11 невероятни ползи на масло от Розмарин

Маслото от розмарин е едно от най-популярните етерични масла заради широкия спектър от ползи за здравето. То стана все по-важно и популярно през годините, тъй като повече от нейните ползи са вече известни, включително способността му да стимулира растежа на косата, да увеличи умствената активност, да облекчи респираторните проблеми и да намали болката.

В статията ще прочетеш научно доказана информация за:

Какво е етерично масло от розмарин ?

Ползите от розмаринното масло са доказани в много изследвания. Етеричното масло от розмарин може да сгъсти косата, да балансира хормоните

Розмари, известен също като Rosmarinus Officinalis, е много популярен в средиземноморския регион като кулинарна билка. Много ястия се приготвят с масло от розмарин и с прясно откъснати листа. Етеричното масло от розмарин се добива предимно от листата. Кремът от розмарин принадлежи към семейството на мента което включва босилек, лавандула, мирта и градински чай.

Розмарин е широко използвана от древни времена за различни цели. Римляните отдават специално значение на розмаринното растение и го използват често в религиозни церемонии. Използва се и при сватбени церемонии, приготвяне на храни, козметични и медицински билкови грижи. Растението от розмарин и неговият екстракт също се използват от древната египетска цивилизация като тамян.

Здравните ползи от етеричното масло от розмарин го правят любим на известния германски-швейцарски лекар и ботаник Парацелз, който през 16 век е допринесъл значително за разбирането на билковото лекарство. Парацелз цени розмаринското масло заради способността му да укрепва цялото тяло. Той правилно вярва, че розмаринът има способността да изцелява деликатни органи като черния дроб, мозъка и сърцето.

Ползи за здравето на масло от розмарин

Днес много лекарствени препарати съдържат розмариново масло. Различните и добре проучени ползи за здравето от розмарин са изброени по-долу:

За храносмилането

Масло от розмарин често се използва за лошо храносмилане, облекчаване на метеоризма, стомашни спазми, запек и подуване на корема. Етеричното масло от розмарин също се смята, че облекчава симптомите на диспепсия и е стимулант на апетита. Освен това изследванията показват, че етеричното масло е детоксикиращо за черния дроб и също така помага да се регулира създаването и освобождаването на жлъчката, което е ключова част от храносмилателния процес. Той също така стимулира притока на кръв и подобрява кръвообращението, което може да подпомогне абсорбирането на хранителни вещества от храната. Листата от розмарин често се добавят към месните блюда, тъй като са особено полезни при смилането на месо, агнешко, говеждо и свинско.

Грижа за косата

Розмаринът и розмаринът чайове се използват широко за грижа за косата в шампоани и лосиони. Редовното използване на масло от розмарин помага да се стимулират фоликулите, което прави косата да расте по-дълга и по-силна. Също така се смята, че маслото от розмарин забавя преждевременната загуба на коса и както и за растеж на косата. Следователно, той е отличен тоник за плешиви хора или тези, които започват да показват признаци на мъжка плешивост.

Орално здраве

Етеричното масло от розмарин е дезинфектант и често се използва за измиване в устата. Той помага и за премахване на лошия дъх. Чрез премахване на оралните бактерии етеричното масло от розмарин може да предотврати гингивит, кухини, натрупване на плаки и други увреждащи зъбни условия.

Грижа за кожата

Етеричното масло от розмарин не се използва в грижата за кожата подобно грижата за косата, но има антимикробни и антисептични качества, които го правят полезно в усилията за премахване на екзема, дерматит, мазна кожа и акне. Локалното приложение на етерично масло или редовен масаж с маслото спомага за тонизиране на кожата и премахване на сухота. Тя също така може да даде на кожата  здрав и сияен вид.

Подобрява психичното здраве

Етеричното масло от розмарин е отличен за мозъкът и нервите отник. Той често се използва от студентите по време на изпитите, защото увеличава концентрацията и помага за ефективното изучаване. Той стимулира умствената активност и е добро средство за депресия, умствена умора и забрава. Инхалационното масло от розмарин изглежда незабавно вдига духа ви. Всеки път, когато мозъкът ви е уморен, опитайте да вдишате малко масло от розмарин, за да премахнете скуката и да подновите умствената си енергия.

