11 Впечатляващи ползи от полски хвощ

Някои от най-впечатляващите ползи от хвощта включват способността му да предотвратява някои видове рак, да повишава имунитета, да намалява възпалението.

Топ ползи от полски хвощ. 

Той повишава когнитивната функция, да облекчава респираторните проблеми, да успокоява кожата, да предпазва костите, да стимулира оралното здраве, да детоксифицира организма, и помощ при грижа за косата.

В статията ще прочетеш научно доказана информация за:

Какво е полски хвощ ?

Полски хвощ – всички ползи от билката

Полският хвощ е от рода Equisetum, което е последният останал вид от рода на това име.

Останалите членове на този род са изчезнали, така че това наистина е взрив от миналото и има някои уникални характеристики, които да вървят с тази голяма история.

Те се определят от единичен съдов изстрел, който образува основния ствол и листата са до голяма степен. Те се възпроизвеждат чрез спори, а не семена – много необичайно качество за растение.

Историческите записи включват споменаването на хвощ, който се използва за безброй здравословни проблеми, датиращи от гръцки и римски времена.

Подобно на някои други редки и ценни растения на нашата планета, хвощът е в състояние да абсорбира и съхранява ценни и редки минерали, които телата ни изискват.

Това означава, че когато се консумира хвощ, тези минерали и уникални органични съединения се предават на нас, което води до голямо разнообразие от ползи за здравето.

Някои от активните съставки, които правят хвощът силен, включват антиоксидантни съединения, силициев диоксид и други фитохимикали, които могат да имат драматични ефекти върху тялото.

Можете да консумирате хвощ като добавка, под формата на капсула, или може да се приготвя директно в чай, но това е мощно съединение и само трябва да се използва умерено.

Сега, нека да разгледаме по-отблизо чудотворните, древни здравни предимства на хвощта.

Ползи за здравето на хвощ

Здравните ползи от хвощта включват:

Предотвратяване на рака

Една от най-вълнуващите области на изследване относно хвощта е свързана с рака, тъй като антиоксидантите, открити в екстракт от хвощ, показват значителни ефекти срещу свободните радикали.

опасните странични продукти на клетъчното дишане, които могат да причинят възпаление, болка, износване на органи и дегенеративни заболявания.

Наличието на антиоксиданти също така предотвратява свободните радикали да заменят здрави клетки с ракови. Това изследване е на ранен етап, но досега резултатите са обещаващи.

Имунна защита

Някои от другите свойства на хвощът включват антибактериални и антисептични средства, което означава, че екстрактът може да защити срещу инвазията на чужди патогени и вещества, които могат да компрометират нашата имунна система.

Това е особено ефективно, когато сте ранени или се възстановявате от заболяване, тъй като инфекциите могат да бъдат много по-тежки, когато нападнат вече отслабена имунна система.

Възпалително облекчение

Ако редовно изпитвате болезнено подуване и възпаление в части от тялото си, независимо дали то се дължи на нараняване, артрит, подагра или друго състояние, добавянето на чай от хвощ или добавки към здравния полк може да бъде от голяма полза.

Аналгетичните и противовъзпалителни съединения, открити в хвощните зони, бързо могат да облекчат тези симптоми и да ви върнат на краката.

За  костите

Силиконът е един от най-редките минерали, необходими на нашето тяло и има много малко достъпни източници за него в нашата храна, затова често го намирате под формата на добавка. ,

Въпреки това, хвощът има естествено високи концентрации на силиций, което е ключов елемент в защитата на костната минерална плътност и целостта при възрастта.

Ако сте изложени на висок риск от остеопороза или вече страдате от деградация на костите, добавянето на хвощ към вашата диета е лесно решение за забавяне на упадъка и дори да го обърнете в някои случаи!

За мозъкът

Идеята, че нашият ум „може да пострада с възрастта“ може да бъде ужасяваща мисъл, така че е важно да се защитят вашите когнитивни способности, колкото е възможно.

Антиоксидантните ефекти на хвощта са свързани с по-високи когнитивни способности в лабораторните изследвания, вероятно поради увеличаването на ефективността на нервните пътища при отстраняване на свободните радикали от системата.

Това означава, че хвощът е не само мозъчно-стимулираща билка, но може да се предпази от когнитивни разстройства като болестта на Алцхаймер и деменция, докато остаряваме.

Дихателни проблеми

Ако страдате от респираторни проблеми, като задръствания или чести настинки, пиенето на чай от хвощ може да бъде чудесно решение.

Той действа като отхрачващо средство, което изчиства слуз и храчки, където бактериите могат да се подават и растат, като същевременно помагат за укрепване на имунната система.

Облекчава възпалението, което води до облекчаване на дишането, като премахване на кашлица и раздразнение във вашите участъци.

За почистване на кожата

Екстрактът от хвощ се среща често в различни кремове и органични продукти за красота, тъй като уникалната и сложна смес от антиоксиданти, противовъзпалителни средства, силициев диоксид и други съединения е мощен агент за грижа за кожата.

Ако искате да намалите зачервяването на кипене или акне, премахване на екзема или псориазис или предотвратяване на преждевременно стареене, екстрактите от хвощ съдържат всички необходими компоненти за това.

Диабет

Изследванията са свързани с употребата на добавки от хвощ и чай до по-балансирани нива на инсулина в тялото, а именно бързото понижаване на кръвната захар, когато е необходимо.

Въпреки че това е ефективен метод за управление на диабета, той трябва да се използва само за кратко време или когато е абсолютно необходимо.

Тя може да има сериозни дългосрочни последици, ако се консумира повече от два последователни месеца.

Здраве на бъбреците

Регулирането на уринирането и отстраняването на токсините е от решаващо значение за цялостното здраве, а екстрактът от хвощ може да помогне за постигането на това.

Свързани са между увеличаване на елиминацията на пикочната киселина и консумацията на хвощ.

Пикочната киселина е това, което създава болезнени бъбречни камъни, което може да доведе до неефективно функциониране на бъбреците.

Грижа за косата

Богатата смес от минерали и органични съединения в хвощът го прави популярен елемент в продуктите за коса, а именно да увеличи здравината на косата и да подобри здравето си.

Можете да намалите загубата на коса, да укрепите космените фоликули и дори да увеличите блясъка и блясъка на косата си, като използвате екстракти от хвощ в продуктите за грижа за косата.

Предупреждение

Ефектите върху тялото ви могат да бъдат много силни и полезни, както видяхме по-горе, но трябва да се внимава.

Ако сте бременна или кърмите, не консумирайте тази билка, а за всички останали, говорете с обучен медицински специалист или с вашия лекар, преди да добавите тази високо въздействаща билка към Вашия здравен режим.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button