Защо Трябва да Пиете черен чай? 7 Причини

Ползите от черен чай за здравето включват благоприятно въздействие за висок холестерол, диария, кариес, ниска концентрация, проблеми с храносмилането, лошо кръвообращение, високо кръвно налягане и астма.

Това е един от най-популярните чайове, известни на човека, и е добре известен със своите медицински качества и ползи за здравето.

Какво представялева черен чай?

Различните ползи за здравето на черния чай са широко приети и прегърнати в цял свят.

Чаят е един от най-обичаните напитки  в света. Чаят расте от растението, наречено Camellia Sinensis.

Повечето страни го предпочитат със зеления чай. Разликата между черен чай и зелен или бял чай е начина, по който се обработва.

По време на процеса на преработка черният чай се ферментира и окислява, което му придава уникален цвят, вкус и ползи за здравето, които са толкова широко известни. От друга страна зеленият чай и белият чай не са ферментирали.

Факти за приемането на черен чай

Ако се наслаждавате на вкуса на черен чай, имате и избор да го консумирате по различни начини.

Китайците добавят подсладители, подправки, шоколад или дори редки билки, докато пият черен чай. В Индия обикновено се добавят мляко и захар.

Някои хора също добавят различни билки, включително джинджифил, канела, кардамон, лимонена трева, мулети или свещен босилек (тулси).

Обикновеният черен чай е богат на антиоксиданти, известни като полифеноли и има минимално съдържание на натрий, протеини и въглехидрати.

Пиенето на черен чай е популярен ритуал за повече от 500 години. Научете за ползите за здравето на тази богата на антиоксиданти напитка

Ползи за здравето от черен чай

Черният чай е известен със своите лечебни свойства и други ползи за здравето. Някои от тях са както следва:

Предотвратява сърдечно-съдовите заболявания

Редовната консумация на черен чай може да помогне за възстановяване на дисфункциите на коронарните артерии при много сърдечни пациенти. Поради това, поелите черен чай са с намален риск от заразяване с много сърдечно-съдови заболявания.

Лекува диария

Черният чай има лечебен ефект върху чревните заболявания, дължащи се на наличието на танини. Препоръчително е всички пациенти с диария да пият бавно, черен чай бавно за максимални ползи.

Освобождава астмата

Горещите и приготвените течности, като цяло, облекчават астматичните състояния. В светлината на този факт, не е изненадващо, че черният чай е изключително полезен за астматичните пациенти, тъй като разширява въздушния проход, като по този начин позволява на пациентите да дишат по-лесно.

Подобрява храносмилането

Черният чай е богат на изобилни танини и други химикали, които имат положителен и релаксиращ ефект върху храносмилателната система на човешкото тяло. Това противовъзпалително качество на черен чай също е полезно за лечение на храносмилателни нарушения.

Намалява холестерола

Според проучване, проведено от Американската асоциация по сърдечни заболявания в Ню Орлиънс, хората, които консумират черен чай, могат да намалят нивата на лошия си холестерол, които са отговорни за сърдечни удари и фатални атаки. Също така е установено, че хората, които пият 3 до 4 чаши черен чай всеки ден, са с по-нисък риск от сърдечни проблеми, отколкото тези, които консумират минимални количества или никакъв чай ​​изобщо.

Предотвратява рака на гърдата

Пиещият чай, черен или зелен сорт, помага на жените за предотвратяване на раково заболяване на гърдите, особено на жени в предменопаузалната фаза. Чаят подпомага повишаването на нивото на глобулиновите хормони по време на периодите на женския менструален цикъл. Наличието на теафлавини в черен чай разрушава анормалните клетки в тялото, преди да причинят сериозни увреждания или промяна в раковите клетки.

По този начин можете да видите, че пиенето на този вид чай е еднакво полезно за здравето като пиене на зелен чай. Почти 80% от хората консумират черен чай. Тя е лесно достъпна и можете да избирате от стотици аромати и смеси на пазара. Ако отидете навсякъде по света, вие със сигурност ще ви предложим черен чай като опция за стимулираща и освежаваща напитка.

Последните медицински изследвания показват, че съединенията, открити в черен чай, а именно теафлавините и терубигените, са положително натоварени с ползи за здравето, освен че придават на чая тъмния си цвят и уникалния си вкус.

Така че, продължете, насладете се на прясно приготвената гореща чаша черен чай и останете здрави през целия си живот!

Внимание

Много хора имат навика да пият черен чай 3-5 пъти на ден. Те стават толкова пристрастени към чая, че ако ги пропуснат дори и веднъж от обичайния си график, те може да страдат от главоболие на следващия ден.

Черен чай също е известно, че причинява киселинност проблеми в стомаха. Затова не се пристрастявайте към черния чай. Освен това, избягвайте да пиете чай след обяд или вечеря, тъй като това може да доведе до лошо храносмилане, докато в други точки на деня може да насърчи здравословното храносмилане.

Ivan Nikolov

Иван Николов е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтовете healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button