В проучване от 2003 г. изследователите установяват, че от 144 участници в теста, които инхалират розмаринното масло по време на изпит, показват значително по-висока когнитивна функция. Ето защо някои изследователи започват да проучват възможностите за използване на масло от розмарин като алтернативно лечение за забавяне на появата на болестта на Алцхаймер при някои пациенти поради тази очевидна връзка между усилената нервна активност и етеричното масло.

Намалява стреса

Освен релаксиращата природа на ароматерапията и общото вдишване на есенциалното масло от розмарин, е доказано, че действително намалява нивото на кортизола в слюнката. Кортизолът е един от главните хормони на стреса, които се освобождават  при стрес. Излишъкът от кортизол в кръвта, който може да възникне поради хроничен стрес, може да причини поражения на тялото, включително хормоналния баланс и ефективността на метаболизма. Проучване, публикувано през 2007 г., посочва, че вдишването на масло от розмарин и лавандулово масло в продължение на пет минути значително намалява нивата на кортизол в слюнката на тествания субект, което би могло да намали опасностите, присъщи на хроничния стрес.

Укрепва имунната система

Антиоксидантите са едни от най-ценните защитни оръжия, които имаме в тялото си за борба с инфекциите и болестите, така че всяка храна или етерично масло, което добавя или стимулира дейността на антиоксиданти, е огромна полза за цялостното здраве. Същото проучване, което установява, че нивата на кортизол са намалели след едновременен масаж и вдишване на есенциално масло от розмарин, също установиха, че активността на свободните радикали в телата на тестовите субекти също се е увеличила значително. Това означава, че редовното използване или вдишване на есенциално масло от розмарин в сеанси за ароматерапия или по друг начин може да увеличи силата на имунната система и да помогне за борба с всички болести, свързани със свободните радикали, включително рак и сърдечни заболявания.

Има невероятен аромат

Розмари има апетитен аромат, който прави есенциалното масло от розмарин отличен инхалант. Маслото се използва в освежители за стаи, козметика, средства за красота, храна, вана, свещи и парфюми, поради уникалния и опияняващ аромат. Когато маслото се вдишва, може да увеличи умствената енергия и също така е известно, че изчиства дихателните пътища. Много хора пръскат смес от есенциално масло от розмарин и вода, за да премахнат лошата миризма от помещението и предметите.

Предотвратява полово предаваните болести

Последните изследвания показват, че антимикробните качества на розмаринното етерично масло могат да спомогнат за намаляване на ефектите и повтарящото се възпаление на херпесния вирус. Херпесният вирус може бързо да развие имунитет към нормалните антивирусни лекарства, така че винаги се търсят алтернативни методи. Редица проучвания показват, че етеричното масло от розмарин е ефективен вариант за намаляване на симптомите на херпесния вирус при тестови субекти и дори засяга степента на заразяване на вируса.

Лекува респираторни проблеми

Ползите от есенциалното масло от розмарин за лечение на респираторни проблеми са добре проучени и подкрепени. Ароматът на маслото показва облекчаване на задръстванията в гърлото и се използва и при лечение на респираторни алергии, настинки, болки в гърлото и грип. Тъй като розмаринното масло също има антисептични качества, то е ефективно и за респираторни инфекции. Маслото е антиспазматично и поради това се използва в някои програми за лечение на бронхиална астма.

Има различни други твърдения относно възможните ползи за здравето на розмариновото масло, включително употребата му за нарушения в менструалния цикъл, менструални спазми, пептична язва, урина, простата, жлъчния мехур, червата, черния дроб, катаракта, сърцето, мобилността на сперматозоидите, левкемия, бъбречни камъни и свързаната с тях болка. Понастоящем се правят проучвания за изследване на потенциала му при лечението на различни видове ракови заболявания, включително тези на дебелото черво, стомаха, гърдите и белите дробове.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button