Арония: Какво лекува ? 7-те ползи

Аронията е вид храст, роден в Северна Америка, който сега се отглежда в Източна Европа. „Арония“ обикновено се отнася до плодовете, които растат на храсталака.

Тези плодове на арония са известни още като аронии, заради острия си, изсушаващ устата ефект.

Много от предложените здравословни ползи от аронията са свързани с високото й съдържание на хранителни вещества, наречени полифеноли.

Клинично проучване от 2015 г. в Food Technology & Biotechnology отбеляза, че предишните изследвания са установили, че аронията има най-високо съдържание на полифенол от 143 растения.

Може да защитават имунната система, при рак, да предотвратяват диабета, да подобряват здравето на очите, да забавят ефектите от стареенето , понижаване на кръвното налягане и стимулиране на ремонта на тялото.

В статията ще прочетеш научно доказана информация за:

Какво е Арония ?

Лечебните свойства на аронията

Този вид зрънце, родено в Северна Америка, е една от най-мощните групи по отношение на антиоксидантното съдържание.

Това е причината те толкова широко търсени за кулинарни приложения, да не говорим за уникалния им вкус.

Има над 600 клинични изследвания, заради предполагаемите ползи, които има за здравето.

Името Арония идва от качественото качество на плодовете, както и от факта, че често усещате,  като когато ядете ябълката. Този вкус става много по-вкусен, когато плодовете се подслаждат или се използват в различни ястия.

Богата на антоцианини, каротини, флавоноиди и различни други органични антиоксиданти, в допълнение към витамините и минералите, тези супер плодове могат да играят важна роля за повишаване на здравето и лечение / предотвратяване на редица медицински състояния.

Арония обикновено се използват в бонбони, десерти, сладкиши, аромати за напитки, кисело мляко, сок, бира, сладолед, вино, сироп и дори могат да се приготвят като чай.

Този широк диапазон се дължи на уникалния му вкус, както и на основните ползи за здравето, които ще разгледаме по-подробно по-долу.

Научно доказани ползи от Арония

Ползите от Арония са огромни за вашето здраве, но нека се запознае с 10 от най-добрите ползи от този плод.

За Отслабване

Аронията са с ниско съдържание на калории и мазнини, но съдържат диетични фибри и богатство от хранителни вещества.

Ако се опитвате да се чувствате напълно здрави, аронията могат да бъдат отличени за  диетичен помощ.

За Храносмилане

Както бе споменато по-горе, аронията са високи в съръжанието в диетични фибри, което означава, че те се са безпроблемни за храносмилането чрез преместване на храна през червата ефективно.

Чрез групиране на стол, фибри може да помогне за премахване на запек, диария, спазми, подуване на корема, както и общи стомашен дискомфорт.

Органичните съединения, съдържащи се в аронията също защитават стомаха от опасни бактерии, поради естествената си помощ за имунната система и антиоксидантна активност.

Антиоксидантен капацитет

Това със сигурност е най-важният аспект на аронията като се има предвид, че има десетки различни антиоксиданти са натъпкани в това един вид плод! ( достоверен източник )

От кверцетин, епикатехин, кафеена киселина и малвидин да лутеин, Zea-ксантин и каротин, аронията предоставят огромно количество от антиоксидантна защита, която може да  увеличи  цялостното ви здраве чрез премахване на свободните радикали в кръвта, кожата, очите, органи и тъкани .

Мощният антоцианин и флавоноидна активност е един от най-впечатляващите и уникални възможности на този плодов плод.

Предотвратява рака

Изследванията са свързани с плодовете и антоцианина директно с намаляването на рака на дебелото черво.

Изследване от 2004 г. разглежда ефектите на гроздето, аронията и екстрактите от червена боровинка за предотвратяване на растежа на рак на дебелото черво.

Проучването установи, че докато всички екстракти инхибират растежа на раковите клетки, аронията има най-силен ефект.

Като се има предвид, че това е един от най-разпространените и до голяма степен нелекувани (в голям процент)   тези плодове биха могли да бъдат чудесни превантивна мярка срещу него.

Лекува когнитивни нарушения

Един от най-вредните процеси на свободните радикали оказва влияние върху мозъка и когнитивните пътища.

