркер на нивата на кръвната захар.

4. Мощни антиоксиданти

Топ ползи на водораслото спирулина

Антиоксидантите са мощни вещества, които предпазват клетките от увреждане. Благодарение на десетилетия изследвания много от нас разбират значението на консумацията на достатъчно антиоксиданти от естествени източници, а спирулина е чудесен избор.

Антиоксидантът, който прави уникалната спирулина, се нарича фикоцианин, който е мощен противовъзпалителен.

Тази Спирулина е тествана от независима лаборатория и е установено, че има ORAC (Оксиден радикален абсорбционен капацитет) над 24 000, което е 4 пъти ORAC повече от боровинки.

Резултатът на ORAC обикновено се използва за измерване на антиоксидантните способности и концентрация в различни храни.

5. Може да помогне на тези с алергии

Някои изследвания предполагат, че спирулина може да бъде от полза за тези с алергии и алергични реакции. (Източник)

Това вероятно се дължи на намаляването на възпалението, което води до запушване на носа и други проблеми. В проучванията тези, които приемали спирулина, са забелязали намаляване на назалната конгестия, сърбеж и кихане.

7. Помага при интензивни тренировки

Спирулина е известно, че увеличава изгарянето на мазнините по време на тренировка.

Високото съдържание на антиоксиданти го прави благоприятно за намаляване на окисляването, предизвикано от упражненията, което води до мускулна умора и неспособност за натрупване на мускули.

В действителност проучванията установиха, че:

 • Повишена издръжливост
 • Намалено мускулно увреждане при физически упражнения

Как да консумираме спирулина ?

Ползите за здравето от Спирулина са огромни, но не забравяйте да изберете такъв, който е органичен, тъй като други могат да бъдат замърсени или имат нитрати съединения като добавки.

Той има вкус като езерна вода, макар че много хора предпочитат добавки като  висококачествени спирулинова капсула.

Можете също така да се смесвате във вода и да пиете направо, макар че много хора имат проблеми с това. Фосфорът го прави полезен за режима на реминерализиране на зъбите и най-добре е да се вземе с източник на Омега-3.

Това е противовъзпалителни свойства са били полезни за някои със ставни болки или други видове възпаление.

Предупреждения за спирулина

Тези с PKU трябва да се консултират с лекар преди да приемат, тъй като съдържат тази аминокиселина.

Тези, които се приемат всякакъв вид лекарство против коагулацията, трябва да се консултират с лекар преди да започнат (или да спрат) да приемат спирулина.

Някои хора с автоимунно заболяване не се справят добре с тази добавка.

Ако сте бременна, кърмите или имате някакво заболяване, първо се консултирайте с лекаря си, тъй като често не се препоръчва за бременни или кърмещи жени.

Дали това е същото като Хлорела  ?

Кратък отговор: Не, въпреки че споделят някои прилики.

И двата вида водорасли, но има някои основни разлики:

 • Структура: Хлорела е едноклетъчен водорасли с ядро, докато Spirulina е многоклетъчно растение без ядро. По тази причина хлорелата е много по-малка и действа по различен начин в тялото.
 • Цвят: Спирулина е цианобактерии, синьо-зелен тип водорасли, докато Chlorella е зелена водорасли.
 • Количество нуклеинови киселини: И двата са добър източник на нуклеинови киселини, въпреки че Chlorella има почти два пъти повече на грам. Нуклеиновите киселини са важни фактори за ДНК и РНК в тялото.
 • Хранителна способност: Хлорела трябва да премине през процес, за да разруши клетъчните си стени, преди да е биодостъпен и използваем от тялото.
 • Съдържание на хлорофил:Хлорела е по-висока в хлорофил, с почти двойно повече количество.
 • Желязо, протеин и GLA: Хлорела не е голям източник на желязо, протеини и полезна гама-линоленова киселина (GLA).
 • Тежки метали: Хлорела има уникални свойства в клетъчните си стени, които го правят да се свързва с тежки метали и други замърсители.

Какви други научни ползи има за водораслото Спирулина ?

Макар че може да сте го виждали само като съставка в зелените ви суперхрани, енергийни барове и природни добавки, ползите от спиралани са толкова невероятни, че всеки ден те могат да възстановят и да съживят вашето здраве!

Към днешна дата има близо 1200 научни статии, които оценяват ползите за здравето.

1. Детоксикация от метали

Засягайки хората по целия свят, хроничната токсичност при арсени са проблем. Според Световната здравна организация САЩ са една от страните, засегнати от неорганичен арсен, който естествено присъства на високи нива.

Токсичността с арсен е още по-голям проблем в Далечния изток. По думите на изследователите от Бангладеш „Милиони хора в Бангладеш, Индия, Тайван и Чили консумират висока концентрация на арсен чрез питейна вода и хиляди от тях вече са развили хронично отравяне с арсеник“.

2. Елиминира Кандида

Според изследователите, „видовете Кандида принадлежат към нормалната микрофлора на устната кухина на лигавицата на лигавицата, стомашно-чревния тракт и вагината.“ Какво означава това ?! Е, без здравословен баланс на микрофлората в нашето тяло, ние просто сме по-податливи на болести.

Всъщност, синдром на изтичане на червата и неправилно храносмилане са пряко свързани с микрофлорален дисбаланс. Не само инвазивната кандидоза е водещата причина за смъртта, свързана с микозата в Съединените щати, кандидата  се е превърнал в отличителен знак за повечето автоимунни заболявания днес.

3. Помага при ХИВ / СПИН

Досега епидемиолозите са озадачени, опитвайки се да разберат защо хората в Япония, Корея и Чад имат относително ниски нива на ХИВ / СПИН.

Едно възможно обяснение, разкрито в проучване от 2012 г., публикувано в списанието за приложна фитология, може да бъде количеството водорасли, които хората в тези области редовно консумират!

Когато изследователите са взели 11 ХИВ пациенти, които никога не са приемали антиретровирусни средства, те са разделяли участниците на три групи: един, който е бил назначен да яде 5 г кафяви водорасли всеки ден, един, който е трябвало да яде 5 г спирулина и един, който яде комбинация от двете.  

След приключването на тримесечния пробен период бяха открити две основни открития:

Резултатите са толкова обещаващи, че един участник доброволно е продължил изследването за още 10 месеца и този участник всъщност се е възползвал от „клинично значимо подобрение на CD4 и понижен вирусен товар на ХИВ“!

4. Намалява кръвното налягане

Фикоцианинът е пигмент, открит в спирулина, който учените са открили, притежава антихипертензивни ефекти (намалява кръвното налягане).

Японски изследователи твърдят, че това е така, защото консумирането на синьо-зелените водорасли обръща ендотелиалната дисфункция при метаболитния синдром.

Смятам, че това е изключително обещаващо за американците, защото метаболитният синдром бързо се превърна в една от основните причини за предотвратими болести днес, тъй като повишава риска от развитие на сърдечни заболявания, диабет и инсулт.

Свързана статияКои са най-ефикасните билки срещу високо кръвно


Източници:
Медицински център на университета в Мериленд Доклад за спирулина

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button