Антоцианите, намерени в Аронията, са директно свързани с увеличаването на активността на нервните пътища и намаляването на оксидативния стрес в мозъка.

По този начин намаляват появата и появата на болестта на Алцхаймер, деменцията и други възрастови когнитивни разстройства.

Повишава имунитета

Докато антиоксидантите получават по-голямата част от вниманието ни, има и значително количество витамин C, което стимулира активността на белите кръвни клетки и също е ключов компонент в производството на колаген.

Колагенът е неразделна част от растежа и ремонта на нови тъкани, органи, кръвоносни съдове и клетки, докато белите кръвни клетки функционират като предни линии на имунния отговор на организма.

Подобрява визията

Каротените, които се намират в Аронията могат да намалят окислителния стрес в очите, като по този начин предотвратяват появата на макулна дегенерация и забавят или предотвратяват развитието на катаракта.

Каротините са едни от най-мощните антиоксиданти и се намират в значителни нива в Аронията.

Грижа за кожата

Има разнообразни компоненти в Аронията, които могат да подобрят здравето и външния вид на вашата кожа.

Оксидативният стрес засяга кожата с възрастта, което води до бръчки, стареене и по-тежко появяване на дефекти и белези

. Антиоксидантите в Аронията могат да предотвратят тези възрастови симптоми и поради стягащите си свойства действително могат да затегнат кожата и да се обръснат години след вашето изявление!

Регулира кръвното налягане

Съдържанието на калий в Аронията е достатъчно високо, за да има забележим ефект върху здравето на сърцето, главно защото калият е вазодилататор и може да облекчи натоварването на сърдечно-съдовата система.

Чрез релаксирането на кръвоносните съдове и артериите, увеличава кръвния поток, спада в кръвното налягане и може да намалите шансовете за сърдечен удар или инсулт.

Антибактериален ефект

Последните проучвания показват, че Аронията имат пряко въздействие върху обикновения грип и бактериални инфекции в червата и дихателните пътища, което го прави популярна превантивна мярка по време на грипния сезон.

Предотвратява и управлява диабета

Диетичното влакно в Арония също е свързано с повишаване на инсулиновото регулиране, което помага да се поддържат нивата на кръвната захар нормални и предпазва от шпайкове , които могат да бъдат толкова опасни за тези, които страдат от диабет. Тези плодове също могат да помогнат за предотвратяване на болестта, в допълнение към нейното управление.

Сок от Арония – рецепта

Ако правиш собствен сок от арония, рецептата е проста. Най-добрият начин да го направите е да замразите определено количество, когато плодът е узрял.  След това, размразявайте колкото ви трябва и направете своя сок.

Как да Приготвим Сироп от Арония
Как да Приготвим Сироп от Арония

Един килограм плодове дават 0,7 литра сок, понякога по-малко. Известно е, че плодовете от арония нямат проблеми от ниските температури, така че замразяването не е проблем. Замразяването има и други предимства – когато се размразява, плодът дава повече сок и е по-малко горчив.

Най-добрият начин да направите сока от арония е да я преработвате чрез машина за смилане на месо или процес за обработка на плодове и да я прецените, за да получите истински чист арония, или както някои го наричат ​​студено пресован сок.

Не е необходимо да добавяте никаква захар или консерванти към сока. Някои хора трябва да го разреждат с вода или да пият вода непосредствено след това, което е добре. Най-добре е да пиете сока в рамките на 24 часа след приготвянето му и след това да размразите следващата партида, когато е необходимо.

Сокът от арония може също така да бъде направен от пресни плодове, а самият сок може да бъде замразен. Но веднъж размразени, аронията никога не трябва да се замразява.

  zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани научни проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации:

  • Включването на богат на полифенол екстракт от черна арония в оксидативен стрес при експериментална артериална хипертония – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3600185/
  • Aronia melanocarpa (Black Chokeberry) Reduces Ethanol-Induced Gastric Damage – https://www.mdpi.com/1422-0067/18/6/1195/htm
  • Екстракт от Арония намаля увеличаването на теглото и модулира инсулин, адипогенна и възпалителна сигнализация – Cambridgе Core

